Test Nikon 85mm 1.4G met Nikon D810

0
Nikon85mm1p4g

Het Nikon 85 mm f/1,4 objectief maakt deel uit van een professionele serie met zeer grote lensopening. Deze brandpuntsafstand is zeer geschikt voor portretopnames, maar ook in de algemene reportagefotografie en studiofotografie is dit objectief goed inzetbaar.
De enorm hoge lichtsterkte is een voordeel bij slechte lichtomstandigheden; het zoekerbeeld blijft mooi helder en je krijgt een snellere sluitertijd. Het grootste voordeel is natuurlijk de geringe scherptediepte, waardoor je achtergronden fraai kunt vervagen. Deze lichtreus is een bokeh-keizer.

nikon85

Nikon 85mm 1.4G @ Nikon D810

 JOP2370

Bouw en autofocus

De lens heeft een brede, met rubber beklede afstandsring. Er is zelfs een afstandsschaal.
Met een schuifschakelaar kies je tussen MF en M/MA. De SWM (Silent Wave Motor) zorgt voor geruisloze en nauwkeurige autofocus. Ingebouwde beeldstabilisatie ontbreekt.
Het lensontwerp bestaat uit 10 elementen in 9 groepen. Ook een diafragmaring ontbreekt, je moet het diafragma via de camerabody instellen.
De afwerking van deze lens is uitstekend en waarschijnlijk kan dit objectief tegen een stootje (we hebben het niet getest). Maar het is wel een behoorlijk zwaar objectief. Met een filtermaat van 77mm (67mm bij de f/1.8G) is het ook een indrukwekkende verschijning.
De lens wordt geleverd inclusief een zacht lensetui en een zonnekap.
{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

vignettering-voor-web-groot

Bovenstaande opname is gemaakt bij f/1,8. De vignettering is goed te merken, al voegt het in deze specifieke opname nog wel iets aan het beeld toe. De aandacht wordt naar het onderwerp getrokken. Het is een eigenschap die veel portretfotografen aanspreekt. Lichtafval is softwarematig eenvoudig te corrigeren en ook zonder correctie na 1 stop diafragmeren volledig verdwenen.

jpgvignet

Darkbird
Nikon 85mm f/1.4G + Nikon D4s @f/1.4, 3200 ISO (deelvergroting, klik op het plaatje voor een grotere versie)

Vervorming

Zoals we van een vastbrandpuntsobjectief gewend zijn, is er van vervorming zo goed als geen sprake. Bij landschappen kun je de horizon rustig ver uit het midden plaatsen, géén bolle horizons!

jpgdistort

Scherpte

 

Bij volle opening is het beeld duidelijk minder scherp dan de Nikon 85 mm f/1.8G, alhoewel de vergelijking van f/1.4 met f/1.8 niet helemaal eerlijk is. Maar ook ook bij f/2.8 wint de goedkopere versie het nog van de f/1.4G. Maar daarna laat de professionele Nikon zijn goedkopere broer achter zich. Bij f/4 tot en met f/8 zet deze lens absolute topprestaties neer: scherp van centrum tot uiterste hoek. Pas bij f/11 neemt de scherpte af als gevolg van diffractie. Ook een Nikon houdt zich aan de wetten van de fysica.

jpgrezz

 

brug-voor-web-groot

De brug bij Alblasserdam. 1/800, f/10. Ragscherpe details.

Chromatische aberratie

 
Bij de grote lensopeningen is er sprake van een geringe laterale chromatische aberratie. Groene en rode randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld, zijn afwezig. Ook in de RAW opnames zonder correctie voor chromatische aberratie. En dat is erg goed. 
Zoals bij de meeste lichtsterke objectiebven, is longitudinale chromatische aberratie (“kleurbokeh”) wel aanwezig. Op de foto links onder zie je bij de weerspiegelingen in het water in de voorgrond enige magenta-groen splitsing. De diafragmaopening was f/5,6. Een detail is daarnaast weergegeven op vergroting 300%. Deze opnames zijn gemaakt met de Nikon D810. Kleurbokeh is softwarematig te verwijderen, onder andere met capture NX, maar het is wat bewerkelijker dan de reguliere correctie voor chromatische aberratie.
Kleurbokeh
tegenlicht-CA tegenlicht-CA-detail

Bokeh

bokeh

De Nikon 85mm 1.4G lens hoort bij de absolute bokeh toppers.

Beweeg je muis over de bovenstaande afbeelding voor een illustratie van de bokeh bij f/2.2. Een mooie bokeh beperkt zich niet tot de volle opening. In onderstaande lijst staat een link naar een video van Matt Granger, die de bokeh van de Nikon 85 mm 1.4G vergelijkt met de bokeh van de Nikon 85 mm 1.8G. Bij alle diafragma’s is de bokeh van de 1.4 versie mooier. En dat terwijl de bokeh van de 1.8G versie in vergelijking met vele andere lenzen al erg mooi is! Het prijsverschil met de  Nikon 85mm f/1.8 , dat is bedoeld voor de consumentenmarkt, bedraagt bijna 1000 Euro, wij vinden dat wel erg veel.

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Test Nikon 85mm 1.4G met Nikon D8100

Nikon85mm1p4g

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.
{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge resolutie, nauwelijks vervorming
  • Prachtig Bokeh
  • Uitstekend gebouwd

Nadelen

  • Niet goedkoop

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Dit Nikon 85 mm f/1,4G objectief is qua bouw, uitvoering en prijsstelling duidelijk bedoeld voor de (semi)professionele fotograaf. Die krijgt waar voor zijn geld, want op alle punten scoort deze lens zeer goed. Bij f/4 tot en met f/8 zet deze lens absolute topprestaties neer: scherp van centrum tot uiterste hoek. De bokeh is niet alleen fraai bij volle opening, maar ook bij de andere diafragma’s mooier dan bij de meeste andere lenzen. Toch heeft Nikon met de 85mm f/1.8 een geduchte, aanmerkelijk goedkopere concurrent van de 85 mm f/1.4G in huis Voor velen is die, qua prijs/kwaliteitsverhouding, een aantrekkelijk alternatief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in