Nooit eerder gaven we in een test van een lens met een hoge prijs/kwaliteitsverhouding het advies om een andere lens te kopen. Eens moet de eerste keer zijn. Dat is dus nu. De Nikon AF-P 18-55mm f/3.5 -5.6G DX is een kitlens die je voor een aantrekkelijke prijs samen met een Nikon 3300, D5300 of D5500 kan kopen. In vergelijking met de 18-55mm kitlens die bij oudere Nikon DX camera’s werd verkocht, is de Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX beter in die zin dat die is voorzien van een stappenmotor, waardoor de autofocus sneller is (zowel bij fasedetectie (fotografie) als bij contrastdetectie (video).
Voor video is een misschien nog wel belangrijker voordeel van deze nieuwe AF motor dat het scherpstellen vloeiender verloopt en dat de AF motor stiller is, zodat je die niet terughoort in je video opnames. De Nikon AF-P DX 18-55mm f/3.5-5.6G lijkt wat specificaties betreft sprekend op de Nikon AF-P DX 18-55mm f/3.5-5.6G VR. De laatste versie is 10 gram zwaarder, heeft ingebouwde beeldstabilisatie en is daardoor 50 euro duurder. Bij het testen van beide kitlenzen hebben we geen optische kwaliteitsverschillen kunnen ontdekken. Niet moeilijk om te raden welk advies we in de conclusie gaan geven….
Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6 G DX adviesprijs: 219 euro
Bouw en autofocus
De doelgroep voor dit kleine en lichte lensje is een beginnende fotograaf, die zijn/haar eerste spiegelreflex camera koopt. Nikon heeft er echt iets moois van gemaakt, als je de optische prestaties (waarover later meer) bekijkt. Vrijwel alle merken kiezen er voor om de instapmodellen te voorzien van een hele smalle ring voor handmatig scherpstellen. Dat is bij Nikon ook zo. Voor een beginnde fotograaf maakt dat niet zo veel uit, omdat die in eerste instantie vertrouwt op de autofocus van de camera. En die is snel en goed.
Als je na verloop van tijd voor creatieve doeleinden bewust gebruik wil maken van onscherpte in een foto, dan wordt het tijd om uit te kijken naar een lichtsterker (f/2.8 of lager) objectief met een bredere scherpstelring. Het 3x zoombereik – de beeldhoek komt overeen met de beeldhoek van een 27- 82.5mm lens op een camera met een FX sensor zie onderstaande opname- is voldoende breed voor een breed scala aan toepassingen. Tegen de tijd dat je je gaat specialiseren in natuurfotografie, portretfotografie of architectuurfotografie, wordt het tijd om uit te kijken naar een meer specialistische lens. Je hebt toch niet voor niets een camera met verwisselbare objectieven? Tot dan zal de Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX aan je verwachtingen voldoen, of die overtreffen.
Lichtafval
De Imatest metingen lieten in de RAW bestanden een bescheiden hoeveelheid lichtafval zien: bij volle opening circa 1 stop, maar dat halveert al met 1 stop diafragmeren. We hebben in de camera van iedere opname tegelijkertijd een RAW en een jpg bestand opgeslagen. Tot onze verrassing blijkt dat bij het opslaan van jpg bestanden in de camera het contrast wordt verhoogd, waardoor de jpg bestanden bij volle opening in de uiterste hoeken ongeveer twee keer zo veel lichtafval vertonen als de RAW bestanden. Hierboven zie je dezelfde opname in de camera opgeslagen als RAW bestand (links) en als jpg (rechts). Dit komt vaker voor en zagen we eerder in een test van de Tokina 14-20mm.
Overstraling, vervorming en chromatische aberratie
Bij de kortste brandpuntsafstanden is vervorming duidelijk zichtbaar, maar niet slechter dan andere zoomlenzen bij dezelfde brandpuntsafstand. Vervorming is softwarematig eenvoudig te corrigeren.
Overstraling (verminderd contrast) en lichtvlekken als gevolg van fel tegenlicht zijn we tijdens de test niet echt tegen gekomen. Kleurscheiding in de hoeken (chromatische aberratie) is in de RAW bestanden zichtbaar, maar wordt door de camera al in de jpg bestanden softwarematig weggewerkt. Gebruik je RAW bestanden, dan is de eenvoudigste methode om het Lenscorrectieprofiel hiervoor te laten corrigeren.
Scherpte
Over het algemeen is de scherpte erg goed, waarbij de hoogste scherpte bereikt wordt na 1 of twee stops diafragmeren. Alleen bij de kortste brandpuntsafstand zijn de hoeken bij volle opening minder scherp in de hoeken. Bij 55mm doet de scherpte van deze lens niet onder voor vele lenzen met een veel hogere prijs. Overall is dit een erg goede prestatie voor zo’n klein, licht en goedkoep objectiefje.
Conclusie Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX test met Nikon D7200
Voordelen
- Compact en licht
- Hoge prijs-kwaliteitsverhouding
- Hoge beeldkwaliteit bij 55mm
- Snelle en stille AF dankzij stappenmotor
Nadelen
- Geen ingebouwde beeldstabilisatie
- Zichtbare vervorming en lichtafval bij 18mm
- AF is alleen te gebruiken met recente Nikon camera’s
Koop geen Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX.
Koop een Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX VR.
De Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX is net zo goed als de Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX VR. De versie met beeldstabilisatie is 50 euro duurder en 10 gram zwaarder. Beiden hebben een goede prijs/kwaliteitsverhouding, maar zeker een beginnende fotograaf met zijn/haar eerste spiegelreflex camera zal veel profijt hebben bij beeldstabilisatie. Daarmee krijg je bij dezelfde sluitertijd/diafragma/ISO combinatie meer scherpe opnames als je een lange sluitertijd gebruikt, zoals bij binnenopnames of opnames in het donker. Omdat de Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX VR een goede lens is – en je er dus lange tijd plezier van zal hebben – is de investering van 50 euro extra wat ons betreft een no-brainer.