Test Nikon AF-P 70–300mm f/4.5-5.6E ED VR

0

Koop een Nikon AF-P 70–300mm f/4.5-5.6E ED VR als je als sport-, natuur- of reisfotograaf scherpe teleopnames wil maken met een aantrekkelijk geprijsde zoomlens. Dit objectief heeft een snelle AF en een goede beeldstabilisatie met de VR-stand SPORT. De – voor een camera met een volformaat sensor – lichte, weerbestendige constructie maakt het een genot om dit objectief overal mee naartoe nemen.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

253191 70 300mm F45 56E 01 DC 0969 A4 23e974 original 1499695896 1

Helaas hebben we deze opname niet zelf gemaakt. Toch wilden we jullie die niet onthouden. Deze actiefoto uit het persmateriaal van Nikon illustreert de hoge beeldkwaliteit van de Nikon AF-P 70–300mm f/4.5-5.6E ED VR en de geschiktheid voor actiefotografie.

Nikon AF-P 70–300mm f/4.5-5.6E ED VR: Een echte upgrade met meer functies en een verbeterd lensontwerp

Op het objectief zitten schakelaars voor de scherpstelstanden A/M en M/A, die het mogelijk maken de scherpstelling handmatig te corrigeren door simpelweg aan de scherpstelring te draaien. In de door sportfotografen veel gebruikte M/A-stand kun je met deze knopen op de lens vrijwel zonder vertraging schakelen van autofocus naar handmatige scherpstelling. De A/M-scherpstelstand is minder gevoelig, wat de kans verkleint dat je ongewild schakelt naar de handmatige schepstellingsstand. Daarnaast kan je de vibtratiereductie aan/uit zetten op het objectief, waarbij de VR Sports stand – overgenomen van de professionele Nikon lenzen – het meest opvalt. Daar komen we zo op terug.

Bouw en autofocus

253154 AFP 70 300E ED VR side 1a2693 original 1499695227

De Nikon AF-P 70–300mm f/4.5-5.6E ED VR heeft een  weerbestendige constructie:ieder beweegbaar onderdeel van de objectiefcilinder is goed afgedicht om deze te beschermen tegen stof en waterdruppels. Het nieuwe 70-300mm telezoomobjectief beschikt over de kortste scherpstelafstand van 1,2m over het gehele zoombereik en een maximale reproductieverhouding van 0,25x. Dankzij de AF-P stappenmotor heeft dit objectief een superstille autofocus waarmee je ook video-opnamen maakt (vrijwel) zonder hoorbaar motorgeluid.

De modernste Nikkor objectieven hebben een elektromagnetisch diafragmamechanisme. Dat vraagt om wat toelichting. Nikon geeft aan dat een electromagnetisch diafragma mechanisme een consistente, automatische belichtingsregeling mogelijk, zelfs tijdens snelle continu-opnamen. Oudere Nikon camera’s hebben een mechanische en geen elektromagnetische overbrenging van het diafragma. Let dus op bij aanschaf van een Nikon objectief met de aanduiding “E”in het typenummer, of die wel geschikt is voor jouw camera.
De scherpstel- en zoomring hebben allebei een ribbelige laag die zorgt voor een goede grip. De Nikon AF-P 70–300mm f/4.5-5.6E ED VR wordt geleverd inclusief een handig etui.

Beeldkwaliteit: scherpte, kleurfouten, Lichtafval, overstraling en vervorming

Op alle fronten zet dit objectief uiterst degelijke prestaties neer.

Vervorming is over het hele bereik laag, waarbij de tonvormige vervorming bij 70mm met -1% (jpg) tot -1.5% (ongecorrigeerde RAW bestanden. nog net zichtbaar is. Dit is in Lightroom of Photoshop indien gewenst met camera-profielen nog te verhelpen, maar boven de 100mm is ook dat overbodig.Lichtafval is van volle opening tot f/8 aanwezig, maar vanaf f/8 niet meer zichtbaar. Ook lichtafval is in situaties waar het storend aanwezig zou zijn, eevoudig te verhelpen in Photoshop of Lightroom.

 0115719

De Nikon AF-P 70-300mm heeft weinig last van kleurfouten. Van laterale chromatische aberatie heb je – bij jpg bestanden mede door de uitstekende in-camera CA onderdrukking van Nikon camera’s – geen last. Longitudinale chromatische is door de gematigde lichtserkte ook niet aanwezig.

Sports VR: ook prettig voor natuurfotografie

Demo

Een telezoom van minder dan 1 kg – en de Nikon AF-P weegt zelfs minder dan 700 gram – kan je op een lange dagtocht meenemen, zonder dat het gewicht je stoort. Mede dankzij Nikon’s geavanceerde ingebouwde beeldstabilisatie maak je ook bij weinig licht – als je onderwerp stil wil blijven zitten – scherpe opnames. 

Vibratiereductie (VR) van de AF-P 70-300mm versie is volgens Nikon sneller, stiller en effectiever dan de vorige versie van de 70-300mm. Nikon claimt dat VR het mogelijk maakt om te fotograferen met sluitertijden die tot wel 4,5 stops langer zijn dan zonder VR. We hebben het dit keer niet nagemeten, maar in de praktijk is een winst van circa 4 stops (een scherpe opname bij 300mm en een sluitertijd van 1/30 seconde) realistisch. De SPORT VR-stand biedt een stabieler zoekerbeeld, maar schakelt de VR uit als je een opname maakt met een snelle sluitertijd. Dat komt goed van pas bij sport- en actiefotografie, want nauwkeurig kaderen met een lange brandpuntsafstand is zonder beeldstabilisatie erg moeilijk. Bij snelle sluitertijden zorgt normale beeldstabilisatie soms voor minder scherpe opnames.

RAWREZZ

De scherpte blijft mooi van 70 tot en met 300mm. De hoeken zijn minder scherp als het centrum, al zal het in de meeste praktijkopnames niet opvallen. De bokeh van veel zoomlenzen laat wat te wensen over. Maar niet bij de Nikon AF-P 70-300mm. De bokeh is mooi gelijkmatig en vertoont geen uienringen. De 9 afgeronde diafragmalamellen creëren een natuurlijk uitziende bokeh. Wel is bij volle opening lichtafval duizelijk zichtbaar in de gedaante van kattenoog bokeh.

 0115638

Conclusie Test Nikon AF-P 70–300mm f/4.5-5.6E ED VR

VOORDELEN

  • Fantastische bouw & beeldkwaliteit
  • Scherp van hoek tot hoek van 70 tot en met 300mm
  • Efficiente beeldstabilisatie
  • Mooie bokeh
  • Snelle en nauwkeurige AF
  • AF-P stappenmotor is snel en stil

Nadelen

  • AF-P werkt niet op oudere camera’s

Nikon AF-P NIKKOR 70–300mm ED VR-telezoom: Sneller, scherper en beter.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De 70-300mm is een telezoom die in vele fototassen te vinden, omdat die in vergelijking met een 70-200mm f/2.8 relatief goedkoop, compact en licht is. Het grotere zoombereik is daarbij mooi meegenomen. Maar bij oudere 70-300mm zooms blijft de scherpte in de hoeken wat achter op het centrum. Ook is de algehele scherpte bij de langste brandpuntsafstand meestal iets minder. En de autofocus snelheid van oudere zoomlenzen is duidelijk merkbaar minder. Maar dat geldt niet voor de nieuwe Nikon AF-P 70-300mm ED VR zoom: de scherpte blijft mooi van 70 tot en met 300mm. De hoeken zijn minder scherp als het centrum, al zal het in de meeste praktijkopnames niet opvallen. De slogan van Nikon voor de AF-P 70-300mm ED VR telezoom is: Sneller. Scherper. Beter. Onze test bevestigd het allemaal. De Nikon AF-P 70–300mm f/4.5-5.6E ED VR is een objectief waar zelfs een professionele fotograaf goed uit de voeten kan, met een zeer hoge prijs/kwaliteitsverhouding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in