
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Veel voor weinig: Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3 G ED
De Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3 G ED is een compacte en lichte telezoom voor de DX camera’s van Nikon. Dit zijn de modellen met een APS-C formaat sensor zoals de D500, D7500, D5600 en de D3400. De AF-P DX NIKKOR 70-300mm past dus niet op de full frame modellen. Voor full frame heeft Nikon een andere 70-300mm, de Nikon AF-P Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6 E ED VR. De full frame versie is iets lichtsterker, maar ook groter, zwaarder en ruim twee keer zo duur. Het is fijn dat Nikon naast dit full frame model ook besloten heeft om een moderne versie voor het DX-formaat uit te brengen. Wanneer je kiest voor een compacte lichte DX body, dan wil je daar natuurlijk bijpassende objectieven bij, zowel qua prijs als qua gewicht. De AF-P DX NIKKOR 70-300mm is door zijn lichte gewicht een ideaal objectief om mee te nemen op reis of lange wandelingen door de natuur.
Bouw
De Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm is licht van gewicht en goedkoop. Dat kan meestal alleen door in de constructie veel gebruik te maken van kunststoffen. Dat is op zich helemaal geen probleem. Moderne, hoogwaardige kunststoffen zijn heel sterk, stijf en slijten vrijwel niet. Bij deze zoomlens gaat het gebruik ervan wel zover dat ook de bajonet van het objectief van kunststof is. Ben je iemand die vaak van lens wilt wisselen, dan is dat wel iets om rekening mee te houden. Voor de doorsnee fotograaf die niet meerdere keren per dag, iedere dag van het jaar, van objectief wisselt, is het niet iets om je druk over te maken. Je voelt het gebruik van alle kunststof ook wel als je zoomt, maar het werkt allemaal wel prima. Een andere manier waarop Nikon bespaart heeft op het objectief is door af te zien van allerhande schakelaars. Je kan dus niet op de lens zelf wisselen van autofocus naar handmatige scherpstelling of de beeldstabilisatie uitzetten. Uiteraard kan dat wel in de menu’s, als je dat wilt. Het objectief is opgebouwd uit 14 lenselementen in 10 groepen en bevat een ED-element. Dat is een glaselement met een extra lage brekingsindex dan ervoor moet zorgen dat de chromatische aberratie zo laag mogelijk blijft. De kortste instelafstand is 1.1 meter. Dat lijkt nogal lang, maar omdat je flink in kan zoomen is de maximale vergroting die je met de Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm haalt toch een heel respectabele 0,22x, ofwel 1:4.5. Dat is goed genoeg voor het close up fotograferen van bloemen bijvoorbeeld. En ook een heel close portret maak je gemakkelijk met deze 70-300mm.
Beeldkwaliteit
Voor een objectief in deze prijsklasse zijn de prestaties van de AF-P DX NIKKOR 70-300mm uitstekend. De scherpte is heel goed, van hoek tot hoek, en verrassend genoeg ook op 300mm. Veel zoomlenzen presteren op hun langste zoomstand vaak (veel) minder goed dan op de kortste, maar dat geldt gelukkig niet voor deze Nikkor. Ook op de kortste instelafstand, op 1.1 meter, zijn de prestaties nog goed, zodat je dit objectief ook prima als een semi-macrolens kan gebruiken. Chromatische aberraties zijn in de jpeg opnames vrijwel afwezig, met dank natuurlijk ook aan de automatische correctie die Nikon camera’s al in de body toepassen. De 70-300mm heeft een klein beetje vertekening, van tonvormig op 70mm tot kussenvormig op 300mm, maar veel is het niet in natuur- of sportfotografie zal je daar niets van zien. Het objectief heeft vrijwel geen last van schittering, reflecties of verlies van contrast bij tegenlicht opnames. Sfeervolle beelden tegen de zon in zijn dus geen probleem voor deze Nikkor.
Autofocus
De P in AF-P DX NIKKOR 70-300mm betekent dat dit objectief over een stappenmotor beschikt. Dit is beter voor scherpstellen in live view (en dus ook voor video) dan een conventionele ringvormige motor. De scherpstelling van de AF-P DX NIKKOR 70-300mm is heel snel en nauwkeurig. De scherpstelling is volledig intern. De frontlens draait dus niet tijdens het scherpstellen en de lengte van het objectief veranderd ook niet. De scherpstelring is smal, maar laat wel toe dat je de autofocus altijd direct handmatig kan corrigeren als je denkt dat dat nodig is. De moderne stappenmotor werkt alleen niet samen met oudere DX camera’s. Dat geldt voor de D7000, D5100 en D3100 modellen en ouder. Nieuwere camera’s moeten ook wel over de laatste firmware beschikken om goed met deze 70-300mm overweg te kunnen.
Beeldstabilisatie
De AF-P DX NIKKOR 70-300mm beschikt over beeldstabilisatie, dat Nikon aanduidt met de afkorting: VR. Dit staat voor Vibration Reduction. VR is onmisbaar als je met dit soort lange brandpunten uit de hand wilt fotograferen. Het zorgt er om te beginnen voor dat je zoekerbeeld rustig wordt waardoor je je beter kan concentreren op je onderwerp en je compositie. En natuurlijk zorg het er ook voor dat kleine camerabewegingen gecorrigeerd worden, zodat je scherpe opnames kan maken zonder dat je een groot en zwaar statief onder de camera nodig hebt. De beeldstabilisatie van de AF-P DX NIKKOR 70-300mm werkt prima. In de praktijk lukte het om met een ongeveer 4 stops langzamere sluitertijd te fotograferen dan je nodig zou hebben zonder VR.
Bokeh
De AF-P DX NIKKOR 70-300mm is niet bijzonder lichtsterk, met f/4.5 op 70mm en f/6.3 op 300mm. Hij heeft ook maar zeven diafragmalamellen, terwijl meer voor het bokeh vaak beter is. Toch is het bokeh, de kwaliteit van de onscherpte in de achtergrond, nog best heel aardig met dit objectief. Dat komt gedeeltelijk doordat de diafragmalamellen afgerond zijn. Maar het heeft meer te maken met het feit dat het een telezoom is. Zeker op 300mm kan je op volle opening nog prachtig zachte, onscherpe achtergronden krijgen als je onderwerp redelijk dichtbij is en de achtergrond ver weg. Dat gaat natuurlijk niet meer zo goed als je op een safari een leeuw wilt fotograferen op 40 meter afstand. De struiken en boompjes daarachter smelten dan niet meer weg zoals bij veel lichtsterkere lenzen. Maar om deze zoom te vergelijken met iets als een 300mm f/2.8 vast brandpunt is natuurlijk niet eerlijk. Zo’n lens kost al gauw een keer of twintig (!) zoveel.
Conclusie Test Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR
VOORDELEN
- Licht
- Scherp geprijsd
- Beeldstabilisatie
- Mooi bereik
- Stille en snelle scherpstelling
Nadelen
- AF-P past niet op oudere Nikons
- Kunststof bajonet
Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, is realiteit met de Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
De Nikon AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3 G ED is een ideale telezoom voor DX-fotografen. Hij kost weinig en biedt, zeker voor dit geld, ontzettend veel. Hij is scherp en snel. Je kan hem prima gebruiken voor sportfotografie en het fotograferen van vogels door de snelle autofocus en je kan er op 300mm mooie getrokken landschapsopnames mee maken of details mee isoleren. Dankzij de goede kortste instelafstand is hij ook bruikbaar als halve macrolens, met als voordeel dat beestjes er niet zo snel vandoor zullen gaan omdat je tenminste een meter van ze af blijft. Door het lage gewicht is dit ook een ideale lens om mee te nemen op reis, of simpelweg op een hele dag lopen door de dierentuin met het hele gezin. Je voelt nauwelijks dat je hem bij je hebt en zelfs aan de camera is het nog een lichtgewicht. Er zijn genoeg objectieven met een vast brandpunt die zwaarder zijn dan deze lange telezoom. De enige reden om in dit bereik niet voor deze 70-300mm te kiezen is wanneer je veel van objectieven wilt wisselen. Want daarvoor is de kunststof bajonet minder geschikt. En als je van plan bent om ooit in de toekomst over te stappen op een Nikon met een grotere FX sensor, lees dan eerst onze Nikon AF-P 70–300mm f/4.5-5.6E ED VR review. Afgezien daarvan: van harte aanbevolen deze compacte, lichte telezoom.