
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Veel voor weinig: Nikon AF-P DX NIKKOR 10-20mm F4.5-5.6G VR
De AF-P DX NIKKOR 10-20mm F4.5-5.6G VR is een lichte en compacte supergroothoek voor de DX-camera’s van Nikon. Het is een alternatief voor de duurdere en grotere Nikon AF-S DX 10-24MM F/3.5-4.5G ED. De 10-20mm heeft net zoveel glaselementen als zijn grotere broer, al maakt de 10-24mm wel gebruik van wat exotischer glas. Het bereik van de 10-20mm is iets kleiner. Omgerekend naar fullframe komt het overeen met een 15-30mm. De tijd dat een 15mm objectief iets heel exotisch was ligt niet eens zo heel lang achter ons. 10-20mm is nog steeds een mooi bereik dat een goede overlap heeft met bijvoorbeeld een 18-55mm kitlens. Een ander verschil dat de lagere prijs en het lichtere gewicht voor een deel verklaart is het gebruik van een kunststof bajonet in plaats van een metalen. Het is daarom geen objectief voor fotografen die van plan zijn heel veel van lens te wisselen. Maar de 10-20mm beschikt wel over VR, Nikons beeldstabilisatie. En dat zorgt er zeker onder slechte lichtomstandigheden voor dat je waarschijnlijk meer scherpe opnames zult maken met de 10-20mm.
Bouw en autofocus
Van objectieven in deze prijsklasse verwacht je geen superieure bouwkwaliteit en dat biedt de Nikon 10-20mm uiteraard ook niet. Het objectief heeft een kunststof bajonet en het heeft geen extra afdichtingen tegen vocht en vuil. Maar het is verder wel een netjes afgewerkt objectief. De scherpstelring voor handmatig scherpstellen is wat dun en gevoelloos, maar die zal waarschijnlijk ook niet vaak gebruikt worden op een zo’n extreme groothoek met zoveel scherptediepte. De veel belangrijkere zoomring is lekker groot en voelt goed. Het objectief wordt tijdens het zoomen ietsje langer, maar veel verschil tussen de uiterste zoomstanden is er niet. Hij blijft dus altijd lekker compact. De autofocus is heel snel en ook nog eens erg stil. De kortste instelafstand is 22 cm. Natuurlijk is de 10-20mm geen macrolens, maar je kan er dus wel lekker dichtbij mee komen voor bijzondere perspectieven. Het objectief heeft ook gewoon een schroefdraad voor filters. Dus kan je met dit objectief polarisatiefilters of verlopende ND filters gebruiken. Voor landschapsfotografen is dat een groot voordeel.
Beeldstabilisatie
Een bijzonderheid van dit objectief is dat het VR heeft. Dat staat bij Nikon voor Vibration Reduction. Beeldstabilisatie dus. Volgens de oude regel dat je nog uit de hand kan fotograferen bij 1 gedeeld door de brandpuntsafstand zou je met dit objectief nog bij 1/10e seconde scherpe opnames kunnen maken. Maar op DX werkt dit objectief in de uiterste zoomstand als een 15mm. Dus zou je eigenlijk tenminste met 1/15e seconde moeten werken, en voor de zekerheid met 1/30e. De lichtsterkte is ook niet bijzonder hoog en die tijd zal je bij weinig licht snel nodig hebben. De beeldstabilisatie biedt dan gelukkig nog wat extra speelruimte. Wie er een beetje de tijd voor neemt, zal dankzij de VR zelfs bij tijden tot een 1/4e seconde nog scherpe opnames kunnen maken. Hierdoor kan je bijvoorbeeld de ISO-waarde lager houden voor een hogere beeldkwaliteit. Of je kan het gebruiken om bijvoorbeeld iets meer te diafragmeren. Ook dat zorgt voor een betere beeldkwaliteit. Beeldstabilisatie is dus zinvol, zelfs op een objectief met zulke korte brandpunten.
Lichtafval, overstraling en vervorming
beeldkwaliteit Test Nikon AF-P DX 10-20mm VR
Over het geheel genomen presteert de NIKKOR 10-20mm VR heel behoorlijk. Wie in raw schiet en niet corrigeert (maar waarom zou je dat doen?) kan vignettering, chromatische aberratie en vertekening ontdekken. De vignettering is vanzelfsprekend het sterkst op 10mm op volle opening. Maar zelfs op f/8 is het zonder correcties nog zichtbaar. Op de andere zoomstanden is het minder, maar nog steeds aanwezig. De tonvormige vertekening is in de 10mm stand ook stevig. Bij inzoomen wordt het steeds minder tot het op 20mm omslaat in een lichte kussenvormige vertekening.
In de hoeken kan je chromatische aberratie ontdekken en in de uiterste zoomstanden, 10mm en 20mm, blijft de scherpte in de hoeken bij volle opening duidelijk achter bij het centrum. Het objectief is dus niet perfect. Maar je ziet dat alleen als je in raw schiet zonder correcties. En dat is geen realistisch scenario. We gaan er vanuit dat de meeste gebruikers startende fotografen zijn die over het algemeen in jpeg zullen werken. En de resultaten zien er in jpeg heel anders uit. De correcties die Nikon camera’s intern uitvoeren zijn heel effectief en rekenen behoorlijk af met de vertekening, vignettering en chromatische aberraties. De beelden die je dan met de DX NIKKOR 10-20mm F4.5-5.6G VR maakt, zien er op volle opening al gewoon goed uit. Een of twee stopjes diafragmeren en je bereikt de maximale kwaliteit die je uit dit objectief kan halen. En werk je in raw, dan kan je uiteraard zoveel corrigeren als nodig is. En ook dan krijg je prima beelden. Met wat digitale hulp is dit dus een prima objectief dat zijn geld dubbel en dwars waard is.
Conclusie Test Nikon AF-P DX 10-20mm VR
VOORDELEN
- Lage prijs
- Licht van gewicht
- Beeldstabilisatie
- Behoorlijke optische prestaties
- Compact
Nadelen
- Kunststof bajonet
- Geen afdichtingen tegen vocht en stof
- Dunne scherpstelring
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Nikon AF-P DX 10-20mm F4.5-5.6G VR is een mooie aanvulling op het objectievenpakket van Nikon.
Het lage gewicht en de compacte afmetingen van de Nikon AF-P DX 10-20mm F4.5-5.6G VR zorgen ervoor dat deze lens altijd wel een plekje in je tas kan vinden en de presaties zijn, zeker als je een stopje diafragmeert, gewoon prima. Voor starters die een ultragroothoek zoeken is dit objectief een logische keus. Maar ook voor gevorderde fotografen die hun set aan willen vullen met een groothoek om af en toe te gebruiken is dit een prima optie.