Test Nikon AF-S 200-500mm @ D7200

0
290nikon200500

Voor wie vogels fotografeert, kan de brandpuntsafstand niet lang genoeg zijn. De nieuwe Nikon 200-500mm heeft een constante lichtsterkte van f/5.6 en biedt een zeer groot bereik met de mogelijkheid om die met behoud van AF verder uit te breiden met een 1,4x converter. Dat is niet mogelijk bij een objectief met een lichtsterkte minder dan f/5.6, omdat bij de meeste camera’s AF wordt uitgeschakeld als de lichtsterkte van teleconverter en objectief minder dan f/8 zijn.
Als Nikons meest betaalbare superteleobjectief van meer dan 300mm is dit nieuwe 200-500mm-objectief om meerdere redenen een interessante optie. Allereerst is het geen gek idee om een supertelezoom lens te kiezen in plaats van een vast brandpunt omdat je bijna nooit de beelduitsnede kan aanpassen – door dichter naar je onderwerp toe te gaan – zonder dat je onderwerp er vandoor gaat. Een tweede argument is de hoge beeldkwaliteit die dit objectief volgens Nikon te bieden heeft. De nieuwe Nikon 200-500mm zit bovendien boordevol met de nieuwste objectieftechnologieën, waaronder de vet- en vochtafwerende Fluor coating op de frontlens, die alleen bij veel duurdere objectieven wordt toegepast.

Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR adviesprijs: €1599,-.

175263 AFS 200 500E angle1 971362 original 1438606602De zoomlens had in onze test geen last van zogenaamde “creeping”; het zakken van de zoom als de lens naar beneden gericht is. De Nikon AF-S 200-­500mm f/5.6E ED VR is voorzien van een zoomvergrendeling die het objectief bij de kortste brandpuntsafstand vastzet wanneer dit niet in gebruik is. Twee knoppen zijn voor de scherpstelling: naast een AF/MF schakelaar zit er een schakelaar op waarmee het scherpstelbereik beperkt kan worden, wat ten gunste komt aan de AF snelheid. Daarnaast zitten er twee knoppen op voor de vibratiereductie (aan/uit en sport/normaal). Met de afneembare statiefaansluiting maak je staande en liggende opnames zonder de camera van het statief te halen. Een afneembare zonnekap en een zachte tas worden meegeleverd. DSC1553Met een kortste instelafstand van meer dan 2 meter heb je een grote spin nodig voor een close-up opname.

Bouw en autofocus

Dit is een stevig gebouwd objectief, met de hoge kwaliteit die we van Nikon gewend zijn. Het is een indrukwekkende lens om te zien, met een lengte van 45 cm bij de langste brandpuntsafstand en een filtermaat van 95mm. Er zijn fotografen die een objectief van meer dan 2 kilo te zwaar vinden om uit de hand mee te fotograferen, maar mij is het meegevallen.
Het complexe lensontwerp bestaat uit 19 elementen in 12 groepen. Dankzij drie elementen van hoogwaardig ED-glas wordt chromatische aberratie tot een minimum beperkt. Als grootste zoomobjectief met een vast diafragma in het huidige NIKKOR-assortiment beschikt de NIKKOR 200-500mm ook over de nieuwste generatie van Nikons technologie voor vibratiereductie (VR). Dit indrukwekkende systeem maakt het mogelijk scherp te fotograferen met sluitertijden die volgens Nikon tot 4,5 stops langer zijn. De VR-stand SPORT is ideaal voor het volgen van snelle acties.
Nikons Silent Wave Motor (SWM) stelt snel en stil scherp. Dat maakt dit objectief ook heel geschikt voor video. Het elektromagnetische diafragma (vandaar de toevoeging van een E achter het diafragma in de naam van dit objectief) maakt een stabielere belichting tijdens snelle continu-opnamen mogelijk. Handmatig scherpstellen – zeker ook interessant voor videografen – verloopt heel prettig met dit objectief. De zoomring en de afstandsring zijn lekker breed, voelen prettig aan en zijn mooi gedempt. Handmatig scherpstellen verloopt net zo comfortabel als met de Sigma 150-600mm Sports en comfortabeler dan met de smalle scherpstelring op de Sigma 150-600mm Contemporary. DSC1651

Weinig vervorming, geen chromatische aberratie of lichtafval

Van zichtbare vervorming zal je bij de Nikon 200-500mm – zoals bij de meeste telelenzen – geen last hebben van zichtbare vervorming. Bij alle brandpuntsafstanden was de met Imatest gemeten vervorming – zonder in-camera of softwarematige correcties – een half procent of minder kussenvormig. Ook laterale chromatische aberratie – gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken – is volledig afwezig. Omdat je op een camera met een DX sensor alleen het centrum van het beeld gebruikt, is ook lichtafval/vignettering  volledig afwezig.
De Nikon 200-500mm wordt geleverd inclusief zonnekap en dat is goed, want dit objectief is niet voorzien van NanoCrystal coat. Die coating is een effectieve manier om interne reflecties te voorkomen. Bij fel tegenlicht kan je last hebben van een verlaagd contrast en nevenbeelden. Op dit punt scoorde de 200-500mm in onze test minder goed dan de Nikon 80-400mm.

Hoge scherpte van hoek tot hoek

 DSC1942 2Klik op bovenstaande afbeelding voor een grotere versie. Scherpte is hoog bij alle brandpuntsafstanden en zelfs de scherpte in de uiterste hoeken blijft nauwelijks achter op de scherpte in het centrum. Bij de langste brandpuntsafstand is het contrast lager dan bij de andere brandpuntafstanden en loont het om 1 stop te diafragmeren. Fantastische prestatiesD7200Rezz

Effectieve vibratiereductie

 

“Vibratiereductie levert bij lange sluitertijden (1/15 sec) een winst van 4 stops. Knappe prestatie van Nikon!”

Om de vibratiereductie te testen, heb ik op een Nikon D7200 met en zonder beeldstabilisatie series van 35 opnames bij een 300mm brandpuntsafstand gemaakt met verschillende sluitertijden. Met Imatest is de scherpte van de testopnames gemeten. Wie denkt dat een ervaren fotograaf met een 300mm lens op een camera met een DX sensor bij een sluitertijd van 1/500 sec of korter even scherpe opnames maakt als vanaf statief, komt bedrogen uit.
Zelfs bij een sluitertijd van 1/1000 seconde waren de opnames gemaakt met beeldstabilisatie scherper dan de opnames gemaakt zonder beeldstabilisatie. Een opname gemaakt zonder beeldstabilisatie en een sluitertijd van 1/1000 sec is net zo scherp als een opname met vibratiereductie en een sluitertijd van 1/125 sec. Dat is een winst van 3 stops. Bij langere sluitertijden werd het scherpteverschil nog groter: een opname zonder beeldstabilisatie en een sluitertijd van 1/250 sec is net zo scherp als een opname gemaakt met 1/15 sec met beeldstabilisatie. In beide gevallen ben je overigens 50% van de scherpte kwijtgeraakt ten opzichte van een opname vanaf statief.
Opvallend is ook het verschil in spreiding van de scherpte. De series van 5 opnames gemaakt met beeldstabilisatie en een sluitertijd tussen 1/100 en 1/60 sec. verschilden nauwelijks (minder dan 5%) van elkaar zo lang ze met dezelfde sluitertijd waren gemaakt. Bij de series gemaakt zonder beeldstabilisatie en een sluitertijd van 1/500 sec of langer zaten enorme verschillen. Fotografeer je zonder statief? Zet gerust de beeldstabilisatie aan als je geen sluitertijden korter dan 1/1000 sec gebruikt.

Bokeh

 DSC1477De Nikon 200-500mm levert een mooi verloop van scherp naar onscherp en een mooie bokeh. Net iets minder mooi dan als je dezelfde lens op een camera met een volformaat sensor gebruikt, maar beter dan vele andere objectieven op een camera met een DX sensor. In deze opname van dauwdruppels in een spinnenweb, gemaakt bij 500mm f/.5.6, is te zien dat de bokeh ringen een klein randje zonder kleurzweem hebben. DSC2849

Conclusie Nikon AF-S 200-500mm test @ D7200

Voordelen

  • Hoge beeldkwaliteit (lichtafval, vervorming, chromatische aberratie, centrumscherpte) over het hele zoombereik
  • Hoge bouwkwaliteit
  • 500mm bij een hoge lichtsterkte (f/5.6)
  • Speciale coating op frontlens
  • Effectieve beeldstabilisatie met handige sports mode voor gebruik bij snelle sluitertijden
  • Elektromagnetisch diafragma voor nauwkeurige belichting bij serie opnames

Nadelen

  • Gevoelig voor tegenlicht
  • Kleiner zoombereik dan de 80-400mm

De Nikon 200-500mm is ideaal voor het fotograferen van vogels, of ze nou stil zitten, of voorbij vliegen.

Wie een supertelezoom voor sport of natuurfotografie nodig heeft, is bij Nikon aan het juiste adres. De “normale” vibratiereductie werkt perfect als het onderwerp niet beweegt. De Sports vibratiereductie – ideaal voor actie of sportfotografie – levert een perfect gestabiliseerd zoekerbeeld bij het volgen van bewegende onderwerpen. 

Een telelens kan zoals gezegd – wat brandpuntsafstand betreft – voor de meeste fotografen niet lang genoeg zijn. Dankzij de crop factor van een DX sensor werkt de D7200 als een “gratis teleconverter” en dan is 500mm in de meeste gevallen meer dan genoeg. De beeldhoek komt bij de langste brandpuntafstand overeen met de beeldhoek van een 750mm telelens op een camera met een FX sensor. Met behoud van AF kan je dat nog uitbouwen tot een beeldhoek die overeenkomt met een 1000 mm supertele op een camera met een FX sensor. Bijkomend voordeel van het gebruik van een FX lens op een DX camera is dat je alleen het centrum van het beeld gebruikt, waardoor de beeldkwaliteit bij volle opening al hoog is: van hoek tot centrum. Je hebt totaal geen last van lensfouten zoals chromatische aberratie, vervorming of lichtafval. Bij goedkopere telezoom lenzen is de beeldkwaliteit bij de langste brandpuntsafstand soms een tegenvaller. Dat is hier absoluut niet het geval.

Ik kan me voorstellen dat er fotografen zijn die een objectief van meer dan 2 kilo toch te zwaar vinden. Probeer de Nikon 200-500mm daarom eerst eens uit bij de fotohandel, voordat je er een koopt. Ik vond het geen probleem om langdurig zonder statief met dit objectief op stap te gaan en de fantastische beeldkwaliteit – zichtbaar beter dan de Nikon 70-300mm of de duurdere Nikon 80-400mm – maken deze supertelezoom een absolute aanrader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in