
De Nikon AF-S 28mm f/1.4E ED vult het gat tussen de Nikon 24mm f/1.4 G en de Nikon 35mm f/1.4 G. Het is een volledig nieuw ontworpen objectief, dat een mooi bokeh bij volle opening combineert met uitstekende prestaties.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Groothoek met bokeh: AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED
De AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED is de opvolger van de Nikon AF 28mm f/1.4D. Die oude 28mm f/1.4D was jarenlang de enige lichtsterke groothoek in het Nikkor-assortiment. De nieuwe AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED past tegenwoordig keurig in een rijtje even lichtsterke Nikkors met een 24mm aan de ene kant en een 35mm aan de andere. Het nieuwe objectief is geoptimaliseerd voor sensoren met een hoge resolutie. Waar het oude objectief voor de autofocus nog afhankelijk was van een AF-motor in de camera, beschikt het nieuwe objectief over een ingebouwde motor voor snelle en stille scherpstelling. Het is mede daadoor wel iets groter en zwaarder dan zijn voorganger, maar het biedt qua beeld- en bouwkwaliteit alles wat je je als enthousiaste fotograaf of professional maar kan wensen. Het nieuwe lensontwerp combineert een mooi bokeh bij f/1.4 met een uitstekende beeldkwaliteit, zeker als het objectief iets wordt gediafragmeerd.
Bouw en autofocus
De AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED is heel degelijk gebouwd. Het is gemaakt van een magnesiumlegering en duidelijk bestemd voor professioneel gebruik. Van de 14 lenselementen zijn er twee gemaakt van ED-glas en drie asferisch. Het is vocht- en stofdicht en voorzien van de nodige pakkingen. De frontlens beschikt naast de moderne Nano Crystal coatings over een extra fluorine coating zodat vocht, vuil en vet zich niet makkelijk hechten aan het glas en de lens makkelijk is schoon te maken. De autofocus doet heel snel, stil en nauwkeurig zijn werk. Het objectief veranderd niet van lengte bij het scherpstellen en uiteraard draait de frontlens niet mee. Het is zwaarder en groter dan de oude 28mm f/1.4D, maar nog steeds bescheiden vergeleken bij de nieuwe norm voor lichtsterke 28mm objectieven, de Zeiss Otus 28mm f/1.4. De filtermaat van de AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED is 77mm en het gewicht is 620 gram. De Otus overtroeft dat met een filtermaat van 95mm en een gewicht van 1310 gram. Het gaat te ver om de AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED licht of compact te noemen, maar het objectief is wel mooi in balans met een fullframe Nikon camera als de D810. Het objectief wordt standaard geleverd met HB-83 zonnekap.
Lichtafval, overstraling en vervorming
1/800 sec, f/2.8
beeldkwaliteit
De AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED is een volledig nieuw lensontwerp en geen cosmetische upgrade van de oude D-versie. Dat zie je alleen al aan het aantal lenselementen: 14 om 11. Het optische ontwerp van de AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED zorgt voor uitstekende prestaties die beter zijn dan die van de oude f/1.4. Ook de iets minder lichtsterke AF-S Nikkor 28mm f/1.8G moet het, zelfs bij volle opening, afleggen tegen de AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED. Dat is best knap. De scherpte is zowel in het midden als in de hoeken al bij volle opening behoorlijk. Het verloop naar de hoeken is niet groot, wat bijdraagt aan de indruk van een goede beeldkwaliteit. Natuurlijk wordt de kwaliteit beter als je diafragmeert, maar meer dan twee stops, tot f/2.8, is niet nodig om een uitstekende beeldkwaliteit te krijgen. In raw begint de kwaliteit daarna zelfs alweer af te nemen, al is het niet veel. In jpeg, met alle correcties aan, neemt de scherpte geleidelijk toe tot f/8 om pas daarna weer iets af te nemen. Het objectief heeft last van een klein beetje tonvormige vertekening, maar het is niet veel en zelfs in opnames met veel rechte lijnen zal je er niet snel last van hebben. Chromatische aberraties zijn goed onderdrukt, maar –zeker bij volle opening- niet helemaal weg. Donkere objecten tegen een heldere lucht kunnen soms een paarse gloed krijgen en onscherpe voorwerpen in de voorgrond kunnen een groene tint krijgen en onscherpe delen in de achtergrond een magenta tint, wat duidt op de aanwezigheid van laterale chromatische aberratie. Het is niet ernstig en enkel zichtbaar in een klein percentage van de testopnames die we hebben gemaakt. Het objectief is dankzij de nieuwe coatings erg goed bestand tegen direct invallend zonlicht. Flare en overstraling zal je met deze 28mm f/1.4 niet gauw krijgen. Het enige wat wellicht wat zal opvallen is de redelijk forse lichtafval van meer dan twee stops bij volle opening. Die lichtafval zorgt er aan de andere kant wel voor dat het centrum lichter blijft, waardoor dat meer de aandacht trekt. Je kan met die lichtafval dus ook je voordeel doen als fotograaf. Wie er niet van houdt, moet de lenscorrecties aanzetten of iets diafragmeren. In raw is het bij f/2.8 geen probleem meer, in jpeg is het bij f/2 al teruggebracht tot net iets meer dan 1 stop.
De oude 28mm f/1.4D was lang de enige optie van Nikon om met een groothoekobjectief iets van een zachte achtergrondonscherpte te krijgen. We hebben het objectief nooit formeel getest, maar er wel mee gefotografeerd. Het bokeh van de oude 28mm was goed voor toen, maar in vergelijking met nieuwe sterren als de Zeiss Otus 28mm f/1.4 is het toch wat hard en onrustig. Ook de nieuwe AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED haalt (net) niet helemaal de kwaliteit van de Zeiss. De Zeiss haalt bij volle opening een betere scherpte in de hoeken en heeft vrijwel geen last van aberraties. Dat zorgt voor een mooier, schoner beeld en een mooiere onscherpte in de achtergrond. Maar de AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED komt behoorlijk in de buurt. En het biedt een veel lager gewicht, compactere afmetingen, lagere prijs én autofocus als bonus.
Conclusie Review Nikon AF-S 28mm f/1.4E ED @ FX
VOORDELEN
- Hoge lichtsterkte
- Mooi bokeh voor een groothoek
- Uitstekende beeldkwaliteit
- Goede afdichting
- Fluorine coating op frontelement
- Weinig vertekening
Nadelen
- Groter en zwaarder dan oude 28mm f/1.4
- Geen beeldstabilisatie
- Chromatische aberratie soms zichtbaar
De kwaliteit ligt zowel optisch als mechanisch op een hoger niveau dan van de oude 28mm f/1.4.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
De nieuwe AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED is een prachtige, lichtsterke groothoek voor liefhebbers van dit brandpunt. Het is niet zo overdreven groothoekig als de 24mm, maar biedt net iets meer beeld dan een 35mm. Op volle opening biedt het objectief een mooi bokeh voor een groothoekobjectief. Hierdoor kan je je onderwerp mooi isoleren van objecten in de achtergrond. De prijs lijkt stevig voor een 28mm, maar het is ongeveer de helft van de prijs van een Zeiss Otus en –gecorrigeerd voor inflatie- is het zelfs goedkoper dan de oude 28mm f/1.4D toen die werd geïntroduceerd. De AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED is ook beter dan de nieuwe 28mm f/1.8G. Die laatste is wel een mooi alternatief voor fotografen die op zoek zijn naar een 28mm groothoek met een vriendelijker prijskaartje. Maar ben je op zoek naar een echt goede en lichtsterke 28mm met autofocus dan is de AF-S Nikkor 28mm f/1.4E ED de beste optie.