
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten
Wil je een draagbare, lichtsterke telelens met een hoge beeldkwaliteit voor een camera met een full-frame sensor, dan was de Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR een van de weinige goede keuzes. Maar nu is er de AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR. Een supertele die je met gemak uit de hand gebruikt dankzij een bijzonder laag gewicht en goede beeldstabilisatie.
Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR is niet goedkoop, maar heeft een fantastische prijskwaliteit verhouding
VOORDELEN
- Uitstekende beeldkwaliteit
- Superlicht en compact voor een 500mm
- Snelle en stille AF
- Goede beeldstabilisatie
- Degelijk gebouwd
Nadelen
- ‘Maar’ f/5.6
- Verlies van contrast met de zon in beeld
- Kortste instelafstand maar 3 meter.
Draagbare supertele: Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR
Dit krachtige AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR-objectief is aanzienlijk kleiner en lichter dan andere objectieven met dezelfde brandpuntsafstand. Dat is mogelijk door toepassing van een Phase Fresnel-lenselement, zoals ook te vinden is bij de in 2015 geïntroduceerde AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR-objectief. Het Phase Fresnel 9PF) element is ontwikkeld door Nikon en biedt een superieure correctie van chromatische aberratie wanneer het wordt gecombineerd met een gewoon lenselement van glas. Door het gebruik van een PF-lenselement kan met minder lenselementen een opmerkelijk compact en licht objectief worden gerealiseerd.Een compact en draagbaar objectief maakt fotograferen uit de hand aanzienlijk makkelijker en is daardoor uitermate geschikt voor allerlei verschillende opnameomstandigheden, zoals het vastleggen van sportevenementen of het fotograferen van onvoorspelbare bewegingen bij wilde dieren.
Bouw en autofocus
De Nikon AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR is Nikon’s tweede teleobjectief met fresneltechnologie en qua brandpunt ook het langste. Maar met een lengte van slechts 237mm laat Nikon goed zien wat voor voordelen het gebruik van fresnellenzen biedt. En het gewicht is ook heel laag, met slechts 1460 gram. Dat scheelt zo’n 15cm. en de helft van het gewicht ten opzichte van Nikon’s andere 500mm, de 500mm f/4 FL ED VR. Die is dan wel weer een stop lichtsterker, maar als je daar een dag mee moet lopen, ga je het echt wel voelen. Het objectief bevat 19 lenselementen in 11 groepen en die lenselementen zijn voorzien van Nikon’s bekende Nano Crystal Coating. De frontlens heeft een fluorine coating zodat vuil, vet en vocht zich minder makkelijk kunnen hechten aan het glas. Uiteraard voldoet dit objectief aan alle professionele eisen en is het goed afgedicht en robuust gebouwd. Het heeft een grote, draaibare statiefvoet en een filterlade aan de achterzijde en een hele reeks schakelaars. De bovenste heeft drie standen: A/m, M/a en M. Hiermee kan je de werking van de autofocus beïnvloeden of overschakelen naar handmatige scherpstelling. Daaronder zit een schakelaar om het autofocusbereik te beperken en daaronder een knop voor het kiezen van de juiste instelling voor de beeldstabilisatie. Nog verder naar beneden zit een knop waarmee je kan kiezen voor AF-L, Memory Recall en AF-On en daaronder een knop voor het aan- en uitzetten van het geluidssignaal van de autofocus. En dat is zeker voor natuurfotografie een handige functie. Verder heeft de lens nog extra draagogen op de statiefgondel zitten, zodat je de camera met lens aan het objectief kan dragen. Dit ontlast de bajonet en zorgt voor een betere balans. De autotofocus werkt nauwkeurig en behoorlijk snel, al is dat natuurlijk afhankelijk van welke camera je gebruikt. De kortste instelafstand is slechts 3 meter. Dat is niet ongebruikelijk voor dit soort objectieven, maar het beperkt je wel in het fotograferen van bijvoorbeeld kleine vogels. Een metertje dichterbij zou fijn zijn geweest.
Beeldkwaliteit
Een objectief als de Nikon AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR zal je waarschijnlijk meestal op volle opening gebruiken. Om te beginnen is f/5.6 natuurlijk niet super lichtsterk en heb je relatief snelle sluitertijden nodig om scherpe opnames te krijgen, zeker als je onderwerpen (snel) bewegen. Verder heeft diafragmeren met een lang brandpunt als dit ook maar beperkt zin. Je krijgt wel iets meer scherptediepte, maar het wordt nooit de van-dichtbij-tot-de-horizon scherptediepte die je met groothoeken kan krijgen. De beeldkwaliteit op volle opening is dus waar het om draait bij dit objectief. En we kunnen daar kort over zijn: die is prima. De scherpte is hoog, zowel in het centrum als in de hoeken. Chromatische aberraties zijn heel laag en ook dat draagt bij aan de hoge scherpte.
Lichtafval, overstraling en vervorming
De Nikon AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR heeft weinig last van lichtafval. Waar je iets meer mee uit moet kijken met een objectief met fresneltechniek is tegenlicht en bokeh. Fresnelelementen hebben de reputatie dat ze zorgen voor een apart bokeh dat gekenmerkt wordt door ringen in de onscherpe lichtcirkels. Dat is iets waar deze Nikon gelukkig geen last van heeft. Het bokeh is zelfs erg goed te noemen. Schitteringen op water in de achtergrond worden mooie, zachte bokehballen, met een klein verloop naar kattenogen richting de zijkant.
Waar je wel mee uit moet kijken is opnames recht tegen de zon in. De Nikon AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR heeft er niet altijd problemen mee, maar afhankelijk van de hoek van inval van het licht, kan je soms zoveel contrast verliezen dat het niet meer mogelijk is om een goed belichte opname te maken. In alle opnames die we met de 500mm hebben genomen is dit gelukkig slechts een enkele keer voorgekomen.
Het is nauwelijks een verrassing om te zien dat de vertekening bijzonder laag is. Dat verwachten we niet anders van een lange tele met een vast brandpunt. Over het geheel genomen levert de Nikon AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR dus een beeldkwaliteit die in overeenstemming is met de hoge verwachtingen die je mag hebben van een lens als deze.
Conclusie Test Nikon AF-S 500mm f/5.6E PF ED VR @ Nikon D810
De Nikon 500mm f/5.6E PF ED VR is een objectief dat je echt voor je plezier meeneemt en waar je gemakkelijk een hele dag mee kunt lopen zonder moe te worden.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten
De Nikon AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR is een van de meest interessante supertele’s van de laatste jaren. Juist bij dit soort lange brandpunten is de winst die je met de fresneltechniek kan halen heel groot. Natuurlijk kan je met de meer traditionele 500mm f/4 van Nikon iets meer onscherpte in de achtergrond krijgen en is tegen de zon inschieten minder een probleem, maar daar betaal je letterlijk en figuurlijk wel een hoge prijs voor. De 500mm f/5.6E PF ED VR kost minder, weegt minder en neemt ook beduidend minder ruimte in je tas in en de beeldkwaliteit is uitmuntend. De Nikon 500mm f/5.6E PF ED VR is een objectief dat je echt voor je plezier meeneemt en waar je gemakkelijk een hele dag mee kunt lopen zonder moe te worden. Dit is ook de ideale supertele om te gebruiken op een van de nieuwe Z-camera’s van Nikon. Dan heb je echt de ultieme compacte superteleset voor op safari.