Test Nikon AF-S 85mm f/1.8G (@ FX)

0
Nikkor85mm
Sinds begin 2012 levert Nikon de AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G: een betaalbare (€ 529 adviesprijs), lichtsterke korte telelens met een vaste brandpuntsafstand. De Nikon 85 mm 1.8G vervangt de Nikon 85 mm f/1.8D, die uit 1994 stamt, en heeft een nieuw ontworpen optisch systeem dat voldoet aan de hoge eisen van moderne digitale spiegelreflexcamera’s. De nieuwe uitvoering van de Nikon 85 mm 1.8 is 30 gram lichter dan zijn voorganger en is geschikt voor zowel camera’s met een FX als een DX sensor. De populaire 85 mm brandpuntsafstand biedt de mogelijkheid om portretten te maken die zijn ingekaderd tot hoofd en schouders. Bij open diafragma krijg je tegelijkertijd een hoge scherpte en een mooie achtergrondonscherpte / bokeh, waardoor je onderwerpen schitterend kunt ‘isoleren’.

Nikon85mm

Nikon AF-S 85mm f/1.8G ED en Nikon D800E

Nikon85mm1 8sample
Dit Nikon 85 mm objectief is perfect voor het fotograferen van portretten. Daarnaast is deze korte, lichtsterke telelens ook heel geschikt voor landschapsfotografie, concertfotografie en low-light fotografie. De zeer lage vervorming maakt de Nikon 85 mm 1.8G ook heel geschikt voor architectuurfotografie.

Bouw en autofocus

 

De AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G wordt geleverd met een zonnekap en een zachte lenstas. Met een gewicht van slechts 350 gram is dit weerbestendige, compacte 85mm objectief lichter dan zijn voorgangers. Dit lage gewicht wordt gerealiseerd door hoogwaardige kunststoffen te gebruiken, zonder dat dit ten koste gaat van de degelijkheid van het objectief. Op deze lens zit alleen een schakelaar voor AF / MF. Beeldstabilisatie is niet ingebouwd. Handmatig scherpstellen verloopt soepel. De Silent Wave Motor (SWM) zorgt voor een discrete, maar nauwkeurige autofocus.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

Bij volle opening zal je in sommige situaties zichtbare lichtafval tegenkomen. Toch zijn er heel veel – vaak zelfs nog minder lichtsterke – FX objectieven die bij volle opening meer lichtafval laten zien. Bij f/2.8 is de lichtafval volledig verdwenen. In de meeste praktijkopnames die we bij f/1.8 hebben gemaakt, was de lichtafval totaal niet storend aanwezig,

vignet

FlowersNikon AF-S 85 mm f/1.8 @ 50 ISO, f/1.8 en 1/800 sec

Vervorming

Vervorming is vrijwel afwezig. Dit objectief is ook goed te gebruiken voor reproductie- of architectuur-fotografie, waar het er soms op aankomt, wat vervorming betreft.

Distortion

Overstraling

 

De Nikon 85 mm f/1.8 wordt geleverd met een zonnekap. Toch is dit objectief zo goed, dat je ook zonder zonnekap nooit, of bijna nooit last zal hebben van overstraling. Zelfs toen we tijdens de praktijktest recht tegen de zon in fotografeerden, hadden we er geen last van en zagen we geen nevenbeelden / ghosts in onze opnames.

flare

Scherpte

 

De Nikon 85mm f/1.8 vormt een perfecte combinatie met de Nikon D800E als het om scherpte gaat: de centrum scherpte is vanaf volle opening al zeer hoog en bereikt een absoluut maximum bij f/5.6. In de uiterste hoeken was het beeld iets zachter bij volle opening. Dat is na 1 stop diafragmeren al volledig verdwenen. Echt super.

Resolutie

Nikon85mmsample
Nikon AF-S 85 mm f/1.8 @ 50 ISO, f/1.8 en 1/800 sec

Chromatische aberratie

 

De Nikon 85 mm f/1.8 bestaat uit negen elementen in negen groepen. In de documentatie van Nikon ben ik geen elementen van speciale glassoorten die worden toegepast om kleurfouten te voorkomen, tegengekomen. Toch is laterale chromatische aberratie (groene en paarse randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld) goed onder de duim gehouden.

Longitudinale chromatische aberratie (kleurbokeh) kan je bij dit lichtsterke objectief wel tegenkomen bij open diafragma. In de 100% beelduitsnede hiernaast is de kleurbokeh te herkennen aan de groene en rode randen in de bokeh. Dit komen we vaker tegen bij lichtsterke objectieven (< f/2.8).

kleurbokeh

Bokeh

De 7 afgeronde diafragmalamellen, de langere brandpuntsafstand en de hoge lichtsterkte van de Nikon 85 mm f/1.8 leveren samen met de grote sensor van de Nikon D800E een mooie achtergrondonscherpte op. Zoals bij de meeste lichtsterke objectieven op een camera met een volformaat sensor, verandert de vorm van de bokeh bij volle opening in de hoeken in kattenogen.

Flower

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Nikon AF-S 85mm f/1.8G test met Nikon D800E

Nikon85mm1p8

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
NCWYSIWYG scoreDeze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.
{insertgrid ID = 301}

Voordelen

  • Zeer hoge beeldkwaliteit op alle fronten: zeer hoge resolutie, ontzettend lage laterale chromatische aberratie, geen vertekening
  • Goed gebouwd
  • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

  • Mooie bokeh, maar toch iets minder mooi dan van duurdere objectieven
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • AF bij f/1.8 minder nauwkeurig

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

De Nikon 85mm f/1.8G levert sublieme beeldkwaliteit tegen een betaalbare prijs.

Je hebt een betaalbare Nion FX camera aangeschaft, maar je weet nog niet welk objectief je daar het beste bij kan nemen? Dan zijn zowel de Nikon 50 mm f/1.8 als de Nikon 85 mm f/1.8 zeer goede keuzes. Kwalitatief behoren beide objectieven tot de allerbesten. De Nikon AF-S 85 mm is het optimum qua lichtsterkte, beeldkwaliteit en prijs/kwaliteitsverhouding. Welke van deze twee Nikon f/1.8 objectieven je kiest, hangt af waarvoor je ze wilt gebruiken. Voor bokeh en portretfotografie liefhebbers is dat een no-brainer: op naar de fotospeciaalzaak voor de aanschaf van een Nikon 85 mm f/1.8!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in