Test Nikon AF-S 85mm f/1.8G (@ DX) een herboren legende?

0
Nikon85mm

Sinds begin 2012 levert Nikon de AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G: een betaalbare (€ 529 adviesprijs), lichtsterke korte telelens met een vaste brandpuntsafstand. De Nikon 85 mm 1.8G vervangt de legendarische Nikon 85 mm f/1.8D, die uit 1994 stamt, en heeft een nieuw ontworpen optisch systeem. De herboren Nikon 85 mm 1.8 is 30 gram lichter dan zijn voorganger en is geschikt voor zowel camera’s met een FX als een DX sensor. Op een camera met een DX factor komt de beeldhoek van dit objectief overeen met de beeldhoek van een 135 mm telelens op een camera met een volformaat camera. Dat is jarenlang mijn favoriete combinatie geweest. Een 135 mm lens is goed, lichtsterk en goedkoop.

Nikon85mm

Nikon AF-S 85mm f/1.8G ED en Nikon D7100

85mmd7100Nikon AF-S 85 mm f/1.8 @ 1600 ISO, f/1.8 en 1/320 sec

Bouw en autofocus

 

Dit Nikon 85 mm objectief is ook op een camera met een DX sensor geschikt voor het fotograferen van portretten. Daarnaast is deze korte, lichtsterke telelens ook heel geschikt voor landschapsfotografie, concertfotografie en low-light fotografie. De zeer lage vervorming maakt de Nikon 85 mm 1.8G ook heel geschikt voor architectuurfotografie.

De AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G wordt geleverd met een zonnekap en een zachte lenstas. Met een gewicht van slechts 350 gram is dit weerbestendige, compacte 85mm objectief lichter dan zijn voorgangers. Dit lage gewicht wordt gerealiseerd door hoogwaardige kunststoffen te gebruiken, zonder dat dit ten koste gaat van de degeleijkheid van het objectief. Op deze lens zit alleeen een schakelaar voor AF / MF. Beeldstabilisatie is niet ingebouwd. Handmatig scherpstellen verloopt soepel. De Silent Wave Motor (SWM) zorgt voor een stille en nauwkeurige autofocus. Bij weinig licht merkten we dat er soms minder goed scherp gesteld werd. Dat valt op bij volle opening. Als je een beetje diafragmeert, wordt het opgevangen door de scherptediepte.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval Nikon 85 mm f/1.8G

Omdat dit objectief is ontworpen voor gebruik op een camera met een FX sensor, is er bij gebruik op een camera met een DX sensor geen sprake meer van zichtbare lichtafval. Hiernaast zie je een praktijkopname die we bij f/1.8 hebben gemaakt. Lichtafval is niet zichtbaar aanwezig. Aan de bokeh in de hoeken is wel te herkennen dat het Nikon 85mm 1.8G objectief niet volledig vrij is van lichtafval: in de hoeken krijgt de bokeh door lichtafval de kenmerkende kattenoog vorm.

cornerbokeh

vignet

perspectief

Vervorming

Vervorming is vrijwel afwezig bij de meeste telelenzen. Dat is nu ook het geval De Nikon 85 mm 1.8G is zeer goed te gebruiken voor reproductie- of architectuur-fotografie, waar het er soms op aankomt, wat vervorming betreft.

distortion

Overstraling

 

De Nikon 85 mm f/1.8 wordt geleverd met een zonnekap. Toch is dit objectief zo goed, dat je ook zonder zonnekap nooit, of bijna nooit last zal hebben van overstraling. Zelfs toen we tijdens de praktijktest recht tegen de zon in fotografeerden, hadden we er geen last van en zagen we geen nevenbeelden / ghosts in onze opnames.

flare

Scherpte

 

De Nikon 85mm f/1.8 levert al vanaf volle opening een mooi scherp beeld. Toch neem de scherpte toe tot f/4, waar de maximale scherpte wordt gerealiseerd. Daarna neemt de scherpte door diffractie weer af, waarbij f/11 een lagere scherpte laat zien dan f/1.8. Eigenlijk niets op aan te merken, dus.

Resolutie

Chromatische aberratie

 

De Nikon 85 mm f/1.8 bestaat uit negen elementen in negen groepen. In de documentatie van Nikon ben ik geen elementen van speciale glassoorten die worden toegepast om kleurfouten te voorkomen,  tegengekomen. Toch is laterale chromatische aberratie (groene en paasre randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld) goed onder de duim gehouden.

CA

Bokeh Nikon 85 mm f/1.8G

De 7 afgeronde diafragmalamellen, de langere brandpuntsafstand en de hoge lichtsterkte van de Nikon 85 mm f/1.8 leveren ook op een camera met een DX sensornog een mooie achtergrondonscherpte op. Bij kleinere diafragma’s is de bokeh mooi rond. Hoe verder je diafragmeert, des te meer de bokeh de vorm van het diafragma overneemt. Dan krijgt de bokeh ook een duidelijker zichtbare buitenrand.

 

Beweeg je muis over de rechter afbeelding.

bokeh

Nikon85mmsampleimageNikon AF-S 85 mm f/1.8 @ 100 ISO, f/2.8 en 0.6 sec

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Nikon AF-S 85mm f/1.8G test met Nikon D7100

Nikon85mm1p8 Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief
als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. 

testcamera: Nikon D7100

{insertgrid ID = 301}

NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief
als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop, Lightroom of SilkyPix voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores.

{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Zeer hoge beeldkwaliteit op alle fronten: zeer hoge resolutie, ontzettend lage laterale chromatische aberratie, geen vertekening
  • Mooie bokeh bij volle opening
  • Goed gebouwd
  • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • AF bij f/1.8 minder nauwkeurig

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

De Nikon 85mm f/1.8G levert sublieme beeldkwaliteit tegen een betaalbare prijs.

Vroeger heb ik veel met een spiegelreflexcamera met een 135 mm f/2.8 gefotografeerd. Het leverde me zeer scherpe beelden op, waar ik tegelijkertijd het onderwerp mooi van de achtergrond kon isoleren. Een Nikon 85 mm f/1.8G op een camera met een DX sensor levert dezelfde beeldhoek, dezelfde fantastische scherpte en net zo’n mooi bokeh als een 135 mm /2.8 op een camera met een FX sensor. De Nikon AF-S 85 mm is dus voor iedere kwaliteitsbewuste bezitter van een Nikon D5300, D3300 of D7100 perfect qua lichtsterkte, beeldkwaliteit en prijs/kwaliteitsverhouding. Een andere vraag is natuurlijk, of de brandpuntsafstand je bevalt. Lang niet iedereen is gecharmeerd van een korte telelens met een vaste brandpuntafstand. Wil je dezelfde beeldkwaliteit, maar dan een iets kortere brandpuntsafstand, overweeg dan eens de Nikon 50mmm f/1.8G. Die is nog goedkoper, ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in