Kitlenzen, zoals de Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX VR, worden vrijwel altijd tegelijkertijd gekocht met een camerabody. Ze zijn dan extreem aantrekkelijk geprijsd en ze vormen een goede start om te leren fotograferen met een spiegelreflex camera. Wil je ook filmen met een spiegelreflex camera, en dat willen steeds meer fotografen, dan kom je er in veel gevallen achter dat de AF motor van jouw lens onvoldoende stil is. Je hoort in de opnames wanneer er scherp gesteld wordt.
Daarom heeft Nikon twee 18-55mm DX-zoomobjectieven uitgebracht met een hele stille AF motor, een compacte constructie en een zoombereik van groothoek tot standaard. Het enige waarin beide objectieven van elkaar verschillen, is dat de AF-P DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR voorzien is van ingebouwde beeldstabilisatie (vibratiereductie: VR) en de AF-P DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G niet. De adviesprijs van de versie met beeldstabilisatie, waarover deze lenstest gaat, is 50 euro duurder en een paar gram zwaarder dan de versie zonder beeldstabilisatie, waarvan we binnenkort een test publiceren. Ons advies: koop de versie met VR.
Nikon AF-P 18-55mm VR adviesprijs: 269 euro
Bouw en autofocus
De 2 nieuwe AF-P Nikon 18-55 kitlenzen zijn de eerste Nikon-objectieven waarmee je in het cameramenu kan schakelen tussen autofocus en handmatige scherpstelling. Ook de beeldstabilisatie kan je met deze camera’s in- en uitschakelen. Dat kan nog niet met alle Nikon DX camera’s. Op dit moment kan dat alleen met de Nikon D5500/D5300/D3300. Het kan zijn dat je met een van deze camera’s eerst een firmware update moet uitvoere voordat alles werkt.
Dit objectief maakt gebruik van Nikon’s nieuwe stappenmotor, die snel en stil scherpstelt en daardoor ideaal is voor het opnemen van films. Leg je je orr goed te lusiteren, dan hoor je de motor nog wel. Maar in de opnames niet meer. En daar gaat het om. Dit objectief is heel licht (2 ons) en ook compact tijdens transport. Voordat je kan fotograferen, moet je eerst aan de zoomring draaien, waarbij de lens weer iets groter wordt.De Nikon AF-P 18-55mm DX VR is breed inzetbaar, dankzij een zoombereik dat verloopt van groothoek naar korte telelens. Daarmee is het geschikt voor reisfotografie, straatfotografie of een incidenteel portretje. Als je echt veel portretten wil maken, dan is de Nikon 50mm f/1.8 een goedkoop alternatief met een hogere lichsterkte. Daarmee kan je de achtergrond mooier vervagen, waardoor de geportretteerde nog beter tot zijn/ haar recht komt.
Lichtafval
De Imatest metingen lieten in de RAW bestanden een bescheiden hoeveelheid lichtafval zien: bij volle opening circa 1 stop, maar dat halveert al met 1 stop diafragmeren. We hebben in de camera van iedere opname tegelijkertijd een RAW en een jpg bestand opgeslagen. Tot onze verrassing blijkt dat bij het opslaan van jpg bestanden in de camera het contrast wordt verhoogd, waardoor de jpg bestanden bij volle opening in de uiterste hoeken ongeveer twee keer zo veel lichtafval vertonen als de RAW bestanden. Dat komt vaker voor, overigens.
Overstraling, vervorming en chromatische aberratie
Niet iedere kleur licht dat door een lens gaat, komt er op precies dezelfde plaats weer uit. Dat heet kleurscheiding, of met een moeilijk woord: “chromatische aberratie”. Nikon camera’s corrigeren automatisch voor kleurscheiding (“chromatische aberratie”) , zodat je er in de jpg bestanden die in de camera worden opgeslagen geen last van hebt. Bij RAW bestanden kan je soms gekleurde randjes tegen komen bij scherpe contrastovergangen in de uiterste hoeken. Tegenwoordig is dat heel eenvoudig softwarematig te corrigeren, waardoor de verschillen in beeldkwaliteit op dit punt klein zijn in vergelijking met veel duurdere objectieven waar extra asferische lens elementen en speciaal glas wordt toegepast om kleurscheiding te voorkomen.
Eigenlijk geldt hetzelfde voor vervorming. Het objectief zou veel duurder geworden zijn als alle vervorming in het objectief gecorrigeerd zou zijn. Met name bij de kortste brandpuntsafstand (tot 24mm) kan je zien dat niet alle rechte lijnen ook daadwerkelijk recht lopen (~-1.5% tonvormige vervorming in de jpg bestanden). Softwarematig kan je het eenvoudig weer recht trekken.
Scherpte
In het centrum is de scherpte hoog. En dat al vanaf volle opening. Echt een hele goede prestatie voor een goedkope kitlens. Tot 35mm blijft de scherpte in de hoeken achter op het centrum, maar – afgezeien van de 18 mm stand – trekt de hoekscherpyte snel bij door te diafragmeren. De lagere hoekesherpte in jpg betsnaden heeft mogelijk te maken met correctie van vervorminf, die in niet gecorrigeerde RAW bestanden duidelijk zichtbaar is.
Vibratiereductie
Net als alle andere goedkope kitlenzen, is dit objectief niet heel lichtsterk. Dan is de ingebouwde beeldstabilisatie (VR) echt een groot pluspunt. Een maximaal diafragma van f/3.5-5.6 houdt in dat je bij weinig licht soms een lange sluitertijd nodig hebt, waardoor de kans op een bewogen opname groter wordt. Nikon geeft aan dat het vibratie reductie (VR) mechanisme een voordeel van 4 stops oplevert (getest met de CIPA standaard)We hebben de VR voor dit objectief nog niet getest, maar Nikon zet op dit punt telkens weer echt goede prestatie neer.
Conclusie Nikon AF-P 18-55mm f/3.5-5.6G DX VR test met Nikon D7200
Voordelen
- Hoge prijs/kwaliteitsverhouding
- Compact en licht
- Ingebouwde beeldstabilisatie
- Stille stappenmotor voor AF bij video
Nadelen
- Werkt niet op alle Nikon DX camera’s
- Eerst aanzetten door aan zoomring te draaien
- Vervorming en lagere hoekscherpte bij 18mm
Met deze kitlens maak je – zoals Nikon het omschrijft – foto’s en films met een hoge resolutie, levendige kleuren, een prachtig contrast en scherpe details. Het is waar.
De beeldkwaliteit is echt heel erg goed. Dit goedkope lensje verslaat bij de langste brandpuntsafstand heel veel duurdere lenzen als het op beeldkwaliteit gaat. Bovendien kan je er video opnames mee maken met snelle en soepele AF, zonder storende geluiden van de AF motor. Ben je van plan om een Nikon D5500/D5300/D3300 te kopen, dan is deze kitlens een echte aanrader. Heb je al een Nikon D5500/D5300/D3300, maar met een eerdere versie van de kitlens (Nikon 18-55mm VR II), dan heeft upgraden zin als je je stoort aan het geluid van de AF Motor tijdens video.