Is de Nikon D3200 de opvolger van de Nikon D3100? Nee, want de Nikon D3100 blijft gewoon beschikbaar, voor een lagere prijs. De doelgroep van de Nikon D3200 bestaat uit fotografen die voor het eerst een spiegelreflexcamera willen hebben. Het is een toegankelijke camera zonder al te veel poespas, maar wel voorzien van alle mogelijkheden en snufjes die je je maar kunt wensen. Misschien tot hun verrassing zullen ze erachter komen dat ze met de Nikon D3200 een aanschaf hebben gedaan waar ze lang mee vooruit kunnen. De beeldkwaliteit van de Nikon D3200, of het nou gaat om resolutie, witbalans, kleurweergave, signaal/ruisverhouding of dynamisch bereik, is voorbeeldig, zo blijkt uit onze test.
Uiterlijk van de Nikon D3200
De Nikon D3200 is verkrijgbaar in zwart en rood, maar in de Nederlandse winkels zul je voornamelijk de zwarte variant aantreffen. Zijn Nederlanders zo conservatief als het gaat om de aanschaf van een camera? De Nikon D3200 is een relatief kleine camera met een laag gewicht. Opvallend aan de Nikon D3200 is de brede handgreep, die op veel kleine camera’s juist ontbreekt. De handgreep is met rubber bekleed, waardoor de Nikon D3200 lekker in de hand ligt.
De sensor in de Nikon D3200 wordt waarschijnlijk door Sony geproduceerd en biedt net als de sensor van de Sony A77 of de Sony A65 24 megapixels. De Nikon D3200 biedt vrijwel hetzelfde aantal megapixels als de Nikon D3X, maar die gebruikt waarschijnlijk een heel andere sensor. Alleen de Nikon D800 en de Nikon D800E bieden met 36 megapixels nog meer.
Qua lay-out van knoppen mikt de Nikon D3200 op fotografen die hun eerste spiegelreflexcamera kopen of een overzichtelijke camera op prijs stellen. Op de Nikon D3200 zitten de bekende knoppen voor rechtstreekse zoals keuze van diverse opnameprogramma’s en een aparte ontspanknop voor video. De ISO-waarde, AF-wijze en lichtmeting moet je echter in het menu of het snelmenu instellen.
De camera biedt ook veel geavanceerde mogelijkheden, zoals IR afstandsbediening. Om de camera van afstand met behulp van IR te kunnen bedienen, is de camera zowel van voren als van achter van een IR venster voorzien. Voor wie een compact camera gewend is, zijn de knoppen van de Nikon D3200 handig en overzichtelijk geplaatst. Maar ben je een grote body gewend, Canon 5D MK3, Nikon D800E bijvoorbeeld, dan vind je de knoppen juist wat dicht bij elkaar geplaatst.
Metingen voor deze test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest.
Nikon D3200 versus Nikon D3100 en Nikon V1 / Nikon J1
- De Nikon D3200 levert meer megapixels (24 mp vs 14 mp) bij een hogere snelheid: 4 beelden per seconde vs 3 bps voor de D3100
- De Nikon D3200 heeft een 920kdots LCD scherm Nikon met een veel hogere resolutie dan de Nikon D3100 (320kdots)
- Video: 1080P @ 30 fps (Nikon D3200) incl. “Full-Time” autofocus vs 1080p @ 24fps (Nikon D3100)
- De Nikon D3200 heeft een aansluiting voor een externe microfoon en de opnameknop zit bij de Nikon D3200 op een handiger plaats (boven op de camera)
- De Nikon D3200 is via een Wireless Mobile Adapter te bedienen door je Tablet of telefoon
- De Nikon V1 en Nikon J1 zijn compacter en lichter dan de Nikon D3200, maar hebben qua beeldkwaliteit en gebruiksmogelijkheden minder te bieden. Beide camera’s zijn interessante alternatieven voor de Nikon D3200 als je wel verwisselbare lenzen wilt hebben, maar nog niet zeker weet of je wilt overstappen op een spiegelreflexcamera.
Nikon D3200 versus Canon 600D, Canon 650D, Sony A57, Sony A65
- De Nikon D3200 heeft meer megapixels dan de Canon 600D, Canon 650D of de Sony A57
- De Nikon D3200 heeft geen ingebouwde AF motor, waardoor je met veel objectieven zonder ingebouwde AF motor alleen handmatig kan scherpstellen
- De Sony A57 heeft dankzij de halfdoorlatende spiegel een maximale snelheid van 10 beelden per seconde en is daarmee sneller dan de andere camera’s
- Het LCD scherm van de Nikon D3200 is vast, het LCD scherm van de Sony A-57 is vrij te draaien
De Nikon D3200 is een relatief kleine camera, met een laag gewicht. De grip aan de voorkant is met rubber bekleed, waardoor de Nikon D3200 lekker in de hand ligt.
Zoeker, beeldscherm en menu
Het camerahuis is licht en mooi afgewerkt. Duurdere Nikon camera’s hebben zwaarder uitgevoerde camerahuizen, die ik persoonlijk prettiger vind om mee te werken. De zoeker is naast het camerahuis een onderdeel waaraan je kan herkennen dat de Nikon D3200 tot het instap segment behoort.
De zoekernauwkeurigheid bedraagt 95 %, de vergroting bedraagt 0.8 en door de cropfactor van 1.5 bedraagt de totale vergroting 0,5. Het zoekerbeeld is hierdoor relatief klein ten opzichte van duurdere spiegelreflexcamera’s, maar vergelijkbaar met het zoekerbeeld van een Canon 1100D of een Olympus OM-D E-M5. Hoe groter het zoekerbeeld is hoe gemakkelijker het is om zorgvuldig een compositie te maken. Voordeel van de Nikon zoeker is wel dat de zoekerinformatie, zoals sluitertijd en diafragma, ook bij fel licht goed leesbaar is.De Nikon D3200 heeft 11 AF velden. In de zoeker licht het gekozen AF veld rood op, zodat je weet waarop scherp gesteld is.Het standaard cameramenu is opgebouwd uit 5 verticale tabbladen, die veel (soms net geen 30) items kunnen bevatten. Dat maakt dat je soms moet zoeken. Vaak biedt het onderste tabblad met de laatste instellingen, die je hebt gebruikt uitkomst, zodat je veel minder hoeft te scrollen. Handig!
Het beeldscherm achterop de camera is niet draaibaar en kantelbaar. Wat heel handig werkt, is dat de beeldscherm zich automatisch aanpast aan de horizontale / verticale oriëntatie van de camera. Dat maakt het aflezen van het beeldscherm als je de camera verticaal houdt, veel handiger.De Guide-modus helpt de beginnende fotograaf bij het maken van keuzes, door middel van duidelijke instructies op basis van concrete vragen zoals: Hoe maak ik een foto met een mooi onscherpe achtergrond? Hoe maak ik een actiefoto?
Om zo min mogelijk achteraf foto’s te hoeven bewerken, kan je de jpg bestanden automatisch in de camera lensfouten laten herstellen. De Nikon D3200 kan automatisch de ton- of kussen-vormige vertekening van G- en D-objectieven corrigeren in jpg bestanden.
Scherpte: resolutie Nikon D3200
We hebben de scherpte van standaard jpg bestanden geanalyseerd met Imatest en ook praktijkopnames bekeken. De Nikon D3200 levert hele scherpe opnames. Nikon heeft niet alleen het aantal megapixels van de Nikon D3200 verhoogd ten opzichte van eerdere modellen, maar het lijkt er op dat Nikon ook dat de in-camera verscherping van jpg bestanden actiever is dan op bijvoorbeeld een Nikon D5100 of Nikon D7000.
De Nikon D3200 levert met de Nikon 35 mm 1.8G een jpg bestand met een resolutie in het centrum van gemiddeld (ISO 100-6400) 2650 lijnen per beeldhoogte. Ter vergelijking: de Nikon D7000 levert 1900 lijnen per beeldhoogte. Bij eenzelfde mate van verscherping zou je bij een toename van 18 naar 24 megapixels een resolutie van circa 2200 lijnen per beeldhoogte verwachten. Zie voor een verdere toelichting het Nikon D3200 testrapport.Hiernaast een opname gemaakt, zonder statief, met het Nikon 40 mm macro objectief, ter illustratie van de scherpte die je met een Nikon D3200 bereikt. Hiernaast zie je een opname gemaakt in NEF, die vervolgens in Lightroom is bewerkt en uitgesneden.
Dynamisch bereik Nikon D3200
De Nikon D3200, Sony A77 en de Olympus OM-D E-M5 zijn naar verluidt allen voorzien van een sensor die door Sony is geproduceerd. Dat zou goed kunnen. Onze meetresultaten voor het dynamisch bereik van deze 3 camera’s komen in grote lijnen met elkaar overeen.
Het totale dynamische bereik van de Nikon D3200 is gemiddeld (ISO 100- 6400) 10 stops; zowel voor een RAW bestand als een jpg bestand. Bij 100 ISO is het dynamische bereik met 11,5 stops het hoogst; een halve stop minder dan het dynamisch bereik van de Nikon D800E. Het “rapportcijfer” voor het dynamische bereik van de Nikon D3200 komt overeen met het rapportcijfer van de Canon 5D MK2. Opmerkelijk goed dat een camera met een APS-C sensor tot vergelijkbare resultaten komt als een camera met een volformaat sensor van een paar jaar geleden. De testresultaten staan in het Nikon D3200 testrapport.Ingebouwde flitserDe Nikon D3200 heeft een ingebouwde flitser, die redelijk hoog boven de lens uittorent als je hem uitklapt. Hierdoor is de flitser ook goed te gebruiken met langere objectieven of objectieven met een grote diameter. We hebben de Nikon D3200 flits niet getest.
Autofocus Nikon D3200
We hebben de autofocus van de Nikon D3200 getest met verschillende objectieven. De autofocus van de Nikon D3200 is erg nauwkeurig.
Een serie foto’s van een auto die met een snelheid van 50 km/uur op de camera komt aangereden, levert alleen maar scherpe beelden op als je de camera instelt op continue autofocus. Met de 3D AF lukt dat nog niet. De grootte van de 24 megapixel bestanden zorgt er wel voor dat de buffer snel vol is, als je in de hoogste kwaliteit jpg en/of in NEF fotografeert, waardoor je een tijd geen opnames kan maken. Wie serieus aan actiefotografie doet, kan beter een van de duurdere Nikon camera’s kiezen.Klik op de afbeelding
Conclusie Nikon D3200 test
- Voordelen
- Aantrekkelijk geprijsd, compact en licht
- Guide modus voor beginnende fotografen
- Beeldkwaliteit voor gevorderde fotografen, niet alleen een hoge resolutie, maar bijvoorbeeld ook een goede kleurweergave
- Continu AF en externe microfoonaansluiting voor video
- Nadelen
- Te klein voor grote handen?
- Duurder dan de wat oudere modellen met minder megapixels
- Geen ingebouwde AF motor, waardoor je met sommige objectieven alleen handmatig kan scherpstellen
- Geen bracketing mogelijk
- Beeldscherm is niet draai- of kantelbaar
- Kleinere zoeker dan duurdere Nikon modellen
De Nikon D3200 zou je kunnen zien als een instap-camera: de eerste spiegelreflexcamera van een beginnende fotograaf. Voor wie met minder megapixels genoegen neemt, zijn er ook oudere en goedkopere spiegelreflexcamera’s te koop. Maar de prestaties van de Nikon D3200 – niet alleen scherpte, maar ook de kleurweergave en het dynamisch bereik – zijn zo goed, dat ik iedere Nikon instapper adviseer om meteen met een Nikon D3200 in te stappen.