De Nikon D3300 is het nieuwe instapmodel voor liefhebbers van een spiegelreflex. Hij volgt de D3200 op. Het beeldformaat is APS-C, en de sensor heeft niet minder dan 24 megapixels. Het schijnt precies dezelfde sensor te zijn als n de Nikon D5300. Ten opzichte van de D5300 heeft de Nikon D3300 geen uitklapbaar of draaibaar scherm, waardoor de D3300 goedkoper is. Veel mogelijkheden, uitstekende prestaties bij hoge ISO’s…. maar is de camera echt zoveel verschillend van zijn voorganger?
Nikon D3300 versus Nikon D3200
De overeenkomsten met de D3200 zijn talrijker dan de verschillen. De D3300 heeft een iets andere body en is wat kleiner en lichter, maar naar de verschillen moet je echt zoeken. Nikon heeft de maximale snelheid verhoogd (naar 5 beelden per seconde), de zoeker heeft een iets andere vergroting (nu 0,82%), en het anti-aliasfilter is weggelaten. We schreven al eerder dat zo’n filter (ook wel low-pass of laagdoorlaatfilter genoemd) bij een camera met zoveel pixels eigenlijk geen zin heeft. Deze keuze van Nikon verrast ons dus niet. Daarmee is, in elk geval in theorie, de beeldkwaliteit nog iets verbeterd. De overige specificaties zijn gelijk aan die van de D3200. Naar verworvenheden zoals ingebouwde Wifi en GPS zul je op de D3300 tevergeefs zoeken. Voor Wifi is wel een redelijk geprijsde opsteektransmitter los te koop.
Nikon D3300 versus concurrenten
Het is verleidelijk de instap-spiegelreflex van Canon (de 1200D) als voornaamste concurrent van de D300 te zien. Die is wat eenvoudiger dan de D3300 maar is ook goedkoper en heeft GPS. Camera’s zoals die van Fujifilm (X-M1) of de Sony SLT-A58 die niet met een spiegel maar met een elektronische zoeker zijn uitgerust moet je ook zeker in overweging nemen. Deze modellen leveren wel iets in qua zoekerbeeld, maar zijn nog weer lichter en kleiner dan de echte spiegelreflexen en hebben het voordeel van continue scherpstelling in Live View modus. Daar heb je vooral wat aan als je ermee gaat filmen.
Vormgeving
De body is licht en klein, en is makkelijk vast te houden door een stevig uitsteeksel aan de rechter voorzijde. Uiteraard is de body van hoogwaardig kunststof. Het kleine formaat heeft een nadeel: er is weinig ruimte voor de knoppen. Die zijn erg klein en niet allemaal zo eenvoudig te bedienen. De D3300 heeft géén klapscherm.
De batterij gaat aan de onderkant in de camera; het is de EN-EL 14a met een riante capaciteit. Volgens de internationale standaard meetmethode zou één lading goed moeten zijn voor niet minder dan 700 opnames.
Beeldscherm en zoeker
Het LCD-scherm heeft 921 K beeldpunten en ziet er prima uit. Wij geven niettemin voor de pratijkopnames altijd de voorkeur aan een optische zoeker, zeker wanneer die zo goed is als deze. Er is uiteraard Live View; dat kan handig zijn bij het nauwkeurig scherpstellen, maar (wij komen daar straks op terug) de autofocus in Live View is bepaald niet snel.
De Nikon-menu’s zijn traditioneel nogal lang en niet zo overzichtelijk. De makkelijkste manier om op de D3300 de opname-instelling te veranderen is daarom via het i-knopje. Je komt dan in een simpel keuzemenu, waarmee je door de belangrijkste grootheden heen kunt bladeren. Het kan ook via het ‘normale’ menu maar die route is omslachtiger. Helaas zijn er een paar instellingen waarvoor je uitsluitend op het hoofdmenu bent aangewezen zoals auto-ISO en D-light.
Scherpstelling
Het AF-systeem van de D3300 is voor spiegelreflexen van dit merk tamelijk basic: er zijn 11 scherpstelpunten. Je kunt zelf een scherpstelpunt kiezen, maar in de praktijk maak je daar zelden gebruik van. De scherpstelling is redelijk snel en trefzeker, ook bij weinig licht, maar breekt geen records. Dat geldt al helemaal niet in de Live View modus. Wel is het mogelijk in LV op het beeld in te zoomen en dus heel nauwkeurig te focussen, zoals wij dat deden op de foto hiernaast. Het is een 25% deelvergroting uit een opname met de 18-55 mm kitlens.
Resolutie en beeldkwaliteit
De sensor van de D3300 kennen we al uit andere Nikon (en Sony) modellen. Daarom deze keer geen uitgebreide verhalen over de beeldkwaliteit. Voor wie alle details wil lezen verwijzen we naar de test van de D3200, die met een identieke sensor is uitgerust. We volstaan hier met de vaststelling dat de D3300 in onze tests zeer goed scoorde, zowel voor resolutie als voor dynamisch bereik.
Zoals we in de inleiding al schreven, is het laagdoorlaatfilter bij de D3300 weggelaten. De verschillen in resolutie tussen de D3200 en de D3300 zijn echter minimaal en voor de doelgroep niet echt relevant. Alleen wanneer je gebruik maakt van een vastbrandpunt kwaliteitsobjectief zul je misschien een verschil kunnen vaststellen, maar zo’n lens is al snel kostbaarder dan de body.
De opname hiernaast is een detail (5%) uit een grotere opname. De detailweergave is uitstekend.
Dit plaatje werd gemaakt met de D3300 voorzien van het vastbrandpunt Nikkor 35 mm f/1,8 mm objectief. Het diafragma was f/10, de belichtingstijd 1/250 seconde en de ISO instelling 200. De hemel is softwarematig wat donkerder gemaakt.
ISO
Traditioneel blinken Nikon camera’s uit door hun prestaties bij hoge gevoeligheid. De D3300 is geen uitzondering. Het ISO-bereik loopt tot 12800 en is uitbreidbaar tot 25600. Bij de hoogste standen is sprake van een goed zichtbare ruis, maar tot ISO 3200 is de beeldkwaliteit zeer goed. Op de nachtopname hieronder, geschoten bij ISO 6400, 1/25 seconde bij f/5,6, is wat kleurruis zichtbaar in de donkere partijen (zie de blauwe hemel). Beelden worden bij hoge ISO’s doorgaans wat paarsachtig. Wij corrigeerden hier niet voor kleurtemperatuur en gebruikten de auto-instelling voor kleurtemperatuur. Met een kleurcorrectie (op de computer of via het retouche-menu) is een prettiger kleurbeeld maakbaar.
Leuke panorama mode
De D3300 kent een panoramamodus waarmee je in één zwaaibeweging een panorama kunt schieten. Dit werkt zowel met de camera in de landschapstand als in de portretstand. Met de portretstand krijg je een beeld met wat ‘normalere’ lengte/breedteverhouding. De maximale hoek die wij nog netjes in beeld konden krijgen was ongeveer 120 graden.
Conclusie Nikon D3300 test
Voordelen
- Licht en klein
- Goed gespecificeerd
- Uitstekende prestaties bij weinig licht (hoge ISO)
- Snel
- Panorama mode
Nadelen
- Geen WiFi of GPS
- Trage AF in Live View modus
- Lastige menu’s
- Niet echt goedkoop
De Nikon D3300 is in veel opzichten de ideale instapcamera voor wie serieuze fotografie met een spiegelreflex wil gaan bedrijven. Voor veel beginnende fotografen zal het beperkte aantal knoppen op de camera misschien wel een pluspunt zijn. De beeldkwaliteit is fantastisch en doet niet onder voor die van een professionele spiegelreflexcamera. Alles wat je nodig hebt zit er op, al staat ingebouwde WiFi (en in mindere mate ook GPS) nog op ons verlanglijstje. In combinatie met het Nikon 18-55 mm VR II objectief heb je een prachtig setje voor een redelijke prijs. Waarom Nikon dit model in de markt zet ter vervanging van de D3200 is ons desondanks niet helemaal duidelijk. De verschillen met de Nikon D3200 zijn namelijk wel erg klein. Kom je ergens een goedkopere D3200 tegen, dan is dat meteen de grootste concurrent van de Nikon D3300.