Test Nikon D3400

0

De Nikon D3400 is het nieuwe instapmodel van Nikon. De body en de sensor zijn vrijwel onveranderd ten opzichte van zijn voorganger, de Nikon D3300, die we al eerder testten. Je zou kunnen zeggen dat het een D3300 is met één grote en een aantal kleine aanpassingen. De grote vooruitgang is dat de D3400 beschikt over SnapBridge, waarmee je met  een veel lager energieverbruik dan Wifi bestanden automatisch overbrengt naar je smartphone, om ze vanaf de smartphone te delen op social media. Maar de sensor kan zichzelf niet meer reinigen en de flitser is minder krachtig. Een stap voorwaarts en twee stappen terug? Of is de D3400 toch echt een vooruitgang?

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

D3400 Consumertype

Nikon D3400: een D3300 met SnapBridge

De D3400 had ook D3300s kunnen heten. De verschillen met de voorganger zijn klein. De nieuwe body ziet er hetzelfde uit als de oude body, al is het gewicht 15 gram minder. Hij heeft nog steeds een sensor met 24 megapixel en geen antialias filter, wat de hoogst mogelijke scherpte oplevert. En je kan fotograferen met 5 beelden per seconde. De processor zou iets aangepast zijn, wat zorgt voor een betere signall/ruisvehouding en een stop hogere iso waarde van 25.600. De beeldkwaliteit is verbeterd, maar dat is nauwelijks waarneembaar. Niet dat dat erg is, want de beeldkwaliteit is ook van de D3300 zonder meer uitstekend. De zoeker geeft nog steeds 95% van het beeld weer en heeft een vergroting van 0,82x. Daarmee is de uiteindelijke zoekervergroting van deze DX camera 0.54x. De autofocus-module is de CAM1000, die zijn entree maakte in de D3000.

Het grote verschil is SnapBridge. Hiermee kan je beelden die je met de D3400 schiet, automatisch met een resolutie van 2 megapixel laten overzetten naar je telefoon. Met de D3300 kan je alleen beelden overzetten met behulp van een los wifi-accessoire.

D3400BKfront

Snapbridge: revolutie, geen evolutie

Wifi trekt een accu snel leeg, Snapbridge niet.

Snapbridge zorgt ervoor dat de camera contact maakt met een smartphone. Nadat je dat een eerste keer hebt ingesteld, herkent je camera je smartphone en heb je er geen omkijken meer naar.  De beelden worden – als je daarvoor kiest, natuurlijk – tijdens het fotograferen continue doorgestuurd. Het werkt met een lage energie variant van Bluetooth (BLE, Bluetooth Low Energy). De bandbreedte van Snapbridge is niet heel groot. De D3400 kan geen rawbestanden of jpeg-bestanden in hoge resolutie via Snapbridge versturen, zoals de Nikon D5600 dat doet met Wifi. Snapbridge werkt bij de D3400 niet als je enkel in raw fotografeert. Ook dan ligt de D5600 voor de hand.
Gemaakte opnames worden in jpeg met een resolutie van 2 megapixel verstuurd. Voor delen op social media is dat meer dan genoeg. Je maakt verbinding met Snapbridge vanuit het menu op de camera. Als de camera en de smartphone eenmaal verbonden zijn, blijft de verbinding aan. De D3400 biedt twee opties: alle opnames versturen, of alleen vooraf geselecteerde opnames versturen. Kies je voor de eerste optie dan gaat de camera door met opnames versturen tot alles is verzonden of de ruimte op de telefoon op is. Kies je voor de meest gemakkelijke optie – alles automatisch overzetten – dan moet je dus wel kijken of je ook voldoende ruimte hebt op je telefoon. Wie veel snel achter elkaar schiet, moet er ook niet op rekenen dat de laatste foto direct op de telefoon staat. Snapbridge is niet supersnel. Wil je snel over je laatste foto kunnen beschikken, dan is het wellicht verstandiger om voor optie twee te kiezen: foto’s selecteren en die overzetten. Voor die manier van werken zou een snellere wifi-verbinding nog beter zijn geweest. Een van de grote voordelen van Snapbridge is dat het energieverbruik ervan laag is. Een actieve wifi-verbinding trekt een accu snel leeg, Snapbridge niet. Maar hou er toch rekening mee dat het aantal opnames dat je kan maken, lager ligt als Snapbridge langdurig aan staat.

Nikon D3400:
Een stap vooruit, twee stappen terug?

 DSC3736

Dynamisch bereik, scherpte en signaal/ruisverhouding van de 24 megapixel sensor zonder anti-alias filter is nog altijd erg goed, ook al zien we geen echte verschillen met de Nikon D3300, Ook als je de donkere partijen van een avondopname aanmerkelijk lichter maakt, blijft de signaal/ruis verhouding heel erg goed. 

Deze camera is lekker klein en licht. Scherpstellen gaat snel, behalve als je scherp stelt met behulp van Liveview. De D3400 schiet video in Full HD met 60 beelden per seconde. Ook de beeldkwaliteit van de video is goed, met weinig moire en artefacten.
Wie zijn camera vooral gebruikt voor social media zal veel hebben aan Snapbridge. Tegelijk heeft Nikon de nieuwe D3400 ook beperkingen. Zo is het bereik van de flitser verlaagd van 12 naar 7 meter. Een andere belangrijke beperking is het verwijderen van de ultrasone sensorreiniging. De camera reinigt zichzelf niet meer automatisch. De D3400 kan alleen nog maar worden gereinigd door de spiegel op te klappen en de sensor handmatig te schoon te maken. Beide ingrepen zorgen er voor dat de camera minder stroom verbruikt. Dat is handig als je een functie als Snapbridge toevoegt. Maar de automatische sensorreiniging verwijderen is toch wel een minpunt voor een camera die bestemt is voor gebruikers die gewoon zoveel mogelijk gemak willen. Beginners die geen gebruik maken van draadloze verbinding, zijn beter af met de Nikon D3300, die ook nog steeds te koop blijft. Een derde, kleiner minpunt is het verdwijnen van de microfooningang. Veel beginnende gebruikers zullen daar misschien niet zo zwaar aan tillen. Het betekent wel dat je minder mogelijkheden hebt om door te groeien met deze camera. De Nikon D5600, die bijvoorbeeld ook een uitklapbaar scherm heeft, is een weliswaar duurder alternatief, maar biedt wel meer doorgroeimogelijkheden.

Conclusie Nikon D3400 test

D3400Type

Voordelen

  • Licht en klein
  • Hoge beeldkwaliteit
  • Goede prestaties bij weinig licht
  • Snel
  • Aantrekkelijk geprijsd
  • Snapbridge

Nadelen

  • Geen automatische stofreductie
  • Trage AF in live view
  • Lastige menu’s en beperkte bedieningsmogelijkheden
  • Geen touchscreen

Of je het toevoegen van Snapbridge en het verwijderen van het automatische stoffilter als een vooruitgang wilt zien of niet, is een persoonlijke keuze. De Nikon D3300 blijft een erg goede instapcamera, maar voor wie veel beelden deelt via social media, is de D3400 een betere keuze. De 24 megapixel sensor levert een hele goede beeldkwaliteit. De hoge iso-waardes zijn ook goed en de ruisniveaus zijn lager dan bij de meeste concurrenten. Het dynamisch bereik is uitstekend en de jpeg bestanden zien er heel goed uit. Met Active D-Lighting kan je in de jpegs optimaal gebruik maken het dynamisch bereik. De camera kiest dan voor een belichting die zorgt dat de hoge lichten niet teveel uitbleken en heldert de schaduwen op. Dat zorgt voor mooi belichte opnames met een goede doortekening van de lichte en donkere partijen. Het autofocussysteem doet zijn werk behoorlijk, al hadden de AF-punten wel iets meer van het beeldveld mogen afdekken. 

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De D3400 werkt een stuk beter wanneer je de zoeker gebruikt dan het scherm. Wie een D3400 koopt als vervolgstap op fotograferen met een smartphone zal daar misschien aan moeten wennen. Autofocus in Live View is een stuk langzamer, dan als je de zoeker gebruikt. Het scherm is niet kantel- of draaibaar en niet aanraakgevoelig, zoals bij de Nikon D5600. Wij vinden het lastig in te schatten voor hoeveel consumenten draadloze verbinding dealbrekers zijn. Als dat voor jou minder belangrijk is, kijk dan eens goed naar de Nikon D5500 / D5600 (duurder, maar meer geavanceerd, waardoor je er langer mee door kan groeien) of de D3300 (aantrekkelijker geprijsd, met stoffilter, maar zonder SnapBridge). Welke  camera je ook kiest, de beeldkwaliteit is altijd top. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in