Test Nikon D5600: ALTIJD VERBONDEN

0

De Nikon D5600 is een nieuwe spiegelreflex camera van Nikon met een APS-C (“DX”) sensor. De camera lijkt als twee druppels water op de Nikon D5500 en deelt daar ook vrijwel alle techniek mee. Wat de D5600 nieuw heeft, is SnapBridge. Dat zorgt ervoor dat de camera makkelijk verbinding kan maken en houden met smartphones en tablets. Zo kan je je beelden makkelijk delen.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De Nikon D5600 heeft grotendeels dezelfde body als de D5500. Beide modellen zijn een stuk kleiner dan de D5300, die ze vervangen. De camera is rijk uitgerust met instelmogelijkheden en heeft een fraai LCD-scherm dat kan opklappen en draaien en dat ook fungeert als aanraakscherm. Die touchmogelijkheid zorgt ervoor dat de overstap van een smartphone naar een echte camera als de D5600 niet heel groot is. De D5600 heeft dezelfde sensor en autofocusmodule als de D5500, al zijn er volgens Nikon wel kleine verbeteringen doorgevoerd. Wat verdwenen is zijn de infraroodsensoren voor de afstandsbediening. Dat is een logisch gevolg van de komst van BLE (Bluetooth Low Energy) en NFC op de D5600. Met een gratis app op je smartphone, in plaats van een extra IR afstandsbediening, bedien je de Nikon D5600 op afstand.

229323 D5600 AFP 18 55 VR LCD 4 78bbc2 original 1478709026

Gebruiksvriendelijke draadloze verbinding

De D5600 beschikt over SnapBridge. SnapBridge kan verbinding maken met een smartphone of tablet via een Bluetooth verbinding, die maar heel weinig energie verbruikt. Dat lage energiegebruik is een groot voordeel ten opzichte van Wifi. Hierdoor kan de camera altijd verbonden blijven, zolang je hem tenminste niet uitzet en camera en telefoon binnen bereik van elkaar zijn. Dankzij NFC (Near Field Communications) kan je met smartphones die daar ook over beschikken heel makkelijk de allereerste keer verbinding maken. Zodra dat eenmaal is gebeurd en SnapBridge aan staat, hoef je verder niets meer te doen. Via SnapBridge kan de camera van iedere foto die je maakt een 2 megapixel jpeg bestand naar de telefoon sturen. Dat gebeurt in de achtergrond, zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen. Zodra je vervolgens een foto wilt delen of versturen, hoef je alleen maar naar de filmrol op de telefoon te gaan en daar de juiste foto uit te kiezen. Om grotere bestanden over te zetten naar de telefoon moet je nog wel die bestanden selecteren. SnapBridge zet dan een wifiverbinding op om deze snel over te sturen.

Nikon D3400 vs D5600

D5600 is de beste Nikon voor starters

Ten opzichte van de Nikon D3400 heeft de D5600 zo veel extra’s, dat ook voor een beginner een D5600 een serieuze overweging wordt. Zelfs al is de D5600 een paar honderd euro duurder dan de D3400. Ten eerste heeft de D5600 een automatisch stoffilter, waardoor je minder last hebt van stof op de sensor. Hoe voorzichtig je ook een lens verwisseld, op een gegeven moment komt er toch stof op. Bij een Nikon D3400 zal je die handmatig moeten (laten) verwijderen. Het automatische stoffilter op de D5600 voorkomt die handmatige actie.
Een misschien nog wel aantrekkelijker verschil is het uitklapbare en kantelbare beeldscherm, waardoor je vanuit onmogelijke posities een mooie compositie kan maken. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen die de D5600 biedt, die er voor zorgen dat je in een later stadium, als je de camera op steeds meer verschillende manieren gaat gebruiken, niet een nieuwe camera hoeft te kopen. Daarmee is de beginnende fotograaf met een D5600 spekkoper, als hij zijn hobby steeds verder uitbreidt, omdat de D5600 meegroeit.
Bij de D3400 kan je alleen bestanden met een maximale grootte van 2 mb draadloos versturen. Dat is meer dan voldoende voor social media, maar als je RAW bestanden draadloos wil oversturen, wordt dat te weinig. Ook dan biedt de D5600 extra vrijheid. Als je niet van pixelpeepen houdt, ontlopen de D3400, D5300, D5500 en D5600 elkaar weinig tot niets als het op beeldkwaliteit aankomt.

Nikon D5600: Bouwkwaliteit & Features

229399 D5600 top 55f073 original 1478784555

De D5600 is een kleine camera. Zet er een lens op en het lijkt van bovenaf vooral op een doosje achter heb objectief met een handgreep eraan. Aan de linkerkant zit nauwelijks nog body. De handgreep is lekker diep, wat het vasthouden makkelijk maakt, ondanks het kleine formaat. De body is gemaakt van vezelversterkte kunststof en dus erg licht. Alles ziet er netjes uit, maar de weerbestendigheid is minder dan bij de Nikon D7200. De Nikon D5600 is – net als bijna alle amateur camera’s – geen camera voor extreem zwaar weer. De accu is de EN-EL 14, volgens Nikon goed voor 800 opnames, en in onze test voor ruim 500. Dik voldoende voor amateurgebruik dus.

229324 D5600 AFP 18 55 VR left 378b8b original 1478709026

Zoeker en bediening

Omdat het camerahuis van de Nikon D5600 zo klein is, was het voor de ontwerpers woekeren met de ruimte. De bedieningsknoppen zijn dus verdeeld over voor-, boven en achterzijde. Geen aparte knop voor ISO of AF. Er is maar één instelschijf en verder de bekende vierwegschakelaar. Daarvoor kan je de Fn knop gebruiken. In vergelijking met de D7200 of de D750 is het allemaal wat krap bemeten. Gelukkig kan je veel doen met het goede touchscreen, waardoor je de knopjes minder vaak nodig hebt. De hendel om snel naar Live View te gaan is een vondst die het werken met Live View een stuk prettiger maakt. Het scherm zelf is prima; er is een oogsensor waardoor het vanzelf uitgaat als je de zoeker gebruikt. Veel fotografen die overstappen van een smartphone als camera naar een toestel als deze D5600 zijn vaak geneigd hoofdzakelijk het scherm te gebruiken voor het maken van opnames. Dat gaat redelijk en de mogelijkheid om het scherm te draaien maakt het fotograferen met de camera laag boven de grond of hoog boven je hoofd eenvoudig. Zodra het zonnig wordt en er veel licht op het scherm valt, is het veel beter om de zoeker te gebruiken. Die geeft altijd een helder en duidelijk beeld en bovendien hou je de camera vaak veel beter stil als je hem tegen je gezicht drukt. De camera reageert ook sneller als je de zoeker gebruikt in plaats van Live View.

Hoge resolutie en beeldkwaliteit

 DSC0029

De 5600 beschikt net als de D5500 en de grotere D7200 over de bekende 24 megapixel sensor met 6000×4000 pixels. De D5600 heeft geen anti-aliasfilter; dat voegt bij deze pixelaantallen niets meer toe. In theorie maak je met een perfect uitgevoerde D5600-opname een perfecte poster op A1-formaat. Dan moet wel aan alle voorwaarden worden voldaan: geen bewegingsonscherpte (nog altijd de belangrijkste reden voor kwaliteitsverlies) en een goede lens ingesteld op een diafragma in het middenbereik, zeg maar tussen f/4 en f/8. Bij grotere openingen worden vaak lensfouten zichtbaar en bij kleinere openingen daalt de resolutie onvermijdelijk door het natuurkundig fenomeen van de diffractie. De resolutie van de D5600 is zeer goed, en doet niet onder voor die van de veel duurdere D7200 – niet helemaal onlogisch want ze hebben dezelfde sensor. Ook bij hoge ISO blijft de camera goed presteren.

Dynamisch bereik

Het dynamisch bereik is de eigenschap om zowel zeer lichte als zeer donkere partijen nog weer te geven. Je kunt het al zien op het histogram, bij de Nikon D5500 op te roepen met een paar klikken op de vierwegschakelaar: is het bereik te klein dan zie je links en rechts pieken die op afgeknepen partijen duiden. In onze laboratoriumtest kwam de camera er dan ook net als eerdere Nikon camera’s goed uit. Met de D-light instelling wordt de belichtingscurve aan beide zijden wat opgerekt maar zonder dat daardoor het dynamisch bereik verbetert. Het viel ons op de camera dat bij alle Scene-instellingen die D-light-optie automatisch inschakelt 

Kleurweergave

 DSC0008

De standaard beeldstijl van jpg bestanden uit Nikon camera’s is heel natuurgetrouw. Sommige amateur fotografen geven de voorkeur aan een beeld met meer verzadigde kleuren en een hoger contrast, wat je bijvoorbeeld realiseert met de beeldstijl landschap. Fotografeer je in RAW en wil je alsnog een andere beeldstijl kiezen, dan kan je dat in Lightroom of Photoshop doen in het tabblad ” Cameracalibratie”. Standaard staat die ingesteld op “Adobe”, maar in een pull-down menu kan je alle beeldstijlen kiezen, die je ook op je camera hebt. De kleurweergave van de beeldstijlen in Lightroom of Photoshop is niet voor 100% gelijk aan die van in-camera jpg bestanden, maar komt voor heel veel gebruikers dicht genoeg bij het origineel.

 DSC0051

Video

De Nikon D5600 kan net als de D5500 filmen in full HD, 1080 60p, dat wil zeggen met 60 beeldjes per seconde. Andere snelheden als 30, 25 en 24 beelden per seconde zijn natuurlijk ook mogelijk. Om te filmen haal je het Live View hefboompje over dat naast de instelschijf zit. Kiezen tussen fotograferen en filmen (zoals bij de duurdere modellen van Nikon) hoeft niet. Er is een aparte start-stopknop voor filmen. Erg handig. De beeldkwaliteit van Nikon video opnames is met de jaren toegenomen. Het zijn mooi schone beelden met een lage signaal ruisverhouding en een mooi neutrale kleurweergave.

Autofocus

 DSC0359Scherpstellen kan op de ‘normale’ manier via fasedetectie en het gebruik van de zoeker. Het kan ook via Live View. Dan maak je alleen gebruik van contrastdetectie op de sensor. Snel schakelen tussen AF-S en AF-C en de verschillende veldstanden vereist een ingreep via het snelmenu, er is geen apart knopje voor. Er zijn maximaal 39 scherpstelpunten. De fasedetectie AF is redelijk snel (van oneindig naar anderhalve meter binnen een halve seconde), werkt goed in het donker (tot -1 EV, al duurt het schersptellen dan wel ongeveer een seconde)  en je kan er zelfs bewegende voorwerpen redelijk goed mee volgen. Ook in Live View en video werkt de autofocus redelijk vlot, al haal je natuurlijk niet de snelheid van de fasedetectie-AF.

Conclusie Nikon D5600 test

D5600 x3

Voordelen

  • Gemakkelijk bestanden delen
  • Hoge beeldkwaliteit
  • Compact en licht
  • Goede touchscreen en touch-AF
  • Onderdeel van een groot systeem
  • Goede prijs/kwaliteitsverhouding

Nadelen

  • Geen GPS
  • Geen extra bescherming tegen stof- en water
  • Geen tweede instelwiel (kies dan een D7200)

De D5600 is de beste keuze voor Nikon starters en amateurs

Een paar jaar geleden kwamen de eerste camera’s met een 24 megapixel sensor op de markt. En dat is nog steeds, als we de Samsung NX1 met 28 megapixels buiten beschouwing laten, state of the art.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De voortgang zit hem met name in het extra gebruiksgemak, van bijvoorbeeld een vrij draaibaar en kantelbaar touch screen. En een gebruiksvriendelijke draadloze verbinding, die bovendien weinig stroom verbruikt. Met de D5600 kan je snel bestanden delen op social media via je smartphone, maar je kan net zo makkelijk RAW bestanden overzenden om in je Lightroom app te bewerken. Qua prijsstelling is dit een camera die gericht is op amateurfotografen. Maar omdat je voor een paar honderd euro meer zo veel extra functies krijgt waarvan ook een beginner profiteert, zoals het kantelbare en draaibare touch screen en het automatische stoffilter, is de Nikon D5600 in onze ogen ook de beste keuze voor Nikon starters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in