De Nikon D700 werd eind 2008 geïntroduceerd en is de eerste volformaat camera van Nikon in het prijssegment van ongeveer € 2.000. Het camerahuis lijkt sterk op dat van de Nikon D300; een camera die te zien is als een doorontwikkelde Nikon D200. Nikon stapte toen over van een CCD sensor naar CMOS, om op die manier ruisvrije beelden te krijgen. De sensor van de Nikon D700 kennen we van de inmiddels uit productie genomen Nikon D3. Al meer dan een jaar wordt gespeculeerd over de Nikon D800 als opvolger van de Nikon D700.De Nikon D700 is zwaar en degelijk gebouwd en heeft daardoor een professionele uitstraling. Maar de Nikon D700 ziet er ook ‘bonkig’ uit en heeft een zeer lawaaiige sluiter. Het spiegelhuis is groot. Links van het spiegelhuis zitten de knoppen om snel witbalans, bestandsformaat en ISO waarden in te stellen. Rechts boven op het huis zit een LCD scherm, dat informatie geeft over de gekozen instellingen. De knoppen achterop de camera zijn logisch gegroepeerd om het grote LCD scherm. De camera beschikt over 2 draaiwielen, voor zowel duim en als wijsvinger (om sluitertijd en diafragma afzonderlijk aan te passen), en een wipschakelaar achterop het huis. De draaischijf van Canon is veel gemakkelijker en sneller te bedienen dan deze wat fragiel aanvoelende wipschakelaar. Alle andere knoppen voelen degelijk aan het het huis is spatwaterdicht geseald.
Onze meetresultaten staan apart in het Nikon D700 testrapport en zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ
Nikon D700 versus D300 en D3
- De Nikon D700 heeft geen voorganger, maar is min of meer te zien als een camera met de bediening van een Nikon D300 met de beeldkwaliteit van de Nikon D3. Deze beide camera’s zijn inmiddels niet meer in productie. De D300 heeft een beeldsensor van het APS-C formaat met evenveel pixels als de beeldsensor van de D700 en D3. Door het grote formaat van de pixels keveren de Nikon D700 en de Nikon D3 opvallend ruisarme beelden.
- De Nikon D3 is beduidend groter en zwaarder dan de Nikon D700 en is inmiddels opgevolgd door de Nikon D3s en Nikon D3X. De eerste heeft 12 en de tweede heeft 24 megapixels.
- De D3 camera’s van Nikon hebben een 100% zoekerbeeld terwijl de D700 blijft steken op 95%. Aan de andere kant heeft de Nikon D700 automatische stofverwijdering op de sensor en een ingebouwde flitser. De Nikon D3 heeft die niet.
- In de D700 is slechts voor 1 geheugenkaart plaats, bij de D3 serie passen 2 kaarten tegelijkertijd. De accucapaciteit van de D700 is minder en het aantal beelden per seconde is lager dan bij de D3s. De AF module is dezelfde.
Nikon D700 versus de concurrentie: Canon 5D MK2, Nikon D7000 en Sony 850
- De Nikon D700 kent weinig concurrenten. De Canon 5D MK2 en de Sony 850 zijn volformaat camera’s in hetzelfde prijssegment als de Nikon D700, maar ze beschikken over veel meer pixels (21 respectievelijk 24 MP versus 12 MP voor de Nikon D700). De Sony 850 met zijn 24 MP beschikt over dezelfde beeldsensor als de Nikon D3X, maar door andere software zouden de ruiseigenschappen minder goed zijn. Op dit moment is het onduidelijk of Sony bezig is met het doorontwikkelen van volformaat camera’s, of dat de 850 het laatste type volformaat camera van dit merk is. De Sony 900 is inmiddels uit productie genomen.
- De Canon 5D MK2 beschikt over 21 MP, maar heeft een minder geavanceerd autofocus systeem. Ook het aantal beelden per seconde is van de Canon minder. De pixels van de sensor van de Nikon D700 zijn groter, waardoor de ruiseigenschappen beter zijn. De Nikon D700 heeft een inschakelbare raster op het matglas. Bij Canon 5D MK2 moet je daarvoor van matglas verwisselen.
- Ook binnen het Nikon programma heeft de D700 weinig directe concurrenten. Camera’s uit de D3 serie van Nikon zijn beduidend duurder. De Nikon D7000 is een (semi) professionele body met een 16 MP beeldsensor van het APS-C formaat met zeer goede ruiseigenschappen. De Nikon D7000 is gebouwd op snelheid en heeft veel weg van de D700. Heb je geen grote beeldsensor nodig, om de scherptediepte te beperken en om nog minder ruis te krijgen, dan heeft de D7000 een aantal voordelen. Hieronder vallen de lagere adviesprijs en de verkrijgbaarheid van compact gebouwde APS-C objectieven.
Zoeker, beeldscherm en menu
De zoekernauwkeurigheid bedraagt maar 95%. Van een camera als deze verwacht je meer. De vergroting bedraagt 0,75 waardoor de totale vergroting 0,72 bedraagt. Dat is net iets minder dan van de Canon 5D MK2. In veel testrapporten kan je lezen dat het zoekerbeeld van de Canon 5D MK2 minder helder zou zijn. We hebben beide camera’s, voorzien van een 70-200 mm 2.8, naast elkaar gezet en vergeleken met elkaar. Onze conclusie is dat de helderheid van de zoekerbeelden nagenoeg gelijk is. Handig is het inschakelbare raster op het matglas van de D700. Bij Canon moet je daar een ander type matglas voor gebruiken.
Scherpte Nikon D700
De Nikon D700 levert mooie ruisvrije en scherpe beelden op, met een goede doortekening in de schaduwpartijen. Plaats je muis boven de bovenstaande praktijkopname om een indruk te krijgen van de scherpte van een 100% beelduitsnede van een 200 ISO RAW bestand.
De Nikon D700, voorzien van een goede lens zoals de Nikkor 70-200 mm 2.8 VR, levert een jpg bestand met een resolutie van gemiddeld 1100 lijnen per beeldhoogte. Met een standaardbewerking van de RAW bestanden in Lightroom wordt een grotere scherpte-indruk verkregen, wat zich vertaalt in een resolutie van gemiddeld 2300 lijnen per beeldhoogte. Aan de hiernaast afgebeelde 100% beelduitsnedes van een RAW 6400 ISO en een jpg 6400 ISO bestand, zie je dat dit verschil niet alleen meetbaar, maar in de praktijk ook zichtbaar is.
Dynamisch bereik Nikon D700
Het totale dynamische bereik van een Nikon D700 RAW bestand is gelijk aan het totale dynamische bereik van een Canon 5D MK2, met gemiddeld 12,3 stops en dat is ongeveer het maximaal haalbare voor een 14 bits sensor. Het dynamisch bereik van een Nikon D700 RAW bestand is bij 100 ISO 3 stops groter dan van een jpg bestand, waardoor er zelfs bij de extreme belichtingssituatie die we in onze studio hebben gemaakt, geen clipping van de schaduwpartijen meer is. De testresultaten staan in het Nikon D700 testrapport.Het bruikbare dynamische bereik van de Nikon D700 is bijna 8 stops bij 200 ISO, tot 2,8 stops bij 25.600 ISO (jpg)’s. Dat is spectaculair goed en beter dan het bruikbare dynamisch bereik van de Canon 5D MK2. In deze opname van miniatuur grachtenpanden is het tegenlicht zo sterk, dat er zowel clipping van de hooglichten als de schaduwpartijen op lijkt te treden. Het grote bruikbare dynamische bereik van de Nikon D700 maakt het mogelijk om de schaduwpartijen enorm veel lichter te maken, zonder dat je last hebt van ruis. Ga met je muis boven het plaatje staan voor een bewerkte HDR versie.
Ruis Nikon D700
Zoals je hebt kunnen zien aan de praktijkopnames bij het onderdeel scherpte, is de ruis van deze camera erg laag. Zelfs een 6400 ISO opname is goed bruikbaar voor een hoogwaardige print op A3, zonder dat de ruis storend aanweig is. De testresultaten van de ruismetingen vind je in het Nikon D700 testrapport. Vergelijking van de ruis in jpg bestanden met de gemeten ruis in RAW bestanden zonder ruisonderdrukking, laat zien dat bij de jpg bestanden ruisonderdrukking plaatsvindt bij alle ISO instellingen.
We hebben deze camera qua ruis aan een extra zware praktijktest onderworpen: We hebben een tegenlichtopname van de grachtenpanden bij 3200 ISO gemaakt en vervolgens de schaduwpartijen met HDR weer zichtbaar gemaakt. Bij een 3200 ISO RAW bestand zonder ruisonderdrukking is de ruis zichtbaar, zoals de 100% beelduitsnede hiernaast laat zien, maar de prestaties van de Nikon D700 zijn qua ruis aanmerkelijk beter dan van de Canon 5D MK2 of de Canon 60D.
Kleurweergave Nikon D700
De kleurweergave van jpg bestanden gemaakt bij daglicht is iets minder dan van de Canon 5D MK2, maar ligt op hetzelfde niveau als dat van moderne camera’s zoals de Canon 60D of Nikon D5100. Opvallend goed is de kleurweergave van huidtonen door de Nikon D700. Net als bij de eerder geteste camera’s is de nauwkeurigheid van de kleuren in RAW bestanden beter dan de kleurweergave van jpg bestanden. De autowitbalans werkt in de praktijk veel beter bij daglicht (links) dan bij kunstlicht (rechts). Maar hetzelfde geldt voor camera’s van andere merken. De meetresultaten voor kleurweergave, ruis, dynamisch bereik en resolutie van de Nikon D700 staan apart vermeld in het Nikon D700 testrapport.
Autofocus in de praktijk
Over de snelheid en de nauwkeurigheid van de autofocus tijdens onze test kunnen we kort zijn. Daar valt in normale praktijksituaties niets op aan te merken. Dit is de snelste autofocus die we tot nu toe in onze handen hadden.
Autofocus tracking
Dat autofocus van de Nikon D700 de snelste is die we tot nu toe hebben getest, blijkt ook uit onze testopstelling met een bewegende trein met een snelheid van ongeveer 1 km/uur. De Nikon D700 maakt een onafgebroken serie met scherpe opnames, terwijl de continu AF van de Canon 5D MK2 daarvoor niet snel genoeg of niet nauwkeurig genoeg was.
Conclusie Nikon D700 test
Pro
| Con
|
Ondanks het feit dat de Nikon D700 al een paar jaar meegaat krijgt de Nikon D700 van ons veel waardering. De bestanden zijn, ook bij hoge ISO waarden, vrij van ruis en het bruikbare dynamische bereik is hoog. De autofocus werk snel en nauwkeurig en ook bewegende onderwerpen zijn door het autofocussysteem goed te volgen. Het degelijke en spatwaterdichte huis is gebouwd voor langdurige professionele inzet. Bij een aantal toepassingen is de resolutie voor de huidige standaard wat beperkt, is full HD video een gemis en zal de luidruchtige sluiter storend kunnen zijn. Al met al is de Nikon D700 een aanrader! De meetresultaten voor kleurweergave, ruis, dynamisch bereik en resolutie van de Nikon D700, die we hebben gebruikt voor deze Nikon D700 test, staan apart vermeld in het Nikon D700 testrapport. |