D7200: voor pro(-sumer) & ambitieuze amateur
De Nikon D7200 is de nieuwste top-end APS-C camera van Nikon, met een nieuwe 24 megapixel sensor zonder low-pass filter, een grotere buffer voor serie-opnames en ingebouwde Wifi (NFC). Uiterlijk lijkt de D7200 sprekend op de D7100. Een camera als een huis, goed afgedicht tegen de elementen en zonder meer geschikt voor zwaar semiprofessioneel gebruik. Alles wat je wilt zit er op, misschien met als enige uitzondering ingebouwde GPS.
APS-C (DX) of toch naar Full-Frame (FX)?
Kies ik een camera met een APS-C (in Nikon terminologie:DX) sensor of een duurdere, grotere en zwaardere camera met een anderhalf maal zo grote volformaat (FX) sensor? Met die vraag worstelen vele fotografen. Full Frame equipment is in het algemeen degelijker, groter en zwaarder. Dat geldt zowel voor de bodies als voor de lenzen. Het is ook aanzienlijk duurder! Reken voor een body plus 2-3 objectieven toch gauw op twee tot drie maal zoveel Euro’s. Full-frame heeft méér pixels, en die pixels zijn ook nog eens groter, waardoor de beeldkwaliteit en de ruisprestaties in het algemeen beter zijn, en het ISO-bereik groter. Voor DX zijn minder groothoekobjectieven beschikbaar dan voor FX, en al helemaal geen ultragroothoek vastbrandpunten. FX-objectieven passen wel op DX bodies maar niet andersom. En je krijgt er een 1,5x tele-effect gratis bij, wat bij natuurfotografie juist erg prettig is. Omdat je met een FX-lens op een DX-body de hoeken niet gebruikt, elimineer je de randfouten. Een matige FX-lens kan op die manier nog een goede DX-lens worden. Verwacht niet dat je zo’n lens later nog eens kunt gebruiken als je alsnog overstapt op FX, want dan vallen de resultaten geheid tegen.
DX-bodies zijn naar onze mening de afgelopen jaren relatief méér verbeterd dan FX-bodies, zodat de prestaties van de twee systemen naar elkaar toe gegroeid zijn. Wie zijn opnames zelden of nooit afdrukt op formaten van A2 of groter, kan met een top-end DX body zoals deze Nikon D7200 heel goed uit de voeten. Koop er dan wel alsjeblieft goede lenzen bij!
Opname met 1/2000 bij f/11. Door de hoge frame rate is de D7200 bij uitstek geschikt voor dit soort fotografie
Perfecte beeldkwaliteitDe Nikon D7200 is voorzien van een 24 megapixel APS-C / DX sensor zonder moire filter, die prestaties levert die heel dicht liggen bij de prestaties van de Nikon D5300 en D7100, die eveneens zijn voorzien van een 24 megapixel sensor. Wat beeldkwaliteit betreft, is het een nek aan nek race, waarbij de Nikon D7200 het in onze Imatest metingen net iets beter deed, met name bij het dynamische bereik. In praktijkopnbames zullen deze verschillen niet gauw opvallen. Ze zijn alle drie state of the art.
D7200 vs D7100: iets sneller en meer opnames
De D7200, we schreven het al in de inleiding, verschilt uiterlijk in het geheel niet en inwendig op onderdelen van de D7100. De belangrijkste vernieuwingen zijn misschien wel de uitgbreidere video-functionaliteit en de ingebouwde Wifi en NFC-verbinding waarmee je contact kunt leggen met een smartphone (om je foto’s onmiddelijk te kunnen delen op Social Media). Het pixelaantal van de D7200 sensor is niet anders dan bij de D7100 (6000 x 4000). Toch is de sensor een andere; naar men zegt heeft de D7200 een Sony en de D7100 een Toshiba sensor. Nikon bevestigt dat niet, en om het vast te stellen zou je de camera moeten slopen. De D7200 sensor heeft geen low-pass / anti-aliasfilter. Wij betoogden al jaren geleden dat zoiets bij de grote pixelaantallen van tegenwoordig ook onnodig is. In theorie zou je last kunnen krijgen van moiré-effecten, maar in praktijkopname komt dat zelden voor. Zowel Nikon’s gratis meegeleverde Capture NX software als Lightroom of Photoshop kunnen eenvoudig eventuele moiré te lijf gaan, als het nodig zou zijn.
Je kunt de body dan (binnen zekere grenzen) op afstand bedienen. Verder is de interne opslagbuffer groter geworden. De D7200 is 20% sneller dan de D7100 (6,2 beeldjes per seconde in JPEG, 5,3 in 14-bits RAW), maar door de grotere buffer kan je met de Nikon d7200 25 JPEG’s large/fine achter elkaar schieten, en 11 RAW’s. Dat is een flinke verbetering, want serieopnames in de continustand van minder dan een seconde (zoals bij de D7100) zijn vaak betrekkelijk zinloos. Het verwerken van een volle buffer neemt overigens wel even tijd: meer dan anderhalve minuut was geen uitzondering.
In onze tests kregen we de volgende resultaten voor beelden per seconde en aantal opnames tot volle buffer:
- JPEG basic 6,2 bps, 59 opnames
- JPEG Large/Fine 6,2 bps, 25 shots
- 14 bits RAW (NEF) 5,3 bps, 11 shots
- 12-bits RAW (NEF) 4800×3200 pixels 6,1 bps, 16 shots
- D7100 14 bits RAW: 6 bps, 6 opnames
Nikon D7200 versus Canon 70D
Nikon D7200 met Nikon 18-105 mm lens @ 18 mm, 1/2000 seconde bij f/8
Qua specificaties komt de Canon 70D erg dicht bij de D7200 in de buurt. Die is even snel en heeft een even grote buffer, heeft óók WiFi en full-HD video, en nagenoeg hetzelfde ISO-bereik. De 70D heeft maar één kaartslot en minder pixels (20 MP), maar beschikt als compensatie – net als de Nikon D5500 – over een kantelbaar LCD-scherm. Bij Live-View fotografie is dat een groot voordeel, vooral omdat de kijkhoek van zo’n scherm nogal beperkt is. Dat scherm is bij de Canon ook nog eens een touchscreen. Daar houden de hedendaagse gebruikers van, ze zijn immers met hun smartphone niet anders gewend. Ook heeft de Canon een hybride, “dual-pixel” scherpstelsysteem, waarbij tijdens het filmen wordt gefocussed op basis van ‘linkskijkende’ en ‘rechtskijkende’ pixels. Hierdoor verloopt het scherpstellen bij video sneller en soepeler.
Bouw en bediening
De Nikon D7200 heeft een zeer solide body waarin veel lichtmetaal is verwerkt. Hij heeft een vast, niet draai- of kantelbaar 3″ LCD-scherm. Het is (nog) de enige APS-C camera van Nikon met een scherpstelmotor in de body, zodat je ook de oudere lenzen zonder AF-S kunt gebruiken. De elektrische aansluitingen (en dat zijn er nogal wat) zitten achter prachtige rubber deurtjes. Er zijn twee SD-kaartsleuven. De bediening verloopt via twee instelschijven. De menu’s van Nikon vinden we nooit super-handig, je moet teveel doorscrollen. De camera heeft knoppen zowel aan de voorkant, de bovenkant als aan de achterzijde. De draaiknoppen bovenop de body hebben een borging tegen onbedoeld verdraaien. Wil je een andere instelling kiezen, dan moet je tegelijkertijd de borging en de draaiknop bedienen. Dat verllopt niet echt handig
Natuurlijk is er Live-View; met een schakelaar kies je dan voor foto of film. Voor het filmen is er een aparte ontspanknop. Er is een aansluiting voor een optionele externe handgreep met extra batterijen, maar de ingebouwde EN-EL 15 accu die ook in de D800 zit heeft een enorme capaciteit. Volgens de specificaties is die bij de D7200 goed voor meer dan 1000 opnames. Dat lijkt ons wel voldoende! De camera heeft een ingebouwde flitser. Je kunt er ‘gewoon’ mee flitsen, de kortste synchronisatie is 1/250 seconde, maar hem ook gebruiken voor het aansturen van externe flitsers via het Nikon CVS-systeem.Verder zit alles wat je kunt wensen aan opties en mogelijkheden er wel zo ongeveer op. We kunnen die niet allemaal behandelen en tegelijkertijd onze test beknopt houden. Alleen ingebouwde GPS ontbreekt. Volgens Nikon wordt er wel naar gevraagd maar wordt het in de praktijk maar zelden gebruikt. Terwijl GPS wel een aanslag doet op het batterijgebruik.
Autofocus
Een verschil tussen de Nikon D7200 en zijn voorganger is een iets verbeterde Autofocus module; de verbetering zit ‘m in de lichtgevoeligheid. Waar de 7100 nog bij een lichtwaarde van -2 kon scherpstellen, doet de D7200 dat bij -3 LW. Om dit even in het juiste perspectief te zetten: dat komt overeen met een sluitertijd van 1/80 seconde bij f/1,4 en ISO 25.600. Dan zie je echt geen hand voor ogen meer. De camera is gevoeliger dan het menselijk oog.
De autofocus is niet alleen lichtgevoelig maar ook snel; met AF-S lenzen merk je eigenlijk niet dat je scherpstelt. Vijftien kruissensoren in het midden bieden een superieure detectie van het onderwerp. Één AF-punt (in het midden) is f/8-compatibel, waardoor meer combinaties van objectief en teleconverter mogelijk zijn. Er is een heel arsenaal aan AF-keuzemogelijkheden. Voor het fotograferen van een wielerwedstrijd gebruikten wij de 3D instelling; de camera volgt dan, op basis van kleurinformatie, het onderwerp waarop je initieel scherpstelt. Hiernaast een opname uit een serie van 15, waarbij de camera haarscherp de groene helm van een van de renners bleef volgen die tussen het eerste en het laatste shot ruim 25 meter aflegde.
Voor de techno-freaks: de camera heeft een fijninstelling waarmee je, per objectief, mogelijke front-focus/back-focus problemen kunt corrigeren.
ISO en ruis
Het ISO-bereik van deze camera loopt tot 25.600; dat zijn echte ISO’s, geen Hi-standen. De ruis is dan nog zeer acceptabel, zelfs zonder ingeschakelde ruisreductie (zie opname hiernaast). Daarboven zijn er nog wel 2 high standen, maar die geven uitsluitend zwart-wit beelden! Aangezien opnames in de Hi-standen standen doorgaans niet om aan te zien zijn vanwege kleurruis en kleurverschuiving (zowel bij Nikon als ook bij andere merken), vinden wij dit niet zo’n gekke keuze. De ruisprestaties van de D7200 zijn iets beter dan die van de D7100.
Resolutie en dynamisch bereik
De resolutie van de D7200 sensor is, mits voorzien van een kwaliteitsobjectief, erg goed. Wij gebruikten in de praktijktest zowel de Nikon 18-105 mm als de Nikon 55-200 mm zooms. De eerste geeft de fraaiste resultaten. Voor de Nikon D7200 lijken ons een Nikon 70-200 mm f/4 of een Nikon 80-400mm passender keuzes dan de Nikon 55-200mm.
Het dynamisch bereik (de doortekening van de zwarte en witte partijen in een contrastrijk onderwerp) mag er eveneens zijn. De hierboven getoonde foto’s van het wielerpeloton geven al een indicatie. Er is hard tegenlicht en desondanks toont het histogram alleen een zeer lichte clipping van de hooglichten: het zonlicht gereflecteerd op de wielerhelmen. De D-light optie, die in het jpg bestand nog wat verbetering had kunnen brengen, stond uitgeschakeld. Ook de opname hiernaast (wit huis, felle zon) toont nog goed doortekende hooglichten. Onze Imatest meting voor het dynamisch bereik van de D7200 viel nog iets hoger uit dan bij de D5300 of de D7100. DxO Mark zag eenzelfde trend. In de praktijk voldoen alle drie zeer goed.
Dynamisch bereik Nikon D7200 RAW bestand bij 100 ISO: 12,5 stops in totaal, 7,3 stops met een goede signaal ruis/verhouding.
Steeds veelzijdiger; nu ook NFC
Alles wat je nodig hebt, zit op de Nikon D7200. Misschien met als enige uitzondering ingebouwde GPS, waarvan Nikon – waarschijnlijk om het batterijgebruik zo laag mogelijk te houden – heeft afgezien. NFC (Near Field Communication) biedt de mogelijkheid om bestanden over te halen naar je smartphone, zonder gedoe met wachtwoorden. Dat is met name erg praktisch als je een leuke foto die je net hebt gemaakt wilt delen met een vriend of familielid door de opname over te zenden naar hun smartphone.
HDR
Naast de D-light opties, die we langzamerhand wel kennen, en waarbij het histogram aan de lichte en donkere zijde wat wordt opgerekt zonder het dynamisch bereik wezenlijk te vergroten, beschikt de D7200 ook over een echte HDR mogelijkheid, waarbij twee opnames direct achter elkaar worden gemaakt en softwarematig gecombineerd. We praten dus echt over twee afzonderlijke opnames, je hoort de sluiter tweemaal klikken maar de spiegel gaat tussentijds niet terug. Je kunt de ‘sterkte’ van de HDR-bewerking zelf instellen. De maximale setting geeft het meeste effect, maar tegelijk soms ook lelijke halo’s. Vergelijk de foto van de bloem hieronder zonder (links) en met (rechts) HDR-high. Een wat bescheidener HDR-instelling was naar mijn smaak beter geweest.
Geen ingebouwde Panorama stand
De D7200 heeft geen ingebouwde panoramastand en dat is gezien de doelgroep van deze camera geen onlogische keuze. Aan de andere kant bieden camera’s steeds meer mogelijkheden om het beeld in-camera te bewerken of van een Art-filter te voorzien, zodat het daarna meteen via Social Media gedeeld kan worden. Het is een kleine moeite om de in-camera panaorama functie in de D7200 op te nemen, dus misschien is er gewoon geen vraag naar. Het mooiste resultaat krijg je nog altijd door afzonderlijke opnames te maken en die vervolgens te stitchen met panoramsoftware.
Deze opname van de Brouwersdam tussen Schouwen en Goeree is gemaakt door zeven shots in Photoshop te stitchen. Om een nog bruikbare lengte-breedte verhouding te krijgen maken wij dit soort opnames altijd in de portretstand. Alle opnames gelijk belicht (dus op M) anders blijf je altijd overgangen zien. 1/800 bij f/8. Rechts het bootje van de kustwacht, zelfde locatie, met de kitzoom in de telestand (200 mm).
Filmen
Natuurlijk kan de Nikon D7200 ook filmen. Vóór het filmen moet eerste de livebeeldschakelaar ingedrukt worden en ingesteld op film. Daarna scherpstellen door de sluiterknop half in te drukken. Vervolgens is er een aparte start/stopknop voor film. Foto’s maken tijdens het filmen kan wel, maar dan stopt de fimopname.
De Nikon D7200 beschikt over dezelfde videofuncties als Nikon’s professionele camera’s met een volformaat sensor. Je maakt Full HD video (1920 x 1080) met een snelheid tot 25 beelden per seconde (25p/30p). Als als je overschakelt naar de 1,3x-uitsnede kan je de opnamesnelheid opvoeren tot Full HD met 50 beelden per seconde (50p/60p).
Ervaren videografen zullen blij zijn met de Picture Control-instelling “Gelijkmatig” omdat die de speelruimte creert waarbij je in de nabewerking de verscherping, belichting en kleurgradaties kan optimaliseren.In een speciaal filmmenu kan je alle filminstellingen op één plek opslaan. Filmopnamen worden opgeslagen op de twee SD-geheugenkaarten, of tegelijkertijd via HDMI uitgevoerd naar een externe recorder of monitor.
Voor vloeiende overgangen tussen donkere en heldere situaties kan je opnamen maken met Auto ISO-gevoeligheid in de stand M. Met de stand Weergave hoge lichten kunt u exact zien waar hoge lichten uitgebeten zijn.
Er is een ingebouwde stereomicrofoon met audioregeling zodat je het geluidsbereik (breed/spraak) kan selecteren of windruis vermindert bij opnamen met de ingebouwde microfoon. Er is ook een aansluiting voor een externe microfoon.
Picture Control: StandaardPicture Control: GelijkmatigFotografeer je in RAW, dan heb je achteraf nog speelruimte om eventuele overbelichting of onderbelichting te corrigeren, de witbalans aan te passen of de scherpte te optimaliseren. Die speelruimte heb je bij video niet. Ervaren videografen zweren daarom bij een beeldstijl waar de schaduwpartijen bij opname lichter gemaakt zijn, zodat onderbelichting zo veel mogelijk voorkomen wordt. Daarnaast worden de hooglichten gedempt om overbelichting te voorkomen. Ieder merk heeft hiervoor een beeldstijl met een eigen benaming (S-log, V-log, Cinelike D, etc.). Op de Nikon D7200 kan je de nieuwe Picture Control Gelijkmatig gebruiken.
Met name in situaties waarbij het onderwerp een zeer hoog contrast heeft, of bij het maken van opnames in het donker, biedt deze nieuwe beeldstijl voordelen. Onze eerste ervaringen hiermee zijn positief. Bovenstaande opnames zijn stills van Full-HD video-opnames: links een onbewerkte video opname met standaard picture style, waar overzadiging van de rode boom en overbelichting van het groene gras duidelijk zichtbaar zijn. Dit kwaliteitsverleis is achteraf niet meer te herstellen. Rechts een opname gemaakt met de Picture Control gelijkmatig. Niet alleen het rood en groen komen beter tot uiting, maar ook de algehele scherpte is mooier.
Conclusie Nikon D7200 test
De Nikon D7200 is het DX topmodel en daadwerkelijk een fantastische camera waar weinig op aan te merken valt. Weinig bodies scoren wat beeldkwaliteit zo hoog. En dat zijn dan vaak ook nog duurdere Full-Frame camera’s. Ook bouwkwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid maken dit een volwaardig topmodel van de Nikon DX serie.
| |
Voordelen
| Nadelen
|
Nikon is een merk dat de nadruk legt op fotografie. Tegelijkertijd zijn de gebruiksvriendelijkheid en de beeldkwaliteit van de Nikon D7200 zo hoog, dat daar best wel wat meer ruchtbaarheid aan gegeven mag worden. De fotograaf die af en toe ook een kwalitatief hoogwaardige video opname maakt, hoeft geen aanvullende video camera bij zich te hebben en komt met deze camera uitstekend voor de dag. Het delen van bestanden via Wifi of NFC zijn fijn aanvullingen om je foto’s met behulp van een smartphone te delen op social media. Het beeldscherm is niet uitklapbaar. Daarvoor kan je uitwijken naar de Nikon D5500. De Nikon D7200 is niet goedkoop, maar hij is zijn geld wel dubbel en dwars waard, op basis van degelijkheid en de complete uitvoering. We handhaven ons gebruikelijke advies: investeer daarbij ook in kwaliteitslenzen, liefst met vibratiereductie. De objectieven die doorgaans deel uitmaken van een combinatiepakket (kit) zijn goed, maar met een meer gespecialiseerde en/of lichtsterkere lens komt de Nikon D7200 nog meer tot zijn recht. |