Een paar maanden geleden testten we de grotere broer van de Nikon J1: de Nikon V1. De camera’s van de Nikon 1 serie zijn bedoeld voor fotografen die meer willen dan wat een compactcamera biedt, maar die een spiegelreflexcamera te groot of te complex vinden. Voor die doelgroep is de Nikon J1 mogelijk nog aantrekkelijker dan de Nikon V1, met name vanwege zijn lagere prijs.
Hoe verhouden de prestaties van de Nikon J1 zich tot de Nikon V1?
De CX sensor in de Nikon 1 is 13.2mm x 8.8mm en daarmee meer dan 4 keer groter dan de sensoren in compactcamera’s. Maar de sensor van de Nikon J1 en de Nikon V1 is kleiner dan een sensor in een micro-43 camera zoals de Olympus OM-D of de Panasonic GF5 of een spiegelreflexcamera met een aps-C sensor, zoals de Canon 1100D of de Nikon D3200. Een grotere sensor geeft in het algemeen een betere beeldkwaliteit.
Video valt buiten de scope van deze test, maar de video specificaties van deze camera zijn gelijkwaardig of beter dan van veel spiegelreflexcamera’s. De vormgeving van het camerahuis van de Nikon J1 is Spartaans: eenvoudig, hoekig en degelijk. Afgezien van spiegelreflexcamera’s en compactcamera’s heeft de Nikon J1 in eigen huis maar één concurrent: de duurdere Nikon V1. Beiden hebben de beschikking over een volledig stille elektronische sluiter, waardoor je als fotograaf veel minder nadrukkelijk of storend aanwezig bent. De voornaamste concurrenten van de Nikon J1 zijn micro-43 camera’s van Olympus en Panasonic, de Samsung NX en Sony NEX camera’s met een aps-C sensor en mogelijk Pentax Q.
Nikon J1 vs Nikon J1
- De Nikon J1 is goedkoper dan de Nikon V1
- De Nikon V1 heeft een ingebouwde elektronische zoeker, maar is daardoor iets minder compact dan de Nikon J1
- De Nikon J1 heeft alleen een elektronische sluiter, de Nikon V1 zowel een mechanische als een elektronische sluiter. Met de mechanische sluiter is een snellere flitssynchronisatie mogelijk (1/250 sec vs 1/60 sec).
- De Nikon J1 heeft een ingebouwde flitser, de Nikon V1 niet
- De Nikon V1 heeft een beeldscherm met een hogere resolutie dan de Nikon J1
Nikon J1 versus Panasonic GF3, Olympus EP-3, Sony NEX-5N
- Nikon J1 heeft een snelle (hybride) autofocus, Olympus, Panasonic en Sony gebruiken alleen contrast autofocus
- Nikon J1 is stiller dankzij een elektronische sluiter, die ook nog tot 1/16.000 seconde gaat.
- Nikon J1 biedt als enige tot 60 beelden per seconde in volledige resolutie (10 megapixels)
- Het lenzenaanbod voor de Nikon 1 serie is nog klein ten opzichte van het lenzenaanbod van de andere merken, met name in vergelijking met het micro-43 platform
Zoeker, beeldscherm en menu
Het beeldscherm achterop de camera is niet draaibaar of kantelbaar. De helderheid van het scherm is ongeveer gelijkwaardig aan de helderheid van de schermen op camera’s van de concurrentie.
Het cameramenu is heel overzichtelijk en de camerabediening went snel. Een menu met maar drie tabbladen is prettig overzichtelijk en maakt dat je de bediening van de camera snel onder de knie hebt. Per tabblad is het aantal keuzemogelijkheden redelijk beperkt gehouden, waardoor je snel de opties vind waar je naar op zoek bent.
Ook het aantal knoppen op de camera is beperkt, wat het gebruiksgemak verder ten goede komt als je een compactcamera gewend was. Toch hebben we wel 2 aanmerkingen op het gebruiksgemak: Het zwakste punt is, net als op de Nikon V1, het mode-dial wieltje achter op de camera. Dit draait zo licht dat de camera makkelijk ongemerkt op een andere stand terechtkomt. Als je snel een foto wilt maken, kom je er achter dat het mode-dial wieltje ongemerkt de camera heeft overgeschakeld op video.
De andere aanmerking betreft het ontbreken van de zogenaamde “PASM knop”. Wie regelmatig wisselt tussen diafragmavoorkeuze, sluitertijdenvoorkeuze, programma of handmatige bediening zal dat altijd via het hoofdmenu moeten doen. Hetzelfde geldt voor de ISO instelling. Voor wie een spiegelreflexcamera gewend is, is dat vervelend. Maar voor de doelgroep, voornamelijk compactcamera gebruikers, zal dat minder een probleem zijn.We hebben de Nikon J1 getest in combinatie met de Nikon 10-100 mm, die speciaal voor video geschikt is, en de Nikon 10 mm pancake lens. Met name dat laatste objectief maakt de Nikon J1 een aantrekkelijk kleine camera die je altijd bij je kan hebben. Naast de praktijktest van de Nikon J1 hebben we de Nikon J1 ook aan een serie metingen onderworpen. De metingen zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. De meetresultaten staan in het Nikon J1 testrapport. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie de FAQ.
Resolutie Nikon J1
De Nikon J1 levert, zowel met de Nikon 10-100 mm zoomlens als de Nikon 10 mm pancake, een goede resolutie voor een 10 megapixel camera. Een jpg bestand heeft in het centrum gemiddeld een resolutie van 1500 lijnen per beeldhoogte. Het loopt af van 1800 bij 100 ISO naar 1300 bij 6400 ISO.
Met een standaardbewerking van de RAW bestanden in Lightroom wordt een grotere scherpte-indruk verkregen, wat zich vertaalt in een gemiddelde resolutie van bijna 2000 lijnen per beeldhoogte. Als je de Nikon J1 gebruikt bij een lage ISO instelling, met name om ruis in de donkere partijen te voorkomen, dan zal je aan een A4 afdruk niet zien of de opname met een spiegelreflexcamera of met de Nikon J1 is gemaakt.
Dynamisch bereik Nikon J1
Er zijn een paar redenen waarom je de voorkeur aan een spiegelreflexcamera zou kunnen geven boven de Nikon J1 en het bruikbare dynamische bereik is er daar één van. Het met Imatest gemeten totale dynamische bereik van Nikon J1 sensor is gemiddeld bijna 10 stops bij 100 ISO voor een RAW bestand en 9 stops voor een jpg bestand. Dat is identiek aan het totale dynamische bereik van de Nikon V1. De testresultaten staan in het Nikon J1 testrapport.
Maar veel belangrijker dan het totale dynamische bereik, is het bruikbare dynamische bereik. De signaal/ruis verhouding is mede bepalend wat er van het dynamisch bereik overblijft voor een toonbare foto. Op dit punt kent de CX sensor zijn beperkingen. Bij 100 ISO is het bruikbare dynamisch bereik van een jpg bestand nog 5.5 stops, maar bij 800 ISO zijn daar maar 1.5 stops van over.
Ruis Nikon J1
De Nikon J1 heeft minder last van ruis dan compactcamera’s, wat de scherpte indruk ten goede komt. De signaal ruis verhouding van de Nikon J1 ligt iets lager dan de signaal ruis verhouding van micro-43 camera’s. Qua ruis zal je in de praktijk niet eenvoudig kunnen onderscheiden of een opname is gemaakt met een Nikon 1 of met een micro-43 camera.
De testresultaten staan in het Nikon J1 testrapport. Hiernaast zie je een voorbeeld van een 100% beelduitsnede van een 100 ISO jpg opname.Op een beeldscherm zie je de ruis bij de hoogste ISO instellingen, maar in een afdruk valt dit waarschijnlijk niet eens op. Hiernaast zie je een 6400 ISO jpg opname, die onder gunstige lichtomstandigheden is gemaakt met de Nikon J1. Als je in het donker fotografeert met de Nikon J1 op 6400 ISO is de ruis nadrukkelijker aanwezig.
Kleurweergave Nikon J1
De meetresultaten, weergegeven in het Nikon J1 testrapport, bevestigen de kwaliteit van de praktijkopnames. De Nikon J1 levert bij daglicht opnames met een hele goede kleurweergave. De kleurafwijking (Delta E 94) is ook klein voor zowel een in Lightroom geconverteerd RAW bestand als voor een jpg bestand (neutraal) rechtstreeks uit de camera.
De automatische witbalans van de Nikon J1 doet zijn werk goed. Bij kunstlichtopnames is de afwijking van zowel de RAW als jpg bestanden gemiddeld 10 (Delta E94). Daarmee is op dit moment de Nikon J1 één van de betere camera’s, qua kleurweergave, die we tot nu toe hebben getest.
Ingebouwde flitser
De Nikon J1 heeft – in tegenstelling tot de Nikon V1 – een ingebouwde flitser. De flitser klapt uit voor gebruik als een soort periscoop. Het ziet er misschien wat raar uit, maar deze constructie zorgt er voor dat een langere lens niet het flitslicht tegenhoudt.
Autofocus snelheid
De hybride autofocus kiest zelf tussen twee verschillende AF principes. Bij voldoende licht kiest de Nikon J1 voor fase autofocus en die is erg snel. Bij een opname met een Nikon 10 mm is de autofocus momentaan. Prettige bijkomstigheid is dat de Nikon J1, dankzij de elektronische sluiter, tot aan 60 beelden per seconde kan maken. Al is de buffer wel binnen één seconde vol als je dat doet met RAW opnames.
Bij weinig licht schakelt de Nikon J1 over op de langzamere contrast autofocus die, als er ook nog eens weinig contrast is, begint te jagen. Omdat de Nikon 1 lenzen geen handmatige scherpstelring hebben, kan je dan niet meteen handmatig ingrijpen, zoals dat op camera’s van de concurrentie wel kan. De contrast autofocus van de V1 mag dan wel langzamer zijn dan de fase autofocus, maar ten opzichte van een compactcamera is de contrast autofocus van de Nikon J1 snel.
Autofocus nauwkeurigheid
De nauwkeurigheid van de hybride autofocus is goed. Dit kan mede verklaard worden dat de autofocus sensoren zich op de sensor van de camera zelf bevinden.
Autofocus tracking
De autofocus tracking van de Nikon J1 hebben we in deze test niet aan de tand gevoeld. Zie hiervoor de test van de Nikon V1, die gebruik maakt van hetzelfde AF systeem.
Conclusie Nikon J1 test
Voordelen
- goede elektronische zoeker
- snelle (hybride) autofocus
- stil dankzij een elektronische sluiter
- tot 60 beelden per seconde op volle resolutie (maar niet in RAW)
- goede beeldkwaliteit
- video gelijkwaardig aan spiegelreflex
Nadelen
- mode dial draait te licht, waardoor de camera onbedoeld op (bijv.) video overschakelt
- beperkt dynamisch bereik
De camera’s van de Nikon 1 serie zijn ideaal voor fotografen die meer willen dan een compactcamera, maar een spiegelreflexcamera te groot of te complex vinden. De Nikon 1 serie straalt kwaliteit en degelijkheid uit. Er is sprake van een goed doordacht systeem, dat veel mogelijkheden biedt. De kleurweergave is erg goed, de resolutie goed. De camera ligt lekker in de hand en de bediening is over het algemeen erg prettig. Je kan met deze camera zeker mooiere foto’s maken dan met een compactcamera.Op de snelle autofocus, de volledig stille sluiter met 1/16.000 sec als snelste sluitertijd en de de Smart Photo Selector kan zelfs menig gebruiker van een spiegelreflexcamera jaloers zijn. Maar houd dan wel rekening met de kleinere sensor die “maar” 10 megapixels heeft, alsmede een lagere signaal ruis verhouding en een lager bruikbaar dynamisch bereik. En dat een spiegelreflexcamera meer knoppen en menu-opties biedt, wat zich voor sommigen in een groter gebruiksgemak vertaalt.Is de Nikon J1 net zo goed als de Nikon V1? op de meeste onderdelen behaalden beide camera’s vrijwel identieke scores. En de verschillen die we in onze Nikon J1 test gevonden hebben, zijn te klein om je druk over te maken. Belangrijkste keuze wordt: wil je een Nikon 1 met een flitser (kies dan de J1) of een Nikon 1 met een ingebouwde zoeker (kies dan de V1). Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan uit naar de Nikon V1, ondanks de hogere prijs.