De Nikon 1 V2 volgt de V1 op. Het is meer dan een cosmetische upgrade: de V2 heeft een ingebouwde flitser, is daardoor wat groter geworden en lijkt nu op een DSLR in zakformaat. De sensor heeft met 14 megapixels een hogere resolutie gekregen. De specificaties van de Nikon V2 doen voor menig spiegelreflex niet onder. De bediening is net als de vormgeving aangenaam klassiek, met een PSAM-schijf bovenop, en twee draaischijven voor de bediening. Een ideale opstapcamera voor wie meer wil dan een compactcamera, maar opziet tegen gewicht en omvang van een spiegelreflexcamera.
Vormgeving
Door de komst van de ingebouwde flitser is het camerahuis van de Nikon V2 wat hoger en groter geworden. De Nikon V2 lijkt nu echt op een spiegelreflexcamera in miniformaat. De afmetingen (lxbxh) zijn 151x45x80 mm. Een zakcamera is het niet meer, al hangt dat ook van de gebruikte lens af; wij testten de Nikon V2 zowel met de Nikon 10-30 mm kitlens als met de Nikon 32 mm f/1.2 en de Nikkor 18,5 mm f/1,8 met een vast brandpunt. Het huis is met rubber bekleed, en met de flink vooruitstekende handgreep en duimgreep ligt de body uitstekend in de hand. Het Lcd-scherm meet 3 inch. Accu en SD-kaartje zitten achter hetzelfde deurtje op de bodemplaat. Op de achterwand 4 drukknoppen voor display, menu, weergave en prullenbak, en een vierwegschakelaar annex draaischijf, die wat ons betreft een tandje groter had mogen zijn.
Het Nikon 1 systeem
Het Nikon 1 systeem bestaat uit leuke en snelle camera’s met een aantal unieke technische ingrediënten. Het is niet zo zeer een technologische doorbraak, maar meer een aanvulling van de markt in de vorm van een camera met de features van een spiegelreflexcamera, maar het gebruiksgemak van een compact camera. In vergelijking met de camera’s die we normaal gesproken testen op CameraStuffReview, is de relatief kleine CX-sensor, die met ‘1 inch’ wordt aangeduid en in werkelijkheid 13×9 mm groot is; ongeveer half zo groot (in mm2) als het Micro Four Thirds systeem, en een kwart van APS-C. De beeldkwaliteit van Nikon 1 is veel beter dan een compactcamera en zelfs verrassend goed in vergelijking met spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s. Toch gaat er in de praktijk niet om wat een camera daadwerkelijk presteert, maar om wat het publiek denkt dat hij presteert.
Het Nikon 1 valt in de categorie compacte systeemcamera’s. En daar is een hevige concurrentie. Concurrenten als Sony en Samsung hebben APS-C systeemcamera’s op de markt die niet zo heel veel groter zijn dan de Nikon 1. Ook het micro-43 systeem biedt diverse zeer compacte spiegelloze camera’s, zoals bijvoorbeeld de Panasonic GM1, met verwijsselbare lenzen.Het Nikon 1 systeem bestaat uit vier body’s: de AW, S, J en de V-serie. De Nikon J is een compactcamera met verwisselbare lens; geen doorzichtzoeker en met een beperkt aantal mogelijkheden. Ook qua bediening is dit type bedoeld voor de instapper. De J heeft een elektronische sluiter met de mogelijkheid van zeer korte belichtingstijden maar met de inherente nadelen van ‘rolling shutter’ effecten en een lange flitstijd; de V heeft een spleetsluiter, overigens ook zeer snel, met als bonus een flitssynchronisatiesnelheid van 1/250 sec. De Nikon V is groter dank zij een elektronische doorzichtzoeker naast een Lcd-scherm, en heeft veel meer mogelijkheden. De S-versie is het goedkoopste instapmodel van de Nikon 1 serie. Het AW model is waterdicht (maar niet onbeperkt, natuurlijk) en schokbestendig (tot bijna 2 meter hoogte, volgens Nikon)
Nikon V2 versus Panasonic GM1
- Nikon V2 heeft een ingebouwde zoeker en meer knoppen op de camera
- Panasonic GM1 heeft een touch-screen
- Nikon V2 heeft minder megapixels (14 vs 16) dan de GM1
- Panasonic GM1 biedt Wifi
Zoeker, beeldscherm en menu
De Nikon V2 is zo klein, dat je de camera voor je ene oog kan houden, terwijl je met je andere oog de omgeving kan overzien. Ideaal voor straatfotografie. De zoekernauwkeurigheid van een elektronische zoeker bedraagt vanzelfsprekend 100%. What you see is what you get. Dat is een voordeel ten opzichte van goedkopere spiegelreflexcamera’s die meestal een zoekernauwkeurigheid tussen de 85 en 99% hebben, waardoor je niet het hele beeld te zien krijgt dat uiteindelijk door de camera wordt vastgelegd. Tenzij je met Liveview fotografeert. Het beeldscherm achterop de camera is mooi helder, maar niet draaibaar en kantelbaar.
Het cameramenu is beknopt en dat werkt prettig. Je leert de camera hierdoor snel kennen.
Scherpte: resolutie Nikon V2
De Nikon V2 levert mooi scherpe opnames op, zoals jullie al eerder konden lezen in onze testen van de Nikon 32 mm f/1.2 en de Nikkor 8,5 mm f/1,8, die we beiden met een NikonV2 hebben getest. Qua resolutie doet de Nikon V2 in combinatie met deze, wat duurdere, objectieven niet onder voor de resolutie die je krijgt bij een entry-level spiegelreflexcamera met een kit-objectief. Het leuke aan deze beide vast brandpunt objectieven is de hoge lichtsterkte. Maak je opnames bij volle opening, dan krijg je een onscherpe achtergrond, wat het gevoel van scherpte van het onderwerp benadrukt. Door de kleinere sensor is de achtergrondonscherpte natuurlijk lang niet zo wollig als bij een camera met volformaat sensor. Maar als je een compactcamera gewend bent, is het een enorme vooruitgang.
Dynamisch bereik Nikon V2
De Nikon 1 camera’s hebben een fors grotere sensor dan compact camera’s die ook geen hoogdoorlaat filter heeft. Dat heeft een positief effect op het dynamisch bereik. In vergelijking met compact camera’s is het dynamisch bereik lekker groot; het is zelfs vergelijkbaar met een diafilm uit het analoge tijdperk. Het totale dynamische bereik dat wij hebben gemeten, bedroeg meer dan 9.5 stops voor een 160 ISO jpg bestand. Dat levert voor jpg bestanden een bruikbaar (met een betere signaal ruis-verhouding) dynamisch bereik van 6.5 stops. Voor een RAW bestand zonder ruisonderdrukking bedroegen die waarden respectievelijk 8.9 en 5 stops. Als je de moeite neemt om een RAW bestand zelf te bewerken, behaal je de beste beeldkwaliteit, al zijn de verschillen tegenwoordig steeds kleiner. In het begin zal je zelfs moeite moeten doen om de kwaliteit van de jpg bestanden te evenaren als je begint met het zelf bewerken van een RAW bestand.
Ruis
Op dit onderdeel moeten de Nikon 1 camera’s nog de meerdere kennen ten opzichte van de camera’s met een grotere sensor. Met name bij de hogere ISO instellingen. Maar de resultaten zijn stukken beter dan van compactcamera’s en onder de 400 ISO heb je geen last van storende ruis. Zelfs niet als je de opname uitvergroot tot 100% op je beeldscherm beoordeelt. Onderstaande opname is onder slechte lichtomstandigheden gemaakt bij 400 ISO.
Kleurweergave Nikon V2
De Nikon V2 levert bij daglicht opnames met een goede kleurweergave. De kleurafwijking (Delta E 94) is klein voor zowel een in Lightroom geconverteerd RAW bestand als voor een jpg bestand (neutral) rechtstreeks uit de camera.
De automatische witbalans van de Nikon V1 doet zijn werk net goed als een spiegelreflexcamera. Bij kunstlichtopnames is de afwijking van zowel de RAW als jpg bestanden duidelijk zichtbaar, net als bij alle andere camera’s.
Kleurweergave Nikon V2 bij daglicht
Kleurweergave Nikon V2 bij kunstlicht
Autofocus snelheid en nauwkeurigheid
Wat ik ook leuk vind aan de Nikon 1 serie, is de snelheid van de autofocus. Niet alleen is de AF van de Nikon V2 razendsnel en nauwkeurig, deze camera kan ook 50 opnames per seconde maken in de hoogste resolutie. Nikon maakt daar terecht ook veel reclame mee (Met mij is elke opname raak). Omdat de Nikon V2 met een zeer hoge snelheid opnames achter elkaar kan maken in de volledige resolutie, komt het wel aan op een goede timing. Schiet je te vroeg dan is de buffer vol (en houdt de camera er mee op tot de buffer weer leeg is), nog voordat het juiste moment voor die mooie actiefoto daar is.
Conclusie Nikon V2 test
Voordelen
- Ingebouwde zoeker
- Snelle AF: ieder schot is raak
- Mooie beeldkwaliteit
Nadelen
- Dynamisch bereik en ruis zijn minder dan bij camera’s met een grotere sensor
De Nikon V2 is een aantrekkelijke mini-spiegelreflexcamera voor wie over wil stappen van een compactcamera naar een systeemcamera, zonder de overstap te maken naar een spiegelreflexcamera. Het is een kwestie van smaak, maar ik vind het werken met een ingebouwde zoeker, veel prettiger dan fotograrferen met behulp van het beeldscherm achter op de camera. Daarom heb ik een voorkeur voor de Nikon 1 V-serie boven de Nikon 1 J, Nikon 1S of de Nikon 1 AW serie. Nikon maakt terecht reclame met de snelheid van Nikon 1 camera’s (“Met mij is elke opname raak”). Het Nikon 1 systeem is in relatief korte tijd uitgegroeid tot een breed pakket, waardoor er ook veel accessoires en objectieven verkrijgbaar zijn voor de Nikon V2. Het is een volwassen systeem en ik ben benieuwd welle features een opvolger van de Nikon V2 gaat krijgen, om die camera nog aantrekkelijker te maken dan de Nikon V2.