
Koop je een Nikon Z50,dan koop je die inclusief een Nikon Z 16-50mm kitlens, misschien aangevuld met de Nikon Z 50-250mm f/4.5-6.3 VR DX telezoomlens. Maar als je twijfelt tussen een goedkope Nikon spiegelreflex of de Nikon Z50 systeemcamera, wat zijn dan de verschillen tussen deze Nikon Z 16-50mm Nikon Z50 combinatie ten opzichte van de 50 euro goedkopere Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR AF-P DX op een Nikon spiegelreflex camera?
Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.
TESTRESULTATEN Nikon Z 16-50mm f/3.5-6.3 VR DX @ Nikon Z50: | |
VOORDELEN | Nadelen |
|
|
De Nikon Z 16-50mm heeft een beeldhoek waarmee je weidse interieur- of landschapsopnames maakt bij het ene uiterste van het zoombereik (16mm). Bij het andere uiterste (50mm) kan je portretten schieten, al lukt het dan minder goed om het onderwerp van de achtergrond te isoleren vanwege de maximale f/6.3 opening.
Alleen al de 16mm brandpuntsafstand en de daarbij horende grote beeldhoek is een doorslaggevend argument om deze pancake kitlens te kiezen.
Deze standaard zoomlens is speciaal voor de Nikon Z50 systeemcamera met een APS-C (DX) sensor ontworpen. Het lensontwerp bestaat uit 9 lenzen (waaronder 4 asferische lenzen en 1 element van extreem hoogwaardig glas) in 7 groepen, wijkt echt af van het lensontwerp van de Nikon DX 18-55mm kitlenzen voor spiegelreflexcamera’s. Hierdoor is de Nikon Z 16-50mm f/3.5-6.3 VR DX niet alleen (nog) compacter en lichter, maar ook nog eens (zo bleek tijdens onze test) zichtbaar beter.
Een 10 voor AF nauwkeurigheid: In 400 ms stelt de AF stappenmotor van de Nikon Z 16-50mm bij 50mm scherp van oneindig tot 1,5 meter. Dat is voor een systeemcamera niet razendsnel, maar met een reproduceerbaarheid van 0,5% wel extreem nauwkeurig.
Bouwkwaliteit
Tijdens transport is deze zoomlens ingeklapt en verrassend compact. Voor gebruik moet je eerst aan de zoomring draaien, waardoor de zoomlens in omvang toeneemt. Maar ook dan is de omvang nog altijd gering. Ten opzichte van grotere, professionele objectieven is handmatig scherpstellen minder comfortabel, omdat vanwege de kleine omvang er alleen ruimte is voor een smalle scherpstelring. Deze zoomlens heeft een 46mm filtermaat.
De in hoogwaardig kunststof uitgevoerde Z-bajonet past niet op Nikon spiegelreflex camera’s, dus er zijn 3 camera’s waarop je deze zoom kan gebruiken. Maar omdat de Nikon Z6 en Z7 een volformaat sensor hebben, zal deze lens uitsluitend op een Nikon Z50 gebruikt worden.
Beeldstabilisatie (VR)
De Nikon Z50 heeft, in tegenstelling tot de Nikon Z6 en Nikon Z7, geen ingebouwde beeldstabilisatie. Daarom is het fijn dat deze zoomlens is voorzien van beeldstabilisatie, waarmee je zonder scherpteverlies 3 stops langer kan belichten als bij opnames zonder beeldstabilisatie. Bij 50mm levert de beeldstabilisatie scherpere opnames op bij sluitertijden van 1/60 seconde of langer. Daardoor kan je bij weinig licht met een gerust hart een langere sluitertijd kiezen, zonder bang te zijn voor bewogen opnames.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de Nikon Z 16-50mm is een welkome verrassing. Zoals bij de meeste objectieven tegenwoordig, is er gekozen voor een lensontwerp waarbij kleurfouten en vervorming automatisch worden gecorrigeerd. Dat geldt zowel voor wie jpg bestanden uit de camera gebruikt, of RAW bestanden opent in Nikon software, Lightroom of Photoshop. Dit zorgt voor een hoge beeldkwaliteit.
De Nikon AF-P 18-55mm DX VR zoomlenzen voor spiegelreflexcamera’s onderscheidden zich van kitlenzen van andere merken door een relatief hoge beeldkwaliteit. Maar de Nikon Z 16-50mm is, geholpen door automatische lenscorrecties in de camera, nog beter. Wat scherpte betreft zit de meeste winst in de hoeken bij de kortere brandpuntsafstanden. Hier verslaat de Nikon Z 16-50mm ook duurdere objectieven.
Mede dankzij automatische lenscorrecties zal je weinig last hebben van lichtafval of vervorming. Bij 16mm en volle opening blijft er een beetje lichtafval over, maar dat is niet ongebruikelijk bij groothoekobjectieven.
Zoals vrijwel alle objectieven onder de 500 euro heeft deze Nikon Z kitlens een diafragma met 7 afgeronde bladen. Maar een modern lensontwerp dat uit 9 (waarvan 4 asferisch en 1 ED) lenzen in 6 groepen bestaat, levert toch een bovengemiddelde bokeh op voor deze DX kitlens.
Nikon Z 16-50mm f/3.5-6.3 VR DX IN DE PRAKTIJK
Benieuwd naar de prestaties van de Nikon Z 16-50mm f/3.5-6.3 VR DX en de Nikon Z50 in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.
Conclusie test Nikon Z 16-50mm f/3.5-6.3 VR DX op Nikon Z50
Op alle fronten overtreft de kleinste en compactste kitlens onze verwachtingen.
De eerste verrassing bij het zien van de Nikon Z 16-50mm zijn de compacte afmetingen. Maar het telescoop ontwerp waardoor je de kitlens kan inklappen tijdens transport, is zowel een voordeel als een nadeel. Want wat voor sommigen misschien lastig went, is dat je pas een opname kan maken, nadat je aan de zoomring hebt gedraaid, waardoor het objectief gebruiksklaar wordt.
De tweede verrassing is, dat na het uitklappen van de lens, de afmetingen meer in de richting komen van een spiegelreflex kitlens. Kijk je dan naar het beeld bij 16mm, dan volgt de derde verrassing: je krijgt op een camera met een DX sensor dankzij die 16mm brandpuntsafstand veel meer in beeld dan met een 18mm lens op een spiegelreflex met een APS-C sensor.
Met de Nikon Z50 en de Nikon Z 16-50mm legt Nikon de lat voor APS-C camera’s zichtbaar hoger.
De vierde verassing betreft de beeldkwaliteit: die is – met name onder de 35mm – zichtbaar beter dan de Nikon kitlenzen voor spiegelreflexcamera’s. Dat is best verrassend. Ten eerste omdat de Nikon Dx kitlenzen voor spiegelreflexcamera’s opvallen door een best in class beeldkwaliteit. Maar ook omdat we de oudere kitlenzen hebben getest met een hogere resolutie (24 megapixels) camera dan de 20 megapixel Nikon Z50.