TEST: Nikon Z5

0

De Nikon Z5 is een scherp geprijsd full frame instapmodel van Nikon. De camera is iets eenvoudiger dan de Z6 en Z7, maar zeker voor fotografen toch verrassend compleet. Je kan ook filmen met de Z5, al zijn de Z6 en Z7 daar wel echt beter in. Ben je op zoek naar een goede camera om foto’s mee te maken, en niet naar een echt hybride toestel, dan is de Z5 een goede keus.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Nikon Z5:

VOORDELEN

Nadelen

 • Full frame

 • Goede zoeker

 • Goede beeldkwaliteit

 • SD-kaarten in plaats van XQD

 • Dubbele kaartsleuven

 • Ingebouwde beeldstabilisatie

 • Weerbestendig

 • Webcam ready

 • Scherp geprijsd

 • Geen top-LCD

 • 1.7x crop in 4K video, geen 60p

 • Scherm niet draaibaar, alleen kantelbaar

 • Snelheid maximaal 4,5 bps.

Voor fotografen is de Nikon Z5 is een heel compleet instapmodel waar bijna alles op zit dat je je maar kan wensen.

De Nikon Z5 is een nieuw ‘instap’model van Nikon, dat onder de Z7 en Z6 komt. Vaak zijn instapmodellen sterk gestripte camera’s met minder bedieningselementen en een mindere bouwkwaliteit. Voor de Z5 gaat dat niet echt op. De camera is verrassend compleet en is ook nog eens weerbestendig.

De Nikon Z5 heeft alles wat je in een camera zou wensen. Full frame 24 Mp sensor? Ja. Beeldstabilisatie in de body? Ook. Fasedetectie autofocus over het hele beeld? Aanraakgevoelig scherm, OLED zoeker, microfoon- en koptelefoonaansluiting, twee kaartsleuven, Full HD en 4K video, Time Lapse, Wifi, Bluetooth? Ja, dat heeft hij allemaal. Wat maakt dat deze camera dan onder de al bestaande modellen komt? Dat zijn vooral details. Voor de body is wat meer kunststof gebruikt en de camera heeft geen LCD-scherm op de bovenkant. Het scherm kan alleen gekanteld worden en niet draaien. De snelheid ligt ook lager, ondanks de Expeed 6 processor die ook in de Z6 gebruikt wordt. De camera mist ook wat geavanceerde videofuncties. Voor professionals zijn dat wellicht redenen om naar een Z6 of Z7 te kijken. Voor iedereen die gewoon mooie foto’s wil maken, biedt de Z5 vrijwel alles dat je zou willen hebben. En beperk je je video’s tot Full HD, dan is de Nikon Z5 ook een behoorlijke videocamera.

Bouw en bediening

De Nikon Z5 is ongeveer net zo groot als de Z6 en, gek genoeg, net zo zwaar. Dat is opmerkelijk omdat de Z5 een body heeft uit een magnesiumlegering en kunststof, waar de Z6 volledig uit een magnesiumlegering is gemaakt. Beide camera’s lijken ook sterk op elkaar, en dat is een goede zaak. Zo kan je ze makkelijk door elkaar gebruiken. Verschillen zijn er natuurlijk ook. De Nikon Z5 heeft geen LCD op de bovenkap, maar een traditionele keuzeknop voor de opnamestanden. Het scherm is ook anders. Het is niet draaibaar, maar wel kantelbaar. 

De Z5 is Nikon’s nieuwe instapmodel. Toch is de camera volgens Nikon zeker zo weerbestendig als de Z6 en Z7 en dat is mooi. Wat ook wel bijzonder is, is dat de Z5 twee kaartsleuven heeft. Beide sleuven zijn ook nog eens geschikt voor snelle UHS-II SD kaarten. De camera heeft een koptelefoon- en microfooningang en een USB-C aansluiting.

BEELDSCHERM EN ZOEKER

De Nikon Z5 heeft een OLED-zoeker met 3,69 miljoen dots en een zoekervergroting van 0,8x. Dat is een flink grote zoeker en dezelfde als op de Z6.  Het is heel fijn om ook in een instapmodel een echt goede zoeker te hebben. Het TFT-scherm is 8cm groot en heeft 1 miljoen beeldpunten. De afmetingen zijn gelijk aan het scherm dat op de Z6 zit, maar de resolutie is gehalveerd. Het kan alleen kantelen en niet draaien. Het is wel aanraakgevoelig.

Scherpstelling

Het hybride AF-systeem heeft 273 scherpstelpunten, die vrijwel het hele beeldveld bestrijken. De camera kan gebruikmaken van oogherkenning, niet alleen van mensen, maar ook van katten en honden. Het AF-systeem is daarmee gelijk aan dat van de duurdere Z6. Het feit dat de Z5 op vitale onderdelen gelijk is aan de Z6, maakt hem juist zo aantrekkelijk. De autofocus werkt snel en nauwkeurig, ook bij het volgen van bewegende onderwerpen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de snelheid van de autofocus afhankelijk is van het maximale diafragma van het objectief. In combinatie met de niet zo lichtsterke kitlens van de Z5, de Nikon Z 24-50mm F4-6.3, boet je zeker bij weinig licht wel wat in aan snelheid.

Sensor en Beeldkwaliteit

De Nikon Z5 heeft een 24 Mp sensor, net als de Z6. Het is echter niet dezelfde sensor. De Z6 heeft een BSI sensor, de Z5 niet. De sensor van de Z5 komt meer overeen met die uit de Nikon D750. Waar je een verschil ziet tussen de Z5 en de Z6, is bij het gebruik van de stille, elektronische sluiter. BSI-sensoren hebben een snellere uitleessnelheid en hierdoor minder ‘rolling shutter’. De Z5 leest bij het gebruik van de stille sluiter de sensor wat langzamer uit, wat een probleem kan zijn bij snel bewegende onderwerpen.

Zonder de stille sluiter heb je ook geen last van rolling shutter. Zelfs niet bij snelbewegende onderwerpen.

De beeldkwaliteit van de Z5 is afgezien van de rolling shutter vrijwel gelijk aan die van de Z6. De scherpte is hoog en het dynamisch bereik van de sensor is goed. Dat laatste is overigens iets dat al enige jaren een sterk punt is van Nikon camera’s. Dat de Z5 niet de laatste nieuwe sensor heeft, is dan ook geen reden voor zorg waar het gaat om zaken als dynamisch bereik. Zeker bij de laagste gevoeligheid kan je schaduwen flink ophelderen zonder snel last te krijgen van ruis of banding. Bij hoge gevoeligheden zie je mogelijk een fractie meer ruis dan bij de Z6, maar heel veel is het niet.

BEELDSTABILISATIE

Net als de Z6 en Z7 heeft de Z5 ingebouwde beeldstabilisatie. Dat maakt de Z5 wellicht interessanter als instap in het Z-systeem dan het APS-C model, de Z50. Die heeft namelijk geen beeldstabilisatie (en een beperkt objectieven aanbod). Het betekent dat je met de Z5 ook met objectieven die geen VR (Vibration Reduction) hebben, met langere sluitertijden uit de hand kan fotograferen en filmen. Dat geldt zowel voor Z-objectieven als Nikon F-objectieven die je met een adapter op de camera gebruikt. De beeldstabilisatie zou goed moeten zijn voor een winst van 5 stops en in de praktijk komen we een behoorlijk eind in de buurt van die waardes. Voor een full frame camera is dat behoorlijk, zeker in deze prijsklasse.

VIDEO

De Z5 kan filmen in 4K en Full HD, zoals tegenwoordig eigenlijk onontkoombaar is. In 4K kan je filmen in 24, 25 en 30 beelden per seconde. In Full HD is er ook de mogelijkheid om te filmen met 60 beelden per seconde. In Full HD gebruikt de camera de volledige breedte van de sensor. In 4K krijg je te maken met een 1.7 crop.  Voor vloggen betekent het dat je met een standaardzoom in 4K heel wat beeldhoek tekort komt. En zelfs met een 14mm, de grootste groothoek in het Z-systeem, is de beeldhoek nog steeds niet heel wijd in 4K. Nu is de Z5 natuurlijk geen ideale camera om mee te vloggen, omdat je het scherm niet kan draaien. Ook is de beeldkwaliteit in 4K duidelijk minder goed dan dan bij de Z6. De Z5 heeft in 4K duidelijk last van rolling shutter zodra je de camera pant of onderwerpen snel bewegen.

In Full HD levert de Z5 wel een prima beeldkwaliteit, die kan wedijveren met de betere modellen in deze klasse. De scherpte is hoog, de rolling shutter een stuk minder en door het gebruik van de hele sensor, kan je in Full HD optimaal gebruik maken van beeldhoek van je objectieven. De Z5 biedt geen raw-video, wat niet zo echt verbazingwekkend is. Maar hij biedt wel een goede autofocus en beeldstabilisatie en beschikt over zowel een microfoonaansluiting als een koptelefoonaansluiting. Ook kan je tijdens het filmen gebruik maken van waarschuwingen tegen overbelichting en focuspeaking.

De camera heeft zowel een microfoon- als koptelefoon ingang. De camera is ook ‘webcam’ready. Dat wil zeggen dat je hem via de USB-C poort direct op een computer kan aansluiten en als webcam kan gebruiken. Dat bespaart de aanschaf van een aparte HDMI-capture kaart.

Nikon.nl

 Nikon Z5
 specificaties
  
sensorFull frame, 24 Mp
video3840×2160 24/25/30p Full HD tot 60bps
ISO100-51.200 (50-102.400 exp)
max. seriesnelheid4,5 bps C-AF 
opslagmedia

2x UHS-II SD/SDHC/SDXC

capaciteit accu470 opnamen
afmetingen134x101x70 mm
gewicht (incl accu)675 g
verkoopprijs€ 1599,- (body)
importeurwww.nikon.nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit9
scherpstelling9
lichtmeting8
witbalans9
scherm/zoeker8
prijs-kwaliteit9,5
bonus8
  
eindwaardering8,6

Conclusie test Nikon Z5

De Nikon Z5 is niet alleen een van de beste full frame instapcamera’s van dit moment, maar ook een prima overstapcamera als je af wilt van je spiegelreflex.

De Nikon Z5 is een hele goede instapcamera voor een scherpe prijs. De Z5 biedt fotografen bijna alles wat je je anno 2020 in een camera kan wensen. De enige uitzondering hierop is eigenlijk als je sportfotografie met de Z5 wil doen. Zelfs voor beginnende filmers biedt de camera eigenlijk best veel mogelijkheden. Voor foto’s en Full HD video is de beeldkwaliteit hoog en het feit dat je ook Nikon F-objectieven met een adapter op de Z5 kan gebruiken, zelfs met gebruik van beeldstabilisatie, maakt van de Z5 niet alleen een goede instapper, maar ook een goede overstapper.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in