

EISA BEST BUY CAMERA 2020-2021
Nikon Z 50
Met zijn scherpe prijs en uitstekende kwaliteit is de Nikon Z 50 de EISA Best Buy Camera 2020-2021. Deze compacte systeemcamera met APS-C (DX) sensor is eenvoudig te gebruiken en perfect voor op reis, dankzij een stevige en weerbestendige body. Hij levert een prima beeldkwaliteit met een goed dynamisch bereik dat detailweergave zowel in de hooglichten als in diepe schaduwen mogelijk maakt. De Z 50 maakt gebruik van dezelfde EXPEED 6-processor als de full-frame modellen van Nikon, waardoor 4K-videobeelden met 30 fps of in Full HD tot 120 fps mogelijk zijn. De autofocus is snel en nauwkeurig, met een zeer nuttige Eye-Detection AF-functie en (dankzij een firmware-update) ook detectie van ogen van dieren.
De Nikon Z 50 werd bekroon met een EISA Award 202-2021.
Dit artikel maakt deel uit van een overzicht van deze verkiezing.
Kijk op eisa.eu voor het overzicht van alle winnende producten uit alle categorieën.

De Nikon Z50 is Nikon’s eerste spiegelloze camera met een APS-C sensor en de nieuwe Nikon Z bajonet. Het is een compacte camera die toch bijna vrijwel alles aan boord heeft voor fotografen die op zoek zijn naar een camera waarmee ze verder kunnen groeien in hun hobby. De goede ergonomie geeft je dat echte Nikon gevoel en de nieuwe bajonet geeft je letterlijk en figuurlijk alle ruimte.
Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.
TESTRESULTATEN Nikon Z50: | |
VOORDELEN | Nadelen |
|
|
De Nikon Z50 is een goede instap in het Z-systeem
De Nikon Z50 is de eerste spiegelloze Nikon met een sensor op APS-C formaat, of DX zoals Nikon het noemt. Het is dus ook de eerste DX Nikon met de nieuwe Z-bajonet. Die bajonet is zoveel groter dan de oude, vertrouwde Nikon F-bajonet, dat we ons afvroegen of het wel mogelijk zou zijn om een Z-camera nog kleiner te maken dan de Z6 en Z7. Waarom zou je anders een camera met een DX sensor kopen? Het is knap dat het Nikon gelukt is en dat de Z50 er ook nog eens goed uit ziet. Het is echt een kleinere versie van de Z6, met vrijwel alles erop en eraan. Op een ding na, dan. Dat is de ingebouwde beeldstabilisatie. Daardoor ben je voor stabilisatie bij de Z50 aangewezen op objectieven die dat hebben. De zooms die speciaal voor de Z50 zijn uitgebracht, de Nikon Z 16-50mm f/3.5-5.6 VR DX en de Nikon Z 50-250mm f/4.5-6.3 VR DX hebben dat. De vaste brandpunten voor het Z-systeem helaas niet.
Bouw en bediening
De Nikon Z50 kan je zien als een verkleinde versie van de fullframe Z6 en dat is best een prestatie. De bajonet is namelijk bijzonder groot. Dat was hij al voor full frame en voor een camera met een kleinere sensor is hij enorm. Toch is het Nikon gelukt om de body van de Z50 nog iets compacter te maken. Dat wil niet zeggen dat hij echt klein is. Vrijwel alle andere APS-C camera’s in deze prijsklasse zijn kleiner. De afmetingen komen de ergonomie wel ten goede. De Z50 ligt lekker in de hand. De twee instelwielen zitten precies waar je ze verwacht en zorgen ervoor dat je veel controle hebt over de camera. Op de voorzijde vinden we naast de ontgrendelknop voor de bajonet twee programmeerbare functieknoppen tussen de bajonet en de royale handgreep. Boven op de camera zit de aan/uit schakelaar keurig rond de ontspanknop. Direct daarachter zitten er knoppen voor het starten van filmopnames, de belichtingscorrectie en de gevoeligheid. Iets verder op de bovenkanp zitten de draaiknop voor de belichtingsstanden met de aparte foto/film schakelaar en het tweede draaiwiel voor de belichting. De Nikon Z50 is weliswaar het kleinste Z-model, maar op dit moment ook de enige Z-camera met een opklapbare flitser.
De achterzijde bestaat voor het grootste deel uit het 8 cm. grote aanraakgevoelige scherm met een 1 miljoen pixels. Het kan 90 graden omhoog klappen en 180 graden omlaag, zodat je het ook voor selfies kan gebruiken. Al wordt dat wat lastig als de camera op statief staat, omdat het statief dan voor het scherm zit. De zoeker heeft een 100% dekking en 2,36 megapixels, wat tegenwoordig redelijk is. De vergroting is, omgerekend naar full frame 0,68x. De Z50 beschikt wel over een microfoon aansluiting, maar niet over eentje voor een koptelefoon. De andere ingangen zijn een micro HDMI aansluiting en een micro USB 2.0 plug, waarmee de camera kan worden geladen. De Nikon Z50 is volgens Nikon weerbestendig, al weten we niet in welke mate.
Beeldkwaliteit
De Nikon Z50 heeft een 20 megapixel sensor. Daarmee lijkt de camera een achterstand te hebben op de concurrentie die over het algemeen op 24 megapixel zit en al helemaal op de nieuwe Canon EOS M6 Mark II, die een 32 megapixel sensor heeft. De beelden die uit de Nikon komen zijn echter prachtig en het verschil met andere merken is niet groot. In jpeg is de verscherping en de ruisreductie bij hoge gevoeligheden wat stevig. Dat is prima wanneer je de beelden op een scherm laat zien (wat veel fotografen tegenwoordig vrijwel uitsluitend doen). Wil je het maximale uit de sensor halen, dan schiet je natuurlijk in raw en dan bijvoorkeur niet in 12 bit, maar in 14 bit. Dat levert iets grotere bestanden op, maar je krijgt dan wel het maximale dynamisch bereik. En juist op het gebied van dynamisch bereik is de Z50 een van de betere APS-C camera’s. Hoge lichten kan je hierdoor mooi doortekend laten door de opnames iets te onderbelichten en de schaduwen op te halen in de nabewerking. In die 14-bits stand worden de bestanden overigens niet heel groot, omdat Nikon ze heel goed comprimeert. Officieel gaat bij die compressie wat informatie verloren, maar volgens Nikon is dat niet zichtbaar.
Video
Een goede reden om over te stappen van een spiegelreflex naar een spiegelloze camera is video. Waar je bij een spiegelreflex enkel het achterscherm kan gebruiken om te filmen, kan je bij een spiegelloze camera zowel de zoeker als het scherm gebruiken en is het verschil in bediening tussen filmen en fotograferen vaak klein. Dat geldt zeker voor de Nikon Z50. De camera heeft een aparte schakelaar rond de keuzeknop op de bovenkap zodat je met een klik kan wisselen van fotograferen naar filmen. Ook kan je voor het filmen andere instellingen kiezen dan voor het fotograferen en onthoudt de camera die als je van de ene naar de andere stand gaat. Een ander groot verschil met de DX-spiegelreflexcamera’s is dat de Z50 de hele breedte van de sensor kan gebruiken om te filmen. Je krijgt dus geen extra crop en ook dat maakt de overgang van fotografie naar film gemakkelijk. Je uitsnede blijft namelijk vrijwel gelijk. De Nikon Z50 kan filmen in 4K tot 30 beelden per seconde en in Full HD tot 120 beelden per seconde. De Z50 heeft een vlak profiel, maar geen Log-profiel. De kwaliteit is heel goed. Misschien net een fractie minder dan de allerbeste camera’s op dit gebied, maar in de praktijk zal je het verschil niet snel zien.
Autofocus
De Nikon Z50 kan voor de autofocus enkel gebruik maken van informatie van de sensor en dat is natuurlijk een groot verschil met de DX-spiegelreflexcamera’s van Nikon. De sensor komt qua specificaties en prestaties in grote lijnen overeen met die van de Nikon D500. Maar op voor de autofocus moet hij wel zijn aangepast. De autofocus in live view was bij de spiegelreflexmodellen van Nikon namelijk niet heel snel. De Nikon Z50 moet beduidend beter zijn en is dat ook. De Z50 beschikt zelfs over gezichts- en oogherkenning. Die werkt, al moet je onderwerp wel redelijk dichtbij zijn. Het volgen van onderwerpen gaat ook behoorlijk. Maar verwacht op dit punt geen prestaties zoals bij de D500. De tracking van de Z50 wil nog weleens het onderwerp kwijt raken. De Nikon Z50 is dan ook een spiegelloze instapcamera en geen speciaal voor sportfotografie gemaakte spiegelreflex. Voor het selecteren van de autofocuspunten kan je gebruik maken van het aanraakgevoelige scherm. Dat gaat echter niet als je de camera aan je oog hebt, en dat is dan weer jammer.
Bijzondere functies
De Nikon Z50 is een camera waar je als ervaren fotograaf alle kanten mee uit kan, met volledige controle over sluitertijd, diafragma en gevoeligheid. Fotografen die van een compacte, platte camera komen, zoeen waar je ook mee kan bellen, werken daar vaak niet mee. Die fotograferen meestal op een automatische stand, waarna het beeld vaak wordt nabewerkt met een filter. De Nikon Z50 biedt die ook en wel in twee niveaus. Bij de filters maakt Nikon een onderscheid tussen filters die alleen iets met de kleuren en het contrast doen en filters die meer beeldbewerking toepassen. De eerste filters zijn de Creative Picture Controls. Er zijn er twintig en ze geven je opties als Dream, Morning, Bleached, Somber, Blue of Carbon. De meer ingrijpende filters kies je via de Effects stand op de keuzeknop. Hiermee krijg je toegang tot filters waarmee je bijvoorbeeld een miniatuur effect of een silhouette kan creëeren. De toepassing van de filters kan zowel direct bij het maken van de opname als in de nabewerking in de camera. Voor dit laatste kan je op het achterscherm een rawbestand openen, een filter toepassen en de bewerkte opname vervolgens als aparte jpeg opslaan.
Ten opzichte van de concurrentie
De Nikon Z50 is officieel het instapmodel in het Z-systeem. Maar de camera biedt zoveel mogelijkheden dat je toch al wel iets van fotografie moet weten als je het maximale uit de Z50 wilt halen. De concurrentie komt dan ook meer van de wat geavanceerdere modellen van andere merken. Camera’s als de Canon EOS M6 Mark II, de Olympus OM-D E-M5 Mark II en III, de Panasonic G90 en de Sony A6400. Wat vrijwel al die merken voor hebben op de Nikon, is een uitgebreidere keus aan objectieven. Het grootst is die bij Micro Four Thirds, maar ook het Sony E-systeem biedt inmiddels veel keus. De Micro Four Thirds camera’s beschikken daarnaast ook nog eens over ingebouwde beeldstabilisatie die werkelijk uitstekend werkt. Ben je op zoek naar een compact APS-C model met veel pixels, dan scoort de Canon hoog, Die beschikt over dezelfde sensor als de Canon EOS 90D die we onlangs getest hebben. Wil je echter profijt hebben van die uitstekende 32 megapixel sensor, dan moet je wel investeren in goede en dus wat duurdere objectieven. De Nikon is wat minder ambitieus als het om pixels gaat, maar dat maakt de bestanden ook kleiner en makkelijker te verwerken en in combinatie met de goede kitlenzen zijn de resultaten toch heel fraai.
Nikon Z50 IN DE PRAKTIJK
Benieuwd naar de prestaties van de Nikon Z50 in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.
Conclusie test Nikon Z50
De Nikon Z50 is een hele fijne camera voor op reis of gewoon om dagelijks alles om je heen mee vast te leggen.
De Nikon Z50 is een mooie instap in het nieuwe Nikon Z-systeem. Het is ook een goed alternatief voor de grotere Z6 en Z7. De beeldkwaliteit, ergonomie en mogelijkheden zullen voor veel gebruikers meer dan genoeg zijn en de Z50 is kleiner, lichter en goedkoper. Tegelijk zijn de mogelijkheden van de Z50 zo uitgebreid, dat het de vraag is of dit een camera is die smartphone-fotografen zal verleiden in het Nikon Z-systeem te stappen. Kom je vanaf een DX-spiegelreflex en wil je overstappen naar een spiegelloze camera, dan is de Z50 wel een logische keus en een hele fijne camera voor op reis of gewoon om dagelijks alles om je heen mee vast te leggen.