Test Olympus 1.4 x converter + 40-150mm f/2.8

0
converter

Tegelijk met de Olympus 40-150mm f/2.8 Pro werd de Olympus 1.4x teleconverter uitgebracht. Dat vond ik leuk, want ik heb een zwak voor teleconverters. Een teleconverter biedt uitkomst als ik sporadisch een extreme telelens, met een brandpuntsafstand van (omgerekend naar een volformaat sensor) 400mm of meer nodig heb. Sommige converters bieden veel waar voor hun geld. Ik was in eerste instantie extra enthousiast, omdat de de Olympus 1.4x converter MC-14 de eerste teleconverter voor het micro-43 platform is. Ik juichte iets te vroeg, want deze 1.4x converter past alleen op de Olympus 40-150mm f/2.8 Pro.

converter

Olympus M.Zuiko Digital 1.4x Teleconverter MC-14

converter2Olympus 40-150mm f/2.8 Pro + 1.4 x converter @ 190mm f/4, 1/800 sec, 200 ISO
Liever dan – meestal voor niets – een zware telelens mee te zeulen, of hem vanwege omvang en gewicht thuis te laten, neem ik een kwalitatief hoogwaardige korte telelens met een teleconverter mee. Gebruik je een teleconverter op een doorsnee lens, dan verlies je zichtbaar aan kwaliteit. Maar in combinatie met de beste lenzen kan het kwaliteitsverlies door een goede teleconverter toe te passen heel erg klein zijn.

Bouw: “Dust, splash & freeze Proof”

TClensdesign

De Olympus 1.4x converter is zeer degelijk uitgevoerd en heeft geen enkele speling. Deze teleconverter bestaat uit 6 lenzen in 3 groepen (met een lens van HR glas, aangegeven in groen), is lekker compact en weegt maar 1 ons. Toch is ook de teleconverter stof- en spatwaterdicht en geschikt voor gebruik bij vrieskou. Dat is uitzonderlijk voor een teleconverter.
Deze 1.4x converter is speciaal ontworpen voor gebruik in combinatie met de 40-150mm f/2.8 en de 300mm f/4, die volgend jaar wordt verwacht. Aan het plaatje kan je zien waarom deze converter niet te gebruiken is als universele teleconverter: het voorste lenselement van de converter steekt uit. Het voordeel van deze constructie is dat de 40-150mm f/2.8 zoomlens vrijwel niet langer wordt als je de teleconverter gebruikt.

Autofocus De Olympus 40-150 mm f/2.8 Pro heeft een uniek dual PCM AF systeem dat bestaat uit twee afzonderlijke AF systemen, met ieder een eigen AF lenzen groep. Dit maakt het mogelijk om snel en nauwkeurig scherp te stellen. We hebben de converter alleen getest in de single-AF modus. De AF snelheid van zoomlens met converter is vergelijkbaar met een goede spiegelreflexcamera en een 400mm f/4 lens.

{insertgrid ID = 288}

Scherpte Olympus 40-150mm f/2.8

Converterdemo700Olympus 40-150mm f/2.8 Pro + 1.4 x converter @ 210mm f/4, 1/800 sec, 200 ISO
Klik (2 keer) op deze afbeelding voor een (voor het internet gecomprimeerde) versie op ware grootte.
De beeldkwaliteit is erg goed. Bij de langste brandpuntsafstand zien we een iets lagere scherpte in de hoeken en aan de randen als we de scherpte vergelijken met de Olympus 40-150mm f/2.8 zonder converter. Het verlies in beeldkwaliteit bij de langste brandpuntsafstand is zo klein, dat je eigenlijk niet op stap zou moeten gaan zonder deze teleconverter mee te nemen. Tot de Olympus 300mm f/4 verschijnt, is de Olympus 40-150mm f/2.8 met Olympus 1.4x converter de beste telelens met een brandpuntsafstand (omgerekend naar full-frame) van 400mm of meer. TCREZZ

converter1Olympus 40-150mm f/2.8 Pro + 1.4 x converter @ 210mm f/4, 1/640 sec, 200 ISO
Beweeg je muis over dit plaatje voor een deelvergroting op 100%. Klik op het plaatje voor een vergelijking van een opname gemaakt met converter en een opname gemaakt zonder converter en digitaal vergroot door interpolatie in Photoshop. De opname gemaakt met de teleconverter (rechts) is scherper. 

Vervorming, lichtafval, chromatische aberratie en bokeh

Ook op de overige beeldkwaliteitsparameters (Lichtafval / vignettering, vervorming)valt heel weinig aan te merken. ie zijn gewoon erg goed. Ook chromatische aberratie is in ongecorrigeerde RAW bestanden beter zichtbaar. Dat zou je ook mogen verwachten volgens de theorie. In de jpg bestanden zie je er, door in-camera correctie, niets van.
Door de langere brandpuntsafstand in combinatie met de hoge centrumscherpte, isoleer je een onderwerp nog beter van de achtergrond dan als je een objectief zonder converter gebruikt.

Video stills

Videomonkey700

Deze aap slingerde zo snel door de bomen, dat ik besloot om een video te maken, waarbij zowel de teleconverter als de beeldstabilisatie van de Olympus OM-D E-M1 erg goed van pas kwamen. Bij de meeste opnames verdween de aap achter een tak, of was zijn gezicht niet zichtbaar. Omdat je bij video 25 beelden per seconde maakt (in een lagere resolutie), en je de camera rustig door kan laten lopen, resulteerde het toch in een opname die ik anders niet gemaakt had.
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Olympus 40-150mm f/2.8 PRO met OM-D E-M1

40150detail

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.


WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, inclusief in-camera lenscorrecties (vervorming, chromatische aberratie). Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop, Lightroom of SilkyPix voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores voor chromatische aberratie en vervorming gelijk aan de jpg scores. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Compact, licht en onberispelijke bouwkwaliteit
  • Dust, splash & freeze proof
  • Zeer goede beeldkwaliteit
  • Snelle en nauwkeurige AF

Nadelen

  • 1 stop lichtverlies
  • Voorlopig alleen te gebruiken met de Olympus 40-150mm f/2.8 Pro

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Absolute aanrader voor iedere fotograaf met een Olympus 40-150mm f/2.8 Pro

Ik heb een zwak voor goede teleconverters. En dit is er een. Een minuscuul tussenringetje van 100 gram, dat je in je fototas hebt zitten en je uit de brand helpt als je een grote telelens nodig hebt. Geen gesjouw, hoop plezier. Als de kwaliteit goed is, tenminste. En dat is het geval. De bouwkwaliteit is onberispelijk, de AF werkt perfect in combinatie met de Olympus 40-150mm f/2.8 en een Olympus OM-D E-M1. En de beeldkwaliteit is erg goed. Het verlies in beeldkwaliteit bij de langste brandpuntsafstand is zo klein, dat je eigenlijk niet op stap zou moeten gaan zonder deze teleconverter mee te nemen. Tot de Olympus 300mm f/4 verschijnt, is de Olympus 40-150mm f/2.8 met Olympus 1.4x converter de beste telelens met een brandpuntsafstand (omgerekend naar full-frame) van 400mm of meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in