TEST: Olympus 12-45mm F4 PRO M.Zuiko Digital ED

2

De Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED is de kleinste en lichtste weerbestendige standaardzoom voor Micro Four Thirds. Kenmerkend voor Micro Four Thirds is dat die kleine afmetingen gepaard gaan met een uitstekende beeldkwaliteit.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED:

VOORDELEN

Nadelen

 • Goede scherpte over hele bereik
 • Weerbestendig volgens IP-x1 norm
 • Licht en klein
 • Extra telebereik
 • Niet heel lichtsterk
 • Geen Focus Clutch
 • Geen Fn-knop

De Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED is de lichtste en kleinste PRO-zoom

Een standaardzoom is een zoomobjectief dat aan de ene kant wat groothoek biedt en aan de andere kant wat tele, met 25mm (50mm equivalent) ergens daar tussen in. Olympus heeft een uitgebreide keus aan standaardzoomobjectieven. Kijken we alleen al naar de weerbestendige versies, dan waren er voor de komst van deze 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED al drie: de ED 12-40mm F2.8 Pro, de ED 12-100mm F4 IS en de ED 12-200mm F3.6-6.3. Twee van de drie zijn Pro-objectieven, net als de 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED. De ene is lichtsterker dan de 12-45mm, de andere beeldstabilisatie en een langer bereik. En beide zijn optisch uitstekend. Waarom zou je dan kiezen voor de nieuwe Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED?

De Olympus 12-45mm F4 PRO M.Zuiko Digital ED, hier op de OM-D E-M5 Mark III. Beide zijn heel licht en klein en vormen samen een perfect paar.

 

Een reden om voor de Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED te kiezen boven de andere Pro-zooms, is dat hij kleiner en lichter is. Ten opzichte van de 12-40mm scheelt het gewicht bijna 130 gram. Voor gebruikers van full frame spiegelreflexcamera’s is dat misschien niet veel. Maar als je gekozen hebt voor een Micro Four Thirds camera zoals bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M5 Mark III van 414 gram, dan is het een verschil dat je echt zult voelen. De Olympus 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED is wat mooier in balans op de OM-D camera’s dan de grotere en zwaardere 12-40mm F2.8 Pro en de 12-100mm F4 Pro I.S. Ten opzichte van de 12-40mm heeft de Olympus 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED ook iets meer bereik. Het scheelt maar vijf millimeter, 40 om 45mm.

Het bereik van de Olympus 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED gaat van 24mm (FF eq.) tot 90mm (FF eq). Daarmee is het geschikt voor zowel landschap als portret.

Het verschil is in full frame termen 10 millimeter. De 12-40mm eindigt bij 80mm equivalent, de 12-45mm op 90mm equivalent. De 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED is ook de meest weerbestendige Pro-zoom die Olympus tot nu toe heeft gemaakt. Net als de meest recente E-M1 body’s heeft de 12-45mm een IP-x1 waardering.  Schiet je heel veel onder extreme omstandigheden, dan kan dat dus een reden zijn om voor dit objectief te kiezen. Een laatste reden kan de prijs zijn. De 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED is de goedkoopste van de drie Pro-zooms. Het verschil met de 12-40mm F2.8 Pro is echter niet heel groot. Dat komt doordat de 12-40mm F2.8 Pro al langer op de markt is en de laatste jaren behoorlijk in prijs is gedaald.

Bouw

De Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED is zowel korter als slanker dan de beide andere standaard Pro zooms. Het objectief heeft een diameter van bijna 64mm en een lengte van 70mm. Dat is bijna anderhalve centimeter korter dan de 12-40mm en 4,5 cm. korter dan de 12-100mm. De Olympus 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED weegt slechts 254 gram. Dat is bijna 130 gram minder dan de 12-40mm en bijna de helft van de 12-100mm. Vanzelfsprekend is ook de filtermaat met 58mm kleiner. Om te zien is de Olympus 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED een iets kleinere versie van de 12-40mm F2.8 Pro. Hij voelt even degelijk aan, met dezelfde brede zoomring en iets smallere scherpstelring aan de voorkant. De 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED is volgens Olympus zelfs nog beter afgedicht dan andere Pro-objectieven en heeft daarom een IP-x1 waardering.

Wat de 12-45mm f/4 Pro niet heeft zijn een focus clutch om snel te wisselen van autofocus naar handmatige scherpstelling en een programmeerbare Fn-knop op het objectief. Doordat het objectief geen focus clutch heeft, zit er ook geen scherpstelschaal op als je handmatig scherpstelt. Het optisch ontwerp bestaat uit 12 elementen in 9 groepen en het grootste deel van die elementen is of asferisch, of gemaakt van glas met bijzondere brekingseigenschappen. Het aantal diafragmalamellen is 7. Zodra je een stop diafragmeert, zie je dan ook direct dat de bokehballen niet meer helemaal rond zijn.

Scherpstelling

Scherpstellen met de Olympus 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED gaat snel en de scherpstelling is goed nauwkeurig. De autofocus werkt een fractie minder snel dan bij de 12-40mm, maar dat merk je eigenlijk alleen als je beide objectieven tegelijk gebruikt. De scherpstelling is ook goed stil. Ideaal als je dit objectief wilt gebruiken om mee te filmen of te vloggen. Handmatig scherpstellen gaat wel iets minder makkelijk dan met de 12-40mm F2.8 Pro. Dat komt doordat de Olympus 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED geen focus clutch heeft. Je kan dus niet overschakelen naar handmatig scherpstellen door de scherpstelring naar achter te trekken, zoals dat bij veel andere Pro-objectieven wel kan. Voor handmatig scherpstellen moet je dus even het menu in. De kortste instelafstand is 12 centimeter, gemeten vanaf de sensor. Op die afstand heb je maar heel weinig ruimte tussen het objectief en je onderwerp. De maximale vergrotingsmaatstaf is daarmee 0,25x. Dat lijkt niet spectaculair, maar voor een full frame camera zou dat 0,5x zijn, ofwel 1:2. Je kan er dus echt al redelijk macro mee fotograferen en zeker in de groothoekstand kan dat bijzondere foto’s opleveren.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Olympus 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED is uitstekend. De centrumscherpte is zo goed als je op een 20 megapixel sensor vermoedelijk maar kan krijgen en het verloop naar de hoeken is maar heel klein. Het is vrijwel hetzelfde beeld dat we zien bij de 12-40mm F2.8 Pro. Een stop diafragmeren naar f/5.6 levert nog een kleine verbetering op in de hoeken, maar dan is de maximale kwaliteit wel bereikt. Vanaf f/11 neemt de scherpte alweer af door diffractie en f/16 kan je daarom beter vermijden. Het enige om rekening mee te houden, is dat de hoekscherpte beduidend lager is als je dichtbij scherpstelt. Voor de meeste close ups zal dat niet opvallen, omdat de scherptediepte dan gering is. Maar schiet je een vlak onderwerp, dan ga je het wel zien.

Op 12mm, de grootste groothoekstand, is er ondanks de ingebouwde lenscorrecties, een klein beetje tonvormige vertekening. Dat verdwijnt snel als je inzoomt en op de langere brandpunten is het objectief behoorlijk vertekeningsvrij.

Het objectief heeft zeker op de groothoekstand op volle opening wel een beetje lichtafval. Het verloop naar de hoeken is heel geleidelijk en de waardes zijn niet hoog, waardoor het in de praktijk niet erg zichtbaar is. Chromatische aberraties zijn vrijwel afwezig. Alleen bij hele sterke contrastverschillen, kunnen er soms wat paarse kleurrandjes in de hoeken opduiken. Maar het is niet veel en eenvoudig te corrigeren.

Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

 Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED
 specificaties
  
beeldhoek (diag)84° – 27°
sensorformaatMicro Four Thirds
min. instelafstand12 cm
filterdiameter58
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)64×70 mm
gewicht254 gr
bajonetaansluitingMicro Four Thirds
bijzonderhedenIP-x1 weerbestendig
importeurOlympus.nl
verkoopprijs€ 649,00
  
scheidend vermogen9
contrast9
chromatische aberratie9
vertekening8,5
vignettering9
autofocus9
overstraling9
uitvoering9
  
eindwaardering8,9

Conclusie test lens Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED op camera Olympus OM-D E-M1 Mark III

De Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED is scherp van hoek tot hoek en past goed bij de weerbestendige OM-D camera’s.

De Olympus 12-45mm F4 Pro M.Zuiko Digital ED is een fijne en kleine standaardzoom die scherp is van hoek tot hoek. Het is de lichtste Olympus Pro-zoom en ook nog eens de meest weerbestendige. En de prijs is ook lager dan die van de beide andere Pro-zooms. Met zijn lage gewicht en compacte afmetingen is de Olympus 12-45mm f/4 Pro de ideale standaardzoom voor bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M5 Mark III, die eveneens wat grammen verloren heeft ten opzichte van de Mark II. Met zijn IP-x1 waardering voor weerbestendigheid is het ook het ideale objectief voor zowel de Olympus OM-D E-M1 X als de OM-D E-M1 Mark III, die ook beide IP-x1 zijn. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van de Olympus 12-40mm F2.8 Pro, al lever je wel een stop licht in. Het gewichtsvoordeel van de 12-45mm ten opzichte van de 12-40mm zal op de E-M1’s wat minder een rol spelen.

In vergelijking met de enige andere Micro Four Thirds zoom die bijna net zo klein en licht is, de Panasonic Lumix 12-35mm f/2.8, biedt de Olympus 12-45mm f/4 Pro M.Zuiko Digital ED een groter telebereik, een iets hogere scherpte in de hoeken en iets minder chromatische aberratie. Daar lever je dan wel een stop lichtsterkte voor in. De Panasonic heeft ook beeldstabilisatie. Dat is echter niet zo’n groot voordeel, omdat vrijwel de meeste Micro Four Thirds camera’s ingebouwde beeldstabilisatie hebben die het heel goed doet met korte brandpunten.

2 REACTIES

 1. Beste Freddy,

  Een lens is niet zo goed als het filter dat er op zit, maar altijd beter. Ieder filter zorgt nu eenmaal altijd voor een verlies aan scherpte en contrast. Bij de beste filters is dat zo klein dat het nauwelijks waarneembaar is, bij minder goede zie je het al bij gebruik van een enkel filter. Bij het stapelen van filters (UV, polarisatie, ND) wordt de kwaliteit nog belangrijker, omdat je dan ook verlies op verlies stapelt. Een UV-filter is tegenwoordig bij digitale camera’s niet meer nodig. Schiet je nog op kleurenfilm, dan is zeker op hele zonnige dagen of hoog in de bergen met zon een UV-filter wel aan te bevelen om kleurverschuivingen richting het UV-spectrum te voorkomen. Met digitaal wordt dit gedeeltelijk tegengegaan door de filters die voor de sensor zitten en anders zijn de kleuren eenvoudig in de camera of in de nabewerking te corrigeren. Dan blijft alleen nog de functie van bescherming van het objectief over. Wil je je frontlens graag extra wil beschermen tegen krassen of stootschade, dan kan je prima kiezen voor een filter. En inderdaad, dan is het objectief net zo goed als het filter dat er voor zit. Een zonnekap kan echter ook prima voor extra bescherming zorgen en kan daarnaast nog ongewenst strooilicht in het objectief voorkomen. Dat is iets dat het filter niet tegen gaat.
  Vriendelijke groet, Jan Paul

 2. Steeds zet ik een U.V filter op mijn lenzen. Ook deze M.Zuiko 12-45 mm f/4 PRO heb ik voorzien van een U.V filter. Doch stel me nu de vraag of dit wel nodig is. De bijhorende zonnekap helpt daarmee en ook de speciale coating die er op deze lens zou zitten (?) geen je blijkbaar de mogelijkheid eventuele vegen te verwijderen zonder sporen achter te laten. Tenminste zo beweerd OMDS. Daarom mijn vraag of een U.V filter wel noodzakelijk is? Een lens is trouwens maar zo goed als het filter dat vooraan erop staat en ook van goede kwaliteit is?
  Graag uw mening indien dit even kan?
  Alvast bedankt bij voorbaat
  MVG

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in