Test Olympus 14-42mm EZ Pancake

0

Bij de introductie in december 2013 was de Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm 1:3.5-5.6 EZ volgens Olympus de platste pancake-zoomlens ter wereld. Volgens mij is dat nog steeds zo. Deze kleine standaard zoomlens wordt veel voor een kleine meerprijs verkocht met een Olympus OM-D- of PEN-camera. De M.ZUIKO DIGITAL 14-42 mm 1:3.5-5.6 EZ onderscheidt zich van de meeste andere kitlenzen met een stille electromagnetische zoom, waardoor dit objectief ook goed is te gebruiken voor video opnames. De EZ zoom is zelfs met een smartphone op afstand te bedienen.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Dit micro-43 objectief is te gebruiken op Panasonic en Olympus camera’s. De combinatie met Olympus camera bodies is optimaal, omdat je dan ook nog eens de zeer effectieve in-body beeldstabilisatie (IBIS) van Olympus kan gebruiken. Bij het testen van de standaard kitlenzen vinden we kleine verschillen in beeldkwaliteit, die voor de doelgroep – voornamelijk fotografen die hun eerste systeem camer aanschaffen – waarschijnlijk niet zo belangrijk zijn. Daarvoor is de goede beeldstabilisatie, zodat je bij weinig licht nog steeds opnames zonder bewegingsonscherpte maakt, een belangrijker troef. Toch is er nog een bijzondere reden, waarom je voor dit kleine zoomlensje zou kunnen kiezen.

Compact en licht? Olympus 14-42mm EZ Pancake

Olympus 14-42mm EZ review

Bouw en autofocus

Dit is een heel licht objectief, met een gewicht van minder cdan 1 ons. Het is degelijk gebouwd, heeft een metalen lensvatting en een miniscuul kleine (37mm ) filtervatting. De Olympus 14-42 mm EZ is leverbaar in twee kleuren (zwart en zilver). Het is een pancake lens, wat inhoudt dat het objectief zeer compact is.Maar het is ook een telescopisch objectief: voor gebruik moet het objectief eerst uitvouwen, waardoor het iets langer wordt. Er zitten geen knoppen op het objectief: aan of uitzetten van beldstabilisatie of schakelen tussen handmatige en autofocus, doe je op de camerabody.
Deze zoomlens gebruikt een electromagnetsiche zoom: met de zoomring die het dichtst bij de camerabody zit, maak je een beweging naar links of rechts om de brandpuntsafstand te veranderen. Als je de ring weer naar het midden beweegt, houdt het zoomen op. Het is even wennen voor wie gewend is om echt een zoomring door te draaien. Bij video levert het een mooie zoombeweging op. AF is erg snel en nauwkeurig. De scherpstelring waarmee je handmatig kan scherpstellen, is wel erg smal.
{insertgrid ID = 288}
zoomrange
3x zoombereik: De beeldhoek – wat je te zien krijgt op de foto – verloopt van groothoek bij 14 mm (links) naar lichte tele bij 42 mm (rechts). Dit is een zeer populair zoombereik voor diverse onderwerpen, van landschap tot portret. Dat maakt deze kitlens tot een geschikte aanvulling bij de aanschaf van een Olympus camera. De grootste vergroting die je met deze lens kan bereiken is – omgerekend naar een camera met een volformaat sensor – bijna 0,5. Dat maakt dat je ook leuke close-up opnames kan mekan met dit zoomlensje.

Lichtafval, vervorming en chromatische aberratie

Distort
Zowel de RAW bestanden die je opent in Lightroom of Photoshop als de jpg bestanden die je opslaat in de camera, worden automatisch gecorrigeerd voor lensfouten. Alleen bij de kortste brandpuntsafstand zijn zowel lichtafval als 0,8% tonvormige vervorming nog zichtbaar. Hoe groter het glasoppervlak, des te minder lichtafval je in de hoeken hebt. Het compacte formaat van deze lens maakt dat er bij alle diafragma’s een beetje lichtafval overblijft, zo laten de Imatest resultaten zien. Daar zal je in de praktijk geen last van hebben, omdat het ongveer een halve stop is. Chromatische aberratie – gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld – is automatisch gecorrigeerd. Voor de doelgroep van dit objectief – fotografen die de overstap maken van smartphone of compact camera naar een uiterst compacte systeemcamera, voldoen alle correcties perfect.  
 

Beeldstabilisatie op een Olympus camera

IStest
Hoe donkerder het wordt, des te langer de sluitertijd wordt die de camera moet kiezen voor een goed belichte opname. Als de camera niet op een statief staat, wordt de kans op onscherpe foto’s groter bij een langere sluitertijd. Dat is op te lossen met een lichtsterke lens (<f/2.8), maar dat is een dure oplossing. Bij beeldstabilisatie wordt de beweging die de camera maakt tijdens de opname razendsnel gecorrigeerd, waardoor je ook bij langere sluitertijden een scherpe opname maakt (tenzij het onderwerp snel beweegt, mnatuurlijk). Of een cameramerk nu kiest voor in-body beeldstabilisatie, zoals Olympus en Sony, of voor in-lens beeldstabilisatie, we tonen onze testresultaten altijd bij de lenstesten. De Olympus 14-42mm heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, maar alle Olympus camera’s wel. En die doet zijn werk niet alleen goed bij het maken van foto’s, maar ook bij het maken van video opnames. Omdat de meeste Panasonic camera’s geen ingebouwde beeldstabilisatie hebben, beschik je met deze zoom op een Panasonic camera niet over beeldstabilisatie.

Scherpte

14mmrezz3p5at300procent
De hoogste scherpte wordt in het algemeen bereikt na 1 a 2 stops diafragmeren. Hierboven zie je een deelvergroting van de praktijkopname hiernaast. Om het verschil in scherpte te demonstreren  tussen opnames gemaakt bij volle opening en na twee stops diafragmeren (beweeg je muis over bovenstaande opname), hebben we de deelvergroting enorm uit moeten vergroten. Het zijn verschillen waarvan pixelkpeepers wakker kunnen liggen, maar die voor veel fotografen weinig relevant zullen zijn: je ziet ze pas bij hele grote vergrotingen. Hetzelfde geldt voor onderstaande plaatje, waarin een uitvergroting op 100% getoond wordt van de scherpte in de hoeken bij een brandpuntsafstand van 14 mm (links) en 25 mm (rechts). Als je het uitvergroot naast elkaar ziet, zie je de verschillen en wil je misschien een durdere lens. Maak je er gewoon vakantie foto’s mee, dan zullen de meeste fotografen er tevreden mee zijn.
In ons testoverzicht wordt de beeldkwaliteit van lenzen op eenzelfde wijze beoordeeld, omgeacht de grootte van de sensor. Micro-43 camera’s hebben een iets andere verhouding (4:3) dan traditionel spiegelreflex camera’s (2;3). Resolutie metingen tellen het aantal lijnen per beeldhoogte en omdat die verhouding voor een lens op een micro-43 camera gunstiger is, zou een micro-43 lens daardoor gunstiger uitkomen.
De MTF50 is getest door de beeldverhouding van de testcamera op 2:3 te zetten, waardoor de meetresultaten rechtstreeks te vergelijken zijn met de meetresultaten van lenzen op een camera met een APS-C of volformaat sensor. Als je de camera gebruikt in de standaardverhouding 4:3 is het aantal lijnen per beeldhoogte hoger. 
Minirezz
CornerREZZ
Rezz1200

Aanrader: automatische lensdop

Idealelensdop
Als optionele accessoire is een lensdop te koop, die automatisch opent en sluit als je de camera aan zet. Dit is volgens mij de ideale lensdop: hij beschermt wanneer het nodig is, zit niet in de weg als je snel een opname wil maken (zie ook de video in: De ideale lensdop, waar een professionele fotograaf demonstreert hoe hinderlijk een gewone lensdop kan zijn) en je zult deze ideale lensdop ook nooit verliezen. Deze lensdop is echt een unieke troef ten opzichte van alle andere merken, die het gebruiksgemak en het plezier dat je hebt met fotograferen aanzienlijk vergroot.
KLIK HIER, om deze lensdop (of iets anders) te kopen. dan help je ons om CameraStuffReview mogelijk te maken.  
{insertgrid=359}{insertgrid=360}

Conclusie Olympus 14-42mm EZ test met OM-D E-M1

290M1442EZGebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop of Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores voor chromatische aberratie, vervorming en lichtafval gelijk aan de jpg scores.{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Scherp vanaf volle opening
  • Stille en snelle AF
  • Stille, electrische zoom voor video
  • Compact en licht
  • Perfecte beeldstabilisatie op Olympus camera
  • Optionele ideale lensdop

Nadelen

  • Moet eerst uitgeschoven worden voor je een foto kan maken
  • Minder geschikt voor handmatig zoomen
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie (voor camera’s zonder IBIS)
{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

Qua prijs/kwaliteitrsverhouding zijn kitlenzen zoals de Olympus 14-42 mm EZ moeilijk te verslaan

Ervaren fotografen doen soms wat badinerend over goedkope kitlenzen die je bij aanschaf van een camera voor een aantrekkelijk laag bedrag kan kopen. Toch is de beeldkwaliteit van deze lenzen best goed en het gebruiksgemak zelfs heel erg goed. Scherpstellen verloopt snel en trefzeker.
Er zijn meerdere compacte systeem camera’s te koop, maar meestal zorgt de lens er voor dat de camera alsnog niet in een jaszak past. Dat is anders met deze pancake lens van Olympus: samen met een Olympus OM-D E-M10 II of een Olympus PEN-F past het perfect. Daardoor neem je je systeemcamera vaker mee en heb je uiteindelijk dus ook meer mooie opnames, die het wat beeldkwaliteit betreft duidelijk winnen van je smarrtphone.
Dankzij de goede beeldstabilisatie en de electromagnetische zoom maak je net zo makkelijk een filmpje, waarbij je de zoom zelfs op afstand met je smartphone kan bedienen. De optionele lensdop, die autoamtisch opent en sluit bij het aan en uitzetten van de camera is een unike troef. Die moet je er zeker bij kopen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in