Test Olympus 25mm f1.8: Scherp van hoek tot hoek

0
Olympus25mm
Sinds het succes van de Olympus OM-D E-M5 heeft Olympus doorgepakt in de richting van systeemcamera’s voor de serieuze amateur fotograaf. Dit type fotograaf gebruikt graag hoogwaardige “dedicated” lichtsterke objectieven. Samen met de Olympus OM-D E-M1 werd het eerste objectief in de Pro serie uitgebracht (Olympus 12-40 mm f/2.8). En bij de introductie van de Olympus OM-D E-M10 werd de Olympus 25 mm f/1.8 uit de Premium serie gepresenteerd.
Als het om micro-43 objectieven met een vaste brandpuntsafstand gaat, heeft een amateurfotograaf keuze uit een paar lichte, compacte en tevens lichtsterke Olympus objectieven van de premium serie met een vaste brandpuntsafstand en een f/1.8 diafragma.
In eerste instantie denk ik aan de 17 mm, 25 mm en de 45 mm, die allemaal een adviesprijs onder de 400 euro hebben. De Olympus 75 mm f/1.8 is, gezien zijn hogere prijs en minder courante brandpuntsafstand, meer een objectief voor fijnproevers en prosumers.
Olympus25mm210

Olympus M 50 mm f/1.8 en Olympus OM-D E-M10

ZwartWitPortretOlympus 25 mm f/1.8  @ f/1.8, 100 ISO, 1/320 sec (Beeldstijl: Grainy film)

Een betaalbare standaardlens, met een beeldhoek die overeenkomt met een 50 mm brandpuntsafstand op een camera met een volformaat sensor, is zeer breed inzetbaar. Volgens puristen is de brandpuntsafstand wat te kort, maar mede dankzij de mooie bokeh kan je er ook portretten mee maken waar het onderwerp goed vrijkomt van de achtergrond. De supercompacte combinatie van de Olympus OM-D E-M10 met een 25 mm f/1.8 lens komt minder intimiderend op een model over dan een spiegelreflex. 

Bouw en autofocus

We hebben de Olympus 25 mm f/1.8 getest op een Olympus Om-D E-M10. Die combinatie is lekker compact en licht. Tegelijkertijd ligt het heel prettig in de hand. De behuizing van het objectief is gemaakt van hoogwaardige kunststof. Het voelt allemaal heel degelijk aan.
Handmatig scherpstellen, zeker in combinatie met Liveview verloopt prettig. De kortste afstand waarbij je nog opnames kan maken, is 25 cm. De frontlens bevindt zich dan op 20 cm van het onderwerp. Je kan dus echt bovenop je onderwerp kruipen. Autofocus is razendsnel en stil. Daarmee is het ook heel geschikt voor video. Het objectief is verkrijgbaar met een zwarte of zilverkleurige afwerking.

Tenslotte vermeldt Olympus nog dat er verwisselbare decoratieringen zijn voor de Olympus 25 mm f/1.8. Eerlijk gezegd ben ik benieuwd hoeveel decoratieringen Olympus al heeft verkocht. Dat zullen er niet zo veel zijn, verwacht ik.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

Van lichtafval zal je nooit last hebben met dit objectief. Zelfs bij volle opening is de lichtafval minder dan een halve stop. Ter vergelijking: Voor een standaardlens op een camera met een volformaat sensor is anderhalve stop, drie keer zo veel dus, niet ongebruikelijk. jpgvignet

BokehOlympus 15 mm f/1.8  @ f/1.8, 100 ISO, 1/320 sec

Kruip je dicht op een onderwerp, dan is de bokeh / achtergrondonscherpte zelfs indrukwekkend. De Pale & Light color beeldstijl van de Olympus OM-D E-M10 versterkt dat effect.

Vervorming

Ook hier valt niet veel op aan te merken. Een tonvormige vervorming van een half procent is zo laag dat je het in de praktijk vrijwel nooit zal zien. Waarschijnlijk wordt er geen softwarematige correctie uitgevoerd op de vervorming. Ongecorrigeerde RAW bestanden vertonen net zo weinig vervorming. Als je zelf softwarematig eventuele vervorming zou corrigeren, dan scoort dit objectief nog hoger qua beeldkwaliteit, maar ik betwijfel of je het verschil zal zien. jpgdistort

Overstraling

 
Er wordt standaard een zonnekap meegeleverd bij de Olympus 25 mm f/1.8. Dat is heel prettig. Waarschijnlijk zal je het niet echt vaak nodig hebben, want zelfs als je recht tegen een felle lichtbron in fotografeert, dan heeft dit objectief vrijwel geen last van overstraling of nevenbeelden. Ik gebruik nooit een zonnekap op een goed objectief, al zou ik het misschien beter wel kunnen doen ter bescherming van de frontlens. flare

Scherpte

 
Het eerste dat onmiddellijk opvalt aan de scherpte van dit objectief, is de hoge, zeer gelijkmatige scherpte. Eigenlijk is de scherpte in het centrum gelijk aan de scherpte in de hoeken. En dat al vanaf volle opening. Dat is een hele goede prestatie en vergroot de inzetbaarheid van dit objectief. Veel andere objectieven hebben bij volle opening duidelijk zachtere hoeken. Wat de scherpte betreft, ben je volledig vrij om ieder diafragma tussen f/1.8 en f/11 te kiezen. De hoeveelheid verscherping is voor een deel persoonlijke smaak. Naar mijn smaak zijn de standaard jpg bestanden van de Olympus OM-D E-M10 net te veel verscherpt. Maar er zijn heel veel fotografen die dat juist mooi vinden. Bekijk onderstaande afbeelding op 100% en vorm je eigen mening. Resolutie

700pxSampleImageOlympus 15 mm f/1.8  @ f/1.8, 100 ISO, 1/320 sec (Natural Beeldstijl)
Klik (2x) op bovenstaande afbeelding voor een weergave van deze praktijkopname op 100%

Chromatische aberratie

 
Het lensontwerp omvat 9 lenselementen in 7 groepen en bevat 2 asferische glazen elementen ter voorkoming van aberraties. Laterale chromatische aberratie, rode en blauwe randen bij scherpe contrastovergangen zal je bij de Olympus 25 mm f/1.8 niet tegenkomen. Niet in de jpg bestanden uit de camera en niet in RAW bestanden die je opent in Lightroom of Photoshop. In beide gevallen wordt eventuele chromatische aberratie door de camera gecorrigeerd. Maar dat is in dit geval niet nodig. Dit is een goed lensontwerp, want als we de softwarematige correctie van chromatische aberratie omzeilen, komen we nog steeds geen laterale chromatische aberratie tegen. Lensdesign
Kleurbokeh, magenta randen bij scherpe contrastovergangen voor het scherpstelpunt en groene randen bij contrastovergangen achter het scherpstelpunt, komt vaak voor bij lichtsterke objectieven (<f/2.8). In tegenstelling tot laterale chromatische aberratie kan kleurbokeh over het hele beeld voorkomen. Je kan het soms tegenkomen in opnames gemaakt met de Olympus 35 mm f/1.8, zoals te zien in de testopname hiernaast. kleurbokeh
Bokeh
Het grote diafragma met 7 cirkelvormige diafragmabladen zorgt inderdaad voor een mooie achtergrondonscherpte. Met de Olympus 25 mm f/1.8 heb je echt een heel mooie achtergrond onscherpte. Veel mooier dan van de minder lichtsterke micro-43 zoomlenzen. In vergelijking met de Olympus 45 mm f/1.8 en de Olympus 75 mm f/1.8 verliest dit objectief het in de bokeh strijd, omdat die objectieven door hun langere brandpuntsafstand een nog kleinere scherptediepte bieden.
Beweeg je muis over de afbeelding voor een beelduitsnede op ware grootte.
bokeh2
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Olympus 50 mm f/1.8 test met Olympus OM-D E-M10

Olympus25mm Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief
als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. 

testcamera: Olympus OM-D E-M10

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief
als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop, Lightroom of SilkyPix voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. 

 

 

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge beeldkwaliteit: Mooi egaal verdeelde scherpte, geen chromatische aberratie, zeer weinig overstraling of nevenbeelden en mooie bokeh
  • Licht en toch degelijk gebouwd
  • Hoge prijs / kwaliteitsverhouding
  • Inclusief zonnekap

Nadelen

  • Niet stof- en spatwater dicht
{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}
Wat beeldkwaliteit (en onze conclusie) betreft, lijkt dit objectief sprekend op de Olympus 45 mm f/1.8. In die test wisten we geen echte nadelen te bedenken, anders dan dat je geen zonnekap krijgt bij aanschaf van een Olympus 45 mm f/1.8. Bij de Olympus 25 mm f/1.8 wordt een zonnekap meegeleverd. Dat nadeel vervalt dus hier. En de Olympus 25 mm f/1.8 is een objectief dat prettig is in gebruik is en een heel hoge beeldkwaliteit biedt. Al bij volle opening is de scherpte hoog van uiterste hoek tot uiterste hoek. Dat kom je niet vaak tegen bij lichtsterke objectieven. Op de website van Olympus wordt de Olympus 25mm f/1.8 aangeprezen als een onmisbaar objectief. Voor fotografen met een voorkeur voor een betaalbaar, compact, licht en kwalitatief hoogwaardige standaardlens zou Olympus wel eens gelijk kunnen hebben. Het enige nadeel dat ik nu nog kon verzinnen, was dat het objectief niet extra is afgedicht tegen stof- en spatwater. Dat nadeel gaat ook op voor alle andere objectieven in deze prijsklasse. En volgens mij is dat voor de doelgroep voor de Olympus 50mm f/1.8, die niet dagelijks in de woestijn of het water liggen om te fotograferen, geen enkel probleem. Dat ik verder geen nadelen weet te bedenken, illustreert misschien wel het beste hoe goed dit objectief is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in