Test OLYMPUS M.ZUIKO 30mm F3.5 MACRO

0
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Met de komst van De Olympus M.ZUIKO 30mm F3.5 Macro is er geen gebrek aan keus in macro-objectieven in het Micro Four Thirds systeem. Olympus maakt namelijk ook een 60mm f/2.8 macro en van Panasonic zijn er een 45mm f/2.8 en ook een 30mm f/2.8 te koop. Wat heeft deze kleine macro te bieden?

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Klein en krachtig: Olympus M.ZUIKO 30mm F3.5 Macro

Kijkend naar de specificaties vallen direct twee dingen op. De Olympus 30mm is de minst lichtsterke van de vier macro’s voor Micro Four Thirds. Tegelijk is het ook het objectief met de hoogste vergrotingsfactor. De Olympus 30mm vergroot namelijk 1,25x, waar de andere drie niet verder gaan dan 1x, ofwel 1:1. Die 1,25x mag je vanwege de sensormaat met een factor twee vermenigvuldigen om tot de vergrotingsfactor te komen die je met een fullframe camera zou krijgen. Met deze Olympus kan je een onderwerp dus 2,5x vergroot in beeld krijgen. Dat is bijzonder.

Bouw en autofocus

M30mmF35MC BLK stand

De Olympus 30mm f/3.5 Macro is klein. De afmetingen zijn 60x57mm en het gewicht is 128 gram. Dat is nog kleiner en lichter dan de Panasonic 30mm macro. Het is zo klein en weegt zo weinig dat je het eigenlijk altijd mee kan nemen. Zie je een keer iets kleins dat de moeite van het fotograferen waard is, dan heb je altijd een macro bij je. Door het lage gewicht en de geringe afmetingen voelt de 30mm f/3.5 degelijk aan. Hij is voorzien van een hele brede scherpstelring en dat is prettig. Uiteraard zit er geen diafragmaring op. Wat wel jammer is, is dat je geen indicatie van de scherpstelafstand of vergrotingsmaatstaf op het objectief hebt. Scherpstellen gaat volledig intern. Het objectief wordt dus niet langer en dat is goed. Dat maakt dit objectief ook tot een goede keus om te gebruiken in onderwaterhuizen. Door de interne scherpstelling is de autofocus ook heel snel en vrijwel geluidloos. Het objectief beschikt helaas niet over een schakelaar om het instelbereik te beperken en –zoals veel Olympus objectieven- ook niet over ingebouwde beeldstabilisatie. Voor dit soort korte brandpunten is de vijfassige beeldstabilisatie meer dan goed genoeg.

istest

beeldkwaliteit

 

De optische prestaties van de Olympus M.ZUIKO 30mm F3.5 Macro zijn uitstekend. Het objectief staat in het rijtje met de 10 beste objectieven die we ooit voor Micro Four Thirds hebben getest. De onverscherpte raw-bestanden laten al meteen bij volle opening een hele hoge scherpte zien, zowel in het centrum als in de hoeken. Het verloop naar de hoeken is heel gering en zo hoort dat ook bij een macro. Diafragmeren naar f/5.6 levert een klein beetje scherptewinst op, al is dat meer meetbaar dan zichtbaar. Nog een stop verder, bij f/8 dalen de waardes weer een klein beetje. Kleinere diafragma’s zijn nog wel bruikbaar als dat echt nodig is om de grootste scherptediepte te halen, maar de hoogste kwaliteit haal je dan niet meer. Een betere oplossing zou dan zijn om gebruik te maken van de focus stacking instellingen die je op veel van de nieuwere Micro Four Thirds camera’s vindt. Dat werkt natuurlijk wel alleen maar als het onderwerp mooi stil staat.

Bij volle opening is de vignettering iets meer dan anderhalve stop. Een stop dicht daalt dat naar minder dan een volle stop.

 

Bokeh

bokeh

Koop je een 30mm objectief met een lage lichtsterkte van f/3.5 dan zal bokeh waarschijnlijk niet heel belangrijk zijn. Toch valt het bij volle opening niet tegen. Het diafragma is 7-bladig, maar op volle opening levert dat toch mooie ronde lichtvlekken op. Er is een spoor van ‘uienringen’ te zien in de lichtballen. Die verdwijnen na wat diafragmeren, maar dan worden de lichtvlekken in de achtergrond wel heel klein.

bokeh60mm2p8vs30mm3p5mini

Dichtbij

HoekscherpteminiDe kortste instelafstand van de Olympus M.ZUIKO 30mm F3.5 is 9,5 cm. Maar dat is dan wel de afstand van het onderwerp tot de sensor. De afstand van het onderwerp tot de voorkant van het objectief is dan slechts 1,4cm. Bewegende onderwerpen als levende insecten zullen je meestal niet zo dichtbij laten komen. En in veel situaties zal het op die afstand lastig zijn om voldoende licht op het onderwerp te krijgen. Een kleine softbox boven het onderwerp wil dan nog weleens helpen. Voor reproductiewerk zal het wel gaan en onderwerpen in doorzicht zoals de vlindervleugel hierboven zijn natuurlijk ideaal. Dan kan het objectief zijn uitmuntende kwaliteit goed demonstreren en kan je de maximale vergroting gemakkelijk benutten. Als iets minder extreem dichtbij ook goed genoeg is, dan wordt de ruimte tussen onderwerp en frontlens snel groter en valt er goed met de 30mm macro te werken. Schiet je veel levende beestjes in de natuur, dan is echter de Olympus M.Zuiko 60mm f/2.8 een betere keus vanwege het langere brandpunt. De 30mm heeft in vergelijking met de 60mm wel een snellere autofocus. Dat merk je al bij gewoon scherpstellen, maar zeker in het macrobereik, waar de autofocus van de 60mm snel gaat zoeken.

Conclusie Test OLYMPUS M.ZUIKO 30mm F3.5 MACRO

VOORDELEN

  • Hoge scherpte van hoek tot hoek
  • Licht
  • Compact
  • Supermacro: 2,5 vergroting (35mm eq.)

Nadelen

  • Geen lensbeeldstabilisatie (wel IBIS)
  • Niet heel lichtsterk.
  • Geen indicatie van de vergroting op het objectief
  • Kortste instelafstand is wel heel kort

Olympus M.ZUIKO 30mm F3.5 Macro: Zeer scherp en extra groot voor een kleine prijs.

De Olympus M.ZUIKO 30mm F3.5 Macro is een zeer scherp handig en handzaam objectief. Voor gebruikers van oudere Panasonic camera’s zonder ingebouwde beeldstabilisatie is het ontbreken van stabilisatie in deze Olympus een minpunt. De Panasonic 30mm f/2.8 macro beschikt hier namelijk wel over. Daar staat tegenover dat de beeldkwaliteit van de Olympus zeker zo hoog is als van de Panasonic en de mogelijkheid om met dit objectief kleine onderwerpen extreem te vergroten is echt bijzonder. Wie kan leven met de kortste instelafstand heeft aan deze 30mm macro een bijzonder goede macro die ook heel goed te gebruiken is als zeer scherp standaardobjectief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in