
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Goedkoop en goed: Olympus 40-150mm f/4-5.6 ED M.Zuiko Digital
Het bereik van de Olympus 40-150mm f/4-5.6 ED M.Zuiko Digital komt overeen met dat van een 80-300mm lens op full frame. Toch is dit objectief met een lengte van net iets meer dan 7 centimeter nauwelijks groter dan een standaardobjectief voor full frame. Het weegt met 220 gram ook ongeveer hetzelfde. Het objectief wordt veel in camerakits met twee objectieven aangeboden, waarbij het tweede objectief uiteraard de 14-45mm standaardzoom van Olympus is. Veel fotografen zullen dus al in het bezit zijn van deze handige, kleine telezoom. De Olympus 40-150mm f/4-5.6 is ook los te koop voor wie nog geen telezoom heeft. En ook als losse aanschaf is het een koopje. De kwaliteit is namelijk behoorlijk goed.
Bouw
Verwacht voor het lage aanschafbedrag natuurlijk geen degelijk metalen behuizing met extra pakkingen. De Olympus 40-150mm f/4-5.6 ED M.Zuiko Digital is geheel opgebouwd uit kunststof. Dat maakt de lens natuurlijk ook buitengewoon licht en dat is prettig. Het gebrek aan gewicht kan sommige gebruikers het gevoel geven dat het objectief niet zo robuust is. Natuurlijk zit dit objectief niet in dezelfde klasse als zijn (veel) grotere broer, de M.Zuiko Pro 40-150mm f/2.8. Maar dat wil niet zeggen dat het slecht in elkaar zit. Het objectief is wel degelijk goed gebouwd. De tubus schuift in 2 stappen uit en is mooi spelingvrij. Het objectief heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie en dus ook geen schakelaars hiervoor. Voor Olympusgebruikers is dat geen probleem, maar op sommige (oudere) Panasonic body’s zonder ingebouwde beeldstabilisatie kan je dit objectief dus beter niet gebruiken. De filtermaat is een bescheiden en heel courante 58mm.
Autofocus
De Olympus 40-150mm f/4-5.6 ED M.Zuiko Digital presteert redelijk goed op autofocusgebied. Het is niet de snelste Micro Four Thirds lens, maar door het lage gewicht van de bewegende delen is hij toch redelijk vlot en geeft hij sommige grotere, zwaardere full frame objectieven met dit bereik het nakijken. En wat wellicht nog belangrijker is, is dat de autofocus dankzij de scherpstelling op de sensor heel nauwkeurig is met een goede herhaalbaarheid.
BEELdkwaliteit
Aan een goedkoop objectief heb je nog steeds niets als de beeldkwaliteit niet tenminste een beetje behoorlijk is. De Olympus 40-150mm f/4-5.6 ED M.Zuiko Digital scoort op dit punt verrassend goed. Wat wel zichtbaar is, is dat jpegs flink profiteren van een boost in scherpte en contrast in de camera. De raw bestanden zijn ook netjes, maar halen niet de hoge waardes van de jpegs. De stevige verscherping zorgt voor mooie scherpe bestanden met behoorlijk wat detail. Ze zijn misschien wat harder en minder genuanceerd dan opnames die je met de duurdere PRO objectieven kan maken. Maar zolang je die niet naast elkaar legt, zal het verschil niet eens zo zichtbaar zijn. En dat is toch een flinke aanbeveling voor de Olympus 40-150mm f/4-5.6 ED M.Zuiko Digital.
De vertekening is gering, met 1,5% tonvormig op 40mm in raw als maximum. Rond de 65mm is het objectief vrijwel neutraal en daarna wordt de vertekening heel licht kussenvormig. In jpeg zijn de waardes door de ingebouwde profielen nog lager en dus beter. Chromatische aberraties worden al direct in de camera gecorrigeerd en zijn in zowel de raw- als de jpeg bestanden afwezig. De vignettering en de lichtafval zijn ook heel laag, wat allemaal bijdraagt aan de beleving van de beeldkwaliteit.
De beeldkwaliteit is vooral hoog op de wat kortere brandpunten. Op 40mm haalt hij al meteen een mooie centrumscherpte waarbij alleen de uiterste hoeken nog wat achterblijven. Maar met een stop diafragmeren is dit objectief egaal scherp over het hele beeld. Rond de 60 – 70mm is dit objectief op zijn best, met een mooie egale scherpte al bij volle opening. Dat is dat wel f/4.6. Een beetje diafragmeren naar f/5.6 zorgt er voor dat de Olympus 40-150mm f/4-5.6 op zijn top zit. En die waardes houdt hij vast tot en met f/11. Op 100mm zien we een beetje hetzelfde beeld, zij het dat alles net een fractie minder scherp is en op 150mm neemt de scherpte nog een klein beetje af. Maar de resultaten zijn ook op de langste afstand goed te noemen.
Bokeh en macro
Ondanks de lage lichtsterkte van de Olympus 40-150mm f/4-5.6 ED M.Zuiko Digital kan je er toch nog wel wat bokeh mee krijgen. Zeker als je op de langste zoomstand een klein onderwerp van dichtbij fotografeert. Voor portretten wordt het wel een stuk lastiger om echt een mooie onscherpte achtergrond te krijgen. De kortste instelafstand is overigens ook niet heel erg kort, met 0,9 meter. De grootste vergroting is hiermee 0,28x. Niet slecht, maar ook niet opvallend goed.
Conclusie
VOORDELEN
Nadelen
- Autofocus precies maar niet supersnel
- Geen beeldstabilisatie in het objectief
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Het is toch knap dat je met zo’n klein en goedkoop objectiefje zulke goede resultaten kan halen.
De Olympus 40-150mm f/4-5.6 ED M.Zuiko Digital is een telezoomobjectief dat licht, klein, goedkoop en goed is. Het is geen objectief waarmee je snel indruk zult maken op andere fotografen. Tot je wellicht de resultaten laat zien. Het is toch knap dat je met zo’n klein en goedkoop objectiefje zulke goede resultaten kan halen. Nee, het is niet zo goed als de f/2.8 PRO versie, maar het verschil is veel minder groot dan de prijs, het gewicht en de afmetingen doen vermoeden. En daarmee is het een aanrader van jewelste.