Test Olympus 45 mm f/1.8 ED M.Zuiko Digital (m43)

0
Olympus-45-mm-review-product1

Het Olympus 45 mm 1.8 objectief is sinds midden 2011 op de markt. Het is een compacte, lichtgewicht portretlens / korte telelens met een aantrekkelijke vormgeving. Het unieke aan de Olympus 45 mm lens is de hoge lichtsterkte van deze micro-43 lens, zeker als je het aantrekkelijke prijskaartje daarbij in aanmerking neemt. Want de Panasonic 45 mm macro is minder lichtsterk en heeft een veel hogere prijs.

Olympus-45-mm-review-product1Olympus-45mm-sample-image

Bouw en autofocus

De Olympus 45 mm 1.8 is gemaakt van hoogwaardig plastic met een metalen finish. Deze metal finish is zo levensecht, dat veel fotografen niet eens merken dat het plastic is.
De geribbelde scherpstelring werkt prettig bij handmatig scherpstellen. Omdat de Olympus 45 mm 1.8 gebruik maakt van interne focussing, draait de frontlens niet mee en blijft de lengte van het objectief onveranderd.
De aandrijving van de autofocus door de Olympus OM-D is razendsnel, stil  en secuur.

Beeldstabilisatie

De Olympus 45 mm lens heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, maar de Olympus OM-D E-M5 camera wel. Olympus heeft de beste beeldstabilisatie die we tot nu toe zijn tegengekomen. Dat zagen we al in de test van de Olympus OM-D.
Als je bij een brandpuntsafstand van 45 mm (= 90 mm @ volformaat) met een sluitertijd van 1/100 seconde uit de hand fotografeert zonder beeldstabilisatie, dan is de scherpte gelijk aan een opname gemaakt bij een sluitertijd van 1/6 seconde. Dat is een winst van 4 stops!
Bij langere sluitertijden bedraagt de winst nog altijd 3 stops: als je met een sluitertijd van 1/25 seconde uit de hand fotografeert zonder beeldstabilisatie, dan is de onscherpte gelijk aan een opname gemaakt bij een sluitertijd van 1/3 seconde.Olympus m43 lens test, test Olympus 45 mm 1.8, Olympus 45mm f/1.8 ED M. Zuiko Digital

Lichtafval

Lichtafval is bij gebruik van de Olympus 45 mm 1.8 in standaard jpg bestanden geen enkel probleem, ongeacht het diafragma. Een absolute topprestatie.Olympus m43 lens test, test Olympus 45 mm 1.8, Olympus 45mm f/1.8 ED M. Zuiko Digital

Vervorming

De Olympus 45 mm 1.8 vertoont 0,5% kussenvormige vervorming. Dat is in de praktijk niet zichtbaar.Olympus-45-mm-review-distort

Bokeh

De bokeh van de Olympus 45 mm 1.8 is mooi. Niet alleen voor een micro-43 objectief, ook voor een lens op een camera met een volformaat sensor zouden we deze bokeh met mooi hebben aangeduid. De Olympus 45 mm 1.8 is het ideale objectief om te spelen met achtergrondonscherpte. De scherptediepte van de Olympus 45 mm 1.8 komt ongeveer overeen met een 90 mm f/3.5 objectief op een camera met een volformaat sensor.Olympus-45mm-review-Bokeh1

Spelen met onscherpte

Een micro-43 lens met een lichtsterkte van 1.8 en een mooie bokeh, nodigt uit om te gaan spelen met onscherpte. Bijgaand een opname van mijn toetsenbord. De opname is expres in high key gemaakt. Niet alleen leek mij dat artistieker, maar zo komt ook het vuil op mijn toetsenbord minder tot uiting.

OOFmini

Overstraling

De Olympus 45 mm 1.8 vertoonde geen nevenbeelden en vrijwel geen overstraling tijdens onze test. Zelfs niet bij het recht tegen de zon in fotograferen.

De “overstraling” die je in de praktijkopname hiernaast ziet, is ontstaan bij het verkleinen van de opname voor het web en niet door overstraling van het objectief.

Olympus-45-mm-review-flare

Scherpte

We hebben de scherpte getest aan de hand van standaard jpg bestanden geakt met de Olympus 45 mm 1.8 en de Olympus OM-D. Om de resolutiemeting te kunnen vergelijken met objectieven op een camera met een APS-C sensor, is de beeldverhouding ingesteld op 2:3.
De scherpte van het Olympus 45 mm 1.8 objectief is hoog van volle opening tot en met diafragma 8. Opvallend is dat de scherpte in de uiterste hoeken bijna net zo hoog is als in het centrum.Olympus-45-mm-review-resolution

Chromatische aberratie

Chromatische aberratie is goed beperkt gehouden bij het ontwerp van de Olympus 45 mm 1.8. Tot diafragma 2 zou je volgens de metingen chromatische aberratie tegen kunnen komen bij hele grote vergrotingen. In de praktijkopnames zagen we geen chromatische aberratie.Olympus-45-mm-review-CAAlleen objectieven met een hogere lichtsterkte dan 2.8 vertonen in de praktijk kleur bokeh, of longitudinale chromatische aberratie. Achter het scherpstelpunt kan je groene verkleuringen tegenkomen en voor het scherpstelpunt paarse verkleuringen. De mate van kleur bokeh valt ontzettend mee bij de Olympus 45 mm 1.8.praktijklongitudinaleCA

Conclusie test Olympus 45mm f/1.8 ED M.Zuiko Digital

Voordelen

  • Hoge scherpte vanaf volle opening
  • Scherpte aan de randen bijna net zo goed als in het centrum
  • Hoge lichtsterkte, mooie bokeh
  • Weinig longitudinale chromatische aberratie
  • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

  • Geen meegeleverde zonnekap

De Olympus 45 mm 1.8 is de eerste lens waarbij we eigenlijk helemaal geen nadelen wisten te bedenken. Er is weliswaar een mooie zonnekap als accessoire te koop, maar in de praktijk zal je weinig last hebben van overstraling en nevenbeelden. En de zonnekap maakt het objectief groter. De beeldkwaliteit van de Olympus 45 mm 1.8 is zeer hoog, de afwerking goed en de prijs is zelfs erg laag als je de prestaties in ogenschouw neemt. Deze lens is een aanrader voor iedere bezitter van een micro-43 camera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in