Test Olympus 8mm f/1.8mm Fisheye PRO

0

Een Fisheye lens is voor creatieve fotografen. En dan mag je niet al te moeilijk doen als fotograaf. Een groot diafragma om bewogen binnen opnames te voorkomen of te spelen met onscherpte? Professionele bouwkwaliteit? Extra afdichting tegen stof- en spatwater? Met dit soort wensen hoef je bij de aanschaf van een Fisheye lens niet aan te komen. Dergelijke Fisheye lenzen bestonden niet.

De Olympus 8mm f/1.8 Fisheye PRO voldoet wel aan al deze eisen. ‘s Werelds meest lichtsterke Fisheye lens heeft de beste bouwkwaliteit van alle Fisheye lenzen die we tot op heden hebben getest. En het is niet eens de duurste Fisheye in ons testoverzicht.

Olympus8mm290

‘s Werelds enige Fisheye met f/1.8

 6060008

Bouw en autofocus

Wat bouwkwaliteit, AF snelheid en nauwkeurigheid betreft, scoort de Olympus f/1.8 Fisheye een 9.9. Een 10 delen we nooit uit, dus beter kan niet. Niet alleen de afdichting tegen stof en spatwater is uniek, maar Olympus garandeert ook de werking bij vrieskou. Dit objectief voelt zeer stevig aan, is mooi afgewerkt en de scherpstelring voor handmatig scherpstellen is heerlijk gedempt. In vergelijking met andere Olympus PRO objectieven mist de clutch mogelijkheid om over te schakelen op handmatig scherpstellen. Ben je gewend om met professionele Olympus lenzen te werken, dan gebruik je die mogelijkheid misschien wel regelmatig en is het jammer dat hier die mogelijkheid ontbreekt. Een nadeel ten opzichte van andere Fisheye objectieven is het echter niet, want er is geen enkele Fisheye met een dergelijke mogelijkheid om van AF op MF over te schakelen.  {insertgrid ID = 288}

Lichtafval

Sommige Fisheye lenzen leveren zwarte hoeken en zware lichtafval aan de randen. Maar niet de Olympus 8mm f/1.8 Fisheye. Aan de uiterste randen en in de hoeken is soms wat lichtafval herkenbaar, maar in het algemeen valt het mee.  

 6060026

Fisheye Vervorming

Fisheye objectieven leveren niet alleen een kolossaal groot blijkveld, maar ook een forse, niet te missen vervorming. Je zal niet al je foto’s willen maken met een Fisheye, maar de specifieke Fisheye vervorming levert in de handen van een creatieve fotograaf veel mooiere platen op dat een simpelweg grote neus zoals in onderstaand voorbeeld. Onderstaande foto verraadt eigenlijk al dat mijn eigen voorkeur uitgaat naar een Olympus 7-14mm f/2.8 – die eveneens een kolossale beeldhoek, maar dan zonder vervorming biedt – boven de Olympus 8mm f/1.8. Maar creatief fotograaf is dan ook een van de laatste etiketten die ik op mezelf zou plakken. Bezoek in ieder geval de Olympus 8mm Fisheye review van Robin Wong.

 6060019

Weinig overstraling of nevenbeelden

Ale groothoek objectieven hebben een grote, bolle frontlens waardoor ze gevoelig zijn voor overstraling en nevenbeelden. Omdat de Olympus 8mm Fisheye een uitermate complex lensontwerp met vele lenselementen heeft, is de kans op overstraling en nevenbeelden nog groter. Het is ons dan ook gelukt om nevenbeelden te veroorzaken, zoals je in onderstaande deelvergroting kan zien. Maar dit lukte alleen bij een opname waar de zon recht in beeld scheen. En de mate van overstraling was verrassend laag. De Olympus 8mm Fisheye vertoont heel, heel erg weinig overstraling of nevenbeelden. Voor een Fisheye.  

Olympus Fisheye flare test

Scherpte

De Olympus 8mm f/1.8 Fisheye levert scherpe, contrastrijke opnames op. Normaal gesproken meten we de scherpte niet alleen in het centrum, maar ook aan de randen en in de uiterste hoeken. Bij een Fisheye lens is dat niet mogelijk. De scores voor resolutie in al onze Fisheye lenstesten zijn dus altijd gebaseerd op de centrumscherpte (en een deel van de scherpte aan de randen). 

Klik op onderstaande afbeelding voor een – voor het web gecomprimeerde – afbeelding op 100%.

 6060064

Chromatische aberratie & bokeh

Een Fisheye lens koop je niet voor mooie bokeh. Toch zal bij f/1.8 – als je heel, heel dicht op je onderwerp kruipt – deze Olympus je belonen met de mooiste bokeh van een Fisheye die we ooit zijn tegen gekomen.

Chromatische aberratie – gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen aan de randen van het beeld – zijn bij groothoek lenzen en Fisheye objectieven nooit helemaal te voorkomen. De ontwerpers van Olympus hebben goed werk geleverd bij het ontwerp van deze Fisheye lens. Toch zijn er in ongecorrigeerde RAW bestanden aan de randen wel gekleurde randen zichtbaar. We kunnen het voor een Fisheye niet meten, maar het is eigenlijk ook niet relevant. Als je de jpg bestanden uit de camera of RAW bestanden in Photoshop of Lightroom opent, dan is er geen spoor van chromatische aberratie te herkennen.

 6060008bokeh
{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Olympus 8mm f/1.8mm Fisheye PRO test met E-M1

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop of Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Typische Fisheye effect
  • Excellente bouwkwaliteit
  • Stof- en spatwaterdicht
  • Zeer goede beeldkwaliteit
  • Fisheye met allerhoogste f/1.8 lichtsterkte

Nadelen

  • Typische Fisheye effect
  • Niet goedkoop

Laat kou, stof en motregen maar komen. Geef creativiteit de ruimte met een Olympus 8mm f/1.8 Fisheye.

Een professionele fotograaf stelt hogere eisen aan een objectief dan een hobbyfotograaf. Maar niet aan een Fisheye lens, want dan valt er eigenlijk weinig te kiezen. Voor een amateurfotograaf is de Panasonic 8mm f/3.5 een mogelijke keuze, maar de lichtsterkte en de bouwkwaliteit zijn onvergelijkbaar met de Olympus 8 mm f/1.8 PRO. Afdichting tegen stof- en spatwater of een hoge lichtsterkte waren eigenschappen waar de creatieve professionele fotograaf wat de Fisheye betreft alleen maar van kon dromen. De nieuwe Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 8 mm 1:1.8 PRO-objectief is een klasse apart. De minimale scherpstelafstand van 2,5 cm vanaf de voorkant van de lens maakt fraai macro-werk mogelijk. De uitmuntende bouwkwaliteit maakt het mogelijk om onder extreme omstandigheden – vrieskou, stof en vocht – mogelijk. Zelfs professionele fotografen zullen onder de indruk zijn van de geweldige beeldkwaliteit van de Olympus 8mm f/1.8 Fisheye. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in