Ervaren fotografen doen wel eens alsof het kinderspel is om actiefoto’s te maken. Zolang je maar een dure camera en een hele dure lens gebruikt, lukt alles vanzelf. De praktijk is anders. Bij actie- en natuurfotografie komt heel veel oefening en ervaring kijken, voordat je percentage geslaagde opnames omhoog gaat. De beste investering – we hebben het over honderd euro – met bovendien het hoogste rendement op korte termijn, is waarschijnlijk de Olympus EE-1 Dot sight.
Telelens probleem: Hoe vind ik zo’n klein vogeltje terug?
Met het blote oog ontwaar je een klein vogeltje. Dat komt goed uit, want de grote telelens zit al op de camera! Een ervaren natuurfotograaf richt meteen op de juiste plaats en begint te schieten. Ik niet. Ik denk dat ik op precies de goede plek heb gemikt, maar zie alleen maar riet. Geen vogeltje.
Ik haal de telelens van mijn gezicht af, knijp mijn ogen samen en kijk nog eens. Ja hoor, hij zit er nog steeds. Als ik een telezoom op de camera heb zitten, dan zoom ik uit en zoek het vogeltje op. Zodra ik het gevonden heb, zoom ik in. Meestal besluit het vogeltje juist op dat moment om verder te vliegen. Volgende keer beter.
Onmisbaar voor Birds in Flight (“BIF”):
Olympus EE‑1 DOT SIGHT
“Snelle AF heeft pas zin, als je snel en precies op de juiste plaats weet te mikken.”
De uitdaging wordt nog groter als je probeert om een vogel in vlucht (BIF) min of meer beeldvullend te fotograferen. Een vogel in vlucht fotograferen met een hoop ruimte er omheen is nog wel te doen, maar zodra de vogel zo dichtbij komt dat ie vrijwel beeldvullend is, dan wordt het pas echt moeilijk. Zowel voor camera, lens als fotograaf.
Eerst uitzoomen en daarna inzoomen is geen optie, want dan is de vogel al voorbij gevlogen. En als je er net naast mikt, zie je alleen een egaal grijze of egaal blauwe lucht. Moet je dan een beetje naar rechts, links, boven of onderen mikken om die vogel in beeld te krijgen? Zonder vogel in beeld, kom je niet aan scherpstellen toe. En ze hadden me razendsnelle AF beloofd met deze camera en lens! Bij systeemcamera’s kan het bovendien nog voorkomen dat de camera op een korte afstand staat scherpgesteld, waardoor de bokeh van je mooie telelens zo mooi egaal is, dat je niet eens doorhebt dat je de vogel wel in beeld had.
Olympus EE‑1 DOT SIGHT: Niet alleen voor micro-43
Bij het horen van de naam Olympus denk je misschien aan micro-43. Maar dit hulpmiddel is net zo goed op een Canon, Nikon, Fujifilm of Sony camera te gebruiken, als op een micro-43 camera van Olympus of Panasonic. Het enige dat je nodig hebt, is en flitsschoen boven op de camera om de Olympus EE-1 DOT SIGHT te bevestigen.
Hoe werkt een Olympus EE‑1 DOT SIGHT?
Sterrenkundigen en sluipschutters weten een oplossing voor dit probleem. Je gebruikt een vizier dat ook een stuk van de omgeving in beeld brengt, waardoor je je beter kan oriënteren en daardoor sneller op je onderwerp kan mikken. Dat is precies wat de Olympus EE‑1 DOT SIGHT doet. Je voorziet het apparaatje van een batterij, plaatst het in het flitscontact van je camera, klapt het uit en zet het aan. Je ziet nu een venstertje met een rood puntje. De allereerste keer dat je dit hulpmiddel gebruikt, moet je er voor zorgen dat het goed uitgelijnd is. Ik heb een camera met telelens op statief geplaatst op een afstand van een verkeersbord, die min of meer overeenkomt met de afstand van de vogels die ik wilde fotograferen. Met twee instelknopjes zorgde ik er voor dat het centrum van mijn zoekerbeeld precies overeenkwam met de plaats van het rode puntje. Daarna kon ik bewegende onderwerpen fotograferen, door de Olympus EE-1 DOT SIGHT te gebruiken, in plaats van door mijn zoeker te kijken. Dat was even onwennig. Als je een systeemcamera gebruikt, dan kan je af en toe je oog laten vallen op het beeldscherm achter op de camera, zodat je zeker weet dat het nog goed gaat. Bij een spiegelreflex kan je af en toe een gemaakte opname terugkijken als je het niet vertrouwt om te fotograferen zonder je zoeker te gebruiken. Eigenlijk is het niet nodig om het te controleren. Het werkt echt.
Conclusie Olympus EE‑1 DOT SIGHT
Voordelen
|
Nadelen
|
Ik kom weinig fotografen tegen die gebruik maken van een hulpmiddel om sneller scherp te stellen en ik weet eigenlijk niet waarom. Want de Olympus EE-1 DOT SIGHT heeft er voor gezorgd mijn percentage geslaagde opnames aanzienlijk is toegenomen. Misschien zelfs nog wel meer dan als ik een dure camera en een hele dure lens had gekocht. Toch voelt het een beetje als fietsen met twee klein hulpwieltjes in de Tour de France, als je met behulp van de Olympus EE-1 DOT SIGHT aan het fotograferen bent tussen fotografen met enorme foto-uitrustingen. Ten eerste is een micro-43 camera met een forse telelens een kleine dreumes, wat omvang en gewicht betreft, in vergelijking met een spiegelreflex camera met een lichtsterke telereus. Ten tweede speel je ook nog eens vals bij het scherpstellen, door niet eens je zoeker te gebruiken.
Mij kan het niet schelen. Ik wil er een hebben. Want een grotere kans op mooiere natuurfoto’s voor zo’n kleine investering wil ik niet laten lopen.
{insertgrid=379}