Start in luxe met een Olympus OM-D E-M10!
De Olympus OM-D E-M1 (voor Professionals) en de Olympus OM-D E-M5 (voor gevorderde amateurs) zijn zeer gewilde, veelzijdige camera’s met een hoge beeldkwaliteit. Een gepassioneerde starter of amateurfotograaf geeft misschien de voorkeur aan een nòg compactere en lichtere camera.Zonder concessies te doen aan bouwkwaliteit en beeldkwaliteit. Voor die fotografen is de Olympus OM-D E-M10 een aantrekkelijke keuze. Degelijk gebouwd, veelzijdig, compact en luxe uitgevoerd. Het ziet er uit als een mini-uitvoering van een spiegelreflexcamera uit vervlogen jaren. Maar het is veel meer.
De Olympus OM-D E-M10 is sinds februari 2014 te koop in retro zilver of zwart, voor een adviesprijs van 599 euro. Ten opzichte van een luxe compactcamera is deze camera veelzijdiger en duurzamer, omdat je – wanneer je daar aan toe bent – lenzen kan verwisselen. Als dit je eerste camera met verwisselbare lenzen is, dan wil je er natuurlijk ook een aantrekkelijk geprijsde lens bij. Voor 100 euro extra heb je er een 14-42 mm zoomlens bij. En als je de voorkeur geeft aan een zo compact mogelijk objectief, is er voor nog eens 100 euro extra (adviesprijs) een kit met een extra compacte 14-42 mm zoomlens. Persoonlijk zou ik voor de compactere versie kiezen. De extra uitgave van honderd euro ben je snel vergeten. Van het gebruiksgemak van een compacte camera heb je jarenlang plezier.
Ergonomie en gebruiksgemak
De Olympus OM-D E-M10 heeft een volledig metalen behuizing en lijkt qua uiterlijk sprekend op een Olympus OM-D E-M5. Toch is de OM-D E-M10 nog iets beter qua gebruiksgemak. Want Olympus heeft geluisterd naar de feedback op de Olympus OM-D E-M5 en heeft die feedback gebruikt om de E-M10 nog gebruiksvriendelijker te maken. Het gaat om details, want er is niet veel aan te merken op de ergonomie en het gebruiksgemak van de OM-D E-M5. Voorbeeldje? De knop voor het terugkijken van opnames is op de OM-D E-M10 bijvoorbeeld beter bereikbaar en dat is heel prettig.
Qua prijsstelling concurreert de Olympus OM-D E-M10 met Olympus PEN camera’s. Het belangrijkste verschil is de elektronische zoeker die je wel vindt op de OM-D E-M10, maar niet op de camera’s uit de PEN serie. Er zijn in mijn ogen vele redenen om de voorkeur te geven aan een camera met een zoeker, dus aan de E-M10. Ten eerste heb je een stabielere houding als je de camera voor je oog houdt, in plaats van met gestrekte armen voor je uit. Daardoor zal je bij weinig licht meer scherpe opnames maken met de E-M10 dan met een camera zonder ingebouwde zoeker. Ten tweede is een beeldscherm in fel licht slecht afleesbaar, waardoor fotograferen met een zoeker ook dan mijn voorkeur heeft. Ten derde heb je meer aandacht voor de compositie als het zoekerbeeld het enige is, dat je bekijkt.
Maar het blijft ook een kwestie van smaak. Als je altijd het beeldscherm gebruikt om te fotograferen, dan is een Olympus PEN camera een goed alternatief.
De Olympus OM-D E-M10 heeft vele handige functies, die je in de loop der tijd leert waarderen. Voorbeeldje? Bij de gezichtsherkenning kan je instellen waar de Autofocus de prioriteit moet stellen: bij het linker oog, het rechteroog of het dichtstbijzijnde oog. Mijn voorkeur gaat uit naar de laatste optie. De Olympus OM-D E-M10 ziet er misschien uit als een spiegelreflexcamera, toch is de EM-1 compacter dan de meeste spiegelreflexcamera’s en onderscheid zich in sommige features ook van de doorsnee spiegelreflexcamera.
- Kantelbaar touch screen
- Live waarschuwing tegen over- of onderbelichting (zie hieronder)
- Helderheid van de zoeker past zich aan de omstandigheden aan
- De “Live Compositie Mode”, waarbij de E-M10 meerdere foto’s met een lange sluitertijd maakt en daarna de verschillen benadrukt. Dit voorkomt overbelichting van de lichte delen, en is ook ideaal voor het maken van een star-trail: waarin je de beweging van de sterrenhemel vastlegt.
Olympus OM-D E-M10 versus OM-D E-M5 en OM-D EM-1
- OM-D E-M10 is kleiner, lichter en goedkoper dan zijn beide broers
- De E-M1 en E-M5 zijn extra afgedicht tegen stof en vocht, de E-M10 niet (en daardoor goedkoper)
- De beeldstabilisatie van de OM-D E-M10 werkt met 3 assen, bij de beide andere camera’s is dat over 5 assen.
- De OM-D E-M1 heeft een grotere zoeker (vergelijkbaar met professionele volformaat spiegelreflexcamera’s) met een hogere resolutie dan de OM-D E-M5 en E-M10 (vergelijkbaar met starter en amateur spiegelreflexcamera’s)
- De OM-D E-M1 heeft fase-detectie AF, waardoor continu AF en het gebruik van four-thirds objectieven enorm veel beter is dan bij de OM-D E-M10
- De OM-D E-M1 werkt gegarandeerd ook bij vrieskou (-10), de E-M10 en E-M5 waarschijnlijk ook, maar niet gegarandeerd.
- De sensor van de OM-D E-M10 heeft net als de OM-D E-M1 geen anti-alias filter
- De OM-D E-M1 is bijna twee keer zo duur
Olympus OM-D E-M10 versus Canon 100D
De Olympus ziet er dan wel uit als een spiegelreflexcamera, maar is veel kleiner dan de Canon 100D. Dat is de kleinste spiegelreflexcamera die nu op de markt is. Beide camera’s zijn ongeveer even licht, maar de micro-43 lenzen zijn meestal lichter dan de overeenkomstige Canon lenzen. Daardoor is het totale gewicht dat je meeneemt als je gaat fotograferen – je neemt tenslotte tenminste 1 en misschien wel een paar lenzen mee – lager als je kiest voor de E-M10 in plaats van een spiegelreflexcamera. Andere verschillen zijn:
- Het beeldscherm van de Olympus heeft een hogere resolutie (1400k vs 1040 k)
- 9 AF punten en 4 bps (Canon) vs 81 AF punten en 9 bps (Olympus)
- Electronische zoeker (Olympus) vs optische zoeker (Canon)
- 100% zoekerdekking (Olympus) vs 95% zoekerdekking (Canon). De zoekervergroting is ongeveer gelijkwaardig
- De adviesprijs van de Olympus ligt 100 euro hoger
Op Camerasize.com kan je de grootte van camera’s met elkaar vergelijken.
Zoeker, beeldscherm en menu
De Olympus OM-D E-M10 heeft een elektronische zoeker: je ziet meteen hoe de uiteindelijk opname zal worden. Zelfs als je een HDR opname maakt, een Art filter gebruikt of als je overbelicht of onderbelicht (WYSIWYG). Ook kan je een histogram in je zoeker weergeven. De zoeker van de Olympus OM-D E-M10 is net zo mooi als van de Olympus OM-D E-M5, maar de zoeker van de OM-D E-M1 is groter en mooier. De zoekerdekking bedraagt 100%, terwijl je bij de meeste goedkopere spiegelreflexcamera’s met een zoekerdekking van 95% nooit precies het hele beeld ziet.
Live waarschuwing voor over- en onderbelichting
Wat je te zien krijgt op het beeldscherm of in de zoeker, is in het hoofdmenu afzonderlijk in te stellen. Je kunt onder andere een waterpas, een histogram of een live waarschuwing voor over-/onderbelichting van de hooglichten/schaduwen instellen. Het is zonde als je pas bij het openen van je bestanden merkt, dat er een deel van een foto overbelicht is? Sommige ervaren fotografen beoordelen op de camera het histogram van een foto die ze net hebben gemaakt. Maar, zeker voor starters, werkt het zo veel fijner als je meteen in de zoeker ziet dat er gevaar dreigt voor overbelichting of onderbelichting. Dat kan met de Olympus OM-D E-M10.
Schaduwpartijen die volkomen zwart dreigen te worden, worden net als in Lightroom in de zoeker of op het beeldscherm blauw weergegeven. Hooglichten die uitgebleekt dreigen te worden, zijn oranje (beweeg je muis over de afbeelding hiernaast). Het unieke aan deze optie is, dat je deze waarschuwingen in je zoeker of op je beeldscherm te zien krijgt vóórdat je een opname hebt gemaakt èn dat je de drempel waarbij de waarschuwing zichtbaar wordt, kunt instellen (zie afbeelding hiernaast).
Scherpte: resolutie Olympus OM-D E-M10
De Olympus OM-D E-M10 heeft de sensor van de Olympus OM-D E-M5 en de beeldprocessor van de Olympus OM-D E-M1. Het verbaast dan ook niet dat we in onze OM-D E-M10 test dezelfde beeldkwaliteit hebben gevonden als bij de twee grotere broers. Micro-43 camera’s hebben een andere beeldverhouding (4:3) dan traditionele spiegelreflexcamera’s (3:2). Om de meetresultaten van een micro-43 camera rechtstreeks te kunnen vergelijken met objectieven op (APS-C/volformaat) camera’s van andere merken, hebben we de Olympus OM-D E-M10 op beeldverhouding 2:3 gezet. Fotografeer je in het reguliere micro-43 formaat, dan is de resolutie, uitgedrukt in lijnen per beeldhoogte, nog iets hoger. De Olympus OM-D E-M10 levert beelden op die minstens net zo scherp zijn als opnames gemaakt met welke andere 15-20 megapixel camera met een micro-43, APS-C of volformaat sensor. De scherpte van een opname wordt tegenwoordig meer bepaald door de lens en door de verscherping door de camera of door een fotobewerkingsprogramma, dan door de keuze van de camera.
Dynamisch bereik Olympus OM-D E-M10
Op een grotere sensor heb je de ruimte voor grotere pixels. En hoe groter de pixels, des te groter het dynamisch bereik kan zijn. Zo is de theorie. In de praktijk zijn de verschillen kleiner dan je zou verwachten. Het dynamisch bereik van de Olympus OM-D E-M10 doet niet onder voor het dynamisch bereik van vele spiegelreflexcamera’s met een grotere sensor.
Ter illustratie van het verrassend hoge dynamische bereik van een micro-43 sensor, zie je hiernaast een nachtopname. Als je met je muis over de afbeelding beweegt, zie je het histogram en hebben we Lightroom de overbelichte delen rood en de onderbelichte delen blauw laten markeren. Waar je bij een luxe compactcamera onder dit soort extreme omstandigheden aanloopt tegen de beperkingen van de kleine sensor, hoef je daar met een Olympus OM-D E-M10 niet bang voor te zijn.
Ruis Olympus OM-D E-M10
Fotografeer je zelden bij een gevoeligheid van ISO 3200 of hoger, dan heb je geen grotere sensor nodig dan een micro-43 sensor. Mede dankzij de steeds grotere keuze aan lichtsterke micro-43 objectieven en de zeer effectieve beeldstabilisatie in de OM-D E-M10 (zie hieronder) kan je met gerust hart een lage ISO waarden (100, 200 of 400 ISO) kiezen, zonder dat je ruis ziet of een bewogen opnames maakt.
De bovengrens waarbij iemand de resultaten nog acceptabel vindt, is persoonsgebonden en hangt ook af van de grootte waarin je foto’s afdrukt of op het internet toont. Verder zijn de lichtomstandigheden waarbij je de opname maakt, sterk van invloed op de ruis die je ziet.
De signaal-ruisverhouding van een micro-43 sensor bij 100 ISO is gelijk aan een full frame sensor bij 400 ISO. Kies een ISO waarde onder 800 ISO voor een beeldkwaliteit die niet onderdoet voor full frame.
Een studio-opname gemaakt bij 6400 ISO toont minder ruis dan een buitenopname gemaakt in het donker of op een druilerige dag bij 1600 ISO. Bovenstaande opname is een onbewerkt 3200 ISO jpg bestand. Klik op de afbeelding voor een deelvergroting.
Kleurweergave Olympus OM-D E-M10
Qua kleurweergave hoort de Olympus OM-D E-M10 (net als de E-M5 en E-M1) tot de beste camera’s die er op de markt zijn. Dat geldt voor zowel RAW als jpg opnames met beeldstijl: natuurlijk. De rode en oranje kleuren zijn iets meer verzadigd dan de referentiekleuren, wat mooie huidtonen oplevert.
Bij kunstlicht is er een zichtbare, licht oranje zweem te zien in de opnames. Wie in RAW fotografeert kan de witbalans bij kunstlicht aanzienlijk verbeteren ten opzichte van de automatische witbalans.
Qua kleurweergave liggen de moderne camera’s heel dicht bij elkaar en lang niet iedereen prefereert een volkomen natuurlijke kleurweergave. Daarom biedt ieder merk verschillende voorkeuzes / beeldstijlen (Natuurlijk, Levendig….), waarmee je nuances in de kleurweergave kan aanbrengen.Kleurweergave bij daglichtKleurweergave bij kunstlicht
Ingebouwde flits, WiFi, art bracketing, ingebouwde beeldstabilisatie en nog veel meer
De Olympus OM-D E-M10 is een camera voor beginners, maar biedt zo veel mogelijkheden, dat je er ook als gevorderde amateur fotograaf met veel plezier mee werkt. De Olympus OM-D E-M10 is voorzien van Wifi voor wie foto’s wil delen via social media. Je kan de ook een Wifi-functie van de E-M10 gebruiken nadat je de gratis Olympus Image Share app op smartphone of tablet hebt geïnstalleerd. Hiermee kan je foto’s doorsturen naar social media, of de camera vanaf afstand bedienen. Gebruik je een zoomlens met motorzoom, dan kan je zelfs vanaf afstand in- of uitzoomen. Wij hebben de camera getest met een 25mm vast brandpunt. Ondanks de compacte afmetingen is de camera voorzien van een ingebouwde flits. Je hoeft dus niet na een (paar) jaar over te stappen op een meer geavanceerde camera, omdat je mogelijkheden zou missen. Met Creative Control kan je bijvoorbeeld het contrast, en de kleuren aanpassen, waarbij je het effect al meteen in de electronische zoeker ziet, nog voordat je de opname maakt. Een andere leuke feature is Art bracketing, waarbij je dezelfde opname bewerkt met verschillende effecten in de camera opslaat, dat we al eerder besproken hebben.
Ingebouwde beeldstabilisatie
Olympus camera’s zijn voorzien van ingebouwde beeldstabilisatie. De beeldstabilisatie van de OM-D E-M10 is iets minder geavanceerd dan van zijn grotere broers. De compacte afmetingen van de camera lieten het niet toe om de 5-as beeldstabilisatie in te bouwen. In plaats daarvan is een 3-as beeldstabilisatie in te bouwen. Die is net zo goed als de beeldstabilisatie van andere merken: je wint ongeveer 3 stops. Bij een brandpuntsafstand van 25 mm bleken onze opnames gemaakt bij een sluitertijd van 1/50 seconde zonder beeldstabilisatie net zo scherp als opnames gemaakt met een sluitertijd van 1/6 seconde met beeldstabilisatie. Een groot voordeel van de Olympus beeldstabilisatie is dat het in de camera zit. Je doet er je voordeel mee met alle lenzen die je gebruikt.
Conclusie Olympus OM-D E-M10 review
Voordelen
- Camera met het uiterlijk en de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera, maar dan lichter en kleiner
- Uitstekende beeldkwaliteit: gelijkwaardig aan EM5 of EM1
- Zeer goede ingebouwde beeldstabilisatie
- Kantelbaar touch screen
- Ingebouwde Wifi
- Helderheid elektronische zoeker die zich aan het licht aanpast
Nadelen
- Voor sommigen te klein
- Ingewikkeld menu
De Olympus OM-D E-M10 is een aanrader voor iedere amateur of starter die jarenlang met 1 camera doet.
De Olympus OM-D E-M10 is een camera met de sensor van een E-M5, de processor van de E-M1 en de prijs van een PEN. Met andere woorden: bewezen hoogwaardige kwaliteit in een degelijke, compacte camera met een aantrekkelijke prijs. Afgezien van de extra afdichting tegen stof- en spatwater en een kleine aanpassing aan de beeldstabilisatie, doet de Olympus OM-D E-M10 niet onder voor de andere, duurdere OM-D camera’s. Wat de beeldstabilisatie van de OM-D E-M10 betreft: die is uiterst effectief, zelfs al worden er maar 3 in plaats van 5 assen gebruikt. En wat die extra afdichting betreft: het is misschien handig om te hebben, maar de meeste fotografen gaan, net als de testers van CameraStuffReview, naar binnen als het stortregent. Het is ons nog nooit overkomen dat een camera – wel of geen extra afdichting – het begaf vanwege stof of vocht. Voor professionele fotografen ligt dat anders, maar voor een amateurfotograaf is het geen enkel punt dat deze afdichting ontbreekt. De Olympus OM-D E-M10 is qua afmetingen, bouwkwaliteit, beeldkwaliteit en gebruiksgemak misschien wel de ideale camera voor vele starter of amateurfotografen.