Test Olympus OM-D E-M10 mk3

0

De Olympus OM-D E-M10 Mark III is een camera die vooral op ergonomisch gebied is verbeterd. De camera houdt beter vast en er is makkelijker mee te werken. Verder heeft de OM-D E-M10 Mark III 4K video, een snellere processor en betere autofocus gekregen. Daarmee is een goede camera nog beter geworden en is de OM-D E-M10 Mark III nog steeds een van de fijnste kleine systeemcamera’s.

Olympus OM-D E-M10 mk3 Licht en betaalbaar

De Olympus OM-D E-M10 Mark III is een fraaie camera om te zien. Voor de vormgeving heeft Olympus inspiratie opgedaan in de eigen historie. De OM-D E-M10 Mark III heeft veel weg van de analoge OM10 uit het filmtijdperk. Met de OM-D E-M10 Mark III is het dus net zozeer een kwestie van kijken al bekeken worden. Het is een camera die gezien mag worden. Aan de vormgeving heeft Olympus niet veel veranderd. De knoppen op de bovenkap zijn iets aangepast waardoor ze nog beter te bedienen zijn en de grip is iets vergroot zodat de camera lekkerder vast houdt. Voor een kleine camera als deze is een goede grip heel welkom. De belangrijkste aanpassing op de bovenkap is de toevoeging van een knop waarmee je direct toegang krijgt tot je instellingenpaneel of menu met cameramodes. De nieuwe TruePic VIII processor zorgt voor wat meer rekenkracht. Het zal een van de redenen zijn waarom de camera nu kan filmen in 4K of kan fotograferen met 8,6 beelden per seconde in S-AF en 4,5 beelden per seconde met continue autofocus. 1010086 met exif

{insertgrid ID = 336}


Olympus OM-D E-M10 mk3:
Bouwkwaliteit & Features

OM D E M10 Mark III EZ M1442EZ silver Product 000 002Luxe en Eenvoud

OM D E M10 Mark III Feature Scene Mode Mood 06

De Olympus OM-D E-M10 Mark III is een camera die heel veel mogelijkheden biedt. Dat is fijn voor wat gevorderde gebruikers. Met de OM-D E-M10 Mark III kan je zoveel doen dat je de camera niet snel zal ontgroeien. En zelfs als je uiteindelijk behoefte hebt aan een E-M1, dan nog is de E-M10 Mark III een goede camera om erbij te houden als backup of als camera voor als het een keer iets lichter en compacter moet. Voor beginners is het echter niet altijd fijn om met een camera te werken die heel veel kan, omdat je al snel door alle bomen het bos niet meer ziet en verloren raakt in alle instellingen. Om dit te ondervangen heeft Olympus de camera voorzien van een Shortcut knop. Deze zit helemaal links op de bovenkap, pal naast de aan-uit schakelaar. Met deze knop krijg je direct toegang tot de belangrijkste instellingen en keuzemogelijkheden, afhankelijk van de stand waar de camera in staat. Je hoeft dus als beginner niet steeds een hele reeks camerainstellingen in je menu te doorlopen. In de filmstand krijg je dus een andere menupagina te zien dan bijvoorbeeld in de SCN (scene) stand. De camera beschikt over 27 scenestanden, maar druk je op de Shortcut knop, dan krijg je een overzicht te zien van de 6 groepen waarin deze zijn onderverdeeld. Dat maakt kiezen eenvoudig. Een andere optie die je nu heel eenvoudig kunt gebruiken is de Art filters. Wie op de keuzeknop de Art filters selecteert, kan nu veel eenvoudiger bladeren door de filters onder in het beeld. Je krijgt dan steeds het effect van de verschillende filters te zien zodat je ook daar eenvoudig de beste uit kan kiezen.

Vormgeving, bouwkwaliteit en ergonomie

OM D E M10 Mark III EZ M1442EZ horizontal KeyVisualDe Olympus OM-D E-M10 Mark III is een hele compacte camera. Hij is maar net 10 gram zwaarder dan zijn voorganger en met 410 gram nog steeds geen zwaargewicht. Maar pak je hem voor het eerst op, dan voelt hij verrassend stevig en solide aan. De camera is goed gebouwd. Hij is echter niet voorzien van de extra afdichtingen tegen stof en vocht die de E-M5 en E-M1 wel hebben. Het scherm is net als op de Mark II alleen maar kantelbaar. Het is dus niet draaibaar. Dat maakt de camera minder geschikt voor fotografen die willen vloggen of selfies willen maken. Het is wel aanraakgevoelig. Dat is niet alleen handig voor het bedienen van de autofocus, maar ook voor het bladeren door de menu’s. De zoeker is erg mooi, met een resolutie van 2,36 megapixel. Het is nog maar kort geleden dat alleen de topmodellen over deze resolutie beschikten. Voor een camera zo klein als deze OM-D E-M10 Mark III, is het bijna wonderlijk hoeveel knoppen Olympus er op heeft kunnen zetten. Alleen al aan de rechterkant van de bovenkap zitten drie draaiknoppen, een functieknop en de startknop voor de video. Toch voelt het allemaal niet heel vol aan door de goede plaatsing van de knoppen. De grotere grip aan de voorkant en de duidelijke duimsteun aan de achterkant zorgen ervoor dat de camera goed in de hand ligt. De camera is van zichzelf al heel stil en kan natuurlijk ook nog eens fluisterstil worden wanneer je alleen de elektronische sluiter gebruikt. Wat wel jammer is, is dat je de camera niet via USB kan laden. De mogelijkheid om via USB te laden mag nooit een argument zijn om geen acculader mee te leveren, zoals sommige andere merken wel eens hebben gedaan. Maar dit is een camera die heel weinig ruimte in neemt en die heel geschikt is om mee op reis te nemen. Dan wil je niet altijd een losse acculader mee hoeven sjouwen.

Autofocus

OM D E M10 Mark III Feature Face Detection Mood 04

De autofocus van de OM-D E-M10 Mark III is een van de punten die is verbeterd ten opzichte van de Mark II. Vooral het aantal autofocuspunten is toegenomen, van 81 naar 121. De AF-punten bestrijken een groot deel van het beeld en de autofocus is snel en nauwkeurig. De camera is door het ontbreken van fasedetectie wel minder goed in het volgen van snelbewegende onderwerpen dan zijn grote broer, de E-M1. Nu zal je een OM-D E-M10 Mark III waarschijnlijk ook niet kopen om je brood mee te verdienen als sportfotograaf. Voor gewoon dagelijks gebruik is de autofocus heel prettig om mee te werken. Selecteren van een van de vele AF-punten gaat heel gemakkelijk via het aanraakgevoelige scherm.


 Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de OM-D E-M10 Mark III is gelijkwaardig aan die van de Mark II. Daar is niks mee mis. De scherpte van de camera is hoog, ondanks dat hij ‘maar’ 16 megapixel heeft. Wel kan je iets verlies van scherpte hebben wanneer je in jpeg schiet door de soms wat stevige aanpassingen die de Olympus in de jpeg bestanden doet. Dat zie je echter alleen op pixelniveau en wie zo nauwkeurig te werk gaat, doet er sowieso goed aan om in raw te werken. Voor normaal gebruik zien de opnames er juist heel goed uit. Het dynamisch bereik van de sensor is ook prima en biedt redelijk wat ruimte om schaduwen op te halen in de nabewerking. Ook bij hogere ISO-waardes blijft het beeld heel behoorlijk en is de ruis goed onderdrukt. In Auto-ISO is de bovenwaarde bij de Mark III nu zelfs verhoogd van 1600 tot 6400, en dat is wel een goede verandering. Die 1600 ISO op de Mark II was wel wat al te beperkend voor veel gebruikers en de kwaliteit van de Mark III is zelfs op 3200 nog heel goed te noemen. Ja, je gaat dan al wat ruis zien, maar het is niet echt storend. En als je dat wel vindt, kan je het met wat nabewerking nog grotendeels weg krijgen ook.

 1010112 met exif

 1010083 met exif

 

 1010106 met exif

Video

Filmen kan je met de Olympus OM-D E-M10 Mark III nu ook in 4K, 3840×2160 pixels, in 30p, 25p en 24p met 102mbps in H.264. Uiteraard kan dit met gebruik van Olympus befaamde vijfassige beeldstabilisatie en deze beeldstabilisatie kan ook nog worden aangevuld met elektronische stabilisatie. De kwaliteit ziet van de 4K video is best goed en kan biedt veel mogelijkheden. Je kan het direct bekijken op een 4K scherm, maar ook gebruiken als basismateriaal voor een film in full HD. 4K biedt dan de mogelijkheid om in te zoomen of te pannen door het beeld en je kan het ook omzetten naar een full HD beeld met een hele hoge scherpte.

Snel en eenvoudig geavanceerde instellingen gebruiken

OM D E M10 Mark III black Product 002

Boven op de Olympus EM 10 mk3 vind je een knop met naast de traditionele instellingen voor programma-, sluitertijden-, diafragma-voorkeuze en handmatige belichting (PASM) ook een instelling voor diverse geavanceerde instellingen.Als je deze instelling kiest, verschijnt er op het beeldscherm een speciaal menu met diverse geavanceerde mogelijkheden

OM D E M10 Mark III Feature Scene Mode Mood 07


 

Conclusie Olympus OM-D E-M10 mk3 test

Olympus is er bij de OM-D E-M10 Mark III in geslaagd om de camera belangrijk te verbeteren zonder er een nieuwe sensor in te zetten. Dat is knap, omdat de Mark II ook al een hele fijne camera was. De nieuwe OM-D E-M10 Mark III werkt echter nog net een stukje fijner. De camera biedt ontzettend veel mogelijkheden en toch kan je nu heel gemakkelijk met de camera werken, of je nu beginner bent of een gevorderde fotograaf. De snellere autofocus zorgt ervoor dat je ook geen shot meer mist en zelfs doorgewinterde filmers kunnen met de E-M10 Mark III uit de voeten dankzij 4K. De uitgebreide mogelijkheden en goede bediening maken deze Olympus tot een van de beste kleine systeemcamera’s. Voeg daar het fraaie uiterlijk aan toe en je krijgt ook nog eens een van de meest aantrekkelijke.

Vergelijk Olympus OM-D E-M10 mk3met een andere camera:

Of bekijk ons overzicht van alle geteste camera’s, inclusief testresultaten voor RAW en jpg bestanden.

{insertgrid=270}

Voordelen

  • Mooie vormgeving
  • Fijne bediening
  • 4K Video
  • Snelle autofocus
  • Goede beeldstabilisatie
  • Veel creatieve mogelijkheden

Nadelen

  • Niet weersbestendig
  • Scherm alleen kantelbaar
  • Nog steeds “maar” 16 megapixel
  • Niet laden via USB

{insertgrid=341}{insertgrid=342}{insertgrid=343}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in