Test Olympus OM-D E-M1X

0
Horizontal crop from Hand held High Res shot in portrait orientation
Horizontal crop from Hand held High Res shot in portrait orientation

De Olympus OM-D E-M1X lijkt op het eerste gezicht op een E-M1 Mark II met een vast aangebouwde greep.  Die gelijkenis is niet vreemd, want het is natuurlijk een lid van de E-M1 familie. Maar de ‘X’ is een stuk meer dan een Mark II met een extra accu. De autofocus is verbeterd. De weersbestendigheid, die al heel goed was op de eerdere modellen, voldoet nu aan de officiele IPX-1 normering. En het is de eerste camera waarmee je uit de hand high res multishot opnames kan maken.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Olympus OM-D E-M1X:

VOORDELEN

Nadelen

  • High res –multishot opnames uit de hand

    Verbeterde autofocus

    Hoge opnamesnelheid

    Beste beeldstabilisatie voor foto en video

    Goede hybride autofocus

    Goede 4K video

    Dubbele SD-kaartsleuven

    Groot zoekerbeeld

    Bijzonder goed bestand tegen stof en water

  • Voor een M43-camera groot, zwaar en duur

    Resolutie van de zoeker is vrij laag

    Ruis en detail minder goed dan bij beste full frame camera’s

OLYMPUS OM-D E-M1 X: High res uit de hand!

De Olympus OM-D E-M1X is niet de opvolger van de E-M1 Mark II, maar een extra model voor fotografen die net nog even wat meer mogelijkheden in hun camera willen. De Olympus OM-D E-M1X kan je dus zien als een E-M1 Mark II in overdrive. Hij biedt alles wat de Mark II biedt, plus een aantal extra’s. Wie een goed overzicht wil hebben van de mogelijkheden van Mark II, kan hier de test van de Mark II lezen.  Een kort overzicht van de mogelijkheden die beide camera’s delen: een opnamesnelheid van maximaal 60 beelden per seconde in ProCapture, 18 beelden per seconde met de elektronische sluiter en 15 beelden met de mechanische sluiter. Beide hebben dezelfde 20 megapixel sensor met fasedetectie AF

Opname Olympus OMD EM1X

De Olympus OM-D E-M1X bouwt voort op die indrukwekkende specificaties. De 20 megapixel Micro Four Thirds sensor wordt in de E-M1X ondersteund door maar liefst twee TruePic VIII processoren. Dat zorgt voor een betere werking van het AF-systeem. Dat is zowel sneller als nauwkeuriger geworden.  Ook zorgt de extra rekenkracht voor een verbetering van de beeldkwaliteit, met name bij hogere ISO-waardes. De grootste invloed hebben de processoren op de beeldstabilisatie. Die is nu zo goed dat het voor het eerst mogelijk is om uit de hand opnames te maken van 50 megapixel, 2,5x de eigen resolutie van de sensor. Ook het simuleren van opnames met een lange sluitertijd is nu mogelijk met het Live ND-filter. In beide gevallen worden meerdere opnames die direct achter elkaar worden genomen in de camera samengevoegd.

Bouw en bediening

Zet je Olympus OM-D E-M1X naast de E-M1 Mark II en dan zie valt natuurlijk meteen de grote grip op. De grip is net als bij bijvoorbeeld de Canon EOS 1D X en de Nikon D5 een vast onderdeel van de camera. Er passen twee accu’s in en de grip beschikt over een volledige set bedieningselementen. Er zit zelfs een tweede joystick achter op de camera zodat je de camera op exact dezelfde manier kan bedienen, of je hem nu horizontaal of verticaal houdt.

Vrijwel alle knoppen, en dat zijn er dus heel veel op EM1X, zijn programmeerbaar. Je kan de camera dus echt helemaal naar je hand zetten. Het betekent ook dat de EM1X een wat imponerende camera kan zijn als je overstapt van een ander systeem. Het menusysteem is enorm uitgebreid en biedt heel veel keuzes. Gelukkig is er het Super Control Panel, dat direct toegang biedt tot de instellingen die je het meeste nodig hebt.Het betekent ook dat de EM1X een wat imponerende camera kan zijn als je overstapt van een ander systeem. Het menusysteem is enorm uitgebreid en biedt heel veel keuzes. Gelukkig is er het Super Control Panel, dat direct toegang biedt tot de instellingen die je het meeste nodig hebt.

Een bijzondere toevoeging die de camera heeft gekregen is een aparte heat sink. Dat voorkomt oververhitting van de sensor bij snelle opnamereeksen en video. De Olympus OM-D E-M1X is een van de meest robuuste camera’s die we kennen. Olympus heeft al een enorme reputatie op het gebied van weerbestendigheid, maar de E-M1X tilt het weer net een niveau hoger. De camera heeft een IPX-1 rating. Je kan er nog net niet mee onderwater, maar regen, sneeuw of zandstormen doorstaat de E-M1X met gemak.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Olympus OM-D E-M1X komt grotendeels overeen met die van de E-M1 Mark II (link).  Hij heeft namelijk dezelfde 20.4 megapixel sensor. Dat betekent dat de de E-M1X een goed dynamisch bereik heeft, een prima detaillering bij lage ISO-waardes en iets meer ruis heeft bij hogere ISO-waardes dan camera’s met een grotere sensor. Met de Olympus is prima te fotograferen tot ISO 3200 en met wat extra ruisonderdrukking, bij voorkeur in raw, ook wel met ISO 6400. Daarboven zouden we liever niet gaan. 

Olympus OMD EM1X High Res
Dit is een high res opname uit de hand. De foto bovenaan dit artikel is een liggende uitsnede hiervan. Heb je een 4K monitor, dan kan je het beeld op pixelniveau bekijken. Op de foto is wel goed te zien dat bewegende onderwerpen een probleem kunnen zijn met dit soort opnames.

Waar de E-M1X wel duidelijk iets meer biedt dan de Mark II, is in de high res mode. Die werkt namelijk voor het eerst ook uit de hand. Waar je bij alle andere camera’s de high res multishot mode enkel kan gebruiken op een (stevig) statief, is de hand held mogelijkheid op de E-M1X een echte doorbraak. De camera maakt in deze stand 16 opnames die worden samengevoegd tot een 50 megapixel jpg of 80 megapixel raw-bestand. Werkt het? Oordeel zelf. De opname bovenaan dit artikel is een 100% uitsnede. Van een staande jpg opname. En dan nog moest er links en rechts beeld worden weggesneden. De totale grote van de opnames is in deze stand in jpg een indrukwekkende 8160×6120 pixels. Het is een mooie extra mogelijkheid, al moet je zoals bij alle multishotopnames wel opletten met bewegende objecten in beeld. De Olympus kan dat voor een deel wegrekenen, zolang het niet te gek is.

Video

De Olympus OM-D E-M1X is niet alleen een prima camera voor sport- of natuurfotografie, maar ook een goede camera om mee te filmen. De E-M1X kan filmen in Full HD en 4K. Dat laatste kan zowel in UHD (3840×2160 pixels) als in het iets bredere en daardoor ook iets meer filmische DCI formaat (4096×2160 pixels), zowel in 24 als 30 beelden per seconde. Helaas dus geen 60 beelden per seconde in 4K. In Full HD heb je wel de mogelijkheid om slowmotion te maken, tot 120 beelden per seconde. De camera heeft geen crop, ook niet als je in 4K filmt. De beeldhoek die je hebt als je fotografeert, heb je dus ook als je filmt. Dat is prettig en maakt het wisselen van fotografie naar film eenvoudig. De OM-D E-M1X kan gebruik maken van een log profiel en heeft zowel een microfoon- als koptelefooningang. De camera kan video uitsturen via de HDMI poort in 8 bit 4:2:2. De beeldkwaliteit is goed, al is het niet het allerbeste op videogebied. Maar de goede autofocus in video en met name de buitengewone beeldstabilisatie zorgen ervoor dat de E-M1X een prima videocamera is voor de filmer die heel mobiel moet zijn.

Autofocus

Waar Panasonic vasthoudt aan contrastdetectie AF, is Olympus meer en meer fasedetectie gaan toepassen en dat is een goede zaak. Het zorgt ervoor dat de E-M1X de beste autofocus heeft van alle Micro Four Thirds modellen voor sport- en natuurfotografie. De camera heeft 121 cross-type AF scherpstelpunten. De tracking is goed in continue autofocus, maar niet perfect en nog niet op het niveau van de allerbeste full frame camera’s. Soms kan je je onderwerp nog kwijtraken. Dat gebeurt duidelijk veel minder bij onderwerpen die gebruik maken van de Intelligent Subject Tracking AF, autofocus met kunstmatige intelligentie. De E-M1X heeft namelijk algoritmes om treinen, vliegtuigen en auto’s en motoren te kunnen volgen. En dat werkt heel goed. Het zou mooi zijn als Olympus deze techniek snel kan uitbreiden naar meer onderwerpen.

Bijzondere functies

De Olympus OM-D E-M1X zit vol met bijzondere mogelijkheden die je op veel andere camera’s niet zult aantreffen. De meeste zijn al wel bekend van andere Olympus modellen. Daaronder vallen de bijvoorbeeld de bijzondere manier waarop je met de Olympus opnames met lange sluitertijden kan maken. In Live Time zie je het beeld dan langzaam opbouwen en kan je de belichting afbreken als die voldoende is. Ook de al eerder genoemde Pro Capture mogelijkheid vind je alleen bij Olympus. Twee opties zijn uniek voor de E-M1X: hand held high res multishot en Live ND. Bij Live ND simuleert de camera het gebruik van sterke grijs (ND) filters die fotografen gebruiken om lange sluitertijden te krijgen. De E-M1X doet dit door een aantal opnames met korte sluitertijden samen te voegen toe een waarbij juist beweging in beeld zichtbaar wordt. Het is een techniek die bijvoorbeeld heel goed werkt bij stromend water. Met Live ND zie je niet ieder apart golfje en iedere waterdruppel alsof die bevroren zijn, maar lijkt het water juist te stromen en in beweging te zijn.

Nog een hand held high res opname. De OM-D E-M1X heeft geen problemen met het bewegende water.

Ten opzichte van de concurrentie

Kijk je naar de snelheid en de funtionaliteit van de Olympus OM-D E-M1X, dan ligt het voor de hand om de camera te vergelijken met de Canon EOS 1D X en de Nikon D5. De Olympus kan dankzij zijn spiegelloze ontwerp zelfs meer beelden per seconde schieten dan de Canon en de Nikon en de Pro Capture mogelijkheid zorgt ervoor dat je werkelijk geen moment hoeft te missen. Gaat het om robuustheid, dan zit de Olympus zeker op het niveau van de twee topcamera’s van Nikon en Canon. Op twee punten scoort de Olympus net een fractie minder. Het eerste is de focustracking in continue autofocus. Die is goed, maar net iets minder dan bij de andere twee. Het andere punt is de ruis bij hogere ISO-waardes. Dat is natuurlijk niet verbazingwekkend, gezien de kleinere sensormaat. Daar staat wel tegenover dat je met de Olympus voor vergelijkbare beeldhoeken gebruik kan maken van objectieven die de helft van het brandpunt hebben. Voor een opname waarbij je voor de Canon of Nikon een grote, zware 600mm nodig hebt, heb je voor de Olympus maar een 300mm nodig. En die is niet alleen lichter en kleiner maar ook goedkoper en draagbaarder. Datzelfde geldt overigens ook voor de camera zelf. Die is ook zowel goedkoper als lichter dan de Nikon en Canon. De Olympus is dus aantrekkelijk als budget belangrijk is. Maar ook als dat niet het geval is, dan is de Olympus een goede keus als je (veel) apparatuur mee wilt nemen naar moeilijk bereikbare plekken en je niet teveel gewicht wilt meenemen. Bijvoorbeeld omdat je veel met de apparatuur moet lopen of niet teveel in het vliegtuig mee mag nemen.

M43 is een fantastisch formaat voor macro. Bij 1:2 krijg je al evenveel in beeld als bij 1:1 op full frame, de macro-objectieven zijn kleiner en de beeldstabilisatie werkt goed.

Olympus OM-D E-M1X IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de camera X in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test Olympus OM-D E-M1X

De Olympus OM-D E-M1X  is heel veel camera. Letterlijk en figuurlijk.

De Olympus OM-D E-M1 Mark II is al een bijzonder goede camera. De OM-D E-M1X is de camera voor wie de Mark II nog niet genoeg is. Het is een camera voor fotografen met bijzondere wensen. Ben jij zo’n fotograaf, dan vind je de grotere afmetingen geen probleem. Of misschien juist wel een groot pluspunt. De camera ligt geweldig in de hand, de bediening is heel verfijnd en hij doet het altijd en overal, van de Serengeti in de zomer tot Alaska in een winterse sneeuwstorm. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in