Test Olympus OMD E-M5 mk2

0
OMDEM5v2

De Olympus OM-D EM5 is om vele redenen een razend populaire camera. Veel bleef er niet te wensen over aan deze stof- en spatwaterdichte camera met een hoge beeldkwaliteit en ongekend goede beeldstabilisatie in de camera, die tot de introductie van het professionele OM-D E-M1 model ook populair was onder professionals. De ergonomie en de plaatsing van de knoppen kon iets beter, zoals Olympus al demonstreerde met de OM-D E-M10. Een uitklapbaar en kantelbaar beeldscherm, in plaats van louter kantelbaar, zou mooi geweest zijn. Betere videokwaliteit en beeldstabilisatie tijdens video ook.

Voor de meeste fotografen is 16 megapixels meer dan genoeg, maar voor specifieke toepassingen zou je wel eens meer willen hebben. De Olympus OM-D E-M5 mk2 heeft alles in huis om het succes van de EM5 verder uit te bouwen. Want niet alleen is het hele wensenlijstje gehonoreerd, de beeldstabilisatie is nog verbeterd ook.
De OM-D E-M5 Mark II body is vanaf eind februari 2015 verkrijgbaar in zwart en zilver, voor € 1099,-. Een zwarte E-M5 mk2 met bijbehorende Olympus M.ZUIKO ED 12-50 mm 1:3.5-6.3 EZ heeft aan adviesprijs van € 1299,-. Een E-M5 mk2 inclusief de nieuwe stof- en spatwaterdichte Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150 mm 1:4.0-5.6 II, met een voor video belangrijke geruisloze scherpstelmotor, heeft een adviesprijs van € 1499,-.
Tijdens een persevenement in Praag hebben we een eerste indruk gekregen van deze camera. Daarna hebben we een paar weken een testexemplaar gehad en hebben we onze tekst uitgebreid van een preview tot een review.IMD5mk2sampleimage
Olympus OM-D E-M5mk2 + Olympus 12mm f/2 @ f/2.0, 1/10 sec + IS, 400 ISO

Olympus OM-D E-M5 versus OM-D E-M5 mk2

 • Het beeldscherm van de E-M5 is kantelbaar, dat van de E-M5 mk2 heeft een hogere resolutie en is ook uitklapbaar
 • De zoeker van de E-M5 mk2 is groter en heeft een hogere resolutie
 • Beide camera’s hebben een 16 megapixel sensor, maar de OM-D E-M5 mk2 biedt de mogelijkheid om 40 megapixel jpg / 60 megapixel RAW opnames te maken
 • De snelste sluitertijd van de E-M5 mk2 is 1/8000 sec (1/16.000 met elektronische sluiter)
 • De mk2 is voorzien van Wifi en heeft betere video specificaties
 • De beeldstabilisatie van de OM-D E-M5 mk2 is nog beter dan van zijn voorganger en werkt ook tijdens video
 • De meegeleverde losse flitser van de mk2 heeft een neigbare kop

Olympus OM-D E-M5 mk2 versus E-M10

Zowel de OM-D- E-M10 als de OM-D E-M5 mk2 zijn hoogwaardige camera’s met een luxe uitstraling en vele mogelijkheden. Toch onderscheid de Olympus OM-D EM5 mk2, die is bestemd voor amateurs, zich op diverse onderdelen van de goedkopere OM-D E-M10, die is bestemd voor beginnende fotografen.

 • De OM-D E-M10 weegt minder dan 400 gram en is daarmee 70 gram lichter dan de E-M5 mk2 en is ook iets compacter
 • De OM-D E- M5mk2 is extra afgedicht tegen stof en spatwater, de E-M10 niet
 • De OM-D E M5 mk2 heeft een groter zoekerbeeld (0,7x vs 0,55x)
 • Beide camera’s hebben een 16 megapixel sensor, maar de OM-D E-M5 mk2 biedt de mogelijkheid om 40 megapixel jpg / 60 megapixel RAW opnames te maken
 • De OM-D E-M5 mk2 is sneller: Snelste sluitertijd (1/16.000 vs 1/4.000) en maximaale aantal beelden per seconde (10 vs 8)
 • De E-M5 mk2 heeft betere video specs (1080p @ 60bps (vs 30 bps), ook video in 24 bps mogelijk)

Olympus OM-D E-M5 mk2:
Bouwkwaliteit, concurrenten & Features

Praktijkopname
Olympus OM-D E-M5mk2 + Olympus 75mm f/1.8 @ f/1.8, 1/25 sec + IS, 400 ISO

Olympus OM-D E-M5 mk2 versus een spiegelreflex camera

De Olympus OM-D E-M5 mk2 is wat specificaties betreft vergelijkbaar met een high end spiegelreflexcamera met twee instelwielen voor diafragma en sluitertijd, zoals de Canon 760D. In vele opzichten zijn er qua gebruiksmogelijkheden overeenkomsten. Vanaf een afstand lijken het beide spiegelreflexcamera’s, al is een spiegelloze systeemcamera zoals de OM-D E-M5 mk2 compacter en lichter. Beide camera’s bieden een hoge beeldkwaliteit. Toch zijn er wel degelijk verschillen.

 • De Canon spiegelreflex is duidelijk groter en 10% zwaarder
 • De elektronische zoeker van de E-M5 mk2 is groter en heeft meer mogelijkheden dan de optische zoeker van de Canon 760D.
 • Canon 760D heeft 19 AF punten, de Olympus OM-D E-M5 mk2 heeft er 81
 • Een deelvergroting in de zoeker van de Olympus en focus-peaking zijn voor video twee belangrijke pluspunten van de E-M5 mk2 ten opzichte van een spiegelreflex
 • Dankzij de elektronische sluiter biedt de Olympus de mogelijkheid om te fotograferen in absolute stilte. Met een spiegelreflex camera is dat niet mogelijk.
 • De kortst mogelijke sluitertijd van de Olympus (1/16.000 bij gebruik van de elektronische sluiter en 1/8000 bij de mechanische sluiter) korter dan de kortste sluitertijd van de Canon760D (1/4000).

Vormgeving, bouwkwaliteit en ergonomie

Deze camera is compact, licht en tegelijkertijd hoogwaardig afgewerkt. De Olympus OM-D E-M5 mk2 body is net als zijn voorganger stof en spatwaterdicht. Ook wordt de werking van de camera bij vrieskou gegarandeerd en dat doen de meeste andere camerafabrikanten niet. De camera ligt goed in de hand en alle knoppen zijn goed te bedienen. Ten opzichte van de OM-D E-M5, waar de terugspeelknop bijvoorbeeld klein en moeilijk bereikbaar was, is de ergonomie van de mk2 nog beter.Front

Beeldscherm en zoeker

Ten opzichte van zijn voorganger, die alleen een kantelbaar beeldscherm had, is op de OM-D E-M5 mk2 het beeldscherm nu ook uitklapbaar. Maar ook de resolutie van het beeldscherm is hoger dan van zijn voorganger. De elektronische zoeker heeft dezelfde specificaties als het topmodel van Olympus: met een zoeker vergroting van 0,7 heb je eenzelfde grote zoeker als een professionele spiegelreflex. Bij weinig licht is een elektronische zoeker zelfs helderder dan een optische zoeker. Bij handmatig scherpstellen voor nachtopnames of kaarslichtopnames is een elektronische zoeker, waar je bovendien de beschikking hebt over focus-peaking en op het onderwerp kan inzoomen om de scherpte te controleren, een verademing in vergelijking met een optische zoeker.Achterkant

40 megapixel opnames

De Olympus OM-D E-M5 mk2 is voorzien van dezelfde 16 megapixel sensor als zijn voorganger. Die levert een hoog dynamisch bereik en een mooie kleurweergave. Olympus tovert nu 40 megapixel opnames uit een 16 megapixel sensor!

OMDportret
Olympus OM-D E-M5mk2 + Olympus 75mm f/2.0 @ f/1.8, 1/40 sec + IS, 400 ISO

Hoge resolutie en beeldkwaliteit

HiRezzMet de sensor die we kennen uit de Olympus OM-D E-M5  is ook wat resolutie betreft niks mis. De resolutie is als je een goed objectief gebruikt voor verreweg de meeste gebruikers meer dan genoeg om een mooie vergroting mee te maken. Maar als je een reclamefoto wil maken voor een billboard, dan is een hogere resolutie van harte welkom. Olympus past hier een truc toe, die is gebaseerd op eenzelfde principe als de superesolutie van de Pho-Acute software, of de Hasselblad 5D 200C Multishot. Olympus gebruikt de beeldstabilisatie om de sensor een halve pixel te verplaatsen tijdens het maken van een serie opnames. Werken vanaf statief is voor de hoge resolutie opnames dus noodzakelijk. Deze serie opnames wordt vervolgens samengevoegd tot 1 opname met 40 megapixels (jpg) of 63 megapixels (RAW). Zeer snel achter elkaar – je merkt het bijna niet eens als je een korte sluitertijd hebt – maakt de camera 8 opnames achter elkaar. Binnen een paar seconden zijn die gecombineerd tot een hoge resolutie jpg opname van 40 megapixels.  Het resultaat is zichtbaar beter dan wat je met de PhotoAcute software kan bereiken. Dat is goed te begrijpen, want bij Olympus is de verplaatsing van de sensor tussen de verschillende opnames zeer nauwkeurig. Op dit moment is er nog geen software van Adobe of Olympus waar de RAW opnames van de Olympus OM-D E-M5 mk2 geopend kunnen worden. Met third party software lukte het wel. Vergelijken we de resolutie van het 63 megapixel bestand na verscherping met het 40 megapixel jpg bestand, dan overheerst vooralsnog de bewondering voor de hoge kwaliteit van de 40 megapixel jpg opnames. Jammer dat deze techniek alleen bruikbaar is voor stilstaande onderwerpen, want het ziet er echt goed uit. Hier gaan we verder op in tijdens onze test40vs16example2700

Video en meer…..

De ingebouwde beeldstabilisatie en de unieke hoge resolutie opname modus zijn niet de enige innovaties waarmee de Olympus OM-D E-M5 mk2 zich onderscheid van andere camera’s……….Livecomposite

Live Composite

Wil je een aantrekkelijke foto maken van vuurwerk, dan combineer je meerdere opnames tot 1 opname. Dat kan in Photoshop, maar op een Olympus camera kan dat al in de camera. Je stelt een voor Livecomposite mode gewenste sluitertijd in, kiest daarna diafragma en ISO waarde in en selecteert als sluitertijd de Live Composite Mode (na de Bulb mode). Op je beeldscherm zie je het samengestelde beeld ontstaan. Iedere keer als de camera een nieuwe opname maakt, wordt het beeld ververst. Zodra je tevreden bent met het resultaat, dan stop je de LiveComposite mode. Dit is een unieke toepassing, die je alleen op Olympus camera’s vind. Niet alleen voor het fotograferen van vuurwerk kan je de LiveComopiste mode gebruiken, maar ook voor Lightpainting (zoals in bovenstaand voorbeeld) of het vastleggen van star trails.

Video

Tot de komst van de Olympus OM-D E-M5 mk2 leek het alsof video een lagere prioriteit had bij Olympus. Het aantal mogelijkheden dat je had voor video op een Olympus OM-D was beperkt. Dat was jammer, OM-Dat de ingebouwde beeldstabilisatie voor video een perfecte combinatie is met de compacte afmetingen en het lage gewicht van een OM-D camera. Met de Olympus OM-D E-M5 mk2 kan je hoge kwaliteit full-HD video opnames maken. Dankzij de ingebouwde beeldstabilisatie kan je uit de hand opnames maken, die anders alleen mogelijk zouden zijn met gyrogestabiliseerde systemen.

Verbeterde beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie van Olympus is ingebouwd in de camera (IBIS: In Body Image Stabilisation), waardoor de beeldstabilisatie bruikbaar is met lenzen van alle merken. Bovendie bleek uit onze eerdere testen dat de Olympus beeldstabilisatie erg effectief is. De beeldstabilisatie van de OM-D E-M5 mk2 is volgens Olympus verbeterd ten opzichte van eerdere Olympus camera’s en is ook te gebruiken tijdens het maken van video-opnames. Tijdens de persbijeenkomst hebben we dat uit kunnen proberen. Het werkt verbluffend goed. Met de camera in de hand, zonder een rig of een externe stabilisator, maak je trillingsvrije opnames. De beeldstabilisatie bij fotograferen zullen we testen zodra we een testexemplaar van deze camera hebben.{vimeo}122629573{/vimeo}

Electronische sluiter: 1/16.000 en volledig stil!

Ook de toevoeging van een electronische sluiter breidt de creatieve mogelijkheden van Olympus fotografen verder uit. Ten eerste krijg je daardoor de beschikking over een kortste sluitertijd van 1/16.000 (vs 1/8.000 met de “gewone” sluiter), waardoor je beweging verder kan bevriezen en in situaties met veel licht de scherptediepte kan beperken. Ten tweede kan je de Olympus OM-D E-M5 zi instellen dat de camera geen enkel geluid maakt als je de electronische sluiter gebruikt. Een welkome aanvulling voor wie onopgemerkt zijn werk wil doen bij intieme gebeurtenissen, zoals bruiloften, huiskamerconcerten of familiebijeenkomsten. Een enorm groot pluspunt in vergelijking met een spiegelreflexcamera.

Conclusie Olympus OM-D E-M5 mk2 preview

OMDEM5mk2Portrait
Olympus OM-D E-M5 mk2 + Olympus 75mm f/1.8 @ f/1.8, 1/25 sec + IS, 400 ISO

 

Voordelen

 • Hoge beeldkwaliteit, helemaal de 40 megapixel opnames
 • Beste Olympus video camera
 • Hetzelfde grote zoekerbeeld als een SLR met volformaat sensor
 • Perfecte beeldstabilisatie, ook bij video
 • Electronische sluiter met volledig stille modus en 1/16.000 sluitertijd
 • Uitklapbaar beeldscherm

Nadelen

 • Hoge resolutie opnames alleen vanaf statief en van niet-bewegende onderwerpen

Zelfs na 1 dag gebruik van de Olympus OM-D E-M5 mk2 is al duidelijk dat deze camera duidelijk beter is dan zijn voorganger. En dat is een knappe prestatie, want de Olympus OM-D E-M5 is een erg goede camera. Het grotere zoekerbeeld, duidelijk betere video inclusief beeldstabilisatie en de mogelijkheid om 40 megapixel opnames te maken, zijn aantrekkelijke aanwinsten. OM-Dat de mk2 is voorzien van dezelfde sensor als zijn voorganger, gaan we er vanuit dat de beeldkwaliteit van de OM-D E-M5 mk2, als je geen 40 megapixel opnames maakt, op hetzelfde niveau zal liggen als van de originele OM-D E-M5. Maar daar komen we nog op terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in