De volgende stap: Olympus PEN E-PL9
Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.
De PEN camera’s van Olympus zijn heel compact en licht. Het zijn ook stijlvolle camera’s waarmee je gerust gezien mag worden. Op de PEN-F na beschikken de PEN modellen niet over een zoeker. Het zijn dus camera’s waarbij je volledig gebruik maakt van het scherm achterop, zoals je ook een smartphone gebruikt. De PEN-modellen zijn eigenlijk de logische volgende stap voor fotografen die op zoek zijn naar meer mogelijkheden en een betere beeldkwaliteit dan hun smartphone biedt. De Micro Four Thirds sensor van de PEN-modellen is een van de kleinere sensoren in systeemcamera’s, maar hij is een aantal malen groter dan de beste sensoren in smartphones. Dat zorgt voor een beter dynamisch bereik en veel betere prestaties bij weinig licht. Met de PEN-EPL9 krijg je ook keus uit meer dan 20 M.Zuiko objectieven. Van fisheye tot extreem tele en van macro tot heel lichtsterk, je vindt het allemaal bij Olympus. En een groot aantal van die objectieven zijn heel compact. Een setje met de PEN-EPL9 en een aantal objectieven kan je gemakkelijk over twee jaszakken verspreiden. Je hoeft er niet eens een tas voor mee te nemen, als je dat niet wilt.
Olympus PEN E-PL9 VERSUS E-PL8
De PEN-EPL9 is de logischerwijs de opvolger van de EPL8. Ten opzichte van de EPL8 heeft de EPL9 een aantal extra mogelijkheden gekregen, zonder dat de body veel groter of zwaarder is geworden. Hij heeft er in de hoogte en de diepte een millimeter bij gekregen en twee millimeter in de lengte en het gewicht is met een goede 20 gram toegenomen tot een 380gram. Daarvoor krijg je nu de mogelijkheid om te filmen in 4K en een ingebouwde flitser. Die ingebouwde flitser zit naast de hotshoe. Wil je een grotere opzetflitser of andere accessoires op de hotshoe zetten, dan kan dat nog steeds. De EPL9 kan nu ook via Bluetooth een verbinding onderhouden met een smartphone of tablet, zelfs als de camera uitstaat. Hierdoor kan je heel snel en makkelijk foto’s overzetten om te bewerken of te delen.
https://web.archive.org/web/20200624184608/https://www.youtube.com/watch?v=yP64sleyqns
Olympus PEN E-PL9 versus concurrenten
De Olympus PEN E-PL9 heeft in Micro Four Thirds concurrentie van de Panasonic GX9. Deze heeft een iets nieuwere sensor met 20 megapixel en een zoeker die kan worden opgeklapt. De GX9 is echter geen camera die je voor selfies kan gebruiken, omdat het scherm niet kan worden omgeklapt. Kijken we naar APS-C camera’s waar dit wel mee kan, dan kom je uit bij de Fuji X-A5 en de Canon EOS M50. Die laatste hebben we recent getest. De M50 heeft een 24 megapixel APS-C sensor met Dual Pixel AF die goed werkt met video en het scherm is draai- en kantelbaar. Voor vloggen is de M50 een betere camera dan de E-PL9. Qua styling zijn ze onvergelijkbaar. De EOS M50 lijkt veel meer op een klassieke spiegelreflex en mist de uitstraling van de E-PL9. Een ander belangrijk punt om te overwegen is de lenskeuze. Voor de EOS M50 is maar een beperkt aantal EF-M objectieven te koop en er zitten weinig objectieven bij waarmee je die extra 8 megapixels ook te zien krijgt in je opnames. Wie dat wil, zal al snel naar veel grotere, zwaardere en duurdere EF of EF-S objectieven moeten gaan en die met een adapter moeten gebruiken. Voor de PEN E-PL9 zijn juist heel veel compacte en goede objectieven verkrijgbaar waarmee je het maximale aan beeldkwaliteit realiseert.
Olympus PEN E-PL9 Body
De Olympus PEN E-PL9 lijkt bijna sprekend op zijn voorganger, de E-PL8, en dat is geen slechte zaak. De E-PL9 is een mooie camera met een retro uiterlijk. Hij is naast het gebruikelijke zwart ook in wit, bruin en blauw verkrijgbaar. En zeker in kleur ziet hij er extra bijzonder uit. Een mooie camera om bij een modieus pak te dragen. De camera heeft een 16 megapixel sensor en ingebouwde beeldstabilisatie. De vormgeving is ten opzichte van de E-PL8 nog verder verfijnd. De grip is nu heel mooi geïntegreerd in het ontwerp.
beeldscherm en zoeker
De Olympus PEN E-PL9 beschikt niet over een zoeker, maar heeft wel een scherm dat 180 graden omlaag kan worden geklapt. Als je dat doet, dan staat het scherm naar beneden, met de beeldkant naar voren. Je kan dan zien wat je in beeld krijgt als je zelf voor de camera staat. Je kan met deze camera dus prima vloggen. Het enige nadeel is dat je het scherm moeilijk kan zien als je de camera op een statief of een selfiestick schroeft. Het scherm heeft een resolutie van 1.040.000 beeldpunten. Doordat de camera geen zoeker heeft, zijn de afmetingen behoorlijk met 3 inch ofwel 7,6 centimeter. Het scherm is aanraakgevoelig en kan gebruikt worden om het autofocusveld te verleggen.
Menu en Bediening
In de bediening is niet veel veranderd ten opzichte van de E-PL8. De E-PL9 heeft min of meer dezelfde knoppen op dezelfde plaatsen. Op de bovenzijde zit een grote draaiknop voor de keuze van de opnamestand en een draaiknop waarmee je het diafragma of de sluitertijd kan bedienen. Een kleine drukknop daarnaast is voor het aan- en uitzetten van de camera. Een blauw lampje gaat branden als de camera aanstaat. De menu’s zijn typisch Olympus, een verticale lijst met tabs aan de linkerkant en heel veel mogelijkheden om de camera naar je hand te zetten. Verder is er een quick menu dat je op kan roepen en dat in je beeld aan de rechterkant verschijnt voor het instellen van zaken als autofocus, witbalans, ISO en opnamesnelheid. En zet je de camera bijvoorbeeld op filmen, dan krijg je op dat moment de keus om te schieten in HD, 4K of high speed.
Beeldkwaliteit
De 16 megapixel Micro Four Thirds sensor gaat al een tijdje mee. De processor is wel van de nieuwste generatie. Die combinatie levert een beeldkwaliteit op die nog steeds prima is. Opnames met deze sensor zijn heel mooi gedetailleerd, zeker bij de lagere ISO waardes. Natuurlijk kan het nog iets fraaier, met de 20 megapixel sensoren van de PEN-F en de OM-D E-M1 Mark II, maar voor de gemiddelde consument is 16 megapixel meer dan voldoende. Natuurlijk zouden APS-C modellen met 24 megapixel sterk in het voordeel moeten zijn, maar het Micro Four Thirds systeem heeft een grote troef achter de hand en dat is dat zelfs de eenvoudigste objectieven goed presteren, vrijwel zonder uitzondering tot in de hoeken en over het hele zoombereik. En dat draagt meer bij aan een goede beeldkwaliteit dan een paar megapixel meer of minder. Kom je van een compactcamera of een smartphone dan zal je overigens een wel een grote toename aan kwaliteit zien.
Dynamisch bereik
De Micro Four Thirds camera’s van Olympus hebben altijd al een goed dynamisch bereik gehad en dat van de E-PL9 is daar geen uitzondering op. Het dynamisch bereik is niet zo groot als dat van de allerbeste APS-C camera’s, maar dat is geen verrassing. Wat eerder opvalt is dat er weinig tot geen verschil is met gemiddelde APS-C camera’s. En dat is goed nieuws voor de E-PL9. Je hebt dus niet perse een grotere sensor nodig om te profiteren van een goed dynamisch bereik.
Ruis
De Olympus PEN E-PL9 heeft een Micro Four Thirds sensor. Die is een stukje kleiner dan de APS-C sensoren die een aantal concurrenten hebben. Omdat de E-PL9 ook iets minder pixels heeft, is er op pixelniveau niet direct veel verschil in ruis te zien. Op de laagste ISO-waardes is het beeld uitstekend en zelfs tot ISO 1600 zal je geen verschil met de concurrentie zien. ISO 3200 is ook nog goed bruikbaar, al zie je dan natuurlijk al wel ruis. Daarboven neemt de ruis snel toe en zijn camera’s met een APS-C in het voordeel, al is het verschil niet heel groot. In jpeg is de standaard ruisreductie wel wat aan de stevige kant. Het haalt de ruis effectief weg, maar dat gaat ook wat ten koste van de details. Gelukkig kan je de ruisreductie ook wat minder stevig laten werken, of helemaal uitzetten. En in raw kan je de balans tussen ruisonderdrukking en scherpte natuurlijk helemaal zelf naar je hand zetten.
Video
Een van de nieuwe mogelijkheden van de PEN E-PL9 is 4K video in 24P, 25P en 30P. De kwaliteit ervan is uitstekend. Naast 4K video kan je natuurlijk ook gewoon in full HD schieten in dezelfde snelheden. Wil je sneller, dan kan dat in HD, 720×1280 in 120 beelden per seconde. De E-PL9 speelt de films dan vanzelf vertraagd af. Uiteraard neemt de camera dan geen geluid op.
https://vimeo.com/307667208
beeldstabilisatie
De PEN E-PL9 beschikt net als alle andere Olympus modellen over ingebouwde beeldstabilisatie. De stabilisatie van de E-PL9 is drie-assig, waar die van de duurdere modellen vijfassig is. Die twee assen maken wel wat verschil, maar in de dagelijkse praktijk werkt de beeldstabilisatie van de E-PL9 prima en kan je gemakkelijk met behoorlijk lange sluitertijden uit de hand werken. Dankzij die ingebouwde beeldstabilisatie is ieder objectief dat je op de E-PL9 gebruikt gestabiliseerd, zelfs als je oudere objectieven met een adapter op de camera zet.
autofocus
De Olympus PEN E-PL9 heeft ten opzichte van de E-PL8 meer autofocusvelden, maar liefst 121. De velden bestrijken een groter gebied dan bij de E-PL8, wat je meer creatieve mogelijkheden geeft. De autofocus werkt snel en nauwkeurig, tenminste, zolang je S-AF gebruikt. In C-AF heeft de autofocus het iets moeilijker om bewegende onderwerpen te volgen. De E-PL9 haalt een hoogste opnamesnelheid van maar liefst 8,6 beelden per seconde, maar dat maakt van de E-PL9 nog geen sportcamera. Ook in video heeft de AF soms wat moeite om bewegende onderwerpen perfect te volgen.
bijzondere mogelijkheden
De PEN-EPL9 is de logischerwijs de opvolger van de EPL8. Ten opzichte van de EPL8 heeft de EPL9 een aantal extra mogelijkheden gekregen, zonder dat de body veel groter of zwaarder is geworden. Hij heeft er in de hoogte en de diepte een millimeter bij gekregen en twee millimeter in de lengte en het gewicht is met een goede 20 gram toegenomen tot een 380gram. Daarvoor krijg je nu de mogelijkheid om te filmen in 4K en een ingebouwde flitser. Die ingebouwde flitser zit naast de hotshoe. Wil je een grotere opzetflitser of andere accessoires op de hotshoe zetten, dan kan dat nog steeds. De EPL9 kan nu ook via Bluetooth een verbinding onderhouden met een smartphone of tablet, zelfs als de camera uitstaat. Hierdoor kan je heel snel en makkelijk foto’s overzetten om te bewerken of te delen. De gratis app van Olympus, Ol.share, biedt niet alleen de mogelijkheid om de camera op afstand te bedienen, maar heeft nu ook ‘How-to’filmpjes zodat je kunt leren hoe je het beste uit je camera kan halen. De bekende Art-filters van Olympus zijn op de EPL9 uitgebreid tot 16, zodat je opnames in de camera al heel gemakkelijk een bepaalde uitstraling kan geven. De geavanceerde functies zoals Live Composite zitten op de EPL9 nu niet langer ‘ergens’ in het menu, maar zijn nu direct toegankelijk in de Advanced Photo modus. Lightpainten, HDR, Multi Exposure en Focus Bracketing kan je nu snel kiezen door op het scherm het juiste icoon te kiezen. Aan de Advanced Photo mogelijkheden is nu Sweep Panorama toegevoegd, voor het vastleggen van weidse landschappen of hele grote onderwerpen.
Conclusie Olympus PEN E-PL9 test
Voordelen
- Stijlvol uiterlijk
- Licht en compact
- 4K en highspeed video
- goede beeldstabilisatie
- touchscreen
- handige pancake zoom
Nadelen
- vloggen met de camera op een statief is lastig
- C-AF in video zou beter kunnen
- 16 megapixel is beduidend minder dan APS-C concurrentie
- ingebouwde beeldstabilisatie is maar drie-assig