Test Panasonic 12-32mm (m43)

0
Het Panasonic 12-32 mm objectief is een superlicht en spectaculair compacte lens met Micro Four Thirds (MFT) vatting. In kleinbeeld-equivalent (mm @ FF) is het bereik 24-64 mm, een standaardzoom met echte groothoek dus. En dat is bijzonder. Groothoekzoomlenzen met deze vatting zijn er nog niet zo veel en de compacte afmetingen maken het objectief extra aantrekkelijk. Daarom is dit een welkome aanvulling op het MFT-aanbod.
De lichtsterkte komt overeen met de eerder uitgebrachte 14-42 mm kitlenzen van Panasonic. De grootste lensopening is f/3,5 in de groothoek- en f/5,6 in de telepositie. Met deze lens wordt een spiegelloze systeemcamera bijna een compactcamera, zo klein is dit objectief. Kan zo’n klein objectief net zo goed zijn als een standaardzoom?

H FS12032k front slant

PanasonicGM1zoomlens

Panasonic LUMIX G VARIO 12-32 mm f3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S. @ Panasonic GM1

 groothoek-voor-web
tele-voor-web

Groothoekzooms voor Micro 4/3 zijn nog relatief schaars. Deze lens vult dat gat goed op, al is het zoombereik voor sommigen misschien wat beperkt (2,6 x). De foto’s hierboven zijn met de maximale groothoekstand en de maximale telestand gemaakt.

De Micro Four Thirds (MFT) standaard is een doorontwikkeling van de oorspronkelijk door Olympus voor spiegelreflexen ontworpen Four Thirds vatting; het verschil zit ‘m in de afstand tussen sensor en bajonet (“registerafstand”). Die is bij de de Micro versie (voor spiegelloze bodies) veel kleiner dan voor de oorspronkelijke Four Thirds objectieven die werden gebruikt op een spiegelreflexcamera. Micro Four Thirds lenzen passen daarom niet op Four Thirds bodies, maar andersom (met een adapter) wèl. Mooi is dat het MFT-systeem zich intussen ontpopt heeft tot een echte wereldstandaard. Zoiets komt de consument alleen maar ten goede.

Beeldstabilisatie

Het objectief is voorzien van de nogal pretentieuze benaming “mega OIS” op de voorzijde, wat aangeeft dat de Panasonic 12-32mm is voorzien van ingebouwde beeldstabilisatie. Gezien de compacte afmetingen van dit objectief, is het een knappe prestatie van Panasonic dat dit objectief van beeldstabilisatie is voorzien. We hebben de beeldstabilisatie getest bij de langste brandpuntsafstand. Het eerste dat opvalt, is dat een opname zonder beeldstabilisatie bij een sluitertijd van 1/50 seconde al profijt heeft van beeldstabilisatie. Door het ontbreken van een zoeker houd je de camera met min of meer gestrekte armen voor je uit, wat een minder stabiele situatie is dan wanneer je fotografeert met een camera met een zoeker, waarbij je ellebogen steunen op je lichaam. Een opname gemaakt bij een sluitertijd van 1/50 zonder beeldstabilisatie is even scherp als een opname gemaakt met een sluitertijd van 1/6 seconde met beeldstabilisatie. Dat is een winst van 3 stops.
Op het objectief zelf is geen plaats voor een schakelaar. Met de Panasonic GM1 body die wij gebruikten bij deze test, kun je de beeldstabilisatie via het menu uitschakelen.

beeldstabilisatie Panasonic 12-32 mm

Bouw

Het meest opvallend zijn de afmetingen (slechts 28 mm diep) en het gewicht (70 g). De filtermaat is 37 mm. De Panasonic 12-32mm is zelfs compacter dan de Panasonic 20 mm f/1.7 pancake lens.
Voor gebruik moet de lens eerst uitgeklapt worden. Het objectief wordt dan maximaal 48 mm lang. Je kan pas een opname maken nadat de lens is uitgeklapt. De bajonet is van metaal; de tubus van ons zilveren exemplaar oogt metallic, maar is van kunststof. Daar is overigens niets mis mee. Er zijn elf elektronische contacten voor de communicatie met de body.

De lens heeft maar één ring, namelijk die voor de brandpuntsafstand; er is geen diafragmaring, geen afstandsring en ook geen andere knoppen of schakelaars. Eenvoudiger kan het niet.

{insertgrid ID = 288}

Autofocus

De autofocus is, mede dankzij de Panasonic GM-1 camera, sneller dan de autofocus van veel spiegelreflexcamera’s. In onze laboratoriumtest, waarbij we de testcamera laten scherpstellen van 8 m tot 60 cm, was de scherpstelvertraging zeer gering, ongeveer 1/10  seconde, reproduceerbaar zeer nauwkeurig en bovendien volstrekt geruisloos. Je merkt eigenlijk niet dat je scherpstelt (en zo hoort het ook).

De kortste instelafstand is ongeveer 10 cm in de groothoek- en 20 cm in de telestand. In het laatste geval heb je een beeldveld van ongeveer 14 cm. Een makrolens is dit dus zeker niet.

De lens heeft geen afstandsring; op de Panasonic GM1 kun je handmatig scherpstellen middels de instelschijf op de body. Voor de doelgroep, gebruikers die nu nog een compact camera bezitten, is dat geen probleem. Ben je een grotere micro-43 camera of een spiegelreflexcamera gewend, dan is dit even wennen.

 kardinaalsmuts-voor-web

Scherpte

 

De scherpte (resolutie) van de lens doet niet onder voor de grotere 14-42 mm micro-43 of 18-55mm APS-C kitlenzen die we tot op heden hebben getest. Met name de scherpte in het centrum is hoog bij alle lensopeningen. De hoeken zijn wel minder scherp dan het centrum. Toch komt zelfs dan de resolutie niet onder de 1000 lijnen per beeldhoogte en dat maakt dat zelfs de scherpte in de hoeken voor veel fotografen voldoende is. Daarbij wordt de scherpte in JPEG zelfs nogal wat opgekrikt.

De praktijkopnames bevestigen de meetresultaten. Voor de meest kritische gebruikers is de scherpte in de hoeken wellicht niet voldoende. Voor de doelgroep is er geen probleem, want je kunt van de opnames beslist goede A3 afdrukken maken.

Resolutie
1600iso

Panasonic LUMIX G VARIO 12-32 mm f3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S. @ 12mm, 1600 ISO, f/3.5, 1/4 sec

De 12 mm brandpuntsfastand lomt qua beeldhoek overeen met een 24 mm groothoekobjectief op een camera met een volformaat sensor. Die beeldhoek is echt spectaculairder dan de uiterste groothoek van een standraad kitlens.

Lichtafval

Vaak komen we bij het testen van standaard of groothoekzoopmlenzen duidelijke zichtbare lichtafval tegen. Maar deze keer niet. Lichtafval wordt door Panasonic al in de camera gecorrigeerd, zowel in jpg als RAW bestanden. En dat zie je terug in de praktijkopnames: de lichtafval (vignettering) is gering. Alleen in de groothoekstand bij volle opening is er iets van te merken, bij één stop diafragmeren is dat al verdwenen. Vignet

Vervorming

Vervorming wordt door Panasonic al in de camera gecorrigeerd, zowel in jpg als RAW bestanden. Vervorming zie je in jpg bestanden en RAW bestanden die je opent in Lightroom, Photoshop of Silkypix alleen in de uiterste groothoekstand. Dat is een hele goede prestatie.
Eventuele storende vervorming bij 24 mm zal je handmatig moeten corrigeren, want er zijn geen satnadaard lenscorrectieprofielen in Lightroom of Photoshop (omdat vervorming al in de camera wordt gecorrigeerd)..
Distort

Bokeh

Bokeh is de ‘kwaliteit van de onscherpte’. Idealiter worden puntvormige lichtbronnen buiten het scherpstelvlak afgebeeld als effen, naar buiten toe zacht weglopende vlekken zonder hoekige rand. Bij deze lens is het laatste goed gelukt en het eerste maar gedeeltelijk, zoals je hiernaast kunt zien. Er zijn wat waarneembare ringen aan de buitenrand. Qua bokeh is dot objectief even goed als ander kitlenzen voor micro-43 of APS-C camera’s. bokeh

Overstraling

De lens is bij fel tegenlicht niet vrij van overstraling (flare). Hoewel de omstandigheden bij de opname rechts wellicht wat extreem waren, is er ook bij minder sterke lichtbronnen sprake van overstraling (vlekken, strepen en kometen) in beeld. Ook bij nachtopnames zal je nevenbeelden als gevolg van overstraling tegenkomen. Een zonnekap wordt niet meegeleverd.

flare

Chromatische aberratie

Ook chromatische aberratie wordt door Panasonic al in de camera gecorrigeerd, zowel in jpg als RAW bestanden. Zowel in het lab als in de praktijkopnames hebben we nauwelijks chromatische aberratie kunnen meten of zien.

CA
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Panasonic LUMIX G VARIO 12-32mm / F3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S. test

H FS12032k front slantv2

IvosChoice2014horizontal

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop, Lightroom of SilkyPix voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

Nadelen

  • zeer compact, licht en toch degelijk gebouwd
  • aantrekkelijk zoombereik: met name 24mm brandpuntsafstand
  • goede beeldkwaliteit: hoge centrumscherpte, nauwelijks chromatische aberratie of lichtafval en weinig vervorming
  • ingebouwde beeldstabilisatie
  • alle instellingen via de camerabody, simpeler kan het niet
  • resolutie in de hoeken kan beter
  • vervorming in uiterste telestand
  • soms last van overstraling
  • geen makro-mogelijkheden
  • niet echt een koopje

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

De Panasonic 12-32mm laat zien dat groot niet altijd beter hoeft te zijn als het om beeldkwaliteit gaat. Dit objectief biedt dezelfde beeldkwaliteit als de 14-42 mm micro-43 kitlenzen of de 18-55mm kitlenzen voor APS-C camera’s. Toch is het ‘unique selling point’ van de Panasonic 12-32mm de compacte afmetingen en het lage gewicht. Wil je een nòg compactere set, dan zou je een zg. ‘pancake’ (14 mm) lens kunnen overwegen, maar dan heb je uiteraard geen zoommogelijkheid. Wij testten de Panasonic 12-32mm op de Panasonic GM1: de meest compacte Panasonic systeemcamera.  In die combinatie heb je een setje dat nog in een flinke broekzak te vervoeren is. Ook met de Panasonic GX7 vormt dit objectief een aantrekkelijke combinatie.
Uiteraard past deze 12-32 ook op andere merken die de MFT bajonet gebruiken. In sommige aspecten doet de lens het uitstekend (geen CA, weinig vervorming en lichtafval) maar de resolutie in de hoeken blijft, zoals bij vrijwel alle kitlenzen, wat achter. Dat zie je ook bij de praktijkopnames. De lens lijkt ons zeer geschikt voor gebruikers die zoeken naar een supercompacte en superlichte zoomlens. De winkelprijs voor een 12-32mm zonder camera (ca. 350 Euro bij de grote webwinkels) is redelijk, zeker omdat de beeldhoek van een 24 mm groothoek (omgerekend naar volformaat) een veel aantrekkelijker perspectief oplevert dan een standaard kitlens. Voor minder dan 700 euro koop je een Panasonic GM1, inclusief de Panasonic 12-32mm. Dat is in onze ogen een aantrekkelijker aanbod.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in