Test Panasonic 14-42 mm/3.5-5.6 ASPH MEGA OIS LUMIX G VARIO (m43)

0
productfotoPanasonic-14-42-front

productfotoPanasonic-14-42-front

De Panasonic 14-42  mm kitlens is in maart 2010 op de markt gekomen als opvolger van het Panasonic 14-45 objectief. De Panasonic 14-42 wordt voornamelijk verkocht als kitlens bij een Panasonic camerabody. Een groot verschil met de Panasonic 14-45 is dat de beeldstabilisatie van de Panasonic 14-42 softwarematig wordt ingesteld, in plaats van met een knop op de lens, zoals bij de Panasonic 14-45. Ten opzichte van de Olympus 14-42 mm lens is de 14-42 mm zoomlens van Panasonic minder compact.Als je een Panasonic camera koopt inclusief dit 14-42 mm objectief, betaal je slechts een paar tientjes extra, terwijl andere Panasonic lenzen, zoals de  Panasonic 14-140 mm als kitlens een stuk duurder zijn.
De scherpte is getest door de sensor-verhouding van de testcamera (Panasonic GH2) op 2:3 te zetten, waardoor de meetresultaten rechtstreeks te vergelijken zijn met de meetresultaten van lenzen op een camera met een APS-C of volformaat sensor. Als je de camera gebruikt in de standaardverhouding 4:3 is het aantal lijnen per beeldhoogte nog hoger. Testresultaten zijn op basis van standaard jpg bestanden uit de camera. Zie de FAQ voor meer informatie over de testmethode.

Panasonic-14-42at14
Panasonic 14-42  mm @ 14 mm, f/3.5, 1/13 s
Panasonic-14-42at42
Panasonic 14-42  mm @ 42 mm, f/5.6, 1/13 s

Zoomobjectieven met een 10x zoombereik worden steeds populairder. Maar ook met een 3x zoombereik zoals van de Panasonic 14-42  mm, krijg je al een heel verschillende invalshoek.

Bouw en autofocus

De Panasonic 14-42  mm is degelijk gebouwd uit hoogwaardig plastic en biedt een brandpuntbereik equivalent met een 28-84 mm zoomlens op een camera met volformaat sensor. Waarschijnlijk om gewicht te besparen, is de bajonetvatting niet van metaal, maar van plastic. Het is, met nog geen 7 cm lengte en een gewicht van 165 gram, een redelijk compacte en lichte lens, zeker ten opzichte van zoomlenzen voor een camera met een APS-C of volformaat sensor. Maar omdat de lens uitschuift bij uitzoomen en het verstandig is om de gratis meegeleverde zonnekap daadwerkelijk te gebruiken, loop je in de praktijk rond met een veel minder compacte camera-lens combinatie.{insertgrid ID = 288}

Voor wie graag handmatig wil scherpstellen met dit objectief, of soms de autofocus handmatig wil overrulen, is het overigens juist een voordeel dat de Panasonic 14-42  mm niet super compact is. De aandrijving van de autofocus door de Panasonic G3 verloopt stil en snel.

Beweeg je muis over het plaatje om te zien hoe de lengte van de lens toeneemt als je tot 42 mm inzoomt en de zonnekap gebruikt.

zij1productfotoPanasonic-14-42

Beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie werkt naar behoren. Bij een brandpuntsafstand van 42 mm en een sluitertijd van 1/6 seconde is het met beeldstabilisatie nog steeds mogelijk om uit de hand te fotograferen. Zonder beeldstabilisatie leverde een sluitertijd van 1/50 seconde al 50% minder kans op succes.
Groot nadeel van de beeldstabilisatie is dat je het via een menu moet instellen en dat er geen schakelaar op de lens zit. Als je zonder statief werkt, zou je kunnen overwegen om de beeldstabilisatie altijd aan te laten staan. Dan vergeet je niet om hem in te schakelen als je hem nodig hebt.IS-Panasonic-14-42

Lichtafval

Bij alle brandpuntsafstanden blijft de vignettering bij volle opening al onder de 1 stop en dat is al redelijk goed. Bij diafragma 5.6 is dat nog maar een kwart stop en vanaf diafragma 8 is het verwaarloosbaar klein. vignet-Panasonic-14-42

Scherpte

Om een indruk te krijgen van de scherpte van dit objectief, klik op de (bijgesneden) afbeelding. Kijk bijvoorbeeld naar de vliegen boven op de rug van de koe in de 100% uitvergroting.

 1060066demo

Panasonic 14-42  mm @ 14 mm, 160 ISO, f/6.3, 1/800 s

Van 14 tot en met 25 mm gooit de Panasonic 14-42  mm qua scherpte in het centrum hoge ogen, met een resolutie van circa 2000 LW/PH. De hoogste scores worden gehaald bij diafragma f/5.6. Bij 42 mm neemt de resolutie in het centrum af tot 1500 LW/PH en krijg je de beste prestaties bij diafragma 8. In alle gevallen geldt dat de resolutie aan de randen en in de hoeken achterblijft bij de scherpte in het centrum. Maar in het geval van een brandpuntsafstand van 25 mm ingesteld op diafragma 5.6 krijg je een opname met 1500 LW/PH in de uiterste hoeken. Dat is een waarde die een aantal andere objectieven niet eens in het centrum haalt.resolutie-Panasonic-14-42Wanneer je met je muis klikt op de grafiek, dan zie je het scheidend vermogen bij verschillende brandpuntsafstanden.

Vervorming

Ondanks in-camera correctie is er nog een goed zichtbare tonvormige vervorming bij 14 mm aanwezig. Ook bij 25 mm is de tonvormige vervorming nog bijna 1%. De overige waardes zijn redelijk goed. Distortion-Panasonic-14-42

Bokeh

Qua bokeh is de Panasonic 14-42  mm geen hoogvlieger. Je zal met dit objectief zelfs bij volle opening, afhankelijk van de brandpuntsafstand variërend van 3.5 tot 5.6, makkelijk last kunnen krijgen van een onrustige achtergrond.  De geringe lichtsterkte van dit objectief, in combinatie met de relatief kleine sensor, zijn hier mede debet aan. Wat dat betreft scoorde de Panasonic 14 mm 2.5 bij volle opening beter. 

Bokeh-Panasonic-14-42

Overstraling

Het Panasonic 14-42  mm objectief is, met name in de 14 mm stand, gevoelig voor ghosting en overstraling. Je zal in de praktijk bij tegenlicht ghosting in de vorm van zeshoekige diafragma-ringen tegenkomen. Het is goed dat er een gratis zonnekap bij het objectief zit, maar bij direct tegenlicht kan ook de zonnekap de overstraling en ghosting niet voorkomen.

flare-Panasonic-14-42

Chromatische aberratie

Meestal blijft de chromatische aberratie onder de 0,1 % en dat is redelijk goed, maar in de ergste gevallen kan het oplopen tot 0,15% waarmee het sporadisch in een hoek zichtbaar zou kunnen zijn. Chromatische aberratie is relatief een minder sterk punt van de Panasonic 14-42  mm, maar dat is meer het gevolg van de goede prestaties van deze lens bij de andere optische eigenschappen. 

CA-Panasonic-14-42

Conclusie test Panasonic 14-42  mm 3.5-5.6 ASPH MEGA OIS LUMIX G VARIO

Voordelen

  • Goede optische prestaties, met name voor resolutie bij brandpuntsafstanden onder de 25 mm
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Goedkoop, zeker als kitlens

Nadelen

  • Geen schakelaar op de lens voor beeldstabilisatie
  • Gevoelig voor overstraling bij 14 mm
  • Redelijke prestaties voor chromatische aberratie

De Panasonic 14-42  mm word voornamelijk verkocht als kitlens. Er zullen weinig gebruikers zijn die ontevreden zijn met de optische kwaliteiten van dit objectief. Je kan met deze lens qua beeldkwaliteit al verrassend goede opnames maken. Simpele gebruiksaanwijzing voor de Panasonic 14-42  mm: zet de lens op diafragma voorkeuze, kies voor diafragma 5.6 en probeer de hoogste brandpuntsafstand te vermijden. Vergeet niet de beeldstabilisatie aan te zetten als je geen statief gebruikt..Belangrijker nog dan de beeldkwaliteit, kan het formaat van de Panasonic 14-42  mm een reden zijn om er een andere lens bij te kopen. Een Panasonic GF3 of G3 past, gecombineerd met een Panasonic 20 mm 1.7 of een Panasonic 14 mm 2.5 in je jaszak. De Panasonic 14-42  mm is daarvoor eigenlijk net te groot. Hoe makkelijker je een camera mee kan nemen, des te vaker je de camera bij je hebt op een moment dat je een foto wilt maken en hoe meer mooie foto’s je zal maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in