De afmetingen en het gewicht van de Panasonic 14-42 mm X zoomlens (die eind 2011 werd geïntroduceerd) zijn ongeëvenaard klein en laag. Dat wil zeggen: voor een verwisselbare zoomlens, met een beeldhoek die overeenkomt met een 28-84 mm zoomlens op een camera met een volformaat sensor. De Panasonic 14-42 mm X powerzoom is in combinatie met de Panasonic GX1 net zo compact als een high-end compact camera zoals een Powershot G en past in een jaszak of broekzak. Maar is de Panasonic 14-42 mm X beter dan de goedkopere, maar grotere Panasonic 14-42 mm?
De resultaten in deze test zijn verkregen op basis van standaard jpg bestanden uit de camera. De beeldverhouding van de camera is op 2:3 gezet, waardoor de meetresultaten rechtstreeks te vergelijken zijn met die van lenzen op een camera met een APS-C of volformaat sensor.
Het 3x zoombereik van de Panasonic 14-42 mm komt qua beeldhoek overeen met een 28-84 mm zoomlens op een camera met een volformaat sensor.
Bouw en autofocus
De zoomlens is degelijk gebouwd. Een voordeel van een micro-43 camera t.o.v. een APS-C camera of een volformaat camera is dat de lenzen bij gelijke beeldhoek veel kleiner zijn. Dit voordeel wordt met de Panasonic 14-42 mm X ten volle benut. Tijdens transport is de Panasonic 14-42 mm X nog compacter dan tijdens gebruik.
Scherpstellen en zoomen gebeurt niet door middel van ringen op de lens, maar door het bedienen van schuifjes. Vooral compactcamera gebruikers die overstappen op een systeemcamera en videofilmers zullen dit toejuichen. Als je een spiegelreflexcamera gewend bent, is het even wennen.
Deze lens heeft ingebouwde beeldstabilisatie die je niet direct vanaf een knop op de lens, maar vanuit het cameramenu moet bedienen. De effectiviteit van de beeldstabilisatie hebben we nog niet getest.
De aandrijving van de autofocus is stil, nauwkeurig en verloopt snel. Omdat micro-43 camera’s geen aparte fase autofocus module hebben, maar ze scherpstellen op basis van contrastdetectie op de sensor, verloopt scherpstellen in het donker iets moeizamer dan bij spiegelreflexcamera’s. Van zoeken bij weinig licht (lees: bij een laag contrast) is soms sprake, maar eigenlijk valt het – zeker voor een micro-43 lens – mee.
Lichtafval
Lichtafval is vanaf een brandpuntsafstand van 17 mm al bij volle opening acceptabel. Na twee stops diafragmeren is er ook bij 14 mm geen enkele vignettering meer zichtbaar. Overigens is lichtafval eenvoudig en effectief met software te corrigeren en verbaast het enigszins dat Panasonic dat niet in-camera heeft gedaan, zoals bij eerdere lenzen, zoals de Panasonic 7-14 mm.
Vervorming
Voor een zoomlens is ook vervorming goed gecorrigeerd in het ontwerp van de Panasonic 14-42 mm PZ. Tonvormige vervorming is bij 14 mm en bij 42 mm zichtbaar, maar in het middengebied vrijwel afwezig. Vervorming is softwarematig achteraf te corrigeren.
Bokeh
Qua bokeh is dit objectief geen hoogvlieger, maar dat verwacht je ook niet gezien het maximale diafragma en het sensorformaat.
Overstraling
Panasonic heeft de Panasonic 14-42 mm PZ X voorzien van een multi-coating ter voorkoming van ghosting en overstraling. Toch kan je in de praktijk overstraling tegenkomen als er zich een felle lichtbron net buiten beeld bevindt.
Scherpte
De scherpte van de Panasonic 14-42 mm zoomlens is goed over het hele zoombereik, al blijft de scherpte in de uiterste hoeken wel achter op de scherpte in het centrum.
Panasonic 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH POWER OIS LUMIX G X VARIO PZ @ 19 mm f/5.6De resolutie van de Panasonic 14-42 mm X is beter of gelijk aan de resolutie van de Panasonic 14-42 mm. Op een brandpuntsafstand van 35 mm is de overall score van de Panasonic 14-42 mm X vrijwel gelijk aan de score van het vermaarde Panasonic 20 mm objectief. Kijk in het overzicht van geteste micro-43 lenzen om de prestaties van dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
Chromatische aberratie
Panasonic corrigeert in-camera voor chromatische aberratie. Dat levert jpg bestanden waar op alle brandpuntsafstanden geen chromatische aberratie waarneembaar is. Op dit punt is de Panasonic 14-42 mm X beter dan de Panasonic 14-42 mm.Zelfs in de extreme hoeken is bij een beelduitsnede van 100% geen enkele chromatische aberratie zichtbaar, zoals je in deze praktijkopname kan zien.
Conclusie Panasonic 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH POWER OIS LUMIX G X VARIO PZ test
Voordelen
- Goede optische prestaties, met name voor resolutie bij brandpuntsafstanden onder de 25 mm
- Zeer compact
- Ingebouwde beeldstabilisatie
- Powerzoom (met name voor video)
Nadelen
- Relatief hoge prijs
- Scherpstellen en zoomen door middel van schakelaars vraagt gewenning
- Zichtbare vignettering bij 14 mm tot diafragma 5.6
De Panasonic 14-42 mm X powerzoom is qua afmetingen en gewicht uniek in zijn soort. Scherpstellen en zoomen gebeurt door middel van schakelaars op de lens. Voormalig compactcamera gebruikers en videofilmers zullen dit toejuichen. Als je een spiegelreflexcamera gewend bent, is het even wennen. Ten opzichte van de minder compacte, maar goedkopere Panasonic 14-42 mm scoort de Panasonic 14-42 mm X qua optische prestaties net iets beter. Dat komt met name omdat de Panasonic 14-42 mm X (nog) minder last heeft van chromatische aberratie. Tel daar de compactere afmetingen en de powerzoom bij op, dan ben je de meerprijs van de Panasonic 14-42 mm X binnen een paar weken vergeten.