Test Panasonic 14 mm/2.5 ASPH LUMIX G (Micro 43)

0
1050431

De Panasonic 14 mm 2.5 (“Panasonic 14mm f/2.5 ASPH LUMIX G”) is eind 2010 op de markt gekomen als eerste groothoeklens met een vaste brandpuntsafstand voor het micro-43 platform. Kort daarna kwam ook de Olympus 12 mm 2.0, een qua omvang veel grotere groothoeklens met een vaste brandpuntsafstand, op de markt.
De compactheid van de Panasonic 14 mm 2.5, met een lengte van 2 cm en een gewicht  van 55 gram, maakt deze verwisselbare groothoeklens nog steeds uniek. 1050431

Panasonic 14 mm 2.5 test, Panasonic 14 mm, groothoeklens, Panasonic 14mm f/2.5 ASPH LUMIX G

Panasonic 14mm 2.5 ASPH LUMIX G

 1040971

Panasonic 14-140mm 4-5.8 ASPH MEGA OIS LUMIX G VARIO HD @ 25 mm

Bouw en autofocus

De Panasonic 14 mm 2.5 is inclusief lensdoppen met minder dan 3 centimeter ongeveer even hoog als de lensdop van een reguliere spiegelreflexlens! Maar deze lens is ondanks zijn lage gewicht en compacte afmetingen toch degelijk gebouwd en mooi afgewerkt.
De aandrijving van de autofocus vindt plaats met een “drive by wire” systeem, waardoor je geen mechanische weerstand voelt bij het handmatig scherpstellen. De scherpstelring blijft ook doordraaien als je 18 cm of oneindig hebt bereikt. Dat is even wennen. De lens is eigenlijk te klein voor wie handmatig wil scherpstellen. Maar automatisch scherpstellen van de Panasonic 14 mm 2.5 op een Panasonic GH2 gebeurt nauwkeurig en snel.In bepaalde situaties is beeldstabilisatie onontbeerlijk. Toch zal je, omdat deze lens lichtsterk is en een korte brandpuntsafstand heeft, de beeldstabilisatie niet vaak missen.

Lichtafval

Het lensje is enorm klein en dat is mogelijk de oorzaak dat lichtafval een relatief zwak punt is van deze lens. Tot diafragma 5,6 kan je lichtafval in de hoeken tegenkomen, bijvoorbeeld in egaal blauwe luchten. Toch zijn deze prestaties voor een groothoeklens redelijk goed.Vignet

Vervorming

Ondanks de in-camera correctie van vervorming die Panasonic toepast, vertoont het Panasonic 14 mm 2.5 objectief in onze test nog een tonvormige vervorming van 1 %. Voor een groothoeklens valt dat mee. Voor architectuurfotografie moet je de vervorming achteraf nog corrigeren in Photoshop of Lightroom.distortion-Panasonic-14mm

Bokeh

Volgens Panasonic zorgen de 7 diafragmabladen van het circulaire diafragma bij een klein diafragma voor een prachtige achtergrondonscherpte. Omdat een groothoeklens scherpgesteld op een meter al een grote scherptediepte heeft, zelfs bij een laag diafragma, moet je bovendien bovenop je onderwerp kruipen om de achtergrond echt onscherp te krijgen. Maar dan is de achtergrondonscherpte / bokeh inderdaad erg mooi.

 1050459mini

Overstraling

Dit is een sterk punt van deze lens. En dat is opmerkelijk omdat groothoeklenzen, die vaak een bolle frontlens en een groot aantal lenselementen hebben, juist gevoelig zijn voor overstraling. De Panasonic 14 mm 2.5 maakt gebruik van multi-coated lens elementen die overstraling voorkomen. Bovendien zitten er maar 6  lenselementen, in 5 groepen, in de Panasonic 4 mm 2.5. Door dit lage aantal is er minder kans op interne reflectie. We zijn inderdaad geen ghosts en flares tegengekomen tijdens de tests.Overstraling

Scherpte

De scherpte is getest door de sensor-verhouding van de testcamera (Panasonic GH2) op 2:3 te zetten, waardoor de meetresultaten rechtstreeks te vergelijken zijn met de meetresultaten van lenzen op een camera met een APS-C of volformaat sensor. Qua scherpte scoort de Panasonic 14 mm 2.5  in het centrum heel hoog met een resolutie van 2000 LW/PH voor een jpg bestand. De scherpte neemt wel af tot 1200 LW/PH aan de randen en 1000 LW/PH in de extreme hoeken. Als je de camera gebruikt in de standaardverhouding 4:3 is het aantal lijnen per beeldhoogte hoger.ResolutieEen lagere resolutie in de hoeken komt vaker voor bij groothoeklenzen. Als je de meetwaardes van de Panasonic 14 mm 2.5 vergelijkt met die van een Canon 16-35 2.8 II op een Canon 5D MK2 met een volformaat sensor (houd je muis boven het plaatje), dan zie je dat deze dreumes van Panasonic het eigenlijk heel goed doet qua resolutie. Bij diafragma 8 wint de Canon, maar daaronder zal je geen verschil tussen beide lenzen zien. Houd je muis boven de linkerkant van de foto bij de bokeh-sectie, boven de steel op de voorgrond om zelf een indruk van de scherpte van deze lens te krijgen.

Chromatische aberratie

Volgens Panasonic zorgt het gebruik van 3 aspherische lenzen ervoor dat chromatische aberratie geminimaliseerd is. Bovendien worden zowel de RAW bestanden, bij de meeste RAW converters, als de jpg bestanden automatisch gecorrigeerd voor chromatische aberratie.
In onze praktijkopnames zijn we geen chromatische aberratie tegengekomen en ook de meetwaardes voor chromatische aberratie zijn keurig.

CAConclusie Panasonic 14mm 2.5 ASPH LUMIX G test

 

 Voordelen

  • Hoge centrumscherpte
  • Ongevoelig voor overstraling
  • Lage chromatische aberratie
  • Zeer compact en licht gebouwd
  • Degelijk gebouwd en mooi afgewerkt

Nadelen

  • Flinke lichtafval
  • Matige scherpte in de hoeken
  • Te klein voor wie handmatig wil scherpstellen

De Panasonic 14 mm 2.5 is een lens met veel meer voordelen dan nadelen. Lichtafval, vervorming en naar de hoeken toe afnemende scherpte zijn de nadelen. Deze worden echter ruimschoots overtroffen door de sterke punten. De lens weegt maar 55 gram, is heel klein, maar toch goed gebouwd en mooi afgewerkt. De Panasonic 14 mm 2.5 vertoont geen overstraling of chromatische aberratie. De scherpte is, zeker in het centrum, voor een groothoeklens ook in de hoeken, hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in