Test Panasonic 20 inch 4K tablet

0
20inch

De afgelopen weken zat ik elke avond met 4 Ipads tegelijk op schoot. Maar dan verenigd in één indrukwekkend, 20 inch groot, tablet van Panasonic. Een A3 print met een hogere Dmax dan barietpapier. Een glossy fototijdschrift zonder nietjes. Meer pixels en dezelfde resolutie als het Retina scherm van de grootste Macbook Pro. Is dit een blik op de toekomst, of een innovatief product dat het niet gaat redden?  Is zo’n groot tablet ideaal voor kwaliteitsbewuste fotografen en videografen? Dat laatste volgens mij wel.

20inch

Wat mot ik met een 20 inch tablet?

Met een Electronic Touch Pen is dit een heerlijk groot schetsboek

De Panasonic Toughpad 4K UT-MB5 is ‘s werelds eerste 20-inch tablet, met een beeldscherm waarop je Ultra-HD/4K-video kan bekijken. Het lijkt groot, maar het zou mij niets verbazen als we over een paar jaar een tablet van deze afmetingen normaal vinden. Het is net zo groot als een opengeslagen fototijdschrift.
Een paar jaar gelden had ik mijn twijfels of iedereen een plasma-scherm of LCD van een meter of meer in hun huiskamer zou willen hebben. “Wat mot ik daarmee?, Wil ik wel een beeldscherm van een meter in de huiskamer?” dacht ik bij mezelf. Toch zijn grote TV schermen razendsnel volledig ingeburgerd.

Tabletpen

De overgang naar een groot tablet is nog gemakkelijker. Het heeft geen impact op het aanzien van je huiskamer. Een tablet berg je op als je hem niet gebruikt. En omdat je de tablet van dichterbij bekijkt dan een groot beeldscherm, is de kijkervaring even overweldigend als een heel groot beeldscherm. De Panasonic Toughpad is een extra degelijk uitgevoerd tablet – vandaar toughpad – van 2.35 kg en iets meer dan een centimeter dik, dat in het veld wordt gebruikt door medewerkers van nutsbedrijven, om zeer gedetaillerde tekeningen in 1 oogopslag te kunnen bekijken. Om dezelfde reden is het volgens mij ook interessant voor fotografen: je hebt 8 megapixels tegelijk in beeld, zonder te scrollen, als je een foto op ware grootte bekijkt. Het is, dankzij de hoge resolutie niet alleen mooi om naar te kijken, maar het werkt ook prettiger.
De Panasonic Electronic Touch Pen maakt Photoshoppen op een tablet vertrouwd voor iedereen die al gewend is om met een Wacom tablet te werken. Dankzij de grootte van het Toughpad kan je enerzijds nauwkeurig werken, terwijl je toch het overzicht kan behouden.

Is 4K / Ultra HD wel interessant?

4KPanasonic

Wat is het nut van 4K?, denk je misschien. In het bovenstaande plaatje kan je zien dat je bij 4K zowel in horizontale als verticale richting twee keer zo veel pixels hebt als bij Full-HD. Kort door de bocht gesteld: je krijgt het mooie scherpe beeld van een IPhone, Ipad of het Retina scherm van een MacBook Pro, maar dan in een volwassen uitvoering. Niet alleen voor video is dat interessant. Printed media wordt steeds meer vervangen door electronic media. Stel je voor hoe het is om een glossy fototijdschrift op een touchpad te bekijken, met een groter contrast en vrijwel dezelfde hoge scherpte als een gedrukt exemplaar. Dit klinkt misschien nog als toekomstmuziek, omdat er nog niet zo veel kwalitatief hoogwaardige boeken in electronische vorm beschikbaar zijn. Ook is er nog geen 4K TV.

4Ktablet

Panasonic Toughpad 4K UT-MB5 staat niet op zich

Panasonic, Samsung en Sony zijn overtuigd van het succes van 4K en bieden steeds aantrekkelijker geprijsde TV’s en camera’s met 4K aan. Het is vanuit fotografisch oogpunt gezien niet verwonderlijk dat al deze bedrijven hier zo van overtuigd zijn. Iedere fotograaf weet uit ervaring dat het verschil in resolutie tussen een 2 megapixel camera en een 8 megapixelcamera veel groter is dan het verschil tussen een 16 megapixel camera en een 24 megapixel camera. De stap van full-HD video naar Ultra-HD – of: 4K – video is nou precies de stap van 2 megapixels naar 8 megapixels. Zonder dat ik je het verschil kan laten zien, heb je er nu wel een beeld bij, denk ik. {youtube}hHKJ5eE7I1k{/youtube}

Gebruikservaring met een 20 inch 4K tablet

Ik kan niet ontkennen dat ik in eerste instantie niet geimponeerd was door zo’n groot tablet. Maar dat wende bij mij snel. Bij mijn vriendin niet: die had liever een kleinere tablet op schoot. Ook het gebruik van 4K staat bij sommige programma’s nog in de kinderschoenen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om het lettertype of de icoontjes te vergroten in Adobe’s Bridge, waardoor de icoontjes bijna onwerkbaar en de letters verschrikkelijk klein zijn. Bij Photoshop zijn de letters en de icoontjes te vergroten bij de standaardinstellingen onder het tabblad “Experimenteel”. Apple heeft dat op dit moment beter opgelost, maar dat zal met verloop van tijd verholpen worden. Want het lijkt er wel op dat 4K snel ingeburgerd zal zijn.
De draadloze internetverbinding in ons huis maakte het dat het bekijken van 4K video’s op Youtube niet altijd zonder haperen verliep, maar dat lag niet aan de Toughpad. Als ik een filmpje opsloeg op het Toughpad en daarna afspeelde, verliep het vlekkeloos. De extra beeldkwaliteit van 4K werkte in mijn geval verslavend. Nadat ik het testexemplaar van de 20 inch Toughpad had teruggestuurd naar Panasonic, heb ik mijn eigen monitor vervangen door een 4K beeldscherm.

Specificaties Panasonic Toughpad 4K UT-MB5

 • Intel i5-3437U vPro™ 1,9-GHz processor
 • Windows 8.1 Pro
 • NVIDIA GeForce 745M graphics
 • 4K (3840 X 2560) ultrahoge resolutie, 230 ppi en 15:10 beeldverhouding
 • 20-inch IPSα multi-touch display
 • Panasonic Electronic Touch Pen
 • 4 of 8 GB RAM en 256 GB SSD
 • 2,35 kg zwaar, 12,5 mm dik
 • Ingebouwde USB 3.0-poort, SDXC-kaartsleuf, koptelefoonaansluiting en docking connector
 • HD-front camera
Er zijn veel fotografen die een tablet meenemen op reis om foto’s of video’s te bewerken, maar daarvoor is het tablet in mijn ogen iets te groot. Om foto’s te bewerken was de 4K UT-MB5 zwaar genoeg uitgevoerd. Mocht je zware (4K) videobewerking willen doen op een 4K tablet, dan is er een grotere versie (UT-MA6) te koop, met een Intel i-7, N-Vidia Qaudro, 16GB RAM en 256 GB SSD te koop.

Conclusie Panasonic Toughpad 4K UT-MB5 test

Panatablet700

Voordelen

 • Veel beeld: als een opengeslagen tijdschrift
 • Mooi beeld: beeldkwaliteit van een glossy tijdschrift
 • 4K video ziet er fantastisch uit
 • Prettige bediening: geen gepriegel
 • Vele extra’s: USB aansluiting, bediening met pen mogelijk, optioneel docking station
 • Degelijk gebouwd

Nadelen

 • Beperkte accuduur
 • Bekijken van 4K video via internet hapert soms
 • Groot
 • Niet goedkoop

Kijkend naar de beeldkwaliteit was ik snel verkocht. 4K is voor mij geen vraag meer, maar een uitroepteken.

Niet iedereen zit graag met een groot boek op schoot. Ik wel. Toch voelt een 20 inch tablet op schoot in eerste instantie alsof je een TV op schoot hebt. Dat is wennen. Net als een laptop geeft ook een Toughpad warmte af. Het is alsof je een kat op schoot hebt liggen, maar dan groter, platter en lichter. Sommige gebruikers zweren bij een laptop, anderen bij een touchpad. Het scherm van een ipad is ook mooi scherp, maar wel erg klein. Het bedienen van een 20 inch tablet rekent definitief af met het gepriegel dat je hebt op een smartphone of tablet. Ik moest ook even wennen aan het typen op een 20 inch toughpad, omdat je arm grotere afstanden aflegt.

De uitzonderlijk hoge scherpte van het beeld komt heel dicht in de buurt van een glossy tijdschrift. En het dynamisch bereik van een Toughpad is zelfs veel groter dan van een tijdschrift. Foto’s kijken op een 20 inch tablet met 4K resolutie koppelt de scherpte en het contrast van een Retina beeldscherm aan het formaat van een A3 print of een glossy tijdschrift. Steek voor de zekerheid al aan het begin de stekker in het stopcontact, want zelfs een volledig opgeladen batterij is binnen een uur leeg. De fotograaf die nu bij een klant of potentiele opdrachtgever binnenstapt met een 4K portfolio op een Panasonic Toughpad, zal een verpletterende indruk maken met zijn werk. Dat geldt zowel voor foto als video.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in