Test Panasonic 2x teleconverter

0
Is een onderwerp te ver weg, ondanks dat je een Leica 200mm f/2.8 op je camera hebt? Dan biedt een teleconverter uitkomst. Allereerst denk je aan de Panasonic 1.4x converter, die samen met de 200mm lens wordt verkocht. Maar is er voldoende licht en is het onderwerp zelfs voor de 1.4x teleconveter te ver, dan biedt een 2x converter uitkomst. Ten koste van 2 stops licht, haal je tegen een bescheiden meerprijs en verwaarloosbaar meer gewicht je onderwerp twee keer zo dicht naar je toe. Dat scheelt! Maar hoe zit het met de beeldkwaliteit? Is een Panasonic 2x teleconverter net zo goed als de 1.4x converter van Panasonic, die we eerder hebben getest?

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Panasonic DMW-TC20 2x Teleconverter sample image @ f/5.6, 1/3200 sec, 200 ISO

Panasonic Leica 200mm + Panasonic DMW-TC20 2x Teleconverter @ f/5.6, 1/3200 sec, 200 ISO

De Panasonic 2x teleconverter is volgens Panasonic alleen geschikt voor de Panasonic Leica 200mm f/2.8. Omdat het achterste lenselement uitsteekt, geldt dat zeker voor vrijwel alle Panasonic objectieven. Toch hoop ik dat deze 2x teleconverter ook samenwerkt met de Olympus 40-150mm f/2.8 PRO of de Olympus 300mm f/4 PRO, want er is op dit moment nog geen 2x teleconverter van Olympus voor micro-43 objectieven. Helaas heb ik vergeten om dat uit te proberen, toen ik de 2x teleconverter van Panasonic heb getest.

Bouw en autofocus

panasonicdmw tc20 2x teleconverter 1371573

Net als de 1.4x teleconverter en de Panasonic Leica 200mm f/2.8 lens, is de Panasonic 2x teleconverter oerdegelijk gebouwd, stof- en spatwaterdicht en vriesbestendig. De 2x teleconverter is met 160 gram, zoals je mag verwachten, iets groter en zwaarder dan de 1.4x teleconverters van Olympus en Panasonic. Het lensontwerp bestaat uit 8 elementen in 5 groepen. Autofocus was razendsnel: met of zonder converter maakt geen verschil. Zonder beeldstabilisatie stelde de combinatie met 2x teleconverter scherp in 150ms: dat was net iets sneller dan de lens zonder converter. Gebruik je beeldstabilisatie, dan wordt de AF minder snel, maar stelde de combinatie van lens en teleconvbeter nog altijd bijnnen een halve sconde scherp. Dat is net zo snel, of sneller, als de professionele telelenzen op een spiegelreflex camera.
Wat een sensationeel verschil is van de Panasonic met 2x teleconverter ten opzichte van full-frame objectieven met eenzelfde beeldhoek, is de korstste scherpstelafstand. Bij een 800mm lens op een spiegelreflex camera is de kortste scherpstelafstand circa 9 meter. Bij Panasonic net iets meer dan een meter. Daardoor is deze 2x teleconverter een mooi hulpmiddel voor close-up fotografie.

 1000934

Panasonic Leica 200mm + Panasonic DMW-TC20 2x Teleconverter @ f/5.6, 1/2500 sec, 200 ISO

De autofocussnelheid van de Panasonic Leica 200mm f/2.8 inclusief 2x teleconverter is razendsnel: met de beeldstabilisatie uitgeschakeld stelde deze combinatie scherp van oneindig naar anderhalve meter binnen 200 ms. Er zijn heel veel telelenzen van andere merken die zonder teleconverter al langzamer zijn. Gebruik je de beeldstabilisatie, dan wordt de AF snelheid iets minder, maar nog altijd razendsnel: in onze test stelde de combinatie van lens en teleconverter nog altijd binnen 500ms scherp van oneindig op anderhalve meter. In vergelijking met de 1.4x converter verliep het scherpstellen wel minder nauwkeurig en minder reproduceerbaar dan bij de 1.4 x converter. Dat viel, gezien de langere brandpuntsafstand en de lagere lichtsterkte, ook wel te verwachten.  

Beeldkwaliteit Panasonic 2x teleconverter

 1021992 Pano

Panasonic Leica 200mm + Panasonic DMW-TC20 2x Teleconverter @ f/7.1, 1/8000 sec, 100 ISO

Eerst het goede nieuws: Vignetting (lichtafval naar de hoeken) is zelfs in niet-gecorrigeerde RAW bestanden niet zichtbaar. De in Photoshop of Lightroom geopende RAW bestanden en de in-camera jpg bestanden vertonenen zelfs nog minder lichtafval. Ook de vervorming is erg laag: zelfs zonder correctie is het bij volle opening net iets meer dan 0,5%. Vergelijken we de lens met en zonder teleconverter, dan is de mate van overstraling bij fel tegenlicht dat recht in de lens schijnt iets meer, maar nog altijd mooi beperkt.

 1023448

Panasonic Leica 200mm + Panasonic DMW-TC20 2x Teleconverter @ f/5.6, 1/3200 sec, 200 ISO

Wat de resolutie betreft, is het verschil in scherpte in vergelijking met de 1.4x teleconverter zichtbaar. De 200mm f/2.8 met 1.4x teleconverter zou ik rustig gebruiken zonder te diafragmeren, maar met de 2x converter zou ik waar mogelijk altijd 1 stop diafragmeren, voor een hogere scherpte. Verder diafragmeren is niet nodig, omdat bij f/8 de scherpte gelijkmatig is van centrum tot hoek en de scherpte bij f/8 hoger is dan bij f/11. Een verschil in scherpte van de 200mm Panasonic Leica met 2x teleconverter in vergelijking met de Panasonic Leica 100-400mm @ 400mm hebben we niet waar kunnen nemen. De combinatie met teleconverter vertoonde beter zichtbare kleurranden (laterale chromatische aberratie) dan de zoom. 

Beeldstabilisatie

Om zonder beeldstabilisatie met de combinatie van Panasonic lens en 2x teleconverter scherpe opnames te maken uit de hand, heb je een sluitertijd van 1/1500 sec of sneller nodig. Omdat je de hoogste scherpte bereikt bij f/8 heb je dan veel licht, of een hoge ISO waarde nodig. Gelukkig werkt de beeldstabilisatie in de lens samen met de in0body beeldstabilisatie van de modernste Panasonic camera’s, zoals de GH5 en G9, zodat je volgens Panasonic een winst van 6,5 stops kan bereiken. We hebben het nog niet getest, maar zelfs al blijken het in de praktijk 5 stops te zijn, dan kom je uit op een sluitertijd van ongeveer 1/100 seconde, waardoor je een aanmerkelijk lagere ISO waarde kan gebruiken. Dat vergt wat discipline van de fotograaf, zeker bij de auto-ISO instelling, maar het komt de scherpte van de opnames zichtbaar ten goede.
Tenslotte nog een bokeh opname van Kerstverlichting achter het scherpstelvlak: de bokeh van de 200mm met 2x telewconverter is ondanks de lange brandpuntsafstand en de zeer geringe scherptediepte minder mooi dan van de Panasonic 42.5 mm f/1.2. Bij een felle lichtbron op de achtegrond zie je bij de 200mm met zowel de 2x als de 1.4x teleconverter ringen in de bokeh.:

 1032954

Conclusie Test Panasonic 200mm f/2.8 + 2x teleconverter op een G9

VOORDELEN

  • Goede beeldkwaliteit
  • Stof- en spatwaterdicht
  • Verdubbelt de brandpuntsafstand

Nadelen

  • 2 stops lichtverlies
  • Alleen geschikt voor de Panasonic Leica 200mm f/2.8
  • Minder goed als de 1.4x converter (die je al hebt)
 

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Deze 2x converter haalt je onderwerp nog dichterbij als de 1.4x converter van Panasonic niet hebt of als 640mm nog niet voldoende is.

Als amateurfotograaf behoor ik niet tot de doelgroep van de Panasonic Leica 200mm f/2.8. Het is een fantastich objectief, toch ben ik al tevreden met de aantrekkelijker geprijsde Panasonic Leica 100-400mm. Maar ik fotografeer dan ook voornamelijk op vakantie, onder goede weersomstandigheden, waardoor ik die extra lichtsterkte meestal wel kan missen. Voor professionele fotografen ligt dat anders: die hebben minder moeite met een hoger prijskaartje voor een lichtsterker objectief, omdat zij ook onder slechte lichtomstandigheden terug moeten komen met geslaagde opnames. Een eenmalige investering van circa 600 euro voor een aanvullende 2x teleconverter is geen onoverkomelijk probleem voor de professional of ambitieuze amateur die de wereld afreist om exotische dieren te fotograferen.
Ik zou tevreden zijn met de 1.4xconverter, als ik een Panasonic Leica 200mm f/2.8 zou bezitten, want de beeldkwaliteit is iets beter dan van de 2x converter. Maar als ik zowel de 1.4x als de 2x teleconverter van Panasonic in mijn fototas zou hebben, dan zou ik vermoedelijk de 2x converter het meest gebruiken. Omdat ik toch dat ene vogeltje er dolgraag beeldvullend op wil krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in