Test Panasonic 30mm macro

0

De Panasonic Lumix G Macro 30mm f/2.8 Asph Mega O.I.S. is ontworpen voor macrofotografie met een Micro Four Third (Olympus of Panasonic) camera. De minimale scherpstelafstand is slechts 10.5 cm en dat levert een afbeeldingsmaatstaf / vergrotingsfactor van 1:1. De afbeelding op de micro-43 sensor is dan net zo groot als het origineel. Dat is misschien zelfs meer macro dan je verwacht, want een afbeeldingsmaatstaf van 1:1 op een micro-43 camera komt wat beeldhoek (“wat er op de foto staat”) overeen met de beeldhoek van een 60 mm macrolens op een camera met een volformaat sensor.

LUMIX G H HS030 Slanted

Omdat er al twee goede macrolenzen voor micro-43 (Olympus 60mm f/2.8 macro en Panasonic Leica Elmarit 45mm f/2.8 macro) te koop zijn, verraste de introductie van de Panasonic 30mm macro mij. Want twee gespecialiseerde macrolenzen met dezelfde vatting zou al genoeg moeten zijn. En bij het fotograferen van insecten is de Panasonic 30mm macro in het nadeel ten opzichte van beide andere micro-43 macrolenzen.
Maar wat compactheid, draagbaarheid en prijs betreft verslaat deze nieuwe macro beide anderen met gemak. Dat maakt deze lens toch voor veel fotografen met een Olympus of Panasonic camera – of die een overstap naar micro-43 overwegen – weer interessant. Hoe goed is de beeldkwaliteit van de Panasonic 30mm macro?

Panasonic 30mm f/2.8 ASPH MEGA OIS LUMIX G MACRO?
Klein is fijn!

P1100345cavafotografie 30mm 2 8Panasonic 30mm f/5, 1/200 sec, 200 ISO @ Panasonic GX7

De praktijkopnames bij deze test zijn gemaakt door Carina van Cavafotografie, die in haar vrije tijd optreedt als Panasonic GX7 ambassadeur.

Bouw en autofocus

De Panasonic 30 mm macro is een elegante verschijning. Mooi afgewerkt met een materiaal dat lijkt op zwart metaal met een matte finish. Op de lens zitten geen schakelaars. De Beeldstabilisatie schakel je aan of uit in hetr cameramenu. De AF stappenmotor is niet alleen nauwkeurig en stil, maar bovendien ook heel snel: binnen een halve seconde van oneindig tot de korstre brandpuntsafstand. De AF werkt met een verversingssnelheid van 240 beelden per seconde, wat het succes achter de snelle contrast-AF van Panasonic deels verklaard. Een andere factor die bijdraagt aan de snelle contrast AF van Panasonic is de unieke “Depth by Defocus” technologie van Panasonic, waarbij een Panasonic camera bokeh informatie van een Panasonic lens gebruikt om sneller scherp te stellen. Maar omdat wij een Olympus testcamera gebruikten, hadden wij dit extra snelheids voordeeltje niet. Ook zonder DFD is de AF van de Panasonic 30mm macro snel. De scherpstelring voor handmatig scherpstellen is breed genoeg en draait soepel. Het Panasonic Lumix G Macro 30mm f/2.8 objectief bestaat uit negen elementen in negen groepen.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval en vervorming

Opvallend in het lensontwerp – voor een macro-objectief – is de tonvormige vervorming van iets meer dan 1%. Omdat macrolenzen ook gebruikt worden voor het maken van reproducties wordt er bij het ontwerpen van een macro lens vaak gekozen om vervorming te minimaliseren. Panasonic heeft er voor gekozen om vervorming te corrigeren en dat doet onze Olympus testcamera zeer effectief. In jpg bestanden, of RAW bestanden die je opent in Silkypix, Lightroom of Photoshop, is geen enkele vervorming zichtbaar.

jpgdistort

Lichtafval bedraagt bij volle opening iets meer dan een halve stop, zowel in de jpg bestanden als de RAW bestanden. De Olympus testcamera past hier (nog?) geen correctie op toe. Eigenlijk maakt dat niet veel uit, want het zal sporadisch voorkomen dat je de lichtafval zal herkennen in opnames gemaakt met de Panasonic 30mm macro. En als dat zo zou zijn, is het eenvoudig softwarematig te corrigeren.

Beeldstabilisatie / MEGA O.I.S.

Voor bezitters van een Panasonic camera is de ingebouwde beeldstabilisatie (“MEGA O.I.S.”) van de Panasonic 30mm macro een voordeel ten opzichte van de Olympus 60mm macro. Dankzij de MEGA O.I.S. beeldstabilisatie worden trillen van de camera gecompenseerd, wat het fotograferen uit de hand bij weinig licht nog makkelijker maakt. De beeldstabilisatie doet zijn werk, maar is minder efficiënt dan de in-body beeldstabilisatie van een Olympus camera. Je hebt overigens meer profijt van beeldstabilisatie bij het fotograferen bij onderwerpen die ver verwijderd zijn. Voor macro-opnames is de winst in scherpte door beeldstabilisatie toe te passen beperkt.

Overstraling

Geen enkele lens is perfect, dus ook de Panasonic 30mm f/2.8 macro heeft zijn achilleshiel. En dat is overstraling. Een meerlaagse coating gaat het ontstaan van ghosting en flares tegen en zorgt voor een verbeterd contrast en kleurechtheid. Maar het is – wat overstraling betreft –  niet afdoende in alle situaties. Bij een felle lichtbron die recht in de camera schijnt, of zich net buiten beeld bevindt -en je de meegeleverde zonnekap niet gebruikt – kan grote paarse vlekken opleveren. Nevenbeelden zijn wel goed onderdrukt, die kom je weinig tegen bij tegenlichtopnames.   

flare

Scherpte

Kijk je naar de scherpte en het contrast van de Panasonic 30mm macro lens, dan is het genieten. Deze micro-43 overtuigt met beeldkwaliteit en niet alleen met macro-opnames. Gebruik je dit objectief als een standaard lens – dat is de wijze waarop we de Imatest hebben uitgevoerd – dan kan je iedere gewenste afstand en diafragma kiezen met de scherpst mogelijke opnames als resultaat. Top! Net als de andere de andere twee, duurdere, micro-43 macrolenzen (Olympus 60mm f/2.8 macro en Panasonic Leica Elmarit 45mm f/2.8 macro)

JPGrezz

De Panasonic 30mm macro lens is scherp van centrum tot uiterste hoek, van f/2.8 tot en met f/11

De MTF50 is getest door de beeldverhouding van de testcamera op 2:3 te zetten, waardoor de meetresultaten voor de Panasonic 30mm macro rechtstreeks te vergelijken zijn met meetresultaten van macrolenzen op een camera met een APS-C of volformaat sensor. Als je de camera gebruikt in de standaardverhouding 4:3 is de resolutie (het aantal lijnen per beeldhoogte) van de Panasonic 30mm macro nog hoger. 

Panasonic macro 30 mm 2 8 P1100229Panasonic 30mm f/16, 1/100 sec, 125 ISO @ Panasonic GX7

Wil je de maximale scherptediepte benutten, dan is de scherpte door diffractie bij f/16 niet meer optimaal, maar levert nog steeds een mooi plaatje op.

Chromatische aberratie

Laterale chromatische aberratie, bij sommige lenzen zichtbaar als blauwe en rode randen bij scherpe contrastovergangen in de extreme hoeken van het beeld, zal je bij de Panasonic 30 mm macro niet tegenkomen. Ook hier zet deze macrolens vergelijkbare resultaten neer als  de Olympus 60mm f/2.8 macro en de Panasonic Leica Elmarit 45mm f/2.8 macro.

Bokeh Panasonic 30mm f/2.8 macro

c panasonic macro 30 mm 2 8Panasonic 30mm f/8, 1/160 sec, 200 ISO @ Panasonic GX7

Zeven diafragmabladen staan volgens Panasonic garant voor “een zachte onscherpte wanneer u werkt met selectieve focus- en scherptediepte technieken”. De bokehringen zijn mooi rond bij volle opening, maar aan de eerste praktijkopname is duidelijk te zien dat de bokeh ringen al snle de vorm van het diafragma overnemen als je gaat diafragmeren. Deze lens geeft een mooi onscherpteverloop, maar dat ligt zeker niet alleen aan de 7 diafragmabladen, want die hebben vrijwel alle lenzen tegenwoordig. En niet iedere lens heeft een aangename bokeh. Een asferisch element in de Panasonic 30mm macro houdt chromatische aberraties en vertekeningen onder controle. Asferische lenselementen zijn vaak de bron van lelijke uienring bokeh, maar Panasonic heeft een uniek productieproces toegepast waarmee uienring bokeh wordt voorkomen. De bokeh ringen van felle lichtbronnen op de achtergrond vertonen in opnames gemaakt met de Panasonic 30mm macro wel een rand, maar geen uienringen.

{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Panasonic 30mm f/2.8 macro test met Olympus OM-D E-M1

Panasonic25mmprodukt

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectievendit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop, Lightroom of SilkyPix voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge beeldkwaliteit
  • Compact en licht
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Mooie bokeh
  • Goedkoper dan de andere micro-43 macro lenzen

Nadelen

  • Relatief korte brandpuntsafstand
  • Gevoelig voor overstraling

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Te lang, niet gelezen? De Panasonic 30mm f/2.8 maakt prachtige macro-foto’s en is bovendien perfect geschikt voor haarscherpe landschapsfoto’s.

Ik ben onverwacht enthousiast over de Panasonic 30mm f/2.8 macro. Het micro-43 lensaanbod omvat al twee zeer goede macrolenzen (Olympus 60mm f/2.8 macro en Panasonic Leica Elmarit 45mm f/2.8 macro), met dezelfde lichtsterkte, maar een langere brandpuntsafstand. Met name bij het fotograferen van insecten is een langere brandpuntsafstand dan 30mm wenselijk en de beeldkwaliteit van beide andere micro-43 lenzen is heel hoog.

Toch vormt dit kleine, compacte macrolensje een mooie aanvulling op de andere twee micro-43 macro-objectieven. Want als je andersoortige opnames, zowel van macro als reguliere onderwerpen zoals (urban) landschappen maakt met de Panasonic 30mm f/2.8 macro, dan zal de beeldkwaliteit je in positieve zin verrassen. Die is net zo goed als van de andere twee micro-43 macrolenzen, die we eerder hebben getest. De praktijkopnames gemaakt door Carina van Cava fotografie zijn daarvan een mooie illustratie. Niet alleen de brandpuntsafstand van de Panasonic 30 mm is ongeveer de helft van zijn concurrenten, hetzelfde geldt voor de winkelprijs, het gewicht en de omvang van dit schattige kleine macro lensje. De Panasonic 30mm f/2.8 macro is absoluut een aanwinst in het toch al ruime micro-43 lensaanbod.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in