
Wat heeft de Panasonic 42.5 mm f/1.7 portretlens te bieden? De Panasonic 42.5mm f/1.2 Noctilux is lichtsterker, heeft dezelfde brandpuntsafstand en is wat bouw- en beeldkwaliteit betreft misschien wel de beste micro-43 lens van dit moment. Maar ook de duurste. Zoek je een goedkoper alternatief voor het maken van mooie portretten, waarmee je ook het onderwerp van de achtergrond kan isoleren, dan kom je uit op de veel goedkopere Olympus 45mm f/1.8, die ontzettend veel kwaliteit biedt voor zijn relatief lage prijs. Wat heeft de Panasonic 42.5 mm f/1.7 wat die andere twee niet hebben?
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Panasonic 42.5 mm f/1.7? Surprise!
Ik vermoed dat ze bij Panasonic aan de ontwerptafel de wens hebben uitgesproken om een lens te ontwerpen met een hogere beeldkwaliteit dan de Olympus 45mmf/1.8 (en dat zal niet gemakkelijk worden) en tegelijkertijd een aanmerkelijk lagere prijs dan de Panasonic 42.5mm f/1.2. De Panasonic Lumix G 42.5mm f/1.7 Asph is inderdaad lichtsterk. En de brandpuntsafstand is perfect geschikt voor het maken van portretten. Maar voldoet de Panasonic 42.5 mm f/1.7 aan het denkbeeldige ideaalplaatje?
Bouw en autofocus
De Panasonic 42.5 mm heeft een metalen bajonetvatting en een lensbody met een matzwarte metaalachtige finish. De lens is zo licht, dat ik niet zeker weet of het echt metaal is. Maar degelijk gebouwd en mooi is het in ieder geval wel. AF is razendsnel en stil. De scherpstelring voor handmatig scherpstellen is voldoende breed en loopt lekker soepel. Het scherpstelsysteem is electronisch, zodat er geen harde stop is bij oneindig en bij de kortste afstand. De frontlens draait neit mee tijdens het scherpstellen, wat prettig is bij het gebruik van een circulair polarisatiefilter of een grijsverloop filter.
Het optische ontwerp bestaat uit 8 lenzen in 8 groepen em bevat een asferisch lenselement ter vermindering van chromatische aberraties en vervormingen. Daarnaast optimaliseert het asferische lenselement de helderheid en de kleuren. Een aantal accessoires (zonnekap, lensdoppen, opbergzakje en lensdop) worden meegeleverd. Panasonic geeft wee jaar garantie op deze lens.
Beeldstabilisatie
Geen enkele fotograaf is in staat om zijn handen perfect stil te houden. Bij sluitertijden langer dan 1/100 seconde (binnenopnames, of opnames inde schering) kan je de ingebouwde optische beeldstabilisatie (POWER O.I.S.) gebruiken om trillingen op te vangen voor een zo scherp mogelijk resultaat. Powr OIS is met name interessant voor bezitters vaneen Panasonic camera, want de Olympus camera’s zijn voorzien van effectieve in-camera beeldstabilisatie.
Lichtafval
Lichtafval is eigenlijk niet aanwezig. Bij volle opening zou je de halve stop lichtafval in kritische situaties (effen blauwe luchten tijdens een zonnige vakantie, of een klein beetje kattenoog bokeh in de hoeken van nachtopnames gemaakt bij volle opening) misschien herkennen als je RAW bestanden verwerkt met 3rd party RAW converters, maar verder eigenlijk niet. Zowel de Panasonic 42.5mm Nocticron, de Olympus 45mm f/1.8 als deze nieuwe Olympus 42.5mm f/1.7 zetten hier voorbeeldige prestaties neer. De Panasonic 42.5mm f/1.7 doet het zelfs nog ietsje beter dan de Nocticron, wat je voornamelijk kan herkennen aan de kattenogen in de hoeken.
Panasonic 42.5mm f/1.7 @ Olympys OM-D E-M1 f/1.8, 100 ISO, 1/2000 sec
Vervorming Panasonic 42.5 mm f/1.7
Het lensontwerp gaat uit van zichtbare (1,7%) tonvormige vervorming, maar daarvan is in de jpg bestanden of de RAW bestanden die je opent in Silkypix, Lightroom of Photoshop, niets terug te zien. Dit is de verklaring van de lagere scores voor RAW bestanden zonder lenscorrecties van deze lens in vergelijking met de Olympus 45 mm f/1.8 en de Olympus 42.5mm f/1.2 Nocticron. Correctie voor deze vervorming heeft geen echt nadelige geviolgen voor de uiteindelijke beeldkwaliteit, want de eindscore van deze lens inclusief alle lenscorrecties is (SPOILER ALERT) bijna net zo hoog als van de Nocticron.Bokeh bij een korte brandpuntsafstanden Gebruik je een lens met een brandpuntsafstand lager dan 50mm, dan wordt het moeilijker om een klein scherptediepte te krijgen. Toch kan je met deze lens nog steeds een mooie achtergrondonscherpte creeren. Zo lang je maar dicht op het onderwerp kruipt.
Overstraling
Het is verstandig om de meegeleverde zonnekap ook daadwerkelijk te gebruiken. Ten eerste bescherm je daarmee de frontlens tegen eventuele beschadigingen, maar misschien nog wel belangrijker is dat bij fel tegenlicht overstraling (boven in beeld van de praktijkopname rechts) en nevenbeelden (de paarse diafragmavormige vlek) kan ontstaan. Nobody’s perfect.
Scherpte
De centrumscherpte is bij volle opening al bijna optimaal, maar nam in onze metingen nog iets meer toe na 1 stp diafragmeren. In de praktijk zal je dat scherpteverschil niet eens opmerken. De scherpte aan de randen is bij volle opening nog zichtbaar minder hoog dan in het centrum – al is het zeker niet slecht – en neemt toe door te diafragmeren. Bij f/4 zie je geen scherpteverschillen meer tussen centrum of extreme hoeken. Wat scherpte betreft doen de Panasonic Nocticron (hoogste centrum scherpte), Olympus 45 mm f/1.8 en de Panasonic 42.5 mm f.1.7 (iets beter in de extreme hoeken voor correctie van vervorming, maar iets minder dan de andere twee na correctie voor vervorming) weinig voor elkaar onder.De MTF50 is getest door de beeldverhouding van de testcamera op 2:3 te zetten, waardoor de meetresultaten rechtstreeks te vergelijken zijn met de meetresultaten van lenzen op een camera met een APS-C of volformaat sensor. Als je de camera gebruikt in de standaardverhouding 4:3 is het aantal lijnen per beeldhoogte hoger.
Chromatische aberratie
Lateral chromatische aberratie, rode en blauwe randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld, kom je niet tegen bij deze lens. In de meetsresultaten was de laterale chromatische het hoogst bij de kleinste diafragma’s (f/11), maar in de praktijkopnames heb ik deze lens nooit op laterale chromatische aberratie kunnen betrappen.
Lichtsterke (<f/2.8) objectieven willen nog wel eens last hebben van longitudinale chromatische aberratie: paarse (voor) en groene randen (achter) het scherpstelpunt. Dit wordt ook wel kleurbokeh genoemd. Zoals je in bovenstaande praktijkopname kan zien, is de Panasonic 42.5mm f/1.7, net als de Nocticron en de Olympus 45mm f/1.8, niet helemaal vrij van kleurbokeh. Maar het verschijnsel is goed onderdrukt en eigenlijk nooit storend aanwezig.
Bokeh: Panasonic 42.5 mm f/1.7 vs 42.5mm f/1.2
Het diafragma van de Panasonic Lumix G 42.5mm f/1.7 is opgebouwd uit zeven afgeronde bladen voor een zachte en natuurlijke weergave van onscherpe delen in een opname. Daarmee leg je de aandacht volledig op het onderwerp en worden eventuele storende onderwerpen in de achtergrond mooi vaag weergegeven. Hierboven hebben we een vergelijking gemaakt van de bokeh van de Panasonic 42.5 mm f/1.2 Nocticron met de bokeh van de Panasonic 42.5mm f/1.7. Niet slecht, toch? OK. De Nocticron bokeh is mooier, maar vertoont iets meer kattenoog karakter door een klein beethje meer lichtafval bij volle opening. Met een moier model zijn er fantastische portretten te maken met deze aantrekkelijk geprijsde portretlens.
“Kleurbokeh”; bijna geen enkele lichtsterk objectief kan zonder.
Conclusie Panasonic 42.5 mm f/1.7 test met Olympus OM-D E-M1
Voordelen
- Ideale portretlens
- Lekker licht en compact
- Ingebouwde beeldstabilisatie
- Aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding
Nadelen
- Gevoelig voor overstraling
- Zonder correctie zichtbare vervorming in RAW bestanden bij 3rd party RAW converters
Te lang niet gelezen? Wat prijs, bouw- en beeldkwaliteit betreft bevindt de Panasonic 42.5 mm f/1.7 zich tussen de Olympus 45 mm f/1.8 en de Panasonic 42.5 mm f/1.2 in. Suucces / veel plezier bij het maken van eenkeuze!
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Panasonic bracht voor velen onverwachts een 30mm macro lens en deze 42.5mm f.1,7 portretlens uit. Er is ook niet heel veel ruchtbaarheid aan deze lenzen gegeven en daarmee doet Panasonic deze lenzen toch te kort. Want in een eerdere test liet de Panasonic 30 mm macro heel goede testresultaten zien. Met de Panasonic 42.5 mm f/1.7 is het eigenlijk niet anders. De bouw- en beeldkwaliteit van deze lens is perfect. In vergelijking met de Panasonic 42.5 mm f/1.2 Noticron is deze lens veel compacter en lichter. In vergelijking met de Olympus 45mm f/1.8 presteerde de Panasonic 42.5mm f/1.7 iets beter. Een deel van de hogere prijs van de Panasonic in vergelijking met de Olympus wordt veroorzaakt door de ingebouwde beeldstabilisatie (die de Olympus niet heeft), maar ook het afwerkingsniveau van de Panasonic 42.5mm f/1.7 lijkt mij iets hoger. De ontwerpers van Panasonic hadden geen geringe uitdaging bij het ontwerpen van deze lens, maar ze zijn wat mij betreft met vlag en wimpel geslaagd.