Er valt steeds meer te kiezen in het aanbod van objectieven voor micro-43 camera’s. Panasonic heeft in september 2011 de Panasonic 45-175 mm zoomlens uitgebracht, die op het eerste gezicht qua brandpuntafstandsbereik een grote overlap heeft met de Panasonic 45-200 mm. Een groot verschil met de Panasonic 45-200 mm is echter dat de Panasonic 45-175 mm is voorzien van Powerzoom, waardoor dit objectief meer geschikt is voor de fotograaf die ook video-opnames wil maken. Opvallend is ook dat het Panasonic 45-175 mm Powerzoom objectief met 210 gram bijna de helft lichter is dan het Panasonic 45-200 mm objectief, dat 380 gram weegt. Als je de Panasonic 45-175 mm PZ aanschaft samen met het Panasonic 14-42 mm X objectief, dan kan deze combinatie qua zoombereik concurreren met de Panasonic 14-140 mm. Maar scheelt het ook in kwaliteit?


Panasonic 45-175 mm f/4-5.6 ASPH POWER OIS LUMIX G X VARIO PZ @ 175 mm
Het 4x zoombereik van de Panasonic 45-175 mm PZ komt overeen met het zoombereik van een 90-350 mm zoomlens op een camera met een volformaat sensor. Voor een lens met een brandpuntsafstand van 350 mm (omgerekend naar volformaat) is deze lens opvallend klein en licht.
Bouw en autofocus
De lensbody is grotendeels van plastic, om zo veel mogelijk gewicht te besparen, maar de bajonet is van metaal. De lens wordt geleverd inclusief een zakje om de lens in op te bergen en een zonnekap. De meegeleverde zonnekap kan omgekeerd op het objectief geplaatst worden, wat handig is tijdens transport.
Het scherpstellen met de testcamera gaat snel en stil. Dat laatste is extra belangrijk voor wie deze lens wil gebruiken voor video-opnames. Het in- en uitzoomen met een schuifschakelaar gaat heel snel en dat vergt daardoor wat gewenning. In het begin zoom je al snel voorbij het brandpunt dat je eigenlijk wilde hebben. Gelukkig kan je ook gewoon handmatig de brandpuntsafstand aanpassen met een brede zoomring.
De Panasonic 45-175 mm beschikt over ingebouwde beeldstabilisatie (Power O.I.S.), die je bedient via de software op de camera.
Lichtafval
Van volle opening tot en met diafragma 5.6 kan je in de praktijk lichte, nèt zichtbare lichtafval tegenkomen, zoals in het voorbeeld hiernaast. Hier scoort de Panasonic 45-175 mm goed. Zeker als je bedenkt dat ongecorrigeerde RAW bestanden precies dezelfde meetresultaten opleveren voor lichtafval als de jpg bestanden. Er wordt dus geen in-camera correctie van het lichtafval toegepast op de jpg bestanden.
Vervorming
We hebben de vervorming van jpg bestanden uit een Panasonic GX1 gemeten. Over het hele zoombereik is de vervorming verwaarloosbaar! Dit is een heel goede prestatie. RAW bestanden die worden bewerkt in Lightroom of Photoshop vertonen dezelfde goede waardes.
Maar als je de RAW bestanden opent met een RAW converter die geen correctie op de vervorming uitvoert, dan vertonen de beelden gemaakt met een brandpuntsafstand groter dan 70 mm 1% vervorming. Dat is nog steeds heel schappelijk, maar minder perfect dan de vervorming van RAW bestanden in Lightroom/Photoshop of de jpg bestanden.
Bokeh
We bekijken bij iedere test de achtergrondonscherpte met een vaste testopstelling, waarin ook een aantal lampjes op de achtergrond zijn verwerkt. De bokeh van de Panasonic 45-175 mm is ons, helemaal bij een brandpuntsafstand van 175 mm, erg meegevallen.
Linksonder zie je de bokeh bij een brandpuntsafstand van 45 mm, waarbij er in lichte mate extra ringen zichtbaar zijn. Rechtsonder zie je de bokeh bij een brandpuntsafstand van 175 mm. De bokeh is nu mooi egaal, maar niet helemaal rond.
Overstraling
De Nano Surface Coating op de lenselementen zorgt voor reductie van nevenbeelden en overstraling, waardoor je foto’s een extreme helderheid behouden. Toch zijn we in de studio wel nevenbeelden en flares tegengekomen bij onze test op overstraling. Dit geldt over het hele zoombereik. Hiernaast zie je een opname gemaakt bij een brandpuntsafstand van 45 mm.Hier zie je een opname gemaakt bij een brandpuntsafstand van 175 mm. De overstraling blijft beperkt tot een veel kleiner gebied dan bij een brandpuntsafstand van 45 mm. In de praktijktest zijn we, mede dankzij de meegeleverde zonnekap, geen nevenbeelden of overstraling tegengekomen.
Scherpte
Over het hele zoombereik levert deze scherpe beelden, waarbij met name bij de uiterste brandpuntsafstanden 45 mm en 175 mm, de uiterste hoeken iets in scherpte achterblijven op het centrum. Maar bij de overige brandpuntsafstanden zal je geen verschil in scherpte zien tussen centrum en uiterste hoeken.
Chromatische aberratie
De Panasonic 45-175 mm X bevat onder andere lenzen van ED glas, bedoeld om chromatische aberratie te onderdrukken. Tevens past Panasonic soms in-camera correctie toe van chromatische aberratie. Met de Panasonic 45-175 mm zal je geen last hebben van chromatische aberratie.
Hieronder zie je links een opname met een hoog contrast met aan de linkerkant een rood rechthoekje. Rechts zie je de bijbehorende 100% beelduitsnede, waarin inderdaad geen enkele chromatische aberratie is te zien.
Conclusie Panasonic 45-175 mm f/4-5.6 ASPH POWER OIS LUMIX G X VARIO PZ test
Voordelen
- Goede optische prestaties
- Compact en licht voor een telezoom lens
- Powerzoom: uitermate geschikt voor video
- Ingebouwde beeldstabilisatie
Nadelen
- Duurder dan de Panasonic 45-200 mm, die ook een iets groter zoombereik heeft
Met de Panasonic 45-175 mm PZ is Panasonic er in geslaagd om een telezoom verder te miniaturiseren, zonder aan kwaliteit in te boeten, zo blijkt uit onze test. Bij een brandpuntsafstand van 68 mm is de Panasonic 45-175 mm, net als de Olympus 75-300 mm op 75 mm, beter dan menige lens met een vaste brandpuntsafstand op een camera met een APS-C sensor.
Omdat we de Panasonic 45-200 mm nog niet getest hebben, durven we nog geen uitspraak te doen over de keuze tussen de Panasonic 45-200 mm of de Panasonic 45-175 mm PZ. Hiervoor verwijzen we naar de vergelijkende test op de site m43 in het bovenstaande testoverzicht.
Als ik zou moeten kiezen tussen de combinatie van de Panasonic 14-42 mm X met de Panasonic 45-175 mm PZ of de Panasonic 14-140 mm, dan zou ik voor de powerzoom combinatie kiezen. Weliswaar zal je af en toe van lens moeten wisselen, maar je krijgt er een compactere camera en een hogere beeldkwaliteit voor terug.