Test Panasonic 45mm f/2.8 Leica DG MACRO-ELMARIT

0

Er verschijnen veel nieuwe objectieven met revolutionaire, moderne lensontwerpen. En een daadwerkelijk hogere beeldkwaliteit, zo blijkt uit onze testen. Er komen zo veel mooie lenzen uit, dat we helaas een keuze moeten maken in wat we wel en wat we niet testen. Maar wat doe je als er verzoeken van lezers blijven binnenkomen om een lens uit 2009 te testen? Blijf je achter de actualiteit aanrennen? Dan weet je zeker dat het er niet van komt. Of neem je je lezers serieus? We kozen voor het laatste. Want al die verzoeken maakten ook ons nieuwsgierig. Hoe goed is de Panasonic 45 mm f/2.8 Leica macro Elmarit? Kan deze PanaLeica het geweld van alle nieuwe lenzen aan? Is deze high-end Macro zijn prijs nog altijd waard? 

Panasonic45mmMacro

PanaLeica 45mm f/2.8 Elmarit: Macro Fun!

Test Panasonic 45mm f/2.8 Leica DG MACRO-ELMARI, test Panaleica, Panasonic lenstestEen Panasonic 45mm macro lens geeft je een andere kijk op de wereld: Dit zijn opborrelende belletjes in mijn glas Tonic, genomen met een te lange sluitertijd. (bewerkte RAW opname, uit de hand, f/2.8, 1/8 sec).

Bouw en autofocus

De beeldhoek van deze macrolens komt overeen met de beeldhoek van een 90mm macro lens op een camera met een volformaat sensor. Deze wat langere brandpuntsafstand is prettig als je probeert insecten te fotograferen. Met een kortere brandpuntsafstand kom je zo dichtbij het onderwerp, dat het risico groot wordt dat je een insect wegjaagt, als je een foto wil nemen. Net als een macrolens voor een volformaat camera heeft de Panasonic 45mm macro een afbeeldingsmaatstaf van 1:1. Dat wil zeggen: het onderwerp wordt op de sensor net zo groot afgebeeld als in het echt. Houdt je rekening met de crop-factor, dan is de afbeeldingsmaatstaf zelfs 2:1.
Lichtsterke macro lenzen zijn meestal relatief groot en zwaar, als je een spiegelreflexcamera gewend bent. Met een 46 mm filterdiameter, een lengte onder de 6,5 cm en een gewicht van 225 gram is de Panasonic 45mm f/2.8 Leica verbazingwekkend compact en licht. Het optische ontwerp bestaat uit 14 elementen, waarvan 1 extra-dispersie element en 1 asferische lens, in 10 groepen.
De bouwkwaliteit is erg goed, al ligt die voor mijn gevoel wel op een iets lager niveau dan de twee meest recente PanaLeica’s (Panasonic Leica 25mm en Panasonic Leica 42.5mm). Op deze lens zitten twee schakelaars: een schakelaar voor de ingebouwde beeldstabilisatie (Mega OIS on/off) en een scherspstelbegrenzer (Full/limit): door het macro-bereik uit te schakelen bij het gebruik van de 45mm Panasonic Leica Macro, is de scherpstelgang veel kleiner en de AF daardoor sneller. Zonder begrenzer werkt de AF goed, maar is iets minder snel dan de AF van de modernste micro-43 lenzen.
{insertgrid ID = 288}
Pana45IS lensdesign

Lichtafval

Op onze testcamera (Olympus Om-D E-M1) vond geen correctie van lichtafval plaats. De RAW en jpg bestanden gaven precies hetzelfde beeld te zien: 1,5 stops bij lichtafval bij volle opening is duidelijk zichtbaar. Dat klinkt meer als een (goede) lens voor een spiegelreflexcamera met een volformaat sensor, dan een micro-43 lens. Maar bij f/4 is de lichtafval afgenomen tot iets meer dan een halve stop. Omdat je bij macro-fotografie meestal diafragmeert, zodat je meer scherptediepte krijgt, zal de lichtafval bij volle opening voor de meesten gen probleem zijn.
Maak je opnames bij volle opening – en de lichtafval is storend aanwezig – dan is dat eenvoudig softwarematig te corrigeren.

Vignetjpg

Test Panasonic 45mm f/2.8 Leica DG MACRO-ELMARI, test Panaleica, Panasonic lenstestPanasonic 25mm f/1.4 ASPH Leica DG SUMMILUX @ f/2.8, 1/8 sec, 400 ISO

Bij volle opening is ook de onscherpte erg mooi, de scherptediepte heel erg klein en het verloop van scherp naar onscherp mooi gelijkmatig.

Vervorming Panasonic 45mm f/2.4 Leica DG SUMMILUX

De Panasonic 45 mm f/2.8 Leica Summilux voldoet aan de strengst mogelijke eisen.

Het leuke aan het testen van macro lenzen is dat ze vrijwel altijd uitblinken in resolutie (scherp van hoek tot hoek) en in het ontbreken van vervorming. Zo ook hier. Dit is een droomlens voor een reproductie-  of architectuur fotograaf. In ongecorrigeerde RAW bestanden was de vervorming vrijwel nul. Voor de standaard jpg bestanden vonden we dezelfde perfect lage  “vervorming”.

jpgdistort

Scherpte

De Panasonic 45 mm f/2.8 macro Leica Elmarit is een van de scherpste korte telelenzen

Eigenlijk kan je stellen dat de Panasonic 45 mm f/2.8 macro Leica scherp is van hoek tot hoek, van f/2.8 tot en met f/11. Dat is een hele goede prestatie. De MTF50 is getest door de beeldverhouding van de testcamera op 2:3 te zetten, waardoor de meetresultaten rechtstreeks te vergelijken zijn met de meetresultaten van lenzen op een camera met een APS-C of volformaat sensor. Als je de Panasonic 45 mm f/2.8 gebruikt op een micro-43 camera in de standaardverhouding 4:3, dan is het aantal lijnen per beeldhoogte hoger.

Rezz

ScherptediepteVergelijk je de scherptediepte van een lichtsterke f/2.8 45 mm lens met een zoomlens @ 45mm, dan zie je fors verschil in scherptediepte. Daarmee vergrpot je je creatieve mogelijkheden aanzienlijk.

Laterale chromatische aberratie & kleurbokeh

Laterale chromatische aberratie is goed onderdrukt in het lensontwerp. Het asferische en het UD-lenselement doen fantastisch werk. Van laterale chromatische aberratie zal je bij de Panasonic 45 mm f/2.8 macro Leica geen last hebben. Ook van kleurbokeh / longitudinale chromatische aberratie – die bij de verder uitstekende Olympus 50 mm f/2 macro duidelijk aanwezig is – heeft deze PanaLeica geen enkele last. NoColorBokeh

Bokeh Panasonic 25mm f/1.4 ASPH Leica DG SUMMILUX

Bij volle opening heeft dit objectief een mooie achtergrondonscherpte / bokeh. Bij de meestel objectieven komen we aan de randen duidelijke ringen tegen, maar dat is hier bij f/2.8 niet het geval. Het lijkt wel een hele goede lens op een volformaat camera, zo mooi egaal is de bokeh. Zelfs de kattenoog bokeh in de hoeken, het gevolg van lichtafval, doet denken aan een lens op een camera met een vol-formaat sensor.
Hoe meer je diafragmeert, des te meer de bokeh van een felle lichtbron op de voorgrond of achtergrond de hoekige vormen van het zevenbladige diafragma aannemen. Houdt deze lens op f/2.8, als je van sublieme bokeh wil genieten.

bokeh
praktijkopname
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Panasonic 45mm f/2.8 Macro Leica Elmarit test

Leica

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop, Lightroom of SilkyPix voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge bouwkwaliteit (ook al is de PanaLeica 42.5mm nog mooier)
  • Licht en compact
  • Extreem hoge beeldkwaliteit in vrijwel alle opzichten
  • Ingebouwde beeldstabilisatie

Nadelen

  • Zonder correctie is lichtafval bij volle opening zichtbaar
  • AF minder snel dan moderne objectieven

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Te Lang, Niet gelezen: Panasonic 45mm f/2.8 Leica DG MACRO-ELMARIT is goed, heel goed. Absolute aanrader voor macro, reproductie en portret.

We begrijpen onze lezers die een test van de Panasonic 45 mm f/2.8 hebben aangevraagd. Olympus heeft twee aantrekkelijke en goedkopere alternatieven voor de Panasonic 45 mm f/2.8 Leica macro-Elmarit: de Olympus 45 mm f/1.8 ED M.Zuiko Digital (als je geen macro nodig hebt) en de Olympus 60mm f/2.8 M.Zuiko Digital ED Macro. Beiden worden door de Panasonic 45 mm f/2.8 verslagen wat bouw- en beeldkwaliteit betreft. Dat is niet vanzelfsprekend, want beide Olympus lenzen zijn erg goed. De verschillen zijn dan bescheiden.
De iets hogere prijs van de PanaLeica macro (Actuele prijs:Klik hier) zal voor sommigen misschien een struikelblok zijn, maar wie gaat voor de hoogste kwaliteit, is het gewend om meer te betalen om net dat kleine beetje extra kwaliteit er uit te persen. Met een beeldkwaliteit die doet denken aan een veel duurdere lens op een camera met een volformaat sensor, inclusief de zichtbare lichtafval bij volle opening, is dit een lens die overtuigt. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met het legendarische four-thirds Olympus 50mm f/2 macro, maar dan zonder de kleurbokeh bij volle opening, waar de Olympus 50mm f/2 Zuiko Digital Macro soms last van heeft.

Hebben we dan niets aan te merken op deze Panasonic 45mm f/2.8 Leica Elmarit Macro? Eigenlijk niet. We hebben hooguit nog een wens: Af en toe brengt Panasonic een versie twee uit (Panasonic 20 mm f/1.7 ASPH LUMIX G II, Panasonic 14 mm f/2.5), waarbij aan de optiek weinig verandert, maar de AF iets is verbeterd en/of het uiterlijk van de lens is gemoderniseerd. Zou de Panasonic 45 mm f/2.8 Leica Elmarit eenzelfde uiterlijk krijgen als de Panasonic 42.5 mm f/1.2 Nocticron of de Panasonic 15mm f/1.7 ASPH Leica DG SUMMILUX, dan werd de 45mm f/2.8 nog meer sexy.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in