Test Panasonic 70-200mm f/4 O.I.S LUMIX S PRO

0
De Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S is een van de drie objectieven die direct bij de introductie van het full frame systeem van Panasonic beschikbaar zullen zijn. Het is van de drie  het objectief met het langste bereik. Dus zoek je een telelens voor je Panasonic Lumix S1 of S1R, dan is dit de lens die je zoekt. Het is een objectief in de PRO-serie. Dat wil bij Panasonic zeggen dat het de goedkeuring heeft van Leica. Dat belooft wat voor de beeldkwaliteit.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Testresultaat Panasonic 70-200mm f/4 OIS LUMIX S PRO in 2 woorden: Verschrikkelijk goed

De Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S is de eerste full frame telezoom voor het nieuwe S-systeem van Panasonic. Het objectief heeft de PRO toevoeging, wat betekent dat het optisch ontwerp gecertificeerd is door Leica. En dat schept hoge verwachtingen wat de kwaliteit betreft. De door Panasonic vrij gegeven MTF-kaarten lijken die verwachtingen te rechtvaardigen. Maar meten is weten, vinden wij altijd. Dus waren we heel benieuwd naar de resultaten uit ons testlab. Tot de komst van snellere en langere objectieven, is dit het aangewezen objectief voor sport- en natuurfotografen. Ook voor portretfotografen die iets langers willen dan een 50mm is dit de eerste keus. Een telelens met een lichtsterkte van ‘maar’ f/4 is echter  niet zo lichtsterk voor binnensport en ook voor portret fotografie zou je liever een snellere lens willen hebben om een mooier bokeh te krijgen. Maar bokeh hangt gelukkig niet alleen van de lichtsterkte af, maar ook van het optisch ontwerp. 

 1022985

De voornaamste redenen  waarom je voor een 70-200mm met een lichtsterkte van f/4 kiest in plaats van een f/2.8 versie, zijn afmetingen, gewicht en prijs. Wat dat betreft steekt de  Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S ongunstig af bij de concurrentie. Hij is ruim anderhalf ons zwaarder dan de meeste andere lenzen in deze klasse en met afstand de duurste. Daar staat tegenover dat de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S een aantal bijzondere mogelijkheden heeft. Hij beschikt over een ‘focus clutch’, programmeerbare autofocus en beeldstabilisatie die echt kan samenwerken met de stabilisatie in de body.

VOORDELEN

  • Erg goede beeldkwaliteit
  • Dual IS beeldstabilisatie
  • Scherpstelling kan lineair en non-lineair
  • ‘Focus clutch’ voor handmatige scherpstelling
  • Goede beeldstabilisatie
  • Statiefbevestiging met Arca Swiss voet meegeleverd
  • Zonnekap klikt vast
  • 77mm filtermaat (zelfde als andere L-lenzen)

Nadelen

  • Flink gewicht voor een f/4 zoomlens
  • 77mm filtermaat = groot.
  • stevige prijs

Bouw en autofocus

S1 S R70200 K slant K HD

Voor een objectief met een lichtsterkte van ‘maar’ f/4 is de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S een redelijk kloeke lens. Maar het hele S-systeem is niet gebouwd met compactheid als belangrijkste kenmerk. Kwaliteit staat voorop. Het objectief is goed in balans op de eveneens stevige S-body’s. Het optisch ontwerp bestaat uit 23 elementen in 17 groepen. Met het oog op minimale chromatische aberratie en maximale scherpte is gebruikgemaakt van één asferische lens en drie extra-low Dispersion-lenzen. Het diafragma heeft 9 bladen die moeten zorgen voor een mooi bokeh. Het objectief is weerbestendig en bestand tegen vorst tot -10 graden Celsius. Standaard wordt de lens geleverd met een grote zonnekap die goed vastklikt op de lens en die ook omgekeerd kan worden bevestigd. Ook krijg je een statiefgondel meegeleverd die een Arca Swiss voet heeft. Hierdoor is de kans groot dat je hem direct kan gebruiken, zonder extra snelkoppelplaat. De Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S  beschikt over een snelle en stille autofocusmotor die tot 480 correcties per seconde kan verwerken. Het autofocussysteem van de Lumix S- camera’s maakt uitsluitend gebruik van contrastdetectie en dus niet van fasedetectie. Dat maakt het systeem voor sportfotografie wel iets minder geschikt. Het objectief heeft een soepele scherpstelring die je iets naar achter kan trekken waardoor je gemakkelijk kan overschakelen op handmatige scherpstelling. Zodra je dat doet, krijg je ook een afstandschaal  te zien. De handmatige scherpstelling kan zowel linair als niet-lineair werken. Als je kiest voor lineair, dan is de scherpstelslag altijd hetzelfde. Voor het maken van een focuspull tijdens het filmen is dat ideaal. Bij niet- lineaire scherpstelling is de nauwkeurigheid waarmee het objectief scherpstelt, afhankelijk van de snelheid waarmee je aan de ring draait. Hoe langzamer je draait, hoe groter en nauwkeuriger de scherpstelslag wordt. 

Lichtafval, overstraling en vervorming

De Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S heeft een filtermaat van 77mm. Voor een f/4 objectief is dat groot. Het betekent ook dat dit objectief over relatief grote glaselementen beschikt. En een grote diameter zou theoretisch ook moeten zorgen voor weinig lichtafval. En dat blijkt in de praktijk ook het geval te zijn. Met maximaal zo’n 0.2 stops is de lichtafval maar net meetbaar en zal je er in de praktijk nooit iets van zien. 

Hetzelfde geldt voor de vertekening van de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S , tenminste, zolang je in jpeg werkt. De vertekening is dan zo’n 0.1 tot 0.2% tonvormig. In raw is de hoogste waarde die we zijn tegengekomen iets meer dan 1%. En dat is nog steeds best weinig. Twee sterke prestaties van de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S . Op dit gebied verslaat de Panasonic bijvoorbeeld de nieuwe Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM royaal. 

beeldkwaliteit

ResolutieJPG

Met de resolutie van de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S zit het ook goed. Op dit punt ontloopt de Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM de Panasonic vrijwel niet. Maar de Canon EF 70-200 f/4 L IS USM is dan ook een van de best geteste objectieven op dit punt. Net als de Canon scoort de Panasonic in jpeg hoger dan in raw en worden de waardes van het centrum tot de hoeken een stuk gelijkmatiger.  Gezien het feit dat we de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S hebben getest op de veeleisende 47 megapixel sensor van de Lumix S1 R zijn de resultaten behoorlijk spectaculair. Als we iets aan moeten wijzen dat minder goed is, dan zijn dat de prestaties op 200mm. Die zijn net iets lager dan op de overige standen. Maar ook op 200mm scoort het objectief nog erg goed. Dit objectief voldoet, kortom, geheel aan de hoge verwachtingen.

Beeldstabilisatie

De Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S heeft  ingebouwde beeldstabilisatie. Die kan perfect samenwerken met de vijfassige beeldstabilisatie in de body en samen moeten ze goed zijn voor een winst van maar liefst 6 stops. In de praktijk komen we hier heel dichtbij. In onze test duurt het zeker drie stops voordat je iets van verschil gaat zien met de normtijd van 1 gedeeld door de brandpuntsafstand. Nog  eens twee stops langzamer ga je wel wat verschil zien, maar zit je nog steeds op zo’n 75%. En dat is een gemiddelde. Maak je een serie van bijvoorbeeld 10 opnames, dan zullen er daar ook een paar bij zitten die qua scherpte nauwelijks onder doen voor een opname met de normtijd. Zes stops is op deze manier ook nog wel haalbaar, al zal je dan goed moeten letten op je techniek en niet moeten vertrouwen op een enkele opname. Het systeem werkt dus goed en zoals door Panasonic beloofd. Het verschil met de Canon EF 70-200mm f/4L IS USM II is echter heel klein, terwijl die het zonder de extra stabilisatie in de body moet stellen. De Panasonic kan in drie assen meer corrigeren dan de Canon en theoretisch zou dat voor sommige situaties nog net wel een verschil kunnen maken.

bokeh

De Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S heeft een maximale lichtsterkte van f/4. Dat is niet heel erg lichtsterk. Maar omdat dit wel een telezoom is, kan je met f/4 toch een mooi bokeh krijgen. Zeker als je inzoomt naar 200mm. Voor portretten is dat zeker aan te bevelen, ook al leidt dat tot een relatief grote afstand tot je model. Een mooi bokeh krijg je ook van een geoptimaliseerd lensontwerp met weinig lensfouten. En dat zie je bij de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S. Met name de achtergrondonscherpte is heel smeuig, zonder onrustige artefacten.

in de praktijk

Benieuwd naar de prestaties van de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken. 

VieuwPana

Conclusie Test Panasonic 70-200mm f/4 OIS LUMIX S PRO @ Panasonic S1R

De Panasonic S1 en S1R zijn gemaakt om het maximale uit een full frame sensor te halen en de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S  past daar perfect bij.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten. De Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S  is de enige telezoom van Panasonic voor het L-systeem. Dus als je graag met een Panasonic S1 of Panasonic S1 R wilt schieten, dan is dit sowieso je enige keus. Het is gelukkig ook een goede keus, want de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S  levert een hele goede beeldkwaliteit. Zowel de scherpte als het bokeh zijn erg fraai en het objectief is behoorlijk vrij van lensfouten. Dat mag ook wel, want het is een forse lens met bijbehorend gewicht en met een stevige prijs. Zowel wat afmetingen en gewicht betreft als wat de prijs betreft zit dit objectief min of meer tussen de f/4 en f/2.8 versies van andere merken in. De uitmuntende beeldstabilisatie en extra’s als de focus clutch en de programmeerbare scherpstelling rechtvaardigen die meerprijs voor deze f/4 wat ons betreft wel. De Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S  is helemaal in lijn met de filosofie van Panasonic voor een full frame systeem, en in die filosofie draait alles om kwaliteit. Zoek je een spiegelloze full frame camera die compact, licht of goedkoop is, dan is het Panasonic systeem niet je eerste keus. De Panasonic S1 en S1R zijn gemaakt om het maximale uit een full frame sensor te halen en de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/4 O.I.S  past daar perfect bij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in