Test Panasonic G3

0
blog150

De Panasonic G3 is in maart 2011 op de markt gekomen. De Panasonic G3 is strikt genomen de opvolger van de Panasonic G2, maar de camera zal ook de Panasonic GF1 gebruikers aanspreken, die toch liever een in de camera geïntegreerde zoeker of een kantelbaar en draaibaar LCD scherm gebruiken.
De doelgroep van de Panasonic G3 is breed; de camera zal zowel beginnende als gevorderde fotografen aanspreken en heeft bovendien uitgebreide videomogelijkheden. Hoe houdt de camera zich in de praktijk?

blog150

Het camerahuis van de Panasonic G3 heeft een moderne vormgeving en over de ergonomie is goed nagedacht. De camera is zo klein, dat je hem niet meer zal vasthouden op de wijze waarop je een traditionele spiegelreflexcamera vasthoudt. In plaats daarvan houd je de camera instinctief vast met de vingertoppen naar beneden gericht, op de manier zoals hier is afgebeeld. De hele kleine handgrip zorgt toch voor voldoende houvast.
Alle knoppen zitten op de juiste plaats. De rode Movie-record knop is de enige knop die voor mijn gevoel op een onlogische plaats zit. Die zit namelijk op de achterkant van de body, terwijl bovenop, naast de ontspanknop, toch een logischer plaats is.

De multi-aspect sensor in de Panasonic G3 is net als de sensor van de Panasonic GH2 rond in plaats van rechthoekig, waardoor je de beeldverhouding kan variëren van 4:3, 2:3, 1:1 en 16:9, zonder dat er (noemenswaardig) verlies van pixels optreedt.

Concurrentie heeft de Panasonic G3 genoeg: Sony NEX 5N, Olympus EP 3 en de Samsung NX 200 om er een paar te noemen. De Nikon V1 en de Sony NEX7 zouden concurrenten kunnen zijn, maar de Nikon V1 mikt meer op voormalige compactcamera gebruikers die minder instelmogelijkheden gebruiken. De Sony NEX7 is een professionelere camera dan de Panasonic G3.

 1050806-copy

Voorbeelden van concurrenten in eigen huis zijn de Panasonic GH2, die een beter video heeft, de Panasonic GX1  die meer op een Leica lijkt, maar geen ingebouwde zoeker heeft en de Panasonic GF3 die kleiner is en eveneens een ingebouwde zoeker mist.
Metingen voor deze test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. De meetresultaten staan in het Panasonic G3 testrapport.  De testresultaten voor de resolutie van de camera zijn verkregen door de sensor-verhouding van de Panasonic G3 op 2:3 te zetten, waardoor de meetresultaten rechtstreeks te vergelijken zijn met de meetresultaten van APS-C of volformaat camera’s. Als je de camera gebruikt in de standaardverhouding 4:3 is de resolutie, die wordt uitgedrukt in het aantal lijnen per beeldhoogte, hoger. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ

Panasonic G3 versus Panasonic G2

  • De Panasonic G3 heeft 16 megapixels en de Panasonic G2 maar 12 megapixels
  • De burstspeed van de G3 ligt met 4 beelden per seconde (high speed @ 16mp). Dat is 33% hoger dan bij de Panasonic G2. Tevens biedt de Panasonic G3 20 beelden per seconde, “super high speed”, bij een resolutie van 4 megapixels
  • De 23 punts AF van de Panasonic G3 biedt tevens “all area” AF punt selectie en Pinpoint AF mode.
  • De Panasonic G3 heeft betere videospecificaties: 1920 x 1080 60i AVCHD (uit 30p sensor output, @ 17 Mbps), Tracking AF in video mode en Extra Tele Conversie (ETC) en een stereo microfoon

Panasonic G3 versus de concurrentie: Sony NEX 5N, NEX 7, Olympus EP 3 en Samsung NX 200

  • Je kan bij de Panasonic G3 de beeldverhouding variëren zonder verlies van megapixels. Dat kunnen de camera’s van de concurrentie niet
  • Het LCD scherm van de Panasonic G3 is draaibaar en kantelbaar. De Olympus en Sony beeldschermen zijn alleen kantelbaar.
  • Qua resolutie zit de Panasonic G3 met 16 megapixels tussen de concurrenten in: meer dan Olympus (12 mp), maar minder dan bijvoorbeeld de Samsung NX200 (20 mp) en de Sony NEX 7 (24 mp)
  • Met “Extra Tele Conversie (ETC)” levert de Panasonic G3 een ingebouwde teleconverter voor Full-HD video opnames zonder aan resolutie in te leveren.

Zoeker, beeldscherm en menu

De elektronische zoeker van de Panasonic G3 (links) heeft met 1.440.00 pixels een dermate hoge resolutie dat je geen puntjes meer ziet en is – in vergelijking met de meeste zoekers van spiegelreflex camera’s – opvallend groot. Het beeldscherm achterop de camera is draaibaar en kantelbaar. Omdat je het scherm naar de camera toe kan draaien, bescherm je het scherm tegen vuil en krassen.

Het cameramenu is zoals we vanaf Panasonic gewend zijn: overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Maar, zoals eigenlijk voor alle camera’s in deze prijsklasse geldt, duurt het grote aantal gebruiksmogelijkheden wel enige tijd voor het cameramenu vertrouwd is.

panasonicg3product2

Scherpte

De Panasonic G3 levert scherpe beelden met een hoge resolutie. De jpg bestanden zijn, met een resolutuie van 2000 LW/PH, net zo scherp als jpog besttanden uit een camera met een volformaat sensor zoals de Canon 5D MK2 of de Nikon D700. De RAW bestanden zijn, met een resolutie van 2400 LW/PH, net iets minder dan de de resolutie van camera’s met een volformaat sensor. In het Panasonic G3 testrapport: meetresultaten vind je onze Imatest meetresultaten. Hiernaast zie je een opname van een tempel in de jungle gemaakt in My Son, Vietnam, ter illustratie van de scherpte van een 200 ISO jpg bestand.

G3demomini

Dynamisch bereik

Het totale dynamische bereik van de RAW bestanden is vrijwel constant 12 stops over het hele ISO bereik. Dat is het maximum wat er uit deze sensor te halen valt, omdat Panasonic een 12 bits sensor toepast in de Panasonic G3.  De testresultaten staan in het Panasonic G3 testrapport. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.

dynbereikDe Panasonic G3 levert tot 1600 ISO een bruikbaar dynamisch bereik van 6 stops, waarna het bruikbaar dynamisch bereik terugloopt tot 4 stops bij 6400 ISO. Dat is een goede prestatie. Toch biedt de senssor van de Panasonic G3 minder belichtingsspeelruimte dan de sensoren van Canon en Nikon camera’s met een aps-C sensor, zoals de Canon 60D of de Nikon D5100. In de afbeelding hierboven zie je een uit de hand geschoten foto van een grote zilverreiger, gemaakt met de Panasonic 100-300 zoomlens. Met een dergelijk bewegend onderwerp heb je niet de tijd om een tweede, bewust onderbelichte, opname te maken. Lightroom markeert de overbelichte delen van de opname rood. Bij een Canon CR2 of een Nikon NEF bestand zouden deze hooglichten nog te redden geweest te zijn met een eenvoudige bewerking in Photoshop of Lightroom. Maar het RAW bestand van de Panasonic G3 levert in deze situatie geen extra informatie: alle drie de kanalen zijn volledig overbelicht.

Ruis

De testresultaten staan in het Panasonic G3 testrapport. Vergelijking van de ruis in jpg bestanden met de gemeten ruis in RAW bestanden zonder ruisonderdrukking, laat zien dat bij de jpg bestanden ruisonderdrukking plaatsvind bij alle ISO instellingen. Uit de opnamen en uit de grafieken blijkt het verschil tussen de Panasonic G3 en de Canon 5D MK2 ongeveer 1 stop te zijn. Hiernaast staat een detail uit een 100 ISO RAW opname zonder enige ruisonderdrukking.
Klik op de foto voor een grotere versie.Bij een 3200 ISO RAW bestand zonder ruisonderdrukking wordt de ruis overheersend. Door ruisonderdrukking toe te passen, is voor dit bestand een zo veel beter resultaat te realiseren, dat zelfs dit bestand nog op A3 te printen is. Ervaring leert namelijk dat als de ruis minder dan 2,5 % bedraagt, er een foto op A3+ formaat afgedrukt kan worden zonder dat de ruis als storend ervaren wordt.

Kleurweergave

g3illustration

De Panasonic G3 levert bij daglicht RAW bestanden met een goede kleurweergave (Delta E 94 = 4,2 gemiddled), waarbij de nauwkeurigheid van de kleurweergave afhankelijk is van het cameracalibratieprofiel dat je in Lightroom gebruikt. De gemeten verzadiging van de RAW bestanden ligt tussen de 105 en 107%. Ook de nauwkeurigheid van de kleurweergave van jpg bestanden hangt sterk af van het profiel dat je op de camera instelt (neutral, faithful, standard, etc.), maar is altijd minder nauwkeurig dan van een RAW bestand. Afhankelijk van de ISO instelling hebben ook de jpg bestanden (standard) een gemiddelde kleurfout (Delta E94) tussen 6 en 11.  Dat is net zo goed als de kleurweergave bij daglicht van de Canon EOS 5D MK2, overigens. Bij kunstlicht kan je, zowel voor de jpg (Delta E94 = gemiddeld 12,8) als RAW bestanden (Delta E 94 = gemiddled 11,4) zeker niet blind vertrouwen op de autowitbalans, zoals duidelijk is te zien in het Panasonic G3 testrapport. Wie in RAW fotografeert kan de witbalans bij kunstlicht aanzienlijk verbeteren ten opzichte van de automatische witbalans.

Ingebouwde flitser

De Panasonic G3 één van de weinige MIL camera’s met een ingebouwde zoeker, een draai- en kantelbaar LCD scherm èn een ingebouwde flitser. Deze hebben we op de testwand gericht,  met het Panasonic 14-42 objectief. Bij 14 mm is er wat lichtafval aan de randen waarneembaar, maar dat valt eigenlijk wel mee.flits

Autofocus snelheid en nauwkeurigheid

De autofocus van de Panasonic G3 is niet alleen snel, als het statische onderwerpen betreft, maar ook nauwkeurig. De autofocus vindt plaats met behulp van de sensor, dus is dat niet verwonderlijk.

Autofocus tracking


Onze testopstelling met een 1 km/uur rijdende trein, laat zien dat de continu AF van de Panasonic G3 een voorwerp dat naar de camera toekomt, niet goed kan volgen. Een serie foto’s levert  voornamelijk onscherpe opnames op. Op zich verbaast dat niet, omdat de wijze van AF van de Panasonic G-serie is gebaseerd op het contrast op de sensor. In tegenstelling tot de fase detectie, die wordt gebruikt voor de AF in spiegelreflexcamera’s, wordt geen informatie gekregen over de richting waarin een onderwerp zich beweegt.

Conclusie Panasonic G3 test

Voordelen

  • Zeer snelle autofocus; AF punt vrij te kiezen over hele sensor
  • Hoge resolutie en goede kleurweergave
  • Compact, maar wel voorzien van electronische zoeker EN beweegbaar LCD scherm
  • LCD scherm met touch bediening
  • Je kan de beeldverhouding variëren zonder verlies van megapixels.
  • Extra Tele Conversie bij video

Nadelen

  • Geen 14 bit sensor: beperkt dynamisch bereik, dus kans op uitgebleekte hooglichten
  • AF tracking van snel bewegende onderwerpen lukt niet

De Panasonic Lumix G3 is een aantrekkelijke camera voor een grote doelgroep: compact, snel en een goede optische kwaliteit. De camera ligt goed in de hand en is prettig te bedienen, ondanks de kleine afmetingen van de camera. Hoewel we de video niet apart hebben getest, is de Extra Tle Conversie een heel aantrekkelijke aanvulling, die je niet bij andere merken aantreft. De camera is breed inzetbaar, maar wie aan nacht- of sportfotografie doet, is waarschijnlijk beter af met een andere camera.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in