Ben jij een nieuwkomer in de fotohobby? Zoek je een lichte, compacte camera met aantrekkelijke looks en het gebruiksgemak van een smartphone? Maar met een veel betere beeldkwaliteit? Of ben je een amateurfotograaf die juist een betaalbare, kleine, compacte camera met verwisselbare lenzen wil hebben als aanvulling op je grote camera? Dan is de Panasonic GF7 misschien wel iets voor jou.
De Panasonic LUMIX GF7 is sinds maart 2015 te koop. Met de GF7 kan je dankzij het 180 graden kantelbare beeldscherm selfies maken en beschik je over Wi-Fi connectiviteit om foto’s te delen via social media. Dat maakt een overstap van smartphone naar een spiegelloze systeemcamera bijna vanzelfsprekend.
Panasonic GF7 adviesprijs: € 499.95 (incl. 12-32mm)
Niet iedereen fotografeert graag met een camera zonder zoeker. Bij fel zonlicht is een beeldscherm moeilijker te bekijken. In het huidige aanbod is de Panasonic GF7 daarom volgens mij aantrekkelijker voor starters, dan voor amateurfotografen. Wil je een compacte camera met een zoeker, dan zou je de Panasonic GM5 kunnen kiezen, die zelfs nog iets compacter – maar ook iets duurder – is dan de Panasonic GF7. De Panasonic GX7 is inclusief kitlens op dit moment te koop voor 200 euro meer dan de GF7 en daarmee ook zeer aantrekkelijk voor een amateur fotograaf die graag een compacte camera met zoeker heeft. Ook de Panasonic G7, een spiegelloze systeem camera met de ergonomie, het gebruiksgemak en de beeldkwaliteit van een spiegelreflex is voor meer ervaren amateur fotografen een aantrekkelijk alternatief.
Panasonic GF7 specs
- 16-megapixel Sensor
- 180 graden kantelbaar, 3,0-inch touchscreen met 1040K pixels
- Geavanceerde creatieve en automatische functies, waaronder Self Shot, Jump Snap, Creative Control, Time Lapse en Stop Motion Animation
- Snelle Contrast Autofocus, die ook werkt in het donker (-4EV)
- Face/Eye Detection AF (superhandig bij het maken van portretten)
- Elektronische sluiter voor stille opnames en een snelste sluitertijd van 1/16000
- 1920 x 1080 Full HD-videobeelden in AVCHD Progressive of MP4 (MPEG-4/H.264) formaat
- Wi-Fi-connectiviteit
Panasonic GF7 vs Panasonic GF6
De Panasonic Lumix GF7 is de opvolger van de GF6. Nu is de Panasonic GF6 nog te koop. Als jouw budget het toelaat, zou ik toch voor de Panaonic GF7 kiezen. Ten eerste ziet de Panasonic GF7 er moderner uit, ook al klinkt dat misschien raar voor een camera met een retro-look. Ten tweede is het kleinere 12-32 mm lensje van de Panasonic GF7 niet alleen prettiger om mee te nemen, het maakt bovendien hele goede opnames en biedt een wijdsere blik dan het 14-42 mm objectief dat standaard bij de Panasonic GF6 wordt geleverd. Een brandpuntsafstand van 12 mm of 14 mm klinkt als een klein verschil, maar er zijn vele situaties – binnen fotograferen in nauwe straatjes fotograferen – waar het ontzetend goed uitkomt dat je meer in beeld krijgt. Je kan niet altijd een stapje achteruit doen. De lens zou voor mij al voldoende zijn om voor een GF7 te keizen in plaats van een GF6, maar er zijn meer overwegingen.
De Panasonic GF7 is iets compacter dan de GF6 en het beeldscherm van de GF7 kan zo ver doordraaien dat je er een selfie mee kan maken. Dat kan niet met het beeldscherm van de GF6, die bovendien minder resolutie heeft. De Panasonic GF7 stelt sneller en beter scherp dan de GF6. In het donker (tot -4EV) stelt de Panasonic GF7 nog scherp waar vele andere camera’s er al mee op houden. De Panasonic GF7 biedt 22 filter effecten en een panorama mode, die je niet op de GF6 zal aantreffen.
Panasonic GF7:
Bouwkwaliteit & Features
Panasonic GF7
Vormgeving, bouwkwaliteit en ergonomie
Een tweede batterij is dus zeker aan te raden voor wie veel foto’s schiet.
De grootte van een camera is sterk van smaak afhankelijk. Sommige fotografen vinden een spiegelreflex camera te zwaar, terwijl veel fotografen dat extra gewicht juist een pluspunt vinden. Er zijn ook fotografen die een camera te klein vinden voor hun handen, terwijl een ander -bijvoorbeeld omdat die een smartphone gewend is – denkt: “Waar heb je het over?“
Een compacte camera is handiger om mee te nemen. Dat is een belangrijk pluspunt, want als je een camera niet meeneemt, omdat je hem te groot vind, dan maak je helemaal geen foto’s. De andere kant van de medaille is natuurlijk dat je bij een kleine camera meer moet priegelen om camera-instellingen te veranderen. Hoe erg je daar aan tilt, is een persoonlijke overweging. Het is in ieder geval een punt om uit te proberen voor je een camera koopt.
De meeste kleine camera’s hebben noodgedwongen een kleine batterij. Zo ook de Panasonic GF7. Je kan er ongeveer 200 opnames mee maken, voordat de batterij weer opgeladen moet worden. Gebruikers van smarphones zijn verwende consumenten met grote, heldere beeldschermen van gorillaglas. Of het beeldscherm van de Panasonic GF7 van gorillaglas is, weet ik niet. Maar het is een mooi, helder beeldscherm dat ook vanuit een hoek goed te overzien blijft. Alleen op heel zonnige dagen wordt het beeld moeilijker te overzien.
GPS gegevens toevoegen
Alle camera’s van Panasonic communiceren perfect met andere apparaten, met behulp van gratis apps van Panasonic. Niet alleen kan je de Panasonic GF7 van afstand bedienen met je smartphone, maar je kan ook de smartphone GPS data laten verzamelen, die je vervolgens eenvoudig toevoegt aan de opnames die je met de Panasonic GF7 hebt gemaakt. Daardoor kan je , bijvoorbeeld in Lightroom, je vakantiefoto’s terugvinden op een kaart. Het grote voordeel ten opzichte van ingebouwde GPS is dat GPS veel stroom trekt, waardoor je minder opnames kan maken met een camera met ingebouwde GPS. Daarom komen er steeds minder camera’s met ingebouwde GPS op de markt.
Veelzijdige, snelle, lichtgevoelige èn nauwkeurige AF
Het geavanceerde Contrast AF-systeem van de Panasonic GF7 is heel erg snel èn uiterst nauwkeurig. Met de Low Light AF-modus kan men nauwkeuriger scherpstellen op het onderwerp bij weinig omgevingslicht zonder dat er een AF-hulplamp hoeft te worden gebruikt, zelfs als sterren de enige lichtbron vormen. Dat lukt ook bij Nikon spiegelreflex camera’s, maar verder komen we zelden een AF tegen die onder dergelijke omstandigheden zijn werk nog doet. Het touchscreen geeft je de mogelijkheid om de scherpte precies op de plaats te leggen waar je die wil hebben. Naast de gewone Gezichtsherkenning AF (de camera stelt scherp op een gezicht zodra dat in beeld verschijnt) beschikt de LUMIX GF7 ook over Face/Eye Detection AF, dat automatisch scherpstelt op de ogen van het onderwerp. Ideaal voor het maken van mooie portretten.
Hoge beeldkwaliteit: resolutie, kleurweergave, signaal ruis en dynamisch bereik
Een micro-4/3-sensor is beduidend groter dan een (1/2,3″) compactcamerasensor, maar ook groter dan de sensor van luxe compact camera’s zoals de Sony RX100-serie. Dat zorgt er voor dat de Panasonic GF7 een zichtbaar betere beeldkwaliteit (dynamisch bereik en signaal ruisverhouding) biedt dan een smartphone of compact camera. Bij de lagere ISO waarden (onder de 1600 ISO) zal je in een print op A3 formaat wat ruis en scherpte betreft weinig verschil zien met een opname gemaakt met een spiegelreflex camera met een nog grotere volformaat sensor. Hetzelfde geldt voor de kleurweergave: die doet niet onder voor een spiegelreflex.
Hoe dichter de kleur van de camera (cirkel) bij de referentiekleur (vierkant) ligt, des te beter. Bij daglicht is de kleurweergave (links) bij iedere camera beter dan de kleurweergave bij kunstlicht (rechts). Fotografeer je in RAW, dan kan je achteraf de witbalans nog aanpassen zonder kwaliteitsverlies. Fotografeer je in jpg, dan krijg je het beste resultaat als je de witbalans van de camera instelt op kunstlicht.
Veel camera’s slaan een beeld zo op, dat de schaduwpartijen erg donker zijn . Je zal dan je toevlucht moeten zoeken tot beeldbewerking om details in de schaduwpartijen tevoorschijn te toveren. Met Panasonic’s geavanceerde functie Intelligent D-range Control kan je dat al in de camera verbeteren. Elk deel van het beeld, van licht tot donker, wordt met behoud van detailsweergegeven, precies zoals je het in werkelijkheid ervaart.
De jpg bestanden van Panasonic camera’s zijn bij de standaard instellingen minder verscherpt dan van andere merken. Panasonic maakt deze keuze bewust, omdat ze een zo natuurlijk mogelijk beeld nastreven. Heb je een voorkeur voor jpg bestanden met een hoger contrast en wat meer verscherping, dan is dat eenvoudig op de camera aan te passen.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Panasonic GF7 + 12-32mm @ 12mm f/5.6, 200 ISO (RAW)
De beste camera is de camera die je bij je hebt op een moment dat je een foto wil maken. Vrijwel iedereen heeft een smartphone bij zich, maar vanwege het hoge dynamische bereik van deze tegenlicht opname en het ontbreken van een groothoek lens in vrijwel alle smartphones, zou dat een teleurstellend plaatje opleveren. De Panasonic GF7 en de 12-32mm kitlens bieden een hoog dynamisch bereik en een weidse blik, die je niet met een smartphone vast had kunnen leggen.
Lenzen voor de Panasonic GF7
Omdat je niet voor niets een camera met verwisselbare lenzen koopt, adviseer ik om ooit een klein en toch lichtsterke Panasonic 20mm f/1.7 er bij te kopen, waardoor je langer zonder flits in het donker kan fotograferen en vanwege zijn legendarische beeldkwaliteit. Maar de eerste aanvulling is de Panasonic 35-100mm f/4 (de ideale partner voor de 12-32mm: bijna net zo compact maar meer tele om onderwerpen meer naar je toe te halen).
Video, selfies en meer…..
Het LCD scherm van de Panasonic GF7 is niet draaibaar, maar kan wel 180 graden kantelen, wat ideaal is voor het maken van een selfie.
Video
Met één druk op de knop maak je met de Panasonic GF7 bijzondere, creatieve video-opnames. Panasonic is beroemd om de hoge 4K video kwaliteit van high-end micro-43 camera’s zoals de Panasonic GH4, die wat gebruiksmogelijkheden en beeldkwaliteit betreft kan wedijveren met veel duurdere camera’s. Om een hoge video beeldkwaliteit mogelijk te maken moet de beeldprocessor enorme hoeveelheden gegevens verwerken en Panasonic heeft dat goed voor elkaar. Dit betekent dat de Panasonic camera’s die geen 4K bieden, zoals de Panasonic GF7, wel een heel mooi beeld leveren in Full-HD. In vergelijking met video-opnames gemaakt met een GoPro of en smartphone levert de relatief grote sensor van de Panasonic GF7 een mooi ruisvrij beeld.
Met de modus Time Lapse kunnen veranderingen in een scène tijdens een lange periode worden vastgelegd. De functie Stop Motion Animation is een bekende techniek uit de filmwereld (Wallace & Gromit), waarbij je poppetjes tot leven wekt in een animatiefilm. Wat veel fotografen zich niet realiseren, is dat het maken van een animatiefilm de levensduur van een mechanische sluiter drastisch kan verlagen. Voor een 50p animatiefilmpje van 50 seconden maak je 2.500 opnames (als alles in 1 keer goed gaat). De levensduur van een mechanische sluiter ligt vaak rond de 100.000 opnames. Omdat de Panasonic GF7 ook een mechanische sluiter heeft, kan je die mooi toepassen bij het maken van een animatiefilmpje en gaat de mechanische sluiter veel langer mee.
Wi-Fi & Jump Snap
De LUMIX GF7 is voorzien van Wi-Fi-connectiviteit, waarmee je bestanden kan overzetten op smartphone of PC. Maar je kan er ook de camera op afstand mee bedienen, met behulp van een gratis app van Panasonic. En als je de GF7 combineert met 1 van de 2 powerzooms, dan is het zelfs mogelijk om via de app op afstand de camera in of uit te laten zoomen. Dat is bij de meeste systeem camera’s niet mogelijk als je ze op afstand bedient. Naast foto’s kan je zo ook video’s maken, terwijl je de smartphone gebruikt als afstandsbediening voor het scherpstellen of het aanpassen van sluiter of diafragma. De opnamemogelijkheden zijn hierdoor ongekend. Beelden kunnen dankzij Wi-Fi direct worden gedeeld via sociale media.
Tegenwoordig zie je op steeds meer camera’s dat fabrikanten spelen met mogelijkheden om het fotograferen makkelijker, speelser te maken. Facedetection, waarbij de camera automatisch scherpstelt als er een gezicht in beeld verschijnt, is bij spiegelloze systeem camera’s een algemeen verschijnsel. De LUMIX GF7 is ook voorzien van een nieuwe functie: Jump Snap. Hiermee maakt de camera een opname terwijl de fotograaf met een groep vrienden in de lucht springt. De smartphone die als afstandsbediening wordt gebruikt, detecteert automatisch het hoogste punt van de sprong en ontspant de sluiter van de LUMIX GF7 terwijl iedereen in de lucht hangt. Dat zal je met een zelfontspanner niet zo makkelijk voor elkaar krijgen.
Snelle sluiter (1/16.000). Bovendien volledig stil!
De Panasonic GF7 heeft twee verschillende sluiters: een traditionele mechanische sluiter die je hoort als je een opname maakt. En een snellere, volledig stille elektronische sluiter waarbij de pixelrijen op de sensor razendsnel achter elkaar worden uitgelezen. In een smartphone en veel compact camera’s zit ook een elektronische sluiter. Toch hoor je bij die camera’s geluid als je een opname maakt, die via een speaker het geluid van een mechanische sluiter imiteert. Op de Panasonic GF7 kan je de geluidssterkte zo instellen, dat het ‘sluitergeluid’ zo zacht is, dat alleen de fotograaf hoort dat ie een foto heeft genomen.Het enige nadeel van een elektronische sluiter zie je bij het fotograferen van zeer snel bewegende onderwerpen, zoals de wieken van een helicopter of een trein die horizontaal door het beeld voorbij raast. Omdat de rijen van de sensor achter elkaar worden uitgelezen, zijn verticale lijnen op de snel bewegende trein op de foto een beetje scheef. Moderne elektronische sluiters zijn snel, zodat alleen in extreme situaties dit nadeel zichtbaar is. Toch is het voorkomen van eventuele “rolling shutter effect” de reden dat Panasonic haar camera’s niet alleen met een stille elektronische sluiter, maar ook met een traditionele mechanische sluiter uitrust. De fotograaf heeft de keuze.Een korte sluitertijd bevriest de actie van snel bewegende onderwerpen. Misschien dat je zou denken dat de snelste sluitertijd van 1/16.000 seconde van de Panasonic GF7 daarvoor veel beter is dan de flitsduur van een flitser (~1/1000 sec) of een snelste sluitertijd van 1/4000 die je op veel andere camera’s aantreft. Waar andere camera’s in zonnige situaties om overbelichting te voorkomen een kleiner diafragma instellen, omdat er geen snellere sluitertijd dan 1/4000 sec mogelijk is, kan je met de Panasonic GF7 blijven fotograferen met een groot diafragma tot er zo veel licht is, dat ook een 1/16.000 seconde niet kort genoeg is. Voor de meeste bewegende onderwerpen is een snelste sluitertijd van 1/1000 seconde wel voldoende. Toch denk ik dat wat meer ervaren amateurfotografen de hele snelle elektronische sluiter van een Panasonic camera meer gaan gebruiken, zodra ze door krijgen wat er mee mogelijk is. Niet voor het bevriezen van actie, maar voor het creëren van een mooie achtergrondonscherpte (“bokeh”). Als je houdt van bokeh, dan is de kleine Panasonic 20mm f/1.7 een fantastische keuze voor de Panasonic GF7.
Beweeg je muis over deze opname.
Een micro-43 camera heeft een veel grotere sensor dan een smartphone. Met een smartphone zou deze opname scherp zijn van voor tot achter. Zelfs bij een 12mm brandpunt, waar je heel veel scherptediepte hebt, kan je met de GF7 nog wat spelen met de achtergrondonscherpte. De achtergrond is mooi vaag, waardoor het onderwerp meer opvalt, en tegelijkertijd nog herkenbaar.
Conclusie Panasonic GF7 test

Conclusie Panasonic GF7 test
Voordelen
- Goede bouw- en beeldkwaliteit (foto en video) èn uiterst compact
- Snel en nauwkeurig AF systeem, dat ook in het donker blijft werken
- Gebruiksvriendelijk
- Volledig stille modus
- Geschikt voor selfies en incl. Wi-Fi voor social media
- Aantrekkelijk geprijsd
Nadelen
- Geen zoeker
- Beeldscherm draait alleen (tot 180 graden) omhoog
- Korte levensduur batterij
Te lang, niet gelezen? Panasonic GF7 is perfect voor wie is uitgekeken op smartphone of compact camera en overstapt naar een compacte, veelzijdige camera met verwisselbare lenzen.
De Panasonic GF7 is voor een beginner makkelijk te bedienen. Ook een meer ervaren amateur fotograaf die geen bezwaar heeft tegen het ontbreken van een zoeker zal deze kleine en toch veelzijdige camera waarderen. De beeldkwaliteit is net zo goed als van de duurdere Panasonic camera’s. Op enkele punten is dat zelfs beter dan de beeldkwaliteit van sommige spiegelreflexcamera’s. Het compacte 12-32mm lensje op de Panasonic GF7 (lichter en compacter dan de kitlenzen van andere merken) wordt weliswaar iets groter als je het gebruikt, maar het biedt een hoge beeldkwaliteit (lees onze Panasonic 12-32mm test). Met een 12 mm brandpuntsafstand krijg je ook een ruimere blik dan de beeldhoek die standaardlenzen van andere merken bieden. Wie binnen fotografeert zal niet alleen de weidse blik van een 12mm lens, maar ook de nauwkeurige autofocus in het donker en de mogelijkheid om zonder enig geluid te fotograferen waarderen. Diverse functies zoals Jump Snap, panoramamode en de Wi-Fi mogelijkheden maken dat je niet snel uitgekeken raakt op dit stille kleintje.