
Panasonic Lumix GH-5 is het nieuwe topmodel van Panasonic. Het is een robuuste camera met een goede beeldkwaliteit voor fotografen en bijzonder uitgebreide mogelijkheden voor filmers. Dat maakt de GH5 tot een van de beste hybride camera’s op de markt. Er valt zo veel te vertellen over deze camera, dat we deze test in de komende maanden regelmatig zullen aanvullen met testresultaten en praktijkervaringen.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Flink verbeterd
Klik hier voor ons eerdere artikel over de Panasonic GH5 specs
Er wordt de laatste tijd vaak beweerd dat de ontwikkeling van camera’s een beetje op een plateau is aangekomen. Daarmee wordt bedoeld dat nieuwe camera’s niet zoveel meer toevoegen en dat upgraden niet echt nodig is. Dat gaat zeker niet op voor de Panasonic Lumix GH5. Ten opzichte van zijn voorganger – de Panasonic GH4, die ten opzichte van de concurrentie ondanks zijn leeftijd nog altijd respectabele prestaties heeft – biedt hij een sensor met een hogere resolutie, betere prestaties, een duidelijk betere zoeker, ingebouwde beeldstabilisatie, verbeterde autofocus en een flinke uitbreiding van de videomogelijkheden.
Panasonic Lumix GH5: Bijzonder veelzijdig hybride vlaggeschip
Panasonic biedt al enkele jaren bijzondere functies aan die zijn afgeleid van de videomogelijkheden. Op andere modellen zijn dat onder andere 4K Photo, Post Focus en Focus Stacking. In 4K Photo kan je foto’s maken in 4K, met een resolutie van 8 megapixel, met een snelheid van 30 beelden per seconde. De Panasonic Lumix GH5 doet hier weer een schepje boven op met 6K Photo. Die 6K moet wel met een korrel zout worden genomen, want de GH5 beschikt over 5184 pixels over de langste zijde. Die worden wel allemaal benut, maar rekenkundig zou je dat toch niet naar 6K mogen afronden. Los daarvan is het verschil met 4K wel groot. Met de GH5 kan je namelijk 18 megapixel beelden schieten met een snelheid van 60 beelden per seconde. Dat is dan niet in raw, zoals de Olympus OM-D E-M1 II, maar de GH5 houdt dat wel veel langer vol dan de anderhalve seconde die je de Olympus haalt. En dat biedt weer mogelijkheden die andere systemen niet hebben.
Panasonic GH5 vs GH4
- GH5 heeft een modernere sensor met hogere beeldkwaliteit
- Opnametijd van GH5 is onbeperkt en niet gelimiteerd tot 30 minuten
- GH5 is veel beter en veelzijdiger bij continu AF
- GH5 heeft veel meer geavanceerde videomogelijkheden (tot aan 4K 60 4:2;@ 10 bit als je een externe recorder gebruikt)
- GH5 biedt een 6K photomodus (vs 4K modus van GH4)
- GH5 heeft in-body beeldstabilisatie, GH4 niet
- GH5 heeft een mooiere en grotere zoeker en een mooier beeldscherm
- Beide camera’s maken gebruik van dezelfde accu
Autofocus
Panasonic camera’s maken voor de autofocus alleen gebruik van contrastdetectie en niet van fasedetectie. Een nadeel van gewone contrastdetectiesystemen is dat de autofocus niet in een keer naar het juiste scherpstelpunt kan gaan. Meestal moet er op het eind even wat gezocht worden. Panasonic heeft echter geen gewoon contrastdetectiesysteem. De GH5 maakt gebruik van Panasonics DFD. Dat staat voor Depth From Defocus. DFD herkent – bij het gebruik van Panasonic objectieven – de mate van onscherpte en kan hierdoor snel en nauwkeurig scherpstellen. Het resultaat is vrijwel vergelijkbaar met fasedetectie autofocus. De DFD is in de GH5 weer verder verfijnd. De snelheid van de uitlezing is toegenomen waardoor ook de autofocus weer sneller en nauwkeuriger is. Bij snelle reeksen met AF-C merk je wel dat het een contrastdetectie systeem blijft. Soms zoekt de camera even heen en weer om het juiste scherpstelpunt te vinden. Dat levert dan enkele opnames op die net niet optimaal scherp zijn. Waarschijnlijk is dit nog te verbeteren door een andere AF set te kiezen. Net als professionele camera’s als de Canon 1Dx biedt de Panasonic GH5 verschillende preset voor continu AF (voor het volgen van een snel, onvoorspelbaar onderwerp, voor een onderwerp dat zich in 1 richting beweegt, etc.). We hebben getest met de instelling voor het volgen van snelle, onvoorspelbare onderwerpen: dat is de meest schichtige AF methode.
Dankzij de extra snelheid waarmee de GH5 sampelt en een aantal extra mogelijkheden om de AF-C tracking af te stellen kan je het percentage scherpe opnames wel behoorlijk verhogen in vergelijking met voorgaande Panasonic camera’s. De GH5 is niet de ideale camera voor snelle sportfotografie. Maar je kan er zeker snel bewegende onderwerpen mee fotograferen.
We zijn tijdens de test bij het maken van video opnames geen hitteproblemen tegengekomen. Wel hebben een aantal testers gemerkt dat de autofocus bij filmen in 4K in de hoogste kwaliteit minder snel wordt. Dat zou te maken kunnen hebben met het moeten delen van de beschikbare processorcapaciteit. De rekenkracht die nodig is voor hoogwaardige 4K 60p opnames is enorm en wordt op dit moment door geen enkel andere merk in zo’n kleine en betaalbare camera geleverd. Mogelijk dat AF bij 4K 60p video te veel gevraagd is. Maar het kan ook gewoon een softwarematig probleem zijn dat wellicht kan worden opgelost met een firmware upgrade.
Panasonic Lumix GH5: Bouwkwaliteit, concurrenten & Features
De Panasonic GH5 heeft mogelijk de stilste mechanische sluiter van de 100 camera’s die we hebben getest.
De Panasonic Lumix GH5 lijkt sprekend op de GH4. De afmetingen zijn vrijwel gelijk. Veel accessoires die voor de GH4 zijn gemaakt, zijn daardoor ook moeiteloos bruikbaar op de GH5. Toch is er veel aan de GH5 veranderd. De camera heeft geen flitser meer. Het ‘prismahuis’ bevat nu de enkel de elektronische zoeker. De resolutie daarvan is verhoogd van 2,36K naar 3,7K. En dat zie je. Het zoekerbeeld is groot en scherp en duidelijk gedetailleerder dan de toch ook al niet slechte zoeker van de de GH4. De microfoon zit nu verder naar voren dan bij de GH4. De GH5 heeft ook een joystick gekregen voor het veranderen van het scherpstelpunt. Dat kan natuurlijk ook via het touchscreen, maar de extra mogelijkheid is welkom voor mensen die veel met hun neus tegen het scherm zitten of wanneer je in de regen moet werken. Dan werkt de touch-mogelijkheid duidelijk minder goed. In de regen werken is overigens geen probleem voor de GH5, omdat de weerbestendigheid uitstekend is. Een andere belangrijke verandering is de komst van dubbele SD-sleuven. Knap dat Panasonic dat heeft kunnen toevoegen zonder de camera veel groter te laten worden dan de GH4. Beide sleuven ondersteunen UHSII, waardoor je grote bestanden snel naar beide kaarten weg kan schrijven. Andere, kleine veranderingen zijn bijvoorbeeld het verplaatsen van de koptelefoonaansluiting zodat het scherm makkelijker kan worden gedraaid en het verplaatsen van de REC-knop voor video naar de bovenzijde van de camera. De GH5 gebruikt wel nog steeds dezelfde batterij als de GH4. De capaciteit daarvan is goed en het is fijn dat je als GH4 gebruiker na aanschaf van een nieuwe camera niet ook nog eens nieuwe batterijen bij moet kopen.
De Panasonic Lumix GH5 heeft een 20 megapixel sensor zonder antialias filter. Daarmee is het de enige camera van Panasonic met deze specificaties. De GX8 heeft dezelfde sensor, maar dan met antialias filter en modellen als de GX80/GX85 hebben geen antialias filter, maar moeten het doen met 16 megapixel. De sensor van de GH5 is wel vergelijkbaar met die van de Olympus OM-D E-M1 II. De prestaties zijn dat ook.
Hoge beeldkwaliteit
De GH5 is in staat om iets meer details vast te leggen dan de GH4. Het verschil zal in de praktijk (net) zichtbaar zijn. Ook de hoge ISO-waardes zijn iets beter. Het verschil is niet groot, ongeveer een halve stop, maar iedere winst is natuurlijk welkom. Op videogebied is het verschil met de GH4 ook zichtbaar. De GH5 gebruikt de hele sensor om het beeld te oversampelen, zelfs bij 4K. Dat biedt extra voordelen, vooral bij de hogere gevoeligheden. De GH4 kon opnemen tot 6400 ISO, de GH5 tot 12.800. Met de GH5 heeft Panasonic de beeldkwaliteit van Micro Four Thirds weer weten te verhogen. Zeker bij lage ISO-waardes is het verschil met APS-C verwaarloosbaar, zowel voor foto’s als video. Bij hogere gevoeligheden zal je vanaf ISO 3200 wel langzaam een verschil gaan zien met de beste APS-C sensoren.
Ruis
De Panasonic GH4 was al een van de beste hybride camera’s. De GH5 beschikt over alle functies die de GH4 al zo goed maakte: zebra’s, focus peaking, log-profielen, vectorscopes, een draai- en kantelbaar scherm en een topkwaliteit elektronische zoeker. Maar de GH5 gaat nog – natuurlijk – nog een stap verder.
Video
Zo kan de Panasonic Lumix GH5 intern zowel DCI als UHD 4K video opnemen in 10 bit 4:2:2. Ten opzichte van 8 bit per kleurkanaal heb je in 10 bit vier keer zoveel kleurinformatie. Omdat er drie kleurkanalen zijn zorgt dat totaal voor 64x zoveel kleurschakeringen. Hierdoor krijg je bij flinke kleurcorrecties in de nabewerking bijvoorbeeld veel minder snel last van posterisatie in egale partijen. De mogelijkheid om deze kwaliteit direct naar een SD-kaart weg te schrijven zorgt ervoor dat je nog makkelijker (en minder opvallend) met de GH5 kan filmen. Natuurlijk kan het signaal ook via de HDMI uitgang naar een externe recorder worden gestuurd. Die HDMI-uitgang is een gewone HDMI, en geen kwetsbare micro-variant. Ook dat tekent de professionele ambities van de GH5. Een ander verschil met de GH4 is dat de GH5 ook tot 60 beelden per seconde kan opnemen in 4K. Hierdoor zijn ook slowmotions in 4K mogelijk. 4K met 60 beelden per seconde kan zelfs in 4:2:2, maar dan enkel naar een externe recorder. De GH5 biedt dus veel extra mogelijkheden ten opzichte van de GH4. Toch is de GH5 bij introductie nog niet zo goed als mogelijk is. Via firmware updates krijgt de camera in de loop van het jaar nog extra mogelijkheden.
Firmware upgrades
Panasonic heeft bij de introductie van de GH5 iets bijzonders gedaan. Ze hebben namelijk twee firmware upgrades aangekondigd voor een camera die op dat moment nog niet eens verkrijgbaar was. Dat hadden we nog niet eerder gezien. Met de eerste upgrade krijgt de camera de beschikking over full HD, 1080p video in 10 bit 4:2:2. De tweede upgrade is nog belangrijker. Daarmee kan de GH5 4K opnemen in DCI en UHD in 4:2:2 in 10 bit met een bitrate van 400 Mbps. Op dit moment is dat nog maximaal 150 Mbps. De bitrate voor Full HD in 4:2:2 10 bit gaat dan omhoog naar 200 Mbps. Voor beide kan dat met All-Intra compressie. Ook krijgt de GH5 dan ondersteuning voor anamorphische projectie. Met deze firmware upgrades wordt de GH5 echt een van de allerbeste filmcamera’s waarmee je ook kan fotograferen. Of de beste fotocamera waarmee je kan filmen.
Stabilisatie in lens èn camera
De Panasonic Lumix GH5 beschikt over de nieuwste versie van Dual IS. De GH5 heeft een ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie die ook nog eens goed kan samenwerken met de optische beeldstabilisatie van de meeste Panasonic objectieven. Van een aantal objectieven zoals de 12-35mm f/2.8 en de 35-100mm f/2.8 worden nieuwe versies uitgebracht om optimaal met Dual IS te kunnen samenwerken. Voor andere objectieven komen firmware upgrades. Het systeem werkt erg goed, zowel voor fotografie als video. De effectiviteit is vrijwel vergelijkbaar met de stabilisatie van Olympus. Zie onze testresultaten voor de beeldstabilisatie van de Panasonic 100-300mm v2, of de Panasonic 45-200mm. Op het gebied van beeldstabilisatie lijken Micro Four Thirds camera’s, met hun kleinere sensor, echt in het voordeel te zijn ten opzichte van APS-C en fullframe camera’s. Vooral op videogebied is de stabilisatie van de topmodellen van Olympus en Panasonic beter dan bij andere merken.
Ter illustratie van de ongehoord goede beeldstabilisatie van Panasonic, hieronder een full HD video opname gemaakt met de Panasonic 100-400mm zonder statief of bonenzak. Voor de beelduitsnede is gebruik gemaakt van Panasonic’s unieke Extra Tele Conversion (ETC), waardoor je alleen de middelste 2 megapixels van de 20 megapixelsensor gebruikt voor de Full HD video. De beeldhoek van een 400mm komt dan overeen met de beeldhoek van een 2000mm lens op een camera met een full frame sensor. Daardoor krijg je de kop van een ijsvogel op 6 meter afstand beeldvullend in beeld. Alleen op een Olympus lukt zoiets misschien ook uit de hand, waarbij de lens steunde op de rand van de vogelkijkhut, maar bij alle andere merken zou je inclusief beeldstabilisatie onder dezelfde omstandigheden volslagen onbruikbare opnames hebben gemaakt.
Conclusie Panasonic LUMIX GH5 test
Voordelen
- Goede beeldkwaliteit
- Zeer stille mechanische sluiter
- Uitstekende beeldstabilisatie voor foto en video
- Uitgebreide videomogelijkheden
- Dubbele SD-kaartsleuven
- Stof, spatwaterdicht en koubestendig (en toch een vrij draaibaar beeldscherm)
- Goed bestand tegen kou, weer en wind
Nadelen
- Groot voor een Micro Four Thirds camera
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
De Panasonic Lumix GH5 mag je gerust een van de beste hybride camera’s noemen. Voor gebruikers die er vooral mee willen filmen biedt de camera een kwaliteit en mogelijkheden die je op geen enkel ander fototoestel vindt. En dat geldt zeker na de komende firmware upgrades. Het enige waarop de GH5 als filmcamera nog concurrentie heeft te duchten is filmen bij extreem weinig licht, waar een aantal camera’s met een grotere sensor in het voordeel zijn. Voor fotografen is de GH5 ook een goede keus. De sensor biedt voldoende scherpte en dynamisch bereik en de hoge ISO-waardes zijn goed. APS-C camera’s gaan nog net een stapje verder, maar Micro Four Thirds heeft dan weer als voordeel dat de keus in goede, compacte en lichtsterke objectieven weer veel groter is dan bij de meeste concurrenten. De GH5 is wel groot voor een Micro Four Thirds camera, maar biedt dan ook zoveel extra mogelijkheden ten opzichte van andere modellen dat dat nauwelijks verwonderlijk is.